Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

Newton és az a bizonyos alma

2011. augusztus 21. - ZorróAszter

A közismert legenda szerint Newton úgy jutott a gravitáció gondolatára, hogy kertjében sétálgatva meglátta, amint egy alma éppen leesik.

A módosított változat szerint az alma az ő fejére esett.

A legenda adós maradt azzal a válasszal, hogy vajon mi újat tett hozzá Fiatal NewtonNewton gondolaihoz egy alma leesése. Pontosabban adós maradt volna, ha valaki megkérdezi.

Valójában Newton naplójában olvasható az almás történet eredeti formájában. De mielőtt a legenda alapjával foglalkoznánk, előbb nézzük, hogyan is gondolkodott Newton.

Feltételezte, hogy - a megértést célzó egyszerű alapesetben - van két test. Az egyik tömege m1, a másik m2.

A gravitáció miatt közöttük vonzerő ébred, de mekkora?

A képletben nyilván szerepelni fog a keresett F erő, és a két tömeg.

Egy függvény - az erő talán a két test távolságától (R) is függ.

És még biztosan szerepelni fog egy arányossági tényező (G) is, amit a hálás utókor majd róla fog elnevezni.

 

F = G? * ? m1 ?  m2 ?     ? R ?

 

Miben áll Newton zsenialitása?

Bár amilyen elfogult vagyok, az én elismerésemet már azzal is kiváltotta volna, hogy felismerte, a ragadás (enyv, csiriz, egyebek ...) nem vonzás!
De Ő még tovább is ment:

Ebben az időben már régóta ismertek vonzási jelenségeket:

-  A statikus elektromosság keltette vonzást az ókortól ismerték: a  megdörzsölt borostyán (görögül elektron!) látványosan  vonzza a kisebb tárgyakat, papírfecniket.

De ez a jelenség idővel csökken és elmúlik, amit a gravitációnál nem tapasztalunk.

A gravitáció tehát nyilván nem elektromos vonzás.

- Mágnesesség - mágnes és vas, mágnes és mágnes vonzása.

Viszont mágnes és mágnes között szintén felléphet taszítás is. A mágnesesség bizonyos körülmények között szintén „ ragadós , azaz átadható, és ki is oltható. Vannak anyagok, amik mágnesesen közömbösek. Sőt vannak anyagok, amik szigetelik a mágnesességet.

A gravitáció ezekkel szemben ÁLTALÁNOS.

Viszont az iránytű azt is mutatja, hogy - valószínűleg magának a Földnek - nyilván ilyen, mágneses ereje is van. De ez mintha nem lefelé hatna, mint a gravitáció. Legalábbis a kortársak megfigyelése szerint.

A gravitáció tehát nem is mágneses vonzás. Annak ellenére sem, hogy Kepler még ezzel magyarázta a bolygókat pályán tartó erőt.

 

Galilei botrányos kísérletei megmutatták, hogy Arisztotelész tévedett. A súlyos tárgyak ugyanolyan sebességgel esnek mint a kevésbé súlyosak. A különbséget a légellenállás okozza.

Külön zsenialitás kellett annak a feltételezéséhez, miszerint a gravitációt a testeknek ugyanaz a tulajdonsága, a tömege okozza, mint ami a mozgathatóságukkal kapcsolatos tulajdonságukat, a tehetetlenségüket.

Mert ez egyáltalán nem magától értetődő!

Filozófiailag lehetséges lett volna, hogy a gravitációt a testek teljesen más tulajdonságai okozzák, mint a mozgathatósági, tehetetlenségi tulajdonságokat. És esetleg ezek nem is arányosak sőt akár teljesen függetlenek is lehettek volna a tömegtől.

Mert hiszen a más ismert vonzások erőssége független is.

Ha valakit zavar a fizikával kapcsolatban filozófiáról beszélni, azt szeretném emlékeztetni Newton könyvének a címére: Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, azaz A természetfilozófia matematikai alapjai.

Azonban Galilei kísérletei paradoxak.

A nehezebb testek azért esnek ugyan olyan gyorsan, mint a könnyebbek, mert bár nagyobb erő hat rájuk, de annyival nehezebb is mozdítani őket.

 

Newton II. szerint  F = ma   =>   a = F/m

vagyis más tömeg esetén   a = nF/nm = F/m

Például kétszer nagyobb tömegű test esetén: a = 2F/2m = F/m

 

Az hogy itt gyorsulásról van szó, nem sebességről, ne zavarjon, mert ha a két testet azonos pillanatban azonos magasságról ejtjük le, a nulláról induló sebesség és azonos gyorsulás azonos pillanatnyi sebességeket okoz.

Newtonnak ez az azonosság sugallta azt, hogy Galilei paradoxona éppenhogy azt mutatja, hogy itt VALAMInek a tömegre gyakorolt vonzásáról van szó. És az a VALAMI pedig valószínűleg a Föld tömege.

Persze több száz év távolából nehéz elképzelni Newton magányosságát ezen az úton. Amit ennek a  hatalmas útnak a sötétségéhez képest csak néhány hozzá hasonló szerény szentjánosbogár - Galilei, Kepler és a többiek - világítottak meg.

És a Principiát olvasva lépései néha inkább tűnnek az igazság felismerésétől euforikus botladozásnak.

 

De itt túl az axiómákon, az égi mechanikai feladványokon is túl megtaláljuk természetfilozófiára vonatkozó, vagy inkább a megismerés folyamatához segítő tanácsai, szabályai között azt, amit keresünk.

- Ne feltételezzünk a jelenségeknek több és bonyolultabb okot annál, mint ami még éppen elégséges magyarázat.

- És azonos jelenségeknek tételezzünk fel azonos okokat.

Hát ezért kézenfekvő hogy az a gravitációt okozó VALAMI  a Föld tömege. Legalábbis induló hipotézisnek ezt célszerű feltételezni.

 

És akkor a Föld kitüntetett gravitációs szempontból? Vagy nem? Esetleg a Hold is ugyanez erő miatt kering a Föld körül? És akkor ezek szerint más, kisebb testek között is hat, csak ott olyan pici, hogy kimérhetetlen?

 


Visszatérve az alma igazi történetére: Newton naplójában szerepel, hogy az említett elsődleges összefüggést kereste aNewton almája két test vonzereje között.

És mikor ezen gondolkodva a kertben sétálgatott, és az almafa alatt állt, felpillantva azt találta, hogy az egyik alma mellett látható az égen a Hold, és abból a nézőpontból a Hold pontosan akkorának látszik, mint az alma.

Ettől tudatosodott benne, hogy a gravitációs erő valószínűleg a fényhez hasonlóan egyenletesen oszlik szét a térben

Mivel a kétszer akkora gömb felszíne négyszer, a háromszor akkora felszíne kilencszer nagyobb az eredetinél, és így tovább, ezért emiatt ez egy négyzetes fordított arányosság, vagyis 1/R2 lesz.

 

Az összefüggés tehát:

 

 

 

A G arányossági tényező értékét Newton haláláig nem tudta kimérni.

 

Hát ez annak az édeni almának a története, amiből Newton nem evett, áldásából vagy átkából mégis részesült, és nemcsak a tudást, de az örök életet is elnyerte - legalábbis itt a Földön.

Hogy a mennyben is, azt nem tudni, mert úgy hírlik, egyébként átokverte antitrinitárius volt.

 

2011. 08. 21.

 

További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr228907406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szász Gyula 2012.05.23. 09:52:03

Az atomok héjában történö folyamatokat a Planck állandónak nevezett Lagrange multiplikátor h szabályozza, ami számértékét a hidrogén atomból

h = q^2/2c x sqrt(m'c^2/2 E(kötés)) , E(kötés) = 13.6eV, m' = m(P)m(e)/(m(P) + m(e))

kapjuk ki. Az atommagokban végben menö folyamatokat egy másik Lagrange multiplikátor, a

h(0) = g^2/2c x sqrt(1/8)

szabályozza. Ez a h(0) felelös az elektron (e,p) és a proton neutrínó (P,E) nagyságáért és a kötési energiájukért.

Szász Gyula 2012.05.23. 10:09:30

A kétféle neutrínó (e,p) és (P,E) tömeget hordozó elemirészecskékből állnak. De ezek azért tünnek tömegnélkülinek, mert az ezeket kitevö elemirészecskék elemi g-tölteseik ellenkezö elöjelüek, nem csak az elemi elektromos töltéseik. Az elektronneutrínó 0.703 x10^-13 cm nagy, a protonneutrínó meg 3.83x10^-17 cm kicsi.

Az elfogadott Standard Modellen belül fogalmuk sincs a fizikusoknak, mik is a neutrínók!

Szász Gyula 2012.05.23. 10:49:01

Az elektronnak és pozitronnak, ill. a protonnak és eltonnak, az eszük ágában sem áll megsemmisíteni egymást!

Szász Gyula 2012.05.24. 07:57:17

Hol van lényeges különbség az elfogadott fizika és az én elméletem között?

- Globális ősrobbanás nem volt sohasem, mert az univerzum a négyfajta stabil elemirészecskéböl e,p,P,E áll, ezek meg "mindig" voltak.
- Fekete lyukak nem léteznek, mert a tér nincsen meggörbítve. A részecskék nem tudják egymást nagyon megközelíteni, nem tudják egymást megsemmisíteni.
- Antianyag nem létezik a világürben, de létezik olyan anyag, ami a mi anyagunkat gravitációsan taszítja. Proton bázisú anyag gravitációsan taszítja az elton bázisú anyagot. A Föld csak a proton bázisú anyagot gyüjti.
- Fekete anyag, fekete energia nem létezik.
- A világür nem "tágul". Stb. stb.

Szász Gyula 2012.05.24. 09:29:01

De nem kell a világürbe mászni, hogy megtaláljuk az elfogadott fizika és az én elméletem közötti különbséget!

Az emberiség energia igényét a következő reakció meg tudja oldani:

elektromágneses szikra + H-atom -> stabil neutron + 2.04 MeV-energia.

A víz "ég":

e.m. szikra + H2O -> HO + stabil neutron + 2.04 MeV-energia.

Víz mint égőanyag olcsó, mindenhol tetszőleges mennyiségben van és fel lehet használni belsőégesü motoroknál mint hajtó anyag.

Szász Gyula 2012.05.25. 09:09:54

Kedves Gézoo, ezt nem elsö sorban Neked mondom, hanem a fizikus kollégáknak. Az axiómám megfogalmazását a gravitációs kísérletek

www.worldsci.org/pdf/abstracts/abstracts_5844.pdf
rendellenességei sugalták, amiket az elfogadott fizika a szönyeg alá söpör. Vagy kísérletek eredményeire kell alapozni a fizikát, vagy a tekintélyes tudósok véleményére. Hogy mi jött ki a második esetben, azt a fizika jelenlegi szétcibált állapota ki is mutatja.

Én a kísérletek eredményeiből indultam ki, és figyelembe vettem hogy az elektromos erő kb 10^42-szer nagyobb, mint a gravitációs erő. Ezért a részecskefizika nem tud mérésekkel besegíteni a kétféle kölcsönhatást elméletben rögzíteni. De a makroszkópikus fizika bizony tud, de a fizikusok elúsztak felette.

Szász Gyula 2012.05.25. 10:05:50

A gravitációs kisérletek rendellenségei ellent mondanak Eötvös torziós iga kísérlete eredményének: a nyugvó tehetetlen tömeg nem egyenlő a súlyos tömeggel!

A magyarázat a mikroszkópikus fizikából, a részecskefizikából származik: Ha a részecskék között az elektromos hatás vonzó a gravitáció taszító, ha meg az elektromos hatás taszító a gravitáció vonzó.

A gravitációs töltéseknél a megegyezö előjelüek vonzzák egymást, az ellenkezö elöjelüek meg taszítják. Ez épp fordítva van mint az elektromos töltéseknél.

Szász Gyula 2012.06.05. 08:31:55

"Antigravitáció


Az antigravitáció olyan tér, aminek hatása a gravitációéval ellentétes, antigravitációs térben a tömegek között taszító erő lép fel. A jelenség jelenleg elméleti jellegű, leírása főleg tudományos-fantasztikus művekben fordul elő. A tudomány mai állása szerint a jelenség nem létezhet.[1],"

A tudomány mai állása szerint a gravitáció "tömegvonzás" és a gravitáló (a súlyos) tömeg azonos a tehetetlen tömeggel. Ez a két állítás csak feltevés és nem olvasható ki a természeti jelenségekből.

Az elemirészecskék között épp úgy fellép taszító mint vonzó gravitáció. Ha a részecskék között az elektromos hatás vonzó, a gravitációs hatás taszító. "Antigravitáció" itt nem a helyes karakterizálás a taszító gravitációra. A "térnek" semmi köze sincs a gravitációs jelenségekhez.

Szász Gyula 2012.06.05. 10:13:07

Nézzük csak meg mik a hibák a fizika alaptéziseiben?

Az energia megmaradásból nem lett volna szabad kiindulni, mert zárt rendszerek nem léteznek és mert már az elektromágneses kölcsönhatás is nem-konzervatív kölcsönhatás. Az új elméletem szerint csak az elemi töltések q(i), g(i), i=e,p,P,E maradnak meg, ebből származik a természeti jelenségek fizikai leírása alapja.

A testek szabadesése, Galilei feltevésével szemben, nem egyetemes, mert a testek kétfajta tömege m(test;i) és m(test;g) különbözik és a különbség összetétel függő.

Az akadémikus fizika a mai napig nem tudta beépíteni a gravitációt is a részecskék kölcsönhatásába. Itt természetesen szerepet játszik, hogy az elektromos kölcsönhatás 10^42-ször "erősebb" a gravitációs kölcsönhatásnál. Ezt a két statikus erőtörvény

F(Coulomb) = + q(i) g(j)/4pi r^2,

F(grav.) = - g(i) g(j)/4pi r^2

kimutatja. Az elektromágnesesség és a gravitáció mindig együtt lép fel a részecskék, a testek között. A gravitáció egyetemessége abban mutatkozik meg, hogy az elemirészecskék fajlagos gravitációs töltése g = |g(i)/ m(i)| megegyezik, az egyetemes gravitációs állandó tehát

Ggrav.) = G^2/4pi.

Az elemi tömegek m(e) és m(P) nem változtathatók át energiává, az ekvivalencia elv (Einstein) tehát nem érvényes!

Szász Gyula 2012.06.05. 10:25:31

Az elemi gravitációs töltések

g(i) = {- g m(e), + g m(e), + g mP), - g m(P)}, i =e,p,P,E

létezéséről nem található semmi sem az elfogadott fizikai szakirodalomban. Ez előszőr az én könyvemben "Physics of Elementary Processes" van beépítve a fizika minden területébe, még a részecskefizikába is.

Az elemi g-töltésekről tehát nem is tanulhatott valaki az iskolákban és az egyetemeken sem.

Szász Gyula 2012.06.05. 10:28:35

A gravitáció rendellenességeit

www.worldsci.org/pdf/abstracts/abstracts_5844.pdf
az elfogadott fizika a szönyeg alá söpör.

Szász Gyula 2012.06.05. 11:40:11

Ez a véleménye az elfogadott fizikának a neutrínókról:

"A neutrínó a leptonok közé tartozó könnyű elemi részecskék egyik fajtája. A részecskék világában nem jelentős gravitációt kivéve csak gyenge kölcsönhatásban vesz részt, erős kölcsönhatásban nem kimutatható. Elektromos töltése nincs, semleges (innen a neve is, melynek jelentése olaszul ’semlegeske’), emiatt elektromágneses kölcsönhatásban sem vesz részt. Ez a magyarázata annak, hogy a neutrínó rendkívül közömbös az anyaggal szemben, azaz a kölcsönhatás (ütközési) hatáskeresztmetszete igen kicsi, s egy fényév vastag ólomfalon a neutrínóknak mintegy fele haladna át. Eme tulajdonságuk jelentős mértékben megnehezíti, hogy kísérleti úton észlelni tudjuk őket, mert a kimutatás alapja valamely kölcsönhatás. A kölcsönhatási valószínűség ugyanakkor erősen függ a neutrínó energiájától: ennek következtében az is erőteljesen nő. Amikor a nagy energiájú neutrínó kölcsönhatásba kerül az anyaggal, általában töltött lepton keletkezik, ehhez hasonló folyamat felelős a hadronok gyenge bomlásaiért is. A pozitív pion bomlása során például a pionban lévő kvark–antikvark pár megsemmisül, és ennek során egy müonból és egy müon–antineutrínóból álló pár keletkezik. A különböző típusú neutrínók – és vele a részecskecsaládok – számának megállapítására legjobb módszer a Z-bozon bomlásának vizsgálata. Ez a részecske többféle neutrínóra és azok antineutrínójaira bomlik."

A fizika nem tudja, hogy kétféle alap neutrínó létezik, az elektronból és pozitronból álló elektronneutrínó (e,p) és a protonból meg eltonból álló proton neutrínó (P,E). Az elsö 0.703x10^-13 cm, a másik meg 3,83x10^-17 cm nagy. Ezek nem csak elektromosan semlegesek, hanem tömegnélkülinek is tünnek. De résztvesznek az elektromágneses és a gravitációs kölcsönhatásban!

Szász Gyula 2012.06.06. 10:35:13

Mi van? Zorróaszer nem engedsz tovább enegm itten müködni?

Szász Gyula 2012.06.06. 12:38:59

Az elméletem szerint minden részecske, tehát az egész univerzum, a négy stabil elemirészecskéből e,p,P és E-ből áll, ezekből van összetéve:

www.youtube.com/watch?v=iXHhfFa1Cgw&feature=relmfu
Végeredményben, az összes instabil részecskék ezekre a négy stabil részecskékre bomlanak szét. Az atomok, legalább azok, amik a Földön találhatók, elektronokra (e), protonokra (P) és pozitronokra (p) bomlanak szét. Az elton (E), ami másik neve "antiproton", nem fordulnak elő az atomjainkban. Itt nyomatákosan kifejezem, hogy nem követem azokat az elméleti meggondolásokat, hogy a részecskek (egy része) kvarkokból állnának. A kvarkok létezését kimondottan tagadom azért is, mert ezek előfordulását semmilyen kísérleti adat nem támaszt alá.

Na most, a négy stabil részecske az e,p,P és E kétféle elemi töltés q(i), g(i) hordozója, amik kétféle mezőt okoznak, mint kölcsönhatást, maguk körül. Ez a két mező, az elektromágneses A(e.m.) és a gravitációs mező A(grav.), c-vel terjedö nem-konzervatív mező. Az elemi töltésk q(i) és g(i), megmaradnak, ezek semmilyen részecske reakciókban meg nem változnak. Itt hangsúlyozom a töltések megmaradása elvél az energia megmaradással szemben, az energia megmaradás helyett.

A kétrészecske rendszerek (e,p), (e,P), (p,E) és (P,E) a legegyszerübb összetett részecskék, amik mind elektromosan semlegesek, de ezek közül csak kettö, az (e,P) és a (p,E), a stabil neutron és a stabil "antineutron" tünik tömeggel ellátva. A másik kettö, az (e,p) és a (P,E) tömegnélkülinek tünnek fel ezek a neutrínók. Ezt a négy kétrészecske rendszert, ami magukba nézve stabilak, csak a külsö elektromágneses mező hatása tudja az összetevöire szétbontani. A magfizikusok által megfigyelt instabil neutron N négy elemirészecskéből áll és így bomlik

N = (P,e,p,e) -> proton (P) + elektron (e) + elektronneutrínó (e,p).

A következö megfigyelt legegyszerübb összetett, elektromosan töltött részecskék a müonok. Ezek öt elemirészecskéböl állnak és a bomlásaik

müon(+) = (p,E,p,e,P) -> poziton (p) + elektronneutrínó (e,p) + protonneutrínó (P;E),

müon(-) = (e,P,e,p,E) -> elektron (e) + elektronneutrínó (e,p) + protonneutrínó (P;E)

teljesen megfelelnek a megfigyeléseknek. A müonok tehetetlen tömeg m(müon;i) a következö képlet alapján számítható ki

m(müon;i) = 3 m(e) + 2 m(P) - E(müon, kötés)/c^2

ami a müonok kötési energiájával E(müon:kötés) függ össze. A müonokról ezt találjuk az elfogadott részecskefizikában:

"A müon az elektron nagyjából 200-szor nehezebb „testvére" a második részecskecsaládból. Elemi részecske, azon belül a leptonok közé soroljuk."

Ezt nem írom alá! A müon NEM elemi részecske, söt a lepton megnevezésnek sincs semmilyen alapvetö alapja! A mezonok, a pionok, sem egy másik "részecskecsalád", mert ezek a müonokra bomlanak egy elektronneutrínó (e,p) kibocsátása mellett

pion(+) = (p,E,p,e,P,e,p) -> müon(+) + elektronneutrínó (e,p).

pion(-) = (e,P,e,p,E,e,p) -> müon(-) + elektronneutrínó (e,p).

A töltött pionok tehetetlen tömege

m(pion;i) = 5 m(e) + 2 m(P) - E(pion, kötés)/c^2

nagyobb, mint a müonok tehetetlen tömege.

Az elektromosan semleges összetett részecskék, az

(e,P,p,E) és az (e,P,e,p,E)

a semleges pion felé mutatnak, ráadásul arra is, hogy a semleg pion tehetetlen tömege 135 MeV/c^2 különbözik a töltött pionok tömegétöl 139.5 MeV/c^2. Én az ötrészecske rendszert

pion(0) = (e,P,e,p,E)

azonosítom a semleges pionnal.

Mi mond az elfogadott részecskefizika a pionokról:

"A pionoknak nulla spinjük van és első-családbeli kvarkokból épül fel. Egy u és egy anti-d kvark alkotja a π+, míg egy d és egy anti-u kvark a π‒ részecskét, az antirészecskéjét. Mind az u és anti-u, mind a d és anti-d, együtt semleges, de mivel az előbbi párok azonos kvantumszámokkal rendelkeznek, csak a két pár szuperpozíciójaként található meg. A legalacsonyabb energiájú szuperpozíció a π0, amely saját antirészecskéje."

Na, ezzel az elméleti nézettel sem egyezek meg! Ezek sem "első-családbeli" kvarkokból, ezek szuperpoziciója ként épulnek fel.

Az elméletemet természetesen ki lehet terjeszteni az ú.n. barionok összetevésére a négy elemirészecskéböl. Ezeknél vagy egy proton (P), vagy egy elton (E) többlet mutatkozik ki.

Szász Gyula 2012.06.06. 12:50:03

A semleges pionok összetétele felírásánál íráshiba csúszott be. Helyesen

Az elektromosan semleges összetett részecskék, az

(P,e,p,E) és az (P,e,p,e,p,E)

a semleges pion felé mutatnak, ráadásul arra is, hogy a semleg pion tehetetlen tömege 135 MeV/c^2 különbözik a töltött pionok tömegétöl 139.5 MeV/c^2. Én az ötrészecske rendszert

pion(0) = (P,e,p,e,p,E)

azonosítom a semleges pionnal.

Szász Gyula 2012.06.06. 13:08:50

Minden, stabil vagy instabil, részecske kétféle tömege kiszámítására vonatkozó képletek

m(részecske;g) = |(N(P) - N(E)) m(P) + (N(p) - N(e)) m(e)|,ez a súlyos tömeg;

m(részecske;i) = (N(P) + N(E)) m(P) + (N(p) + N(e)) m(e) - E(részecske,kötés)/c^2, ez meg a részecskefizika tehetetlen tömege.

A tömeg pozitív, vagy nulla. Az N(i) az i =e,p,P,E részecske száma az összetett részecskében. A részecske kötési energiája CSAK a tehetetlen tömegben lép fel. A súlyos tömeg is mindig pozitív, mivel a gravitációs eröböl, mint kölcsönhatásból származik, ami lehet vagy vonzó vagy taszító.

Szász Gyula 2012.06.06. 13:46:39

Ezeket az összefüggéseket a részecskék tömegéröl már könnyü megtanulni az átalános iskolában is, minden ekvivalencia elv és E = mc^2 nélkül!

ZorróAszter 2012.06.06. 17:04:27

208. Szász Gyula (látogató) 2012. 06. 06. 10:35

"Mi van? Zorróaszer nem engedsz tovább enegm itten müködni?"

Mi a gond?

Szász Gyula 2012.06.06. 18:30:20

ZorróAszter: " Mi a gond?"

Valami miatt nem tudtam leküldeni a hozzászolásomat, spam gyanut közölt az ellenörzö. De azóta rendbe jött!

Folytatom az elméletemet az összetett részecskék kötési energiája és nagysága kiszámitásával. Ezeket a Lagrange multiplikátor h(0)

h(0) = q^2/2c x sqrt(1/8) =h/387

segítségével kell kiszámítani. A gyök alatti 1/8 a redukált tömeg x c^2 osztva 2 x kötési energia képlet szerint a neutrínókból kiszámítható

m' c^2/ 2 x E(kötés) = c^2 x (m(e)/2) x /2 x 2 m(e) c^2 = c^2 x (m(P)/2) x /2 x 2 m(P) xc^2,

mert ugyebár a kétféle neutrínó kötési energiája 2 m(e) c^2 és 2 m(P) c^2.

A helytálló kötési energia kiszámitást ráadásul ellenörizni is lehet evvel az egyenlettel

m(részecske;i) = (N(P) + N(E)) m(P) + (N(p) + N(e)) m(e) - E(részecske,kötés)/c^2

vagyis

E(részecske,kötés) = {(N(P) + N(E)) m(P) + (N(p) + N(e)) m(e) -m(részecske;i)} c^2.

A neutrínókon kivül a kötési energia az össztömeg kb. 0,8 %-ánál kezdödik az atomjainknál, tehát szóbe se jöhet az ekvivalencia elv E = m c^2 változata!!!!

Érdeket módon az elektronneutrínó (e,p) épp olyan nagy mint a stabil neutron N0 = (e,P), 0.703 x10^-13 cm!

Az elméletem egy önmagát ellenörzö formalizmus!

Szász Gyula 2012.06.06. 19:03:23

Na ZorróAszter, itt láthatod milyen tudományos gondolatfüzér lett abból, amikor kibövítettem Newton gravitációs elméletét.

A "Newton és az a bizonyos alma" blog cím kényszerített rá, hogy ezt itt közöljem. Nem vetem Newton szemére, hogy ö nem tudott különbséget tenni az alma és a vasvödör esése között, de a 20. századbeli fizikusok szelére vetem, hogy elmulasztották ellenörizni a különbözö összetételü testek szabadesését. Az mondja aki kihívta Galileit

nol.hu/archivum/archiv-421628

ZorróAszter 2012.06.06. 21:58:41

Nálam csak egy szűrő van, de azt nem is lehet kikapcsolni: egy kommentben csak egy link lehet. Ha több van benne, akkor az a moderálandóba kerül automatikusan, és ha észreveszem, akkor engedélyezni kell, és csak akkor látszik a kommentek kozött.

De ezt nem lehet kikapcsolni.

ZorróAszter 2012.06.06. 21:59:48

Ja de most nem találtam ilyet.

Szász Gyula 2012.06.07. 07:05:50

A "Newton és az a bizonyos alma" blog cím alá még tartozik, hogy ez

m(részecske;i) = (N(P) + N(E)) m(P) + (N(p) + N(e)) m(e) - E(részecske,kötés)/c^2

az N(P) protonból, N(E) eltonból, N(p) pozitronból és N(e) elektronból összetett részecskék nyugvó tehetetlen tömege. Az összetett részecskékben az összetevö elemirészecskék kb. 80% - 90%-os fénysebességgel mozognak a közös "tömegközéppont" körül. A kötési energiát meg az elektromágneses kölcsönhatás okozza (a gravitáció nagyon gyenge). Nincs tehát szükség sem a gyenge- sem az erös-kölcsönhatásra.

Csak a négy elemirészecskének e,p,P,E azonos a nyugvó tehetetlen tömege meg a gravitáló tömege. De az m(e)c^2 és m(P)c^2 NEM ekvivalens energiával, az elemi tömegeket, m(e) és m(P), NEM lehet energiává átalakítani. Itt meg Einsteinnel kerülök szembe a tömeg és a gravitáció magyarázatánál.

Szász Gyula 2012.06.07. 07:56:52

Nagyon mellé sikerült a fizika a 20. században, amikor nem sikerült megfogalmazni a fizika atomisztikus alapját és amikor teljes gözzel az E = hv és E = mc^2-ra alapuló energisztikus fizikát fejlesztgették ki egészen a mai napig. Még a tömeg fogalmát sem tudták tisztázni, az elfogadott részecskefizika még most is keresi a Higgs-bozont a tömeg magyarázatára.

A kvantummechanika a kétféle kvantált töltéssel ellátott elemirészecskék mozgása a véges Minkowski-térben, az elektromágneses és a gravitációs kölcsönhatás alatt, és nem a kvantált energia eredménye (az elektromágneses mezö nincs is kvantálva).

Természetesen az elfogadott fizika ellenállása az új elméletemmel szemben óriási. De az új elmélet sok mindent megmagyaráz, aminek nyoma sincs a fizika tankönyvekben. Itt csak egy részecske reakciót emelek ki

e.m.-szikra + H-atom -> stabil neutron (N0) + 2.04 MeV.

A stabil neutron N0 egy protonból és egy neutronból áll. Ez az a részecske reakció, ami megmagyarázza, hogy a "víz ég"! Az égö vízet nem érti az elfogadott fizika, mert az hiszi, hogy a proton + elektron rendszer energétikusan legalacsonyabb állapota a hidrogén atom alapállapota E(H-atom;kötés) = 13.6 eV kötési energiánál. Ez nem helytálló!

Szász Gyula 2012.06.07. 08:21:37

Nézétek meg ezt a zagyvaságot

hu.wikipedia.org/wiki/Kvantummechanika
Arra nem jöttek rá a 20. század fizikusai, hogy a Planck állandó h egy Lagrange multiplikátor szerepét tölti be, ami számértéke a hidrogénatom alapállapotából számítható ki

h = q^2/2c x sqrt(m´c^2/2 E(kötés)).

A h csak az atomok héjjában végbenmenö folyamatokat dominálja, de az atommagokat egy 387-tel kisebb Langrange multiplikátor., a h(0) = h/387, határozza meg. A Lagrange multiplikátorok összefüggenek a véges Minkowski-térben felállított Lagrange formalizmussal, és a megmaradó elemi töltésekböl q(i), g(i) származó izoperimetrikus mellék- és természetes határfeltételek figyelembe vételével. A Planck állandót egyszerüen nem szabad az atommagok és az instabil részecskék leírására felhasználni.

Szász Gyula 2012.06.07. 08:37:01

"A kezdetek óta, a kvantummechanika ösztönökkel ellenkező eredményei erős filozófiai vitát keltettek és sok interpretációhoz vezettek. Még az olyan alapvető dolgoknak, mint Max Born valószínűségi amplitúdókat és valószínűségi eloszlásokat érintő alapszabályainak is évtizedekre volt szükségük ahhoz, hogy elfogadják őket.

A nagyrészt Niels Bohrnak köszönhető koppenhágai értelmezést ma a fizikusok nagy többsége elfogadja. Eszerint a kvantummechanikai jóslatok valószínűségi természete nem magyarázható más, determinisztikus elméletek segítségével, és nem egyszerűen a mi korlátozott tudásunkat jeleníti meg. A kvantummechanika azért nyújt valószínűségi jóslatokat, mert a világyetem természete maga valószínűségi és nem determinisztikus.

Albert Einstein, aki maga is a kvantumelmélet egyik megalapozója volt, nem szerette a determinisztikusságnak a mérés során való elvesztését. Úgy tartotta, hogy lennie kell egy helyi rejtett változós elméletnek a kvantummechanika alatt, s ennélfogva a jelen elmélet nem teljes. Az elmélethez ellenvetések sorozatát gyártotta, amelyek közül a leghíresebb Einstein-Podolsky-Rosen paradoxon (EPR-paradoxon) néven vált ismertté. John Bell megmutatta, hogy az EPR-paradoxon kísérletileg tesztelhető különbségre vezet a kvantummechanika és a lokális rejtett változós elméletek között. Kísérleteket végeztek és kimutatták, hogy a kvantummechanika a helyes és a világ nem magyarázható ilyen rejtett változókkal. A kísérletekben lelt bizonyos "rések" azonban azt mutatják, hogy a kérdés még nincs teljesen lezárva."

Nem csak hogy a kérdés nincsen a mai napig teljesen lezárva, hanem az elfogadott kvantummechanika egyszerüen rossz alapokon áll. A természeti törvények atomisztikusak, nem-deterninisztikusak, de kauzálisak (a mezök c-vel történö kiterjedése miatt).

Niels Bohrról ez a meggondolás elfogadható: A kvantummechanika azért nyújt valószínűségi jóslatokat, mert a világyetem természete maga valószínűségi és nem determinisztikus. De épp Bohr volt az a tudományos pápa, aki elszakadt az atomisztikus fizikától (Einstein fénykvantum hipotézisát E = hv átvéve és kezdetlegesen kiegészitve).

Szász Gyula 2012.06.07. 09:05:41

Nekem áll fel a ször a hátamon, amikor azt látom, hogy se Bohr, se Heisenberg, se Dirac, se a többi kvantummechanikát kifejlesztö fizikusok nem vették észre, hogy minden mikroszkópikus objektum jóval kisebb mint az általa kibocsátott fény (elektromágneses sugárzás) hullámhossza. Az összetett részecskék fény kibocsátása és abszorpciója NEM LEHET korpuszkuláris (fénykvantumos) jelenség, HANEM kizárólagosan csak hullámféle jelenség!!! A papírkosárba való az egész elfogadott kvantummechanika, részecskefizika és gravitációs elmélet is.

Gyula I. Szász: "Physics of Elementary Processes; Basic Approach in Physics and Astronomy"
ISBN: 963 219 791 7, (2005) Bp.

Szász Gyula 2012.06.07. 10:04:45

Azon látván is feláll a ször a hátamon, hogy az akadémikus fizikusok nem ellenörizték a 20. század végéig a különbözö izotópösszetételü testek szabadesését olyan körülményeknél, ahol nem csak vákuum van jelen, hanem az elektromágneses hatás is elhanyagolható a Föld gravitációs vonzó erejével szemben. Számbelileg az elektromágneses zavarásnak kisebbnek kell lennie mint a gravitációs erö ezreléke. Magyarul mondva nem ellenörizték ezt a mozgásegyenletet

m(test;i) a(test) = - G(grav.) m(Föld;g) m(test;g)/r^2

ahol a kétfajta tömeg összefüggése

m(test;i) = m(test;g) (1 - delta(test))

és a delta(test) a test relatív tömeghiánya. Ilyen ejtökísérleteket a brémai ejtötoronyban kitünöen el lehet végezni, ahol én az elsö ilyen ejtökisérletet ejtökapszulában már 2004-ben elvégeztem és kimutattam, hogy a testek szabadesése NEM EGYETEMES.

Eötvös torziós inga kísérleténél nem lehetett abból kiindulni, hogy a környezet elektromágneses hatása elhanyagolható lett volna. A testek tehetetlen tömege és súlyos tömege különbözik, Eötvös mérési eredményével ellentétben!

Szász Gyula 2012.06.07. 11:21:39

Azon feltevést, hogy a proton és az elektron között a gravitációs hatás taszító - végsö soron, hogy a gravitációt is elemi töltések g(i) okozzák - a testek súlyos tömegéhez

m(test;g) = N(P) (m(P) - m(e))

vezet, ami csak a testben lévö protonok számától N(P) és a két elemi tömeg különbségétöl függ. A test nyugvó tehetetlen tömeg tehát

m(test;i) = m(test;g) (1 - delta(test)) = N(P) (m(P) - m(e)) (1 - delta(test))

és a kétfajta tömeg különbsége függ a test összetételétöl.

Szász Gyula 2012.06.07. 11:27:32

A részecskefizikából nem lehet a gravitáció erö hatására következtetni, mert a gravitáció nagyon gyenge kölcsönhatás. De a részecskefizika tartalmazza az elemirészecskék száma megmaradását, és az elemi tömegek m(P) és m(e) megmaradását.

Szász Gyula 2012.06.07. 15:35:41

"Általános a benyomás, hogy a kvantumelmélet új nagy gondolata – bár sürgôsen esedékes – még nem született meg. Tartsuk ugyanis szem elôtt, hogy a végtelenségek kiküszöbölésével a kvantumelmélet még nem nevezhetô véglegesen befejezettnek. Nyilt kérdések egész sora vár még feleletre. A relativitás elve szerint a részecske önenergiája a legszorosabb kapcsolatban áll tehetetlen tömegével. A mai elméletben a tömegek tetszés szerint választható paraméterek szerepét játsszák, pedig az energiából kellene kiadódniok, mint az Einstein-féle elméletben. Éppen azért olyan csábító a gondolat, hogy a részecskék tereit egységes gravitációs alapon vezessük le. Legújabban Schrödinger helyezett kilátásba ilyen irányú dolgozatot, mely a gravitációs és fotontér egységes levezetését nyujtaná. De még ha ez a törekvés sikerrel is járna (ami újabb hírek szerint nem valószínû), egyáltalán nem jelentené a problémakör megoldását. A proton-, neutron- és mezonterek ma már éppolyan realitások, mint a fotontér, és csak valamennyinek egységes leszármaztatása jelentene igazi értéket.

A nyilt kérdések közé tartozik az is, miért részesít a természet elônyben bizonyos kölcsönhatásokat, és miért nem veszi igénybe az elméletileg lehetségesek egyéb módjait. Ilyen elméletileg megengedett kölcsönhatás fennállhatna pl. a proton-, pozitron- és fotontér között oly formában, hogy eredményeként a proton átalakulna pozitronná, miközben fotont bocsátana ki. A terek kvantumelmélete tehát túlságosan tág keretû, sokkal több lehetôséget tartalmaz, mint amennyit a természet tényleg megenged. A várva-várt új gondolat a keretek szûkítésével talán ezen a téren is közelebb hozza az elméletet a valósághoz.

A kvantumelmélet alig ötévtizedes története szüntelen verejtékes munka, szakadatlan küzdelem a nehézségekkel. A harc ellenértéke mindeddig fényes siker volt, mely ma már kiterjed a fizika egyetemes területére. Nincs okunk a borúlátásra. A nehézségek egyszer már teljes megújhodást eredményeztek és ha az eddigi munkairam tovább tart, teljes gyôzelmet arat a nagy gondolat, mellyel Planck a századot megnyitotta."

Megszületett az új kvantumelmélet, ami azt nem engedi meg, hogy "kölcsönhatás fennállhatna pl. a proton-, pozitron- és fotontér között oly formában, hogy eredményeként a proton átalakulna pozitronná, miközben fotont bocsátana ki."

Szász Gyula 2012.06.08. 08:42:03

Az új kvantumelméletem két kísérleti megfigyelésre alapúl, mép pedig arra, hogy

- a testek szabadesése függ a test izotóp összetételétöl,

-és minden mikroszkópikus objektum jóval kisebb, mint az általa kibocsátott fény (elektromágneses sugárzás) hullámhossza.

Az elfogadott fizika ezeket nem vette figyelembe, a szönyag alá söpörte. Magyarul mondva ignorálta

Szász Gyula 2012.06.08. 09:19:03

Az új elmélet beépítette a gravitációs kölcsönhatást is a részecskefizikába, az elektromágneses kölcsönhatás mellé, és egyesítette a gravitációt az elektromágnesességgel. A kölcsönhatást a kétféle elemi q(i), g(i) töltések által okozott c-vel terjedö nem-konzervatív mezök A(e.m.) és A(grav.) okozzák a véges Minkowski-térben.

Amig az elektromos elemi töltésekböl az elöjelt figyelembe kettö van - a proton és a poziton, ill. az elektron és elton elemi e-töltése megegyezik - addig az elemi gravitációs töltésekböl NÉGY létezik: A proton és pozitron elemi g-töltése, ill az elektron és elton elemi g-töltése elöjelben megegyezik ugyan, de a nagyságban különbözik.

Mint érdekességet jelezem, hogy az (e,p) elektronneutrínó épp akkora mint a (P,e) stabíl neutron, 0.703 x10^-13 cm. 10^-13 cm az atommagok nagysága.

Ez homlok egyenest szemben áll az elfogadott fizika alapelveivel, a véleményével.

Szász Gyula 2012.06.08. 09:42:32

Rutherford mutata ki, hogy az atommagok 10^-13 cm nagyságrendben vannak és kb 10^5-ször kisebbek mint az elektronokból álló atomok héja. Ö fedezte fel a protont is és azt a véleményt képezte, hogy az atommagok protonokból és elektronokból állnak. A proton felfedezése idejében (kb. 1912) az atommagot alkotó harmadik részecske, a pozitron, még nem volt ismeretes. Ez a részecske csak 1932-ben lett kimutatva.

Meg kell jegyezni, hogy Rutherford sohasem tudta értékelni Niels Bohr kezdeményezését a kvantumfizikához. Rutherford nem volt elméleti fizikus, nem is tudta megmagyarázni míért léteznek az atommagok és az atomhéjak a tér olyan különbözö nagyságú részében. Persze evvel a kvantumfizika is, egészen a mai napig, adós maradt.

Szász Gyula 2012.06.09. 07:45:42

A kétféle elemi töltésre q(i), g(i), i = e,p,P,E alapított elméletem bele van ágyazva a véges Minkowski-térbe, tehát ez egy relativisztikus kvantummezö elmélet. A Lagrange függvény L a négy egymástól független áramtól j(i) és a két mezötöl A(e.m.), A(grav.) függ. Ezeknek az alapvetö függvényeknek a tulajdonsága természetesen az hogy négyes vektormezök. A Hamilton elvböl származó mozásegyenletek felállításánál, a mellék- és határfeltételeket figyelembe kell venni, amik Lagrange multiplikátorok fellépését okozzák.

A mikoroszkópikus fizikát két L.m. dominálja, az egyiket a Planck állandónak, h, nevezi a fizika, a másik h(0) = h/387 csak az új elméletben lép fel. A Planck állandó dominálja az atomhéjt és a h(0) az atommagot. Megvan tehát a magyarázat, az atomhéj és az atommag térbeli nagyságrendi különbség magyarázatára.

Szász Gyula 2012.06.09. 08:09:43

A Lagrange formalizmusba belekerülö négy töltés-áram-függvények j(i), a c mellett, négy további természeti állandótól függenek, az elemi elektromos töltéstöl q, a két elemi tömegtöl m(P) és m(e) és a fajlagos gravitációs töltéstöl g. Mivel a gravitáció kölcsönhatás a részecskék között, a fajlagos g-töltés helyett az egyetemes gravitációs állandó, a G(grav.) = g^2/4pi, is egy természeti állandó szerepét veszi fel.

Szász Gyula 2012.06.09. 08:26:36

Az univerzumot leíró természeti törvények (Theory of All), amik nem-determinisztikusok de kauzálisak, öt természeti állandóra (c, q m(P), m(e) és g) támaszkodnak, amiket még Lagrange multiplikátorok tarkítanak.

Szász Gyula 2012.06.09. 08:33:34

"A tudomány a tudósok munkájának és munkájuk eredményeinek az összessége..

Tudósok azok, akiknek az eredményei tudományos (ismeretelméleti) módszerekkel végzett kutatásokon és egyes esetekben intuitív, vagy inspiratív felismeréseken alapulnak, függetlenül attól, hogy a „hivatalos tudomány”, azaz a mainstream elismeri e azokat, vagy sem."

Szasz Gyula 2012.06.10. 09:08:01

A fizikai tudományban kifejlesztendö elméleteknél a kísérletek eredménye a mérvadó. A mainstream evvel szemben hipotézisokból (Galilei: a szabadesés egyetemes, Einstein: foton hipotézis és ekvivalencia elv)) indul ki. A kísérletek eredménye nem igazolja ezeket a hipotézisokat.

Szász Gyula 2012.06.12. 11:35:06

"Atommagok tulajdonságai

Tömege

Az atommag tömegét atomi tömegegységben (jele: U vagy ATE) a következő összefüggés adja meg:

Az atommag nukleonokból épül fel, melyeket a töltésfüggetlen erős nukleáris kölcsönhatás tart össze. Az összetett mag tömege mindig kisebb, mint az őt alkotó részecskék tömege külön-külön. Az előálló tömegdefektus vagy tömeghiány:

Δm = Z·Mp + (A−Z)Mn − M(AZX)

A tömeghiánynak (tömegdefektusnak) megfelelő (kötési) energia tartja össze az atommagot. Értéke a Weizsäcker-féle empirikus összefüggésből állapítható meg."

Ez a képlet nem helytálló! Ez a helyes képlet

Δm = A·(Mp + Me) + 2 N(p) Me − M(AZX),

Me az elektron tömege, N(p) a pozitronok száma a magban. Egy A tömegszámú és Z magtöltésü elektromosan semleges izotóp 2 A + 2 N(p) részecskéböl (P,e,p) áll.

Szász Gyula 2012.06.12. 12:04:34

Az elektronból és protonból álló stabil neutron N0 =(P,e) tömeghiánya

Δm(N0) = 2.04 MeV/c^2

A négy részecskéböl álló instabil neutron N = (P,e,p,e) tömeghiánya meg

Δm(N) = 0.24 MeV/c^2.

Szász Gyula 2012.06.12. 14:32:15

A proton tömege 938.27 MeV/c^2 nem tartalmaz kötési energiát, a proton nyugvó tehetetlen tömege és a súlyos tömege azonos, de ez az elemi tömeg 1836.1-szor nagyobb mint az elektron elemi tömege 0.511 MeV/c^2. Ezekböl az elemi tömegekböl lehet kiszámítani minden más részecske súlyos és tehetetlen tömegét, mert minden más részecske az e,p,P,E stabil részecskékböl áll.

Szasz Gyula 2012.06.14. 10:50:40

Mint részecskefizikus a tudományos kritikám az elfogadott fizika alapjai ellen irányul. Nem figyeltek oda a kollégáim, az alapvetö kísérletek eredményeire és rossz következtetéseket vontak le. A testek szabadesése a gravitációs mezöben NEM EGYETEMES és a részecskék fénykibocsátása HULLÀMFÈLE JELENSÈG. Ez áll pl. a magfúziórál a tankönyvekben:

"Ahhoz, hogy egy fúziós reakció energiatermelés szempontjából érdekes legyen, a következő feltételeket kell teljesítenie:
legyen exoterm
kicsi legyen a protonok száma (kevésbé taszítják egymást az atommagok) – tehát a legkönnyebb elemek között kell keresni
- két kiindulási anyag legyen
- két reakciótermék legyen (az energia- és impulzusmegmaradás miatt)

Ezek alapján a lehetséges reakciókat a következő táblázat foglalja össze:

(1) D + T → 4He (3,5 MeV) + n (14,1 MeV)
(2) D + D → T (1,01 MeV) + p (3,02 MeV) 50%
(3) → 3He (0,82 MeV) + n (2,45 MeV) 50%
(4) D + 3He → 4He (3,6 MeV) + p (14,7 MeV)
(5) T + T → 4He + 2 n + 11,3 MeV
(6) 3He + 3He → 4He + 2 p + 12,9 MeV
(7) 3He + T → 4He + p + n + 12,1 MeV 51%
(8) → 4He (4,8 MeV) + D (9,5 MeV) 43%
(9) → 4He (0,5 MeV) + n (1,9 MeV) + p (11.9 MeV) 6%"

Ezek a reakciók egyike sem stimmel. A részecskereakciók bal és jobb oldalán legalább az elemirészecskék e,p,P,E számának és a kétféle töltésnek q(i), g(i) meg kellene maradnia!

Szász Gyula 2012.06.14. 12:11:08

Ezeknél a részecske reakcióknál sem stimmel semmi:

proton + proton -> deuteron + pozitron + neutrínó + 0.42 MeV

neutron (elemi részecske) -> proton + elektron + neutrínó.

A magfizikusok nem jöttek rá, hogy a magkötést a protonok között az (elektron, pozitron, elektron) részecske kombináció okozza, a deuteron tehát

D = (P,e,p,e,P),

az elektron neutrínó meg

e-neutrínó = (e,p) !

Szasz Gyula 2012.06.14. 13:37:37

A gravitációs kölcsönhatás beépítése nélkül a részecskefizikába hiába is kvarkozik, húrozik és big-bummozik a fizikus gárda, egy tapottat sem tud elöre lépni a tudományban. Arra nem jön rá, hogy az univerzumunk a négyfajta stabil elemirészecskéböl e,p,P és E-böl áll, természetesen fotonok nélkül!

Szasz Gyula 2012.06.14. 13:58:25

Idézet valakitöl:

"Szívesen beszélgetnék a világ keletkezésének dolgáról,normális nem elvont formában. Az univerzum egy örök titok mit ahogyan a lét a tudat is. Van valaki aki kiáll a plénum elé és elhalandzsálja, én vagyok a tudós, majd én megmondom hogyan keletkezett az univerzum. Nos jól van mindenkit eltaposva állítja okosságát csak hát én arra nem kapok választ, hogy mi az univerzum? Tágul? mihez képest,ha innen távolodik oda pedig közeledik ?Hol van az univerzum, vége? mi van a szélén túl? másik univerzum??és azon túl?Hogy mer valaki bátorságot venni, hogy ő megmondja a világ keletkezését? Ha a világ szénből és gázból stb áll azok miből lettek, hogyan keletkeztek,a porok 14 milliárd ével ezelőtt miből és honnan lettek.?Mi volt előtte? hozta a nagy semmit a teremtő és abból lett a nagy Bumm vagy a nagy Hesss??Ne jöjjön nekem azzal hogy ez hit kérdése.. nem hit kérdése hanem valós materiális problémák tömkelege.Azt elhiszem ,hogy a tudomány feltárja a naprendszer, galaxis keletkezésének,elmúlásának témáját, de a végtelen univerzumét azt nem.
Mindig nevethetnékem támad amikor bölcselik,hogy mennyi millió km/óra sebességgel tágul az univerzum ...igen tágul..és vajon milyen térbe,milyen fizikai közegbe.Ha egy marék port szét szórok a szélbe az is tágulva szóródik szét a föld légterébe,amely por tágulása térben és időben meghatározható.
Lehet,hogy csak az a bajom tudóstársadalommal,hogy nem ismeri azt a szót ,hogy "nem tudjuk".""

Szasz Gyula 2012.06.14. 14:09:53

Hát honnan is tudná a fizikus gárda hogy miböl áll az univerzumunk, ha a fizikai tankönyvekben ilyen abszud reakciót tesz közismeretté

proton -> neutron + pozitron + neutrínó ? !

Szasz Gyula 2012.06.14. 14:24:44

"Primordiális (elsődleges) nukleoszintézisek:

Az ősrobbanáskori nukleoszintézis

Primordiális (elsődleges) nukleoszintézisnek is nevezzük. Az univerzum első három percében zajlott le, és ez felelős a Világegyetem jelenlegi 1H, 2H (vagy ahogy a nyomjelzéstechnikában és a jelen területen is gyakran jelölik: D), 3He és 4He izotópok kozmikus eloszlásáért. [1] Az elsődleges nukleoszintézisben jöttek létre a 2H, 3H 3He, 4He, 7Li, 7Be, 8B könnyű atommagok, melyek csak termikus egyensúlytól távol képződhetnek, igen magas hőmérsékleten. Ekkor a világegyetemet könnyű leptonok, protonok és neutronok alkotják, melyek átlagos energiája 1011 kelvinen kT=10 MeV, ami sokkal nagyobb, mint a tömegkülönbség:

a protonok és neutronok ekkor a e− + p+ ↔ no + νe és a p+ + anti-νe↔ e+ + n0 reakciókban egymásba alakulhatnak. Feltételezéseink szerint az egy fotonra eső leptonszám és elektromos töltés nagyon kicsi, ezért a négy folyamat egyforma valószínűséggel megy végbe. Ilyen egyensúlyi körülmények között a protonok és neutronok arányát a statisztikus fizika törvényei szabják meg, miszerint a nukleonok közel azonos mértékben vannak jelen (a neutronok részaránya 46%).
Az univerzum első perceiben a szabad protonok nagy számban jelen voltak, számuk 12-szerese volt a 4-es tömegszámú héliummagokénak. Ez az arány adta a többi elem keletkezésének lehetőségét. Ha a proton és a neutron közötti tömegkülönbség kisebb lenne, akkor a neutron felezési ideje hosszabb lenne, vagyis az összes proton He-4 maggá alakult volna. Protonok nélkül pedig nem ment volna végbe a nagyobb tömegszámú magok keletkezése."

Mi tudnak ezek a fizikusok?

Szasz Gyula 2012.06.14. 16:42:48

Itt hallhatjátok egy nemzetközileg elismert tudós szájából az ostobaságokat a Higgs-bozonról

www.youtube.com/watch?v=Zl4W3DYTIKw&feature=related

Szasz Gyula 2012.06.14. 17:28:17

Ha a részecskefizikusok beépítették volna a gravitációt is a részecskefizikába tudnák hogy mi az a szuperszimmetria elv! Ez az az elv, ha a négyfajta elemirészecskék e,p,P,E közül mindegyiket kicserélnék a megfelelö részecskepárjával, vagyis

elektron pozitron

ÉS

proton elton,

de ekkor pl. a Földböl "Anti-Földet" állítanánk elö, ahol a hidrogénatomot kicseréltük "ant-hidrogénatomra". A szépséghiba viszont abból áll, hogy a Föld és az "Anti-Föld" gravitációsan taszítja egymást .

Szasz Gyula 2012.06.14. 18:42:23

A proton és az elektron között taszító a gravitációs hatás, ami miatt egy N(P) protonból álló elektromosan semleges test súlyos tömege

m(test;g) = N(P) ( m(P) - m(e))

és ez különbözik a test tehetetlen tömegétöl

m(test;i) = m(test;g) ( 1 - delta(test))

ami miatt a nehézségi gyorsulás NEM EGYETEMES.

Szasz Gyula 2012.06.14. 19:59:16

De ezt a részecske reakciót

e.m.-hullám + H-atom -> stabil neutron + 2.04 MeV

sem ismerik a Standard Modellre fixált részecskefizikusok!

Szasz Gyula 2012.06.18. 15:50:04

Ez a részecskereakció prototipus, ami a Nap energiatemelését okozza!

Szasz Gyula 2012.06.18. 15:55:08

És nem ez:

"Hogyan termel energiát a Nap? A fúziós folyamatok bemutatása.

A Nap energiatermelése

Ha napközben feltekintünk az égboltra, egyetlenegy égitestet vonja magára figyelmünket, a Nap. Hatalmas mennyiségű energiát termel és sugároz ki a környezetébe. Egészen a XX. századig úgy gondolták, hogy a kisugárzott energia a Nap anyagának összehúzódásából származik, de a pontosabb adatok alapján a Nap túl idős ahhoz, hogy ilyen hosszú időn keresztül nyerhesse az energiát a gravitációs összehúzódásból. Az 1930-as évek végén a magreakciók tanulmányozása után a fizikusok arra a következtetésre jutottak, hogy a Nap energiája fúziós reakcióból, könnyű atommagok egyesülésekor felszabaduló gamma- és röntgensugárzásból ered. A Nap által kisugárzott hatalmas mennyiségű energia a hidrogén termonukleáris fúziójából származik. A centrális magban uralkodó 15 millió K-es hőmérséklet és a 2*1015 Pa nyomás lehetővé teszi a fúzió lezajlását. A csillagokban kétféleképpen mehet végbe a hidrogén-hélium fúzió, proton-proton ciklussal illetve szén-nitrogén-oxigén ciklussal."

Szasz Gyula 2012.06.19. 11:07:59

Az Új Fizika alaptétele,

- hogy a részecskék között is csak a makroszkópikus fizikából ismert kétféle kölcsönhatás, az elektromágneses és a gravitációs uralkodik. Ezeket a kölcsönhatásokat az elemirészecskék kétfajta elemi töltése q(i) és g(i) okozza. Ezek a kölcsönhatások c-vel terjednek.

- az elemirészecskéknek e,p,P,E más fizikai tulajdonságuk nincsen. Nincsen a Planck állandónak nevezett Lagrange multiplikátorral, a h-val, összefüggö spinjük sem. Az elemi g-töltés okozza, az egyetemes gravitáció miatt, az elemirészecskék elemi tömegeit m(e) és m(P). Ezek az elemi tömegek NEM változtathatók át energiáva.

- csak a négy elemirészecske e,p,P,E létezik és ezek nem állnak semmilyen más még alapvetöbb részecskékböl (mint pl. a kvarkokból).

Az Új elmélet egész más alapot ad a részecskefizikának, ami teljesen szemben áll az elfogadott, Einstein hipotézisaira (fénykvantum hipotézis, ekvivalenciaelv, stb.) visszavezetett részecskefizikával...

Az Új elmélet sokkal egyszerübb, mélyrehatóbb fizikai alapokon áll, mint az eddig elfogadott fizika.

Szasz Gyula 2012.06.19. 11:30:10

Ezt olvassuk a magfizika könyvekben: Az atommagot elemi részecskék: protonok és neutronok alkotják. ..""

Ez nem igaz! Az atommagot protonok (P), elektronok (e) és pozitronon (p) alkotják.

A neutron N NEM elemirészecske és ráadásul kettöféle neutron létezik:

- Az egyik az instabil neutron N, amit a magfizika is ismer, négy elemirészecskéböl áll

N = (P,e,p,e) -> P + e + elektronneutrínó (e,p).

- A másik a stabil neutron N0, amit a magfizika NEM ismer, ez meg két elemirészecskéböl áll

N0 = (P,e).

A stabil neutron kötési energiája (E(N0;kötés) = 2.04 MeV) sokkal nagyobb, mint az instabil neutron kötési energiája (E(N;kötés) = 0.27 MeV). A stabil neutron 0.703x10^-13 cm nagy, az instabil neutron valamivel nagyobb ( a kis magok nagyságrendjében van).

Szasz Gyula 2012.06.19. 11:50:39

Fermire vezethetö vissza a neutronbomlás elsö elmélete. Persze ö nem tételezte fel, hogy az instabil neutron négy elemirészecskéböl, N = (P,e,p,e) áll. Az elektronból és pozitronból álló elektronneutrínó (e,p)

E(e-neutrínó;kötés) =1.22 MeV

kötési energiát visz el a neutron bomlásánál. Ebben a neutrínóban az elektron és a pozitron 89.4 %-os fénysebességgel száguld a közös tömegközéppont körül. Az e-neutrínó nagysága 0.703x10^-13 cm.

Szasz Gyula 2012.06.19. 12:28:15

Itt van Fermi rövid története

www.matud.iif.hu/01sze/jeki.html
De Teller Ede hidrogénbombája alapreakciója

e.m. sugárzás + H-atom -> stabil neutron + 2.04 MeV-energia!

Ezt Teller nem ismerte fel! A protonok NEM TUDJÁK egymást máshogyan kötni, csak az (e,p,e) részecskék segítségével. A deuteron

D = (P,e,p,e,P)

öt elemirészecskéböl áll!!

Szasz Gyula 2012.06.19. 12:35:36

Itt a béta-bomlás "elfogadott" elmélete

hu.wikipedia.org/wiki/Béta-bomlás
De kvarkok, és a W-mezon sem létezik!!

Szasz Gyula 2012.06.19. 12:48:53

Figyelmet érdemlö megjegyzés áll a wikipediában:

"A szabad proton stabil, ill. legalább ~10^30 év a közepes élettartama[4] (szemben a Világegyetem korával, mely „csak” ~1,4·10^10 év). A bomlás során a magban kötött protonok egyike neutronná alakul, miközben egy pozitron és egy elektronneutrínó távozik."

Magyarul mondva,egy proton sem bolott szét neutronra + elektronra + elektronneutrínóra, amióta világ a világ!

Szász Gyula 2012.06.19. 17:11:32

Minden azon múlik, hogy a fizikusok rajtam kívül nem ellenörizték a testek eltérö szabadesését

www.youtube.com/watch?v=jkNjvCmsWOU
csak elhitték Galilei téves feltevését az egyetemes szabadesésröl. Egy test gyorsulása a(test) a Föld gravitációs eröterében függ a test összetételétöl:

m(test;i) a(test) = - G(grav.) m(Föld;g) m(test;g)/r^2,

mert a test súlyos tömege

m(test;g) = N(P) (m(P) - m(e))

különbözik a test tehetetlen tömegétöl

m(test;i) = N(P) (m(P) + m(e)) + 2 N(p) m(e) - E(kötés)/c^2 = m(test;g) (1 - delta(test)),

amiben a delta(test) a test relatív tömeghiánya, és a delta(test) izotóp össztétel függö!

Ezért az akadérmikus fizikusok a mai napig nem tudják honnan is ered a részecskék tömege.

Szasz Gyula 2012.06.19. 17:38:28

Attól meg nem kell rettegni, hogy a Földünk, ami proton bázisú, összeütközik egy "antianyagból", ami elton bázisú, álló testtel és szétsugározik. A proton és az elton között taszító a gravitációs hatás, hasonlóan, mint a proton és az elektron között.

Attól sem kell félni, hogy az LHC-ban mini-feketelyukat keletkeznek a Higgs-bozon keresésénél. Sem fekete lyuk, sem Higgs-bozon nem létezik!

Szasz Gyula 2012.06.19. 21:05:15

Hogy elemi gravitációs töltések

g(i) = { - g m(e), + g m(e), + g m(P), - g m(P)}, i =e,p,P,E

léteznek, az egyértelmüen a fizkai kísérletek eredményeiböl leolvasható.

Szasz Gyula 2012.06.19. 21:41:59

A testek összetétel való függése

a(test) = - a0 m(test;g)/m(test;i) = -a0 (1 + delta(test))

vízválasztót jelen a fizika alapjaiban.

Szasz Gyula 2012.06.19. 21:46:37

"A nehézségi gyorsulás az a gyorsulás, mellyel a szabadon eső tárgy a levegő ellenállását figyelmen kívül hagyva mozogna.

A nehézségi gyorsulás ugyanakkor azonos a térerő nagyságával is, tehát az egységnyi tömegre ható erővel. Ebben az értelemben a mértékegysége akár N/kg is lehetne. Ez az erőtér gömbszimmetrikus, amelynek középpontja azonos a Föld tömegközéppontjával.
A nehézségi gyorsulás függ a földrajzi szélességtől és a tengerszint feletti magasságtól. A földrajzi hosszúságtól a nehézségi gyorsulás nem függ.
A nehézségi gyorsulás értéke a Földön a 45° földrajzi szélességen, tengerszinten

gn= 9,80665 m/s2"

Ez, természetesen, NEM IGAZ!

Szasz Gyula 2012.06.20. 09:04:09

"A nehézségi gyorsulás az a gyorsulás, mellyel a szabadon eső tárgy a levegő ellenállását figyelmen kívül hagyva mozogna."

Ez nem helyes! E helyett a helytálló megfogalmazása a nehézségi gyorsulásnak:

A nehézségi gyorsulás az a gyorsulás, mellyel a szabadon eső tárgy az elektromágneses mezö hatását figyelmen kívül hagyva mozogna.

Tehát nem csak vákuum elöállításáról van szó. Kvantitatíven megfogalmazva: Az elektromágneses hatásnak kisebbnek kell lennie, mint a gravitációs erö egy ezred része. Ez Eötvös kisérleteinél biztosan nem volt megadva.

Egy test gyorsulása a(test) a Föld gravitációs eröterében függ a test összetételétöl:

m(test;i) a(test) = - G(grav.) m(Föld;g) m(test;g)/r^2,

a(test) = - a0 (1 + delta(test))

a delta(test) a test relatív tömeghiánya, ami ezreléknyi nagyságrendben kölönbözik a különbözö kémai elemekböl álló testeknél.

Szasz Gyula 2012.06.20. 09:57:20

A statikus elektromos és gravitációs erö között óriási a különbség. Elemi részecskék elemi töltéseivel felírva

F(Coulomb) = + q(i) q(j)/4pi r^2,

F(grav.) = - g(i) g(j)/4pi r^2

a különbség 10^42 !!!

A proton (P) két elemi töltése között a különbség

q(P)/g(P) = 0.965 x 10^-21.

Az elektronnál ez 1838-szor nagyobb

q(e)/g(e) = 1.77 x 10^-18,

de a proton és elektron g-töltése ellenkezö elöjelü

g(P)/g(e) = - 1836 !!

"Physics of Elementary Processes", ISBN = 963 219 791 7 (2005) Bp. Ezért a hidrogén atom súlyos tömege

m(H-atom;g) = m(P) - m(e)

a proton és az elektron tömege különbsége!

Szasz Gyula 2012.06.20. 10:22:22

Kisiskolások is tudnának az elemi töltésekkel számolni, ha a tanítók arra tanították volna meg öket, hogy a gravitáció NEM TÖMEGVONZÁS! Persze a gravitációt nem is a tömeg körüli tér meggörbülése (Einstein) okozza.

Az Új elmélet végre egyesítette az elektromágnesességet a gravitációval és beépítette a gravitációt is a részecskefizikába az elemi töltések qq(i), g(i) segítségével.

A részecskék között CSAK kétféle kölcsönhatás létezik: az elektromágneses és a gravitációs kölcsönhatás, és a kölcsönhatást a c-vel terjedö nem-konzervatív mezök A(e.m.) és az A(grav.) okozzák a véges Minkowski-térben. (A részecskék energiája NEM marad meg a kölcsönhatás alatt.)

A mezöket meg az elemi töltések q(i) és g(i) okozzák. Az univerzumunk a négyféle stabil elemirészecskéböl e,P,P és E áll, amik között csak az A(e.m.) meg az A(grav.) hat.

Ez az Új elmélet felszámolja az egész eddigi fizika alapját!

Szasz Gyula 2012.06.20. 10:56:35

Mint részecskefizikus az elsö kutató munkámat 1967-ben végeztem el a mainzi egyetemen. A munkám címe "SU3-Symmetrie in der starken Wechsekwirkung, Ein Vergleich mit den Experimenten" Az eredményem az volt, hogy ez az elmélet ellentmond a kísérleti megfigyeléseknek. Magyarul mondva, a részecskék nem állnak kvarkokból!

A rá követekezö kutatásom "Quantenmechanische Beschreibung von Resonanzphänomenen". Ez nagyon kemény munka volt, azzal az eredménnyel, hogy a Planck állandó h egy Lagrange multiplikátor szerepét tölti be. Ez a téma öt publikációben jelent meg, de sajnos kevés resonanciát ért el a fizikai kutatók körében.

De már ekkor, a múlt század hetvenes évek közepén, feltünt nekem hogy az elektronneutrínó az elektron (e) és a pozitron (p) kötött állapota. A neutrínó azért tünik tömegnélkülinek, mert az elektron és a pozitron elemi g-töltése g(e) = - g(p) ellenkezö elöjelü.

Az akadémikus fizika a mai napig sem tudja mi a neutrínó, ill. miböl áll az univerzumunk!

Szasz Gyula 2012.06.20. 11:05:49

A kutató munkám alapján nem fogadok sokat el a "modern" fizika eredményeiböl. Nem fogadom el Einstein E = hv hipotézisét, es az ekvivalenciaelvét E = mc^2 sem!

Szasz Gyula 2012.06.20. 11:15:39

Kedves ZorróAszter, megköszönöm hogy a blogodon zaravtalanul kifejthettem a kutató véleményemet a fizikában. De mint látod, más eredményre jutottam mint Newton és Galiei. De már eredményt is kaptam ki a fizikában, mint amit Einstein javasolt!

Szasz Gyula 2012.06.20. 11:53:09

Gézoonak meg a többi fizikusnak azt mondom, hogy a kétfajta elemi töletéssel q(i), g(i) ellátott stabil részecskék e,p,P,E nem hipotétikus részecskék, hanem reális, a természetben elöforduló elemi részecskék.

Az elemi g-töltések felfedzése nem egy, hanem tíz Nobel-díjjat megérdemel.

Szasz Gyula 2012.06.20. 12:02:09

Wikipédia: "A részecskefizikában az elemi részecske kétféle értelemben használatos. Általában olyan részecskét értünk alatta, amely tovább nem bontható (a tudomány mai állása szerint), néha az összes olyan részecskét beleértik, ami más, nagyobb részecskének az építőköve. Például az atomok kisebb részecskékből, elektronokból, protonokból és neutronokból (de a neutron szerkezete N = (P,e,p,e), ez a beszúrás tölem jött) épülnek fel. ....

A fizika egyik leglényegesebb célkitűzése, hogy megtalálja a legelemibb részecskéket, amelyekből az összes többi részecske felépíthető, míg maguknak nincsenek még elemibb összetevőik. Ez különbözteti meg őket a többi szubatomi részecskétől."

Én megtaláltam a legelemibb összetevöket!

Szasz Gyula 2012.06.20. 12:22:19

Idézet a Természetvilágából:

"Rutherford kutatásai nyomán kiderült, hogy a radioaktív bomlás fõ szereplõje az atom központi alkotórésze: az atommag.

Az atom közepén helyezkedik el a pozitív töltésû, pici atommag s körülötte keringenek a negatív töltésû elektronok. Az atom átmérõje nagyjából tízmilliószor kisebb 1 mm-nél, az atommag viszont még ennél a kicsi atomnál is százezerszer kisebb. Ennek ellenére az atom tömegének túlnyomó része ebben a pici atommagban van összezsúfolva. Az atommag pozitív töltésû alkotórészeit protonoknak hívjuk (a proton mintegy 1800-szor nehezebb az elektronnál). Az atommagban lévõ protonok száma az illetõ elem rendszáma (jele Z, a német Zahl=szám szóból), ez határozza meg, hogy az elem hányadik helyet foglalja el a periódusos rendszerben. A protonokon kívül vannak még semleges (töltés nélküli) részecskék is az atommagban, ezeket neutronoknak hívjuk (a neutron kicsit nehezebb a protonnál, de csak kb. 1 ezrelékkel). Egy meghatározott elem atommagjai különbözhetnek egymástól a bennük lévõ neutronok száma szerint (egy neutron hozzáadásával vagy elvételével egy teljesen különbözõ tulajdonságú atommagot kaphatunk). Az atommagot tehát a benne lévõ protonok és neutronok Z, ill. N száma határozza meg. Egy elem különbözõ neutronszámú atommagjait az illetõ elem izotópjainak hívjuk (izo-tóp azt jelenti: azonos hely; ugyanis ezek az atommagok, azonos rendszámuk következtében, a periódusos rendszer ugyanazon helyéhez tartoznak).

Az atom kémiai tulajdonságait a benne lévõ elektronok száma és mozgása határozza meg. A semleges atom elektronjainak száma azonos a protonok Z számával, és az elektronok nem „látják” az atommag semleges neutronjait, csak a töltött protonokat. Ezért egy elem különbözõ izotópjai kémiailag szinte teljesen azonos viselkedésûek (pl. kémiai módszerekkel nem lehet õket szétválasztani). Magfizikai szempontból viszont különböznek (pl. az egyik izotóp stabil, míg a másik radioaktív bomlásra képes). Látni fogjuk, hogy az izotópoknak ez a kettõs tulajdonsága sok fontos gyakorlati alkalmazáshoz vezet.

Atommagok b-bomlása

Az elemi részecskék között jelenleg négy alapvetõ kölcsönhatást ismerünk ([1]–[5]). Ezek közül a gyenge kölcsönhatás felelõs az atommagok b-bomlásáért, melynek során az atommag egyik neutronja protonná, illetve egyik protonja neutronná alakul át. Az atommag A = Z + N atomszáma tehát b-bomlásnál nem változik. A neutron protonná alakulásánál keletkezik még egy elektron, valamint egy semleges, nulla vagy nagyon kis tömegû részecske, az elektron-antineutrínó ([6] – [8]), amely csak a gyenge kölcsönhatásban vesz részt, ezért nagyon nehéz detektálni.

Láthatjuk, hogy teljesül a természet egyik legszigorúbb megmaradási törvénye, az elektromos töltés megmaradása (a proton és elektron töltései azonos nagyságúak és ellentétes elõjelûek). A bomlásnál keletkezett elektron és antineutrínó elhagyja az atommagot, kisugárzódik.

Az atommag belsejében a proton is átalakulhat neutronná, méghozzá kétféleképpen. Egyrészt az elõbbihez hasonló módon, csak most a töltésmegmaradás miatt nem elektron, hanem pozitron keletkezik (ez az elektron antirészecskéje, a tömege pontosan egyenlõ az elektronéval, a töltése viszont a protonéval azonos). Ezenkívül még egy neutrínó is létrejön, és a pozitronnal együtt kisugárzódik. Másrészt, az is lehetséges, hogy az atommag egyik protonja egyesül az atom valamelyik elektronjával (a gyenge kölcsönhatás révén), miközben egy neutron és egy neutrínó keletkezik. Ezt az átalakulást elektronbefogásnak hívjuk.

A b-bomlást gyakran kíséri egy nagy energiájú ún. g-foton emissziója. Ennek az az oka, hogy a b-bomlásnál keletkezõ új atommag az alapállapotánál magasabb energiájú, gerjesztett állapotban lehet, s innen foton kibocsátásával mehet át az alapállapotába.

A radioaktív bomlások harmadik fajtája az a-sugárzás, amelynél az atommag egy másik atommagot, nevezetesen a hélium 2 protonból és 2 neutronból (Z=2, A=4) álló magját (az a-részecskét) emittálja (az a, b, g elnevezéseknek pusztán történeti okai vannak).

Nagyon sok kísérleti tapasztalat mutat arra, hogy az összes radioaktív bomlási folyamatot pontosan írja le az exponenciális bomlási törvény: N(t)=N(0).exp(–t/T), ahol N(t) a bomló atommagok száma t idõpillanatban, és T a bomlási folyamatra jellemzõ felezési idõ (T idõ elteltével megfelezõdik a bomló magok száma). Ezt a törvényt abból a feltételbõl lehet levezetni, amely szerint a bomlás valószínûsége valamely t és t+Dt idõpontok között független t-tõl (a bomló atommag vagy részecske nem öregszik)."

Ez azért kell kijavítani mert elektromosan semleges elemirészecske (a neutron) nem létezik. Az atommagok protonokból, elektronokból és pozitronokból állnak.

Egy másik felismerés az, hogy amig az atomhéjat a Planck álladónak nevezett Lagrange multiplikátor h szabályozza, az atommagokat egy 387-tel kisebb L.m., a

h(0) = h/387

írja le. Ezért. az atommag 1.5 x10^-5-tel kisebb, mint az atomhéj.

Aztán keletkezni nem keletkezik egyetlen-egy elemi részecske sem!

Szasz Gyula 2012.06.20. 16:42:13

A természet leírásánál csak két fizikai megmaradási törvény létezik:

- az elektromos töltés megmaradása, és

- a súlyos tömeg megmaradása.

A súlyos tömeg megmaradása a g-töltés g(i) megmaradásából származik. E két megmaradási törvény következménye az elemirészecskék e,p,P,E megmaradása.

Szász Gyula 2012.06.21. 08:11:58

Lényeges a különbség a tudományos kutatásom alatt kifejlesztett fizikai elméletem és az "elfogadott" fizika között. A fizika alapproblémáira más választ kaptam, kiindulva a kísérletek eredményeiböl, abból, hogy a testek nyugvó tehetetlen tömege m(test;i) különbözik a súlyos (a gravitáló) tömegétöl m(test;g). Az eddigi fizika elfogadta Galilei téves feltevését a testek egyetemes szabadeséséröl, ami nem áll fent a természetben (és én el sem fogadtam).

A négy stabil elemirészecskére e,p,P,E alapuló elméletem, az elemirészecskék kétféle kvantált töltést q(i), g(i) hordoznak, egy axiómatikus, atomisztikus elmélet. A kölcsönhatást a részecskék között kétféle c-vel terjedö nem-konzervatív mezö A(e.m.) és A(grav.) okozza. Ezek alapján fel lehet állítani egy a véges Minkowski-térben megfogalmazott Lagrange formalizmust, amiböl a részecskék és a mezök mozgásegyenlete levezethetö. A mellék- és a természetes határfeltételek figyelembe vétele Lagrange multiplikátorok fellépését okozzák, a Planck állandó h is egy ilyen Lagrange multiplikátor. Az elmélet nem-determinisztikus (mert az elemirészecskék helye és sebessége sohasem határozható meg pontosan), de kauzális (a mezök c-vel történö terjedése miatt). Az elméletem egy relativisztikus kvantum mezö elmélet, ami leírja a fétféle kvantált töltést hordozó részecskéket e,p,P,E mozgását a véges Minkowski-térben.

Ez az elmélet teljesen különbözik az "elfogadott" energisztikus ( E = hv, E = mc^2, stb.) fizikától, ami a mai napig nem tudta felfedezni milyen részecskékböl áll az univerzumunk, és nem tudta rögziteni honnan származik a részecskék tömege (Higgs-bozon). A részecskefizika Standard Modelljét és az áltrelt elutasítom. Ezt a két alapelméletet az eddigi fizika nem is tudta egyesíteni, nem tudta beépíteni a gravitációt is a részecskefizikába.

A négyféle stabil elemirészecskéböl álló univerzum "mindig" volt és nem keletkezett egy 1.4 milliárd évvel ezelötti globális Big Bumból.

Szász Gyula 2012.06.21. 08:57:39

A megfigyelt részecskék mibenléte magyarázatát elkezdem a neutronnál. A magfizika elemi részecskének nézi a neutront, pedig így bomlik

N -> proton + elektron + elektronneutrínó.

Az új elméletem szerint az instabil neutron négy elemirészecskéböl áll

N =(P,e,p,e) -> P + e + (e,p-)neutrínó.

Az elektronneutrínó (e,p) az elektron (e) és a pozitron (p) kötött állapota, ami 0.703 x10^-13 cm nagy. Egy másik neutrínó a protonneutrínó (P,E) is létezik, ami a proton (P) és az elton (E) kötött állapota és 3.83 x10^-17 cm kicsi.

Fel tudom írni a mezonok és bárionok szerkezetét is a négyféle elemirészecskékkel e,p,P,E.

Az "elfogadott" fizika nem jutott el még a neutron és a neutrínó szerkezete felderítéséig sem, nem is beszélve a többi megfigyelt instabíl részecskékröl.

Szász Gyula 2012.06.21. 09:09:08

Azt hiszem, hogy az új elméletem alapján már kisiskolások is meg tudják határozni, a bomlása alapján, miböl állnak a müonok, ha a müon tehetetlen tömege kb. 200-szorosa az elektron tömegének?

A Nobel-dijas fizikus gárda ezt a mai napig nem tuda megadni!

Szász Gyula 2012.06.21. 10:08:47

Ez az elképzelése az "elfogadott" fizikának a müonról:

"A müon az elektron nagyjából 200-szor nehezebb „testvére" a második részecskecsaládból. Elemi részecske, azon belül a leptonok közé soroljuk."

Ezt is elemi részecskének nézi, annak ellenére hogy a müon kétféle neutrínóra és eletronra vagy pozitronra bomlik, attól függöen mi volt a müon töltése. (Ittt meg áll az ember esze!)

Szász Gyula 2012.06.21. 11:26:41

Wikipédia: "A tömeg-energia ekvivalencia a speciális relativitáselmélet egyik következménye, mely szerint a test nyugalmi energiája (E) megegyezik a tömeg (m) és a fénysebesség (c) négyzetének szorzatával:

E = mc2,

azaz a tömeg és az energia arányosak egymással.

A tömeggel rendelkező részecskéknek nyugalomban is energiájuk van, ún. „nyugalmi energiája”, mely különbözik a mozgási és a helyzeti energiától. Ennek ellenére a legtöbb tudós ezt csak egy különlegességnek tekintette az 1930-as évekig."

Az elemirészecskék e,p,P,E "nyugalmi energiája"

m(e) c^2 és m(P) c^2

NEM TEKINTHETÖ energiának, az elemirészecskék tömege m(e) és m(P) NEM változtatható át energiáva. Az elemirészecskék ezen tömege mindig MEGMARAD ,mert összefügg a megmaradó elemi g-töltésekkel! Az elemirészecskék tehetetlen tömeg viszont nem marad meg, változik pl. a sebességgel.

Szász Gyula 2012.06.21. 12:14:30

Amikor 1905-ben Einstein felírta (NEM vezette le) az E = mc^2 egyenletét, csak az elektront ismerte a fizika. A protont Rutherford pár évvel késöbb fedezte fel. A proton magától nem bomlik szét, a megfigyelt élettartama 10^30 év (!), jóval hosszabb, mint az univerzum feltételezett életkora (1.4x10^10 év).

A proton az eltonnal (="antiproton") nem semmisíti meg egymást, ha egymásra találnak, hanem egy kötött állapotot, a 3.83 x10^-17 cm nagyságú protonneutrínót, képezik.

Elég az hozzá, hogy a tömeg-energia elvivalenciának E = mc^2 semmilyen fizikai alapja nincs. Ez a szerencsétlen reláció csinált az atomisztikus fizikából energisztikus részecskefizikát, ami nem helytálló a természetben! Mégis a részecskefizikusok ezt a relációt lovagolják meg, egészen a mai napig!

Szász Gyula 2012.06.21. 12:20:47

Ilyen ostobaságok látnak napvilágot:

"A Science tudományos hetilap legfrissebb száma közölte egy 12 tagú német-magyar-francia tudóscsoport közleményét a Világegyetem látható tömegének 99%-át kitevő protonok és neutronok tömegének meghatározásáról. A protonok és a neutronok összetett részecskék, de tömegük sokkal nagyobb, mint alkotóelemeiké. A kutatók szerint az alkotóelemek, a kvarkok és gluonok mozgásainak, kölcsönhatásainak energiája képviseli a hiányzó tömeget. Ezzel első ízben sikerült igazolni, hogy az Einstein-féle tömeg-energia ekvivalencia (E=mc2) a mikrovilágban is pontosan érvényesül."

Ez különösen pofonvágó: "A protonok és a neutronok összetett részecskék, de tömegük sokkal nagyobb, mint alkotóelemeiké." Hát elment a fizikusoknak az egész eszük?

Szász Gyula 2012.06.21. 12:28:38

E = mc^2

"Több, mint 100 éve ismerjük a híres képletet. Azt jelenti, hogy a tömeg és az energia nem két különböző dolog, hanem egymásba átalakítható. Kiszámítható, hogy egy kenyér teljesen átalakítva energiává egész Budapestet ellátná 100 éven keresztül.

Ennek megfelelően jött létre az atombomba és az atomerőmű, ahol a nehéz atommagok felbomlásánál a keletkező atommagok tömege kevesebb, mint az átalakuló, és a különbség energiaként hasznosul. De így működik a Nap és a hidrogénbomba is, csak itt könnyű atommagok egyesülnek.

Az ősrobbanás elmélete szerint először csak energia volt, de már az első másodpercben elkezdődött a tömeggel rendelkező elemi részek kialakulása. Ma már a világegyetem megfigyelésénél szinte kizárólag a valahol tömegből keletkező energiát látjuk, így talán jogos a híres képlet.

Einstein érdeme, hogy az addig teljesen két külön dolognak tekintett dolgot – az energiát és a tömeget – egyesítette, és kimondhattuk, hogy az Univerzumban a tömeg és az energia összege állandó.

Ideje lenne megnézni, hogy mit jelentene, ha megfordítanánk az egyenletet: m=e / c2

Azt jelentheti, hogy a tömeg csak az energia egyik formája, és csak energia van !

Az univerzum minden pontját elfoglalja egy energiabuborék, és ezek sűrűsödése alkotja azokat az "elemi részeket", amelyek létrehozzák az égitesteket, galaxisokat.

500 évvel ezelőtt még csak tömegről beszéltünk, 200 évvel ezelőtt külön tömegről és energiáról, 100 éve a tömeg és az energia egységességéről, ma pedig arról, hogy csak energia van, és minden, ami körülöttünk van, csak energiabuborékok halmaza."

100 év óta csak ostobaságról beszéltek! A magfizikát meg távolról sem értettétek meg!

Szász Gyula 2012.06.21. 13:25:55

Egy A tömegszámú és N(p) pozitront tartalmazó elektromosan semleges izotóp nyugvó tehetetlen tömege képletét

m(A-izotóp;i) = A (m(P) + m(e)) + 2 N(p) m(e) - E(A-izotóp;kötés)/c^2

nem ismeri a magfizika!

Szasz Gyula 2012.06.21. 20:11:02

A deuteron, a nehéz hidrogén atommagja két protonból (P), két elektronból (e) és egy pozitronból (p) áll

D = (P,e,p,e,P).

A tömegszám A = 2, a pozitronok száma N(p) = 1, így a nehéz hidrogén atom tehetetlen tömege

m(nehéz hidrogén;i) = 2(m(P) + m(e)) + 2 m(e) - E(nehéz hidrogén; kötés)/c^2,

amiböl, a tehetetlen tömeg ismeretével a kötési energiát ki lehet kapni és ezt ab initio számítással, a h(0) = h/387 Lagrange multiplikátor segítségével ellenörizni lehet.

Szász Gyula 2012.06.21. 22:43:23

A deuteron tömege 1876.14 Me/c^2, tehát a deuteron kötési energiája 3.04 MeV és nem 2.24 MeV, mint amit a magfizika megad!

Szasz Gyula 2012.06.22. 08:28:57

A magfizikában gondok vannak a mag kötési energiája kiszámításával

hu.wikipedia.org/wiki/Kötési_energia
mert, az uralkodó véleménnyel megegyezöen, a magfizika a proton tömegét m(P) és az elemi részecskének vélt instabil neutron tömegét m(N) veszi alapul. A magfizika azt hiszi, hogy a magok protonokból és neutronokból állnak. Ez nem helytálló.

Minden ismertetett kötési energiát a magfizikában korrigálni kell. Természetesen az ismertetett tömeghiányt is. A tömeghiány általában az A tömegszámra lett viszonyoztatva. Az új elméletben a tömeghiányt lehett az össztömegre

A(m(P )+ m(e)) + 2 N(p) m(e)

vagy a súlyos tömegre

A (m(P) - m(e))

vonatkoztatni, A második esetben nem szerepel a pozitronok száma N(p) a kifejezésben.

Az atommagok e,p és P-okböl állnak, az instabil neutron N = (P,e,p,E) úgy hogy e neutron kötési energiája is kiszámíható a kísérleti adatokból. Egy kezdeti nehézség ugyan fennn áll.
A priori nem ismerjük a pozitronok számát N(p) a magokban. Ezt modell számításokkal kell meghatározni.

Szasz Gyula 2012.06.22. 09:08:39

Még egy szót az új ab initio számításokról.

Elöször is a Planck állandó h helyett a h(0) = h/387 állandó kell bevenni a Lagrange formatizmusba. (Az eddigi magfizika, helytelenül, mindig csak a h-t használta a magok szerkezete meghatározásánál. A Planck állandónak semmi keresnivalója sincs a magfizikában!)

A Lagrange függvényt a véges Minkowski-térben kell felállítani, tehát ez eleve egy relativisztikus megfogalmazás. A három részecske, az e,p,P, három töltés-áram sürüséggel J(e), J(p) és J(P) írható le. Ezek négyes vektorok. Ne felejtsük el, hogy az elektronok és pozitronok több mint 80%-os fénysebességgel mozognak az atommagban. A variáció számitásnál a töltés-áram sürüségeket természetesen négyes hullámfüggvények fogják reprezentálni.

A variáció számítás stationáris egyenleteinek meg van az a különlegessége, hogy ezek közösen kezelik a stabil kötött állapotokat és az instabil állapotokat. Ez egy óriási elöny, mert nem csak a stabil magok kötési energiája számíható ki, hanem az instabil magok kötési energiája és élettartama. Így kezelhetö a magok stabilitás kritériuma is.

Az eddigi magfizika masírolhat a szemétkosárba.

Szasz Gyula 2012.06.22. 09:17:48

Bezárólag meg kell nyomatékosan jegyezni, hogy az eddigi magfizikának nem létezett még egy megközelítöen sem helytálló modellje!

Szasz Gyula 2012.06.22. 09:24:43

Itt egy rövid összefoglaló az elfogadott magfizikáról

gerinc.tvn.hu/goto/fizika/magfizika.pdf
Itt követhetö hogyan csúszott el a magfizika!

Szasz Gyula 2012.06.22. 09:31:17

Ez a megállapítás különösen kiemelendö:

"1927-ben W. K. Heisenberg határozatlansági relációja kimutatta,
hogy az atommagban nem lehetnek elektronok, ugyanis egy atommag méretű pályán az
elektronnak akkora lenne a centrifugális gyorsulása, hogy azt a Coulomb-erő nem tudná
ellensúlyozni."

De Heisenberg határozattlansági relációjának a Planck állandóval semmi keresni valója sincs az atommagban!!!

Szasz Gyula 2012.06.22. 09:51:51

Még egy fontos következtetést le kell vonni a rossz magfizikából:

Azonnal be kell zárni az összes atomreaktort, mert a magfizikusok nem értik, mi is történik ott. Ráadásul nem is tudják az ott keletkezett rádioaktiv szennyezést kezelni! A németek kb 10 év múlva teljesen fel akarják adni az atomreaktorokat. Igazuk van!

Szász Gyula 2012.06.22. 10:55:42

A részecskék között CSAK az elektromágneses és a gravitációs kölcsönhatás létezik. Nincs erös-kölcsönhatás a "nukleonok" között, nincs gyenge-kölcsönhatás sem a béta-bomlásnál.
A magok számitásánál a nagyon gyenge gravitációt ki lehet hagyni, egy lényeges tényen kívül:
Az elemi tömegek m(P) és m(e) megmaradnak.

Szasz Gyula 2012.06.22. 19:57:57

Hraskó Pétertöl:

"A tömeg Newton mozgásegyenleteiben nyert pontos fizikai jelentést mint a tehetetlenség mértéke, amely az egyenletekben a gyorsulást szorozza. De a tömeg a súlyerö képletében is megjelent a gravitációs gyorsulás szorzófaktoraként. Abban a gondolatmenetben, amellyel Einstein 1905 szeptemberében eljutott az E = mc^2 képlethez, az ma gyorsulást szorzó tehetetlen tömeg volt. Tíz évvel késöbb az általános relativitáselmélet megalkotásával azonban azt is megmutatta, hogy ennek az új gravitáció-elméletnek a fényében a súlyerö a tömeg és a gyorsulás szorzatát tartalmazó tagból ered és ennek következtében a g-t szorzó súlyos tömeg azonos a tehetetlen tömeggel. Ezért ma már nem különböztetjük meg egymástól ezt kétfajta tömeget és mindkettöt egyszerüen tömegnek hívjuk. Ez az a tömeg, amely az E = mc^2 képletben a fénysebesség négyzetét szorozza és amelyet mikrorészecskékre a táblázatok tartalmaznak."

Adja vissza Hraskó az akadémiai tagsága kinevezését!

Szasz Gyula 2012.06.22. 23:23:33

Térjünk vissza a fizika alapjaihoz. Nem tünt fel a fizikus kutatóknak 400 év alatt, hogy a mozgásegyenletben

m x a = F, (tömeg x gyorsulás = erö)

sem a tömeg m, sem az erö F nincs definiálva? Ráadásul a fizikusok a gyorsulást nem tudják mérni.

Igy nem is csoda, hogy ha az erö a statikus gravitációs erö

F(grav.) = - G(grav.) M(Föld;g) m(test;g)/r^2

a mozgásegyenlet így néz ki

m(test;i) a(test) = F(grav.) = - a0 m(test;g),

mert minden más összetételü test tehetetlen és súlyos tömege különbözik, tehát a gyorsulás a(test) függ a test tulajdonságától!

Szasz Gyula 2012.06.23. 08:34:34

Aztán a fizika az energiamegmaradásra épített, de ez csak zárt rendszerekben alkalmazható és ilyen rendszer az univerzumban nem létezik. Ráadásul az elektromágnetizmus, mint egy alapvetö kölcsönhatás, maga már nem konzervatív (a gravitáció sem!).

A részecskefizikában, helytállóan, már nem eröröl, hanem kölcsönhatásról beszélnek a fizikusoka részecskék között, De a fontos tömeg-fogalmát a mai napig nem tudták rögzíten, nem tudják a fizikusok honnan is ered a részecskék tömege (Higgs-bozon szerepe a Standard Modellben). A gravitációt meg egyáltalán nem tudták beépíteni a részecskefizikába, de az elektromágnetizmust sem tudták helytállóan betenni. Mégis a fizikus kutatók azt állítják, hogy a Standard Modell minden kísérleti eredményt tetszöleges pontossággal megmagyaráz. Elöször is ez nem igaz, másodszor meg a Standard Modell ezer-egy ad hoc hipotézist foglal magában. Ilyen hipotézis az E = hv és a hirhedtt E = mc^2 is.

A fizikusok a gravitációt, nagy léptékben, a tömegkörüli tér meggörbülésének tartják (áltrel), ami következménye a Big Bum, és a rengeteg fekete lyuk létezése az univerzumunkban. Hogy valami nem stimmel a gravitációval, azt a sötét anyag létezése bevezetése is kimutatja. Elég az hozzá, hogy az univerzum kb. 4%-át teszi ki a normális anyag, a többiröl nem tud a fizika semmit sem. Minden erölködés (húr elméletek) ellenére nem is tudta a fizika a gravitációt egyesíteni az elektromágnesességgel. Még párhuzamos univerzumok létezéséröl is komolyan tárgyalnak a fizikusok.

Ez a siralmas állapot a fizikai tudományban és a fizikusok kiutat nem is látnak. De nálam más a helyzet, én feladtam a nem helytálló alapokat és más eredményre jutottam a természeti jelenségek magyarázatánál. Az elméletem a két alapvetö kölcsönhatásra, az elektromágnetizmusra és a gravitácóra épül, ezek egyesítve vannak és a gravitáció is megtalálta a helyét a részecskefizikában. A természeti törvények nem-determinisztikusok, de kauzálisak. A megmardási törvények meg az elemi töltések megmaradására épülnek.

Szasz Gyula 2012.06.23. 10:01:07

Az elmondottak alapján már következtetni lehet arra, hogy a fizikus kutatók nem várták tárt kézzel az én új elméletemet. De az is kitünik, hogy én mit tartok az "elfogadott" fizikáról. Ezt összefoglaltam a "Physics of Elementary Processes" könyvemben, ami 2005 óta a fizikus kutatók rendelkezésére áll.

A jövö fog dönteni kinek van igaza a természet leírásánál.

Szasz Gyula 2012.06.23. 12:33:15

Az UFF további falszifikálását a brémai ejtötoronyban, ami az elemi gravitációs töltések egyértelmü bizonyítéka, eddig tiltják a befutott fizikusok. Ezt annak ellenére nem engedik meg, hogy kísérleti adatuk nincs is. Pesze hogy tiltják, mert kihúzná a talpuk alól a talajt a fizikában.
süti beállítások módosítása