Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

Interjú a Turáni Átokkal

2012. július 13. - ZorróAszter

Heves szittya vérünk eredete

 

Évszázadok óta hangzik a sóhaj a magyar ajkán, miért nem tud a magyarság egységes lenni?

 

Mi ez a Szittyaföld mélyéről behurcolt betegség, amit jobbára csak Turáni Átokként szoktunk volt emlegetni?

 

Van-e alapja annak a heves szembenállásnak, amit több mint ezer éve tapasztalunk, vagy az egész a nemzetkarakterológia tárgykörébe tartozó ostoba makacsság, vagy még rosszabb?

 

Mondják, éppen egykori nagyfőnökünk, és éppen  A Nagy Büdös Turán kellős közepén, a kazár kagán egy nagy-nagy dilemmában találta magát nyakig: szép lassan beszorult két  nagyhatalom, Bizánc és a muszlim világ közé.

 

Turán, a Kaszpi tenger vidéke, és Kazária
Turán, a Kaszpi-tenger vidéke és Kazária a IX. században Nagyítás
»

A Császár és a Bagdadi kalifa folyton rágta a fülét, hogy ne legyen már tovább ilyen szőröstalpú barbár gyaúr kutya, hanem ideje már, hogy megtérjen.

Megunván a talán legelőször jelentkező kompország státuszt, holott a kompot még fel sem találták, csak a kompótot (Nicht komp!), és elvágta a gordiuszi csomót. Mégpedig úgy, hogy nem lett se keresztény, se muszlim, hanem visszanyúlt a gyökerekhez, és felvette a zsidó vallást.

Nem vette figyelembe, milyen elemi felháborodást fog kiváltani a finom sonka tilalma.

A kagán a vezérekre is ráerőltette a vallást. De nem tudjuk, milyen mélyen hatolt a dolog a türk társadalom mélyrétegeibe, főleg a vazallus népek és vezetőik tekintetében.

Akkor még nem volt se Csurka Pistánk, se Vona Gabink, aki elvi kérdést csinált volna a dologból.

 

Így hát bármennyire is szeretnénk tudni, kóser volt-e mondjuk Álmos és Árpád apánk, nem tudhatjuk. Szorgos kezek ezt az epizódot gondosan kiradírozták a magyarság történetéből.

Ahogyan azt is, hogy Álmos volt a fejedelem, a kagán, azaz kündü, és Árpád csak a hadúr, a vezír, azaz a gyula.

Ha például valaki megnézi akár a Kazár Birodalom cikket a wikipédián, nyomát se találja ennek. Ehhez nem Wikipédiát, pláne nem Anonymust, hanem legalábbis Ibn Fadlánt kell olvasnunk.

Történelmünk a kaparás, radírozás, újraírás, hamisítás színtere.

Álmos kündü leszármazottaiból Kond vezért kanyarítottak. Így biztosították az Árpád-ház lombos fájának cövekegyenes törzsét.

Ám közben mi is gyakorlatba jöttünk: mennél kerekebbnek látszik egy történet, annál gyanúsabb a szemünkben.

 

Turán perzsa névadóinál volt egy szimpatikus ősi szokás: csak azt az ötletet valósították meg, ami ugyanolyan csillogónak és kitűnőnek látszott tökrészegen, mint színjózanon. Bezzeg ezt a remek módszert nem gyökeztettük meg.

És hogy valóban innen, a Kaszpi tenger vidékéről, Turánból a félig magyar, félig kabar törzsekből álló törzsszövettségtől indult az a folyamat, hogy a döntéseket az emberek fele halálos ostobaságnak, másik fele a csodálatos jövőbe vezető fényes útnak látja?

Mindenesetre a menni vagy maradni kérdése volt talán az egyik első ilyen sorskérdés.

Nem is sokkal később a Kazár Birodalmat felmorzsolták, maradó magyar testvéreinket szétszórta és beolvasztotta a történelem. A kazárokat úgyszintén. Ők talán - türk létükre - a szintén szétszórt kelet-európai zsidóság ősei lettek.

 

 


2012. 07. 13.

 

További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr558907316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kosztolanczi38 2012.07.13. 23:59:10

szellemes írás

ZorróAszter 2012.07.14. 00:21:32

Köszönöm

Árpapa 2012.07.14. 05:56:27

Mi Avarok aztán nagy békésségben éltünk itt addig még ide nem értek a magyarok!
:))
( Avar származásom nem tudom bizonyítani, de manapság elég hangoztatni valamit, a bizonyítás az ellenkezőkre tartozik. Vagyis bizonyítsa be, hogy nem vagyok Avar!!! )

corvin 2012.07.14. 06:27:53

Jópofa, tetszett. Megjegyzem, anyai ágon besenyő őseim kergették idáig a magyarokat, így nekem csak kérhetnek, meg jelenthetnek. Aztán történt egy kis malőr, anyám férjhez ment egy székelyhez. Ahányszor a tükörbe nézek, megállapítom, jobban is sikerülhetett volna a dolog. Akkor ezt betudom az én turáni átkomnak...... DDD Meg még összeférhetetlen is vagyok...magammal...turáni átok....

Marijja 2012.07.14. 08:23:40

Tetszett!!!

Nyírfa 2012.07.14. 09:01:37

Azt hiszem, az István-Koppány ellentétre simán fel lehet fűzni a máig nyúló , és a kreativitásunk jó részét felemésztő ellenségeskedést.
Én ma Koppány mellé állnék, ugyanis a katolikus egyháznál hazugabbat keresve sem találok, és ezért a korántsem megtisztelő megállapításért az egyház nagyon keményen megdolgozott.

A csoda tudja, mi igaz a magyar őstörténetből, történészként végzett egyik fiamat már faggattam e felől, de válaszának a tömör lényege az volt, hogy ahány elmélet, annyi igazság, vagyis nem tudjuk.
Innen kezdve viszont forrás nélküli, tehát tudományosan nem igazolható feltételezések, következtetések, valószínűnek tűnő vélekedések állnak csak a rendelkezésünkre.
Tény, hogy ennek a népnek zavart az identitástudata.
Magam szívesen hitelt adok a táltos-hit létezésének, és úgy gondolom, hogy hiba volt rá erőltetni eleinkre a kereszténységet, mert nem a vallástörténet számít, hanem a hit maga és az az erkölcsiség, amely belőle fakad.
Nagyon érdekes téma, talán egyszer megértjük, mit miért cselekedett ez a nép, honnan jött és miért, milyen szándékkal, milyen értékeket hozva magával.

Úgy vélem, a jobbik elsöprő sikerének oka éppen ez. Felélesztik az ősmagyarnak hitt-gondolt kultúrát, meglovagolják, és ahogy szokás, uralmi pozíciót remélnek tőle.
Vagyis, nemhogy nem jobbak, hanem aljasabbak, manipulatívabbak még a Fidesznél is, mert az egész nép kultúrtörténetének a sajátos magyarázatával indulnak harcba a hatalomért.
Nem mellesleg, a Fidesszel együtt annak hirdetői, hogy a magyar vallás valamennyi vallás alapja, belőlünk nőttek ki a nagy egyházak, úgy, hogy ellopták a tudásunkat, itt sűrűn vannak emlegetve a zsidók a római katolikus egyház kapcsán, mint tudástolvajok!, és nem kisebb szerep jutott Isten által nékünk, mint tanítani a világ népeit.
Hogy mire, az még nem eldöntött.
Remélhetőleg 2014-ig nem világosodnak meg, e tekintetben legalábbis.

Nyírfa 2012.07.14. 09:04:25

Lemaradt: valóban, igen szellemesen lejegyzett gondolatok, dehát ez a színvonal itt természetes :-))

ZorróAszter 2012.07.14. 10:23:02

Kedves Paplanyos!

Dehogynem! Ma már ott tartunk, hogy bemegyek pl. a Nagy Diagnosztikai és Kutatási Kft.-hez azzal, hogy szerintem én kacagányos szittya-hun származású vagyok 1% avar és 3% besenyő beütéssel, és már kapom is a papírt:

"Igazolom, hogy Ön, Brunnerfinger Szigfrid, kacagányos szittya-hun származású 1% avar és 3% besenyő beütéssel."

ZorróAszter 2012.07.14. 10:27:02

Kedves Corvin!

Nem-nem!

A Turáni Átok én vagyok!

A székelyek tényleg gyanúsak. Miért volt nekik külön gyulájuk?

Anonymus nem győz győzködni, hogy az nem is gyula, csak úgy hívták, hogy Erdélyi Gyula.

ZorróAszter 2012.07.14. 10:27:43

Kedves Marijja!

Örülök és köszönöm.

ZorróAszter 2012.07.14. 10:44:04

Kedves Nyírfa!

Szerencsére nem teljesen. Például ha lehet hinni a családi legendáriumnak, Baksa nembéli táltosok ivadéka lennék én is. Ráadásul burokban születtem, ami olyan ott, mint bérlet a buszon vagy tagsági a klubban. Mégsem püfölöm a dobom és énekelek torokhangon, mint illene.

A Koppány-István ellentét nem az első. Az már a sokadik. Az már folyomány.

"... a színvonal itt természetes :-))"
Elpirultam :o)

hh tech 2012.07.14. 10:51:25

6. Nyírfa 2012. 07. 14. 9:01

Te még ebbe is képes voltál belemagyarázni a Fideszt? Te hülye, mániás, vén, komcsi lúd.

Didgeridoo 2012.07.14. 10:59:36

Kekeckedő természetem miatt muszáj előhozakodnom amatőr térképolvasási ismereteimmel, amely szerint a kazárok nem szorultak a bizánciak és a muszlimok közé, mert azok tőlük délre voltak. Viszont a térképen felfedeztem egy eddig kevéssé ismert népet, a magyars-t. Ezek a térképen a kazároktól északra vannak, tehát nem azonosak a kazárokkal. Nem jól gondolom?

Osszián 2012.07.14. 11:03:05

Jó. Majd jövök...

purim 2012.07.14. 11:06:59

Mi magyarok mindig szerettünk extrálkodni, különcködni. Egyébként is - ha van egyáltalán turáni átok, azt üzeni: NAGY ÍVEBEN TESZEK RÁTOK. - megalkottuk azt az egyedi jellemzőt, HA MÁR JÓT NEM TESZEK A MÁSIKNAK, LEGALÁBB ÁRTSAK! Ez a magyaros unicum...

Osszián 2012.07.14. 11:20:11

Most csak annyit: őstörténeti vonatkozásban minden történészi felvetés csak hipotézis. Az a leginkább, hogy a magyarok 300 évig éltek együtt a kazárokkal.
Bíborbanszületett Konstantin fehéren feketén leírja, hogy 3 (három) évig éltek együtt. Ezt önkényese felszorozták a kedves történészeink.

Nos, ez bizonyos, hogy a kazár előkelők egy időben felvették a zsidó vallást.

De az a ki tudja mikori együttélés túlságosan rövid volt ahhoz, hogy egy egész nép (vagyis azt sem lehet tudni a népnek hány törzse), egy teljesen új vallást vegyen fel.

Kazária fővárosa a Volga két partján épült hatalmas főváros, Itil volt, az arab utazók főleg innen vették az információikat.

a magyarok az új hazában több vallást képviseltek. az itt lő kései avarok (onogurok=korai magyarok) főleg bizánci keresztények voltak, állítólag szórványosan volt köztük római is - és nagy valószínűséggel táltos, vagyis szellemvallást űztek. Lehetett köztük manicheus is, még az itteni megtelepedésük (VII.sz) előtti időkből.
Mani követői lehettek az Árpádok, ez eléggé valószínűnek látszik. (Pártus vallásnak hívták eleink).

Sokszínű volt a paletta az erőszakos hittérítésig, aminek valódi értelmét (ti. az erőszakosságnak) még ma sem értem, mert semmi sem indokolta.
Mo-ot Istvánt megelőzően 907-ben támadták meg utoljára. Nem veszélyeztette tehát a nyugat, de Bizánc sem. ez nem indok. Majd csak 1033-ben tör rá az országra II. Konrád mémet-római császár, de István kiűzi.
Vagyis már akkor, amikor az egész országot sikerült tűzzel-vassal megtéríteni.

Osszián 2012.07.14. 11:21:35

megalkottuk azt az egyedi jellemzőt, HA MÁR JÓT NEM TESZEK A MÁSIKNAK, LEGALÁBB ÁRTSAK! Ez a magyaros unicum..."

Hülyeség.

ez nem magyar, ez emberi tulajdonság. Erről szól a világtörténelem.

ZorróAszter 2012.07.14. 11:31:50

13. Didgeridoo 2012. 07. 14. 10:59

De. Tökéletesen. A közé szorulás nem földrajzi, hanem politikai értelemben értendő, mint remélem azért a szövegből is kiderült.

A Kazár Birodalom a Türk Birodalom nyugati része. A keleti része megsemmisült.

A magyarok csak csatlakoztak a Kazár Birodalomhoz, de a honfoglaló magyarokkal jött egy vagy három szakadár törzs is, akiket kabaroknak neveznek. Ezek a kabarok valószínűleg a fekete magyarok. Nem teljesen biztos, hogy ezek kazárok voltak. Lehet, hogy mondjuk két kun és egy besenyő, vagy két kazár és egy kun.

Három helyen telepedtek le. Nyitra, Szolnok, és Szeged környékén. A Szeged környékére települtek költöztek át Erdélybe, és lehet, hogy ők a székelyek.

ZorróAszter 2012.07.14. 11:40:44

16. Osszián 2012. 07. 14. 11:20

Érdekes viszont Ibn Fadlán beszámolója, ami szerint a kagán és a vezír (kagán bég) után következik még két méltóság, amiben könnyű felismerni a kündüt és a gyulát.

A kérdés, hogy nem a magyarokat vonták-e be ezzel a kazár vezetésbe, és maradtak ezek magyarok a honfoglalók távozása után is?

Osszián 2012.07.14. 13:57:20

Igen, lehetséges, Zorro.

Hiszen egy egész nép, magyarul beszélő nép marad még a Kaukázusban, és egy szintén magyar népcsoport, nem is olyan kicsi a Volga mellett, a bolgár birodalom részeként - ezeket találta meg Juliánusz.

A másik a kaukázusi szavárd magyarokkal (róluk külön megemlékezik a Bíbornabszületett), egészen a 12. század végéig tartották a kapcsolatot az Árpádok - követek jöttek, mentek. Juliánust ezekhez indult, de véletlenül eltévedt - na és az eredmény - a nagy bolgár birodalomban is magyarokra talált.

A Kárpát medencében élő magyarok 12 féle nyelvjárást beszélnek. Az urbanizáció már elsimítja ezeket, de még fellelhetőek: és a 20. századig élesen megkülönböztethetőek voltak.
És évezredes nyelvjárásokról van szó. a magyar nyelv a mássalhangzókra épül - a magánhangzókat igen szertelenül használja, még az urbánus nyelvezetű is - de aki hallott már palócot, csanyteleki vagy földeáki, vasi vagy őrségi, székely vagy délvidéki kun vagy jász tájszólást, az érti miről beszélek.

Ma is érvényesül, amit Galeotto Marzio majd' 600 éve írt: a magyarok az egész országban egységes nyelven beszélnek, csak a kiejtésük más.

Itt is László Gyulának lehet igaza, aki logikailag nézte a jelenséget (ahogy én is), különböző törzsek jöttek itt össze a Kárpát-medencében - magyarul beszélő törzsek, onogurok, várkunok, megyeriek - akiknek megvolt a saját kiejtésük, stílusuk, az alap a magyar nyelv - a kiejtés törzsenként változó.

És ma is nyomon követhető.

Az etruszkok is gyulának hívták a legfőbb méltóságukat. Nem bolondultam meg. Véletlen egybeesés. annyi van, mint a szemét.

Osszián 2012.07.14. 14:33:30

"Ibn Fadlán így ír a kazárok külsejéről és nyelvéről: "A kazárok külsejükre nézve nem hasonlítanak a türkökhöz, mert fekete hajúak. A kazárok nyelve nem hasonlít sem a türk, sem a perzsa nyelvhez, sőt a világ egyetlen nyelvéhez sem."

A kettős fejedelemség intézményéről pedig a következőképpen emlékezik meg: "A királynak van egy helyettese, aki a seregeket vezeti a csatában, megverekszik a király ellenségeivel, és az alattvalók számára kihallgatást tart."

Na mármost itt mi van.

Akár nyugati, akár keleti török nyelven beszéltek: az nyomon követhető volt, nagyon is.

Ibn Fadián egyébként a X. században írta le, de a többi török utazó is másolt, sokszor szóról szóra - Ibn Ruszta, Gardízi, Bakrí, mondhatni szinoptikusok.

Osszián 2012.07.14. 15:21:08

Mi lehetett az a nyelv, ami nem hasonlított a világ (persze az utazó által ismert világ) egyetlen nyelvéhez sem?

Ja, itt a 11. századi magyar nyelvű ima, I. Endre idejéből:

„Ne imággyuk pártus őselők szent jeleseit”. Egy másik részlet (ne feledjük, már 1000 évvel ezelőtt járunk): „Ó Jézus és szent Mária hívők, szent jeles harcosok! /.../ Térdállván mártírok és Gölér [Gellér] úr énekével: Aleluja, és hímes pártások, szűzek: Aleluja. /.../” E szövegben találni kissé „népies” ízű fogalmazásmódot is: „Megvakítvák, nyelven csonkítvák, ódalba vágák népet, és vétlen szegényt pogány eb veszt.” Ma, 1000 év múltán, így mondanánk: "a népet", "a vétlen szegényt".

Nem tudunk semmit. De az nem a hivatalos verdikt....-DDD

Hol vagy Medve, de hiányzol nekünk.

lord 2012.07.14. 15:45:25

Nemrég én is megnéztem a wikipediát vöröscsillag tárgyban, de csak a fehér ötágú csillagról találtam olyat, hogy az a tisztaság jelképe.

Osszián 2012.07.14. 15:57:13

„Tugyuk, látjuk őt szűz leánynak,
ki ölében tart csodáltos fiat,
füröszti, mosja, eteti, emleti,*
úgy hogy anya szülöttét;
de ki légyen néki atyja,
azot nem tudhatjuk.
Ez az Isten, mint őt ismerjük,
kit szeplő nem illethet;
mert ha Isten ő nem volna,
ő benne bűnöt lelhetnénk."

Így beszéltek eleink 7 - 800 évvel ezelőtt.

Mint ma.

Shakespeare-t ma az eredeti angolságával senki nem érti. Csak 400 éves amúgy - Villon kb, mint a Margit legenda - a mai francia számára érthetetlen.

Nem off, Zorro, csak bizonyíték: itt magyarok éltek, beszéltek, haltak, magyar volt a siratóasszony kórus dallama, magyarul volt elnevezve az összes folyó, hegy, települések jó része.

Ide Árpád úgy hozta a népét, hogy tudta: nem jön idegenbe. Tudta, keveredhet a két nép (és keveredett is), sőt, ajánlatos is, mert a magyarok exogámiában éltek: hihetetlenül egészséges gondolattal - távol tartva a belterjességet.

Ahogy László Gyula mondotta: az avarok itt vannak köztünk: mi vagyunk ők, bennünk élnek tovább.

De a Baján avarjai is!

És a gepidák is, akik túlélték a népvándorlásokat, és le merem fogadni, egy két longobárd is maradt errefelé...

Ők is münk vogymuk, a teremburáját neki...:-D

Osszián 2012.07.14. 16:10:48

Lord, kedves Barátom:

Borzasztóan régi, ősi szimbólum az 5 ágú csillag. Hogy a bolsevisták hogy szúrták ki maguknak, és miért épp ezt, nem tudom.

Az esthajnalcsillag, ami az egyiptomiaknál a megújulás szimbolikus csillaga volt, egy ötágú jel, a pentagramma. De ez volt Vénusz jele, és ez volt Szűz Mária jele is, mert ez volt a teremtés istennőinek (sumer, egyiptom - istár, isis) jele is.

Ma ötágú csillagok díszítik az amerikai zászlót, és ötágú csillagok fényesítik az uniós zászlót, kék alapon.

lord 2012.07.14. 16:58:09

25-re
Ossziánnak:
Amennyire én tudom: az öt világrészt- munkás nemzetköziséget (interbacionalizmust) - szimbolizálta.

hermano00 2012.07.14. 17:14:20

Medve Papa,télleg nagyon hiányzik!!Legyen számára könnyű a föld!

Osszián 2012.07.14. 17:27:30

Így igaz, hermann. Hiányzik. Itt a földön is bölcs humorrral nézett minket... a bárányfelhőn meg lehet, nevet.

szazados90 2012.07.14. 17:44:38

ZorroAszter, látom nagy sikered van. Gratulálok.
De én sem akarok kimaradni őseim származását illetően.
Vissza a gyökerekhez. Elkezdtem kutatni őseimet. Annyit tudtam, hogy valahonnan Bajorországból települtek Magyarhonba a törökök kiűzése után a Felvidékre.
Kutatásaim során kiderült, hogy sem nem német, sem nem zsidó ősöktől származom. Hanem maga Szent István adta őseimet cserébe a feleségéért. Abból a célból, hogy tanulják meg a földművelést, aztán hozzák haza tudományukat.
Az ottaniak nem nézték jó szemmel kumiszt vedelő őseimet és rájuk fogták, hogy zsidók. Mert annyit tudtak, hogy a kazárok zsidó vallásúak voltak.
Hogy ezt a vádat őseim lemossák magukról, azt bizonygatták, hogy az ő nevük bizonyítja, hogy nem azok, mert egy furcsa nevük volt. Vásárnap. Ez volt a nevük. (ami azóta a magyar nyelvben vasárnapra módosult) Márpedig tudott dolog, hogy Vasárnap nevű zsidó nem létezik.
No, ezt elfogadták a németek, de kikötötték, hogy ezt németesítsék, mert másképp eltörik a nyelvük. S ez így igaz, mert nagyapám után, anyámnak is ez volt a neve, -- németesítve. Ezzel a névvel települtek vissza őshazájukba, Iglóra és sokra is vitték. Iglón utca van elnevezve egyik ősömről. És Mikszáth Kálmán, a nagy palóc, egy történetet is írt róla. Szontág Pál kutyái címmel.
Persze, azért egy kis idegen vér is bekerült az ősök közé. Egy cseh polgár, egy köteles mester találkozott egyik ősanyámmal Bécsben. És elvette feleségül. S a kötelest a mesterségéről nevezték el, -- szintén németül. Azaz, Ketterer lett a neve.Tehát, egy kis cseh vér is csörgedez ereimben. De nem dicsekszem vele, mert nem szeretem a cseheket. Nagyon fennhordják az orrukat.És nem méltányolják az én közép-nemesi őseim rangját sem.
Százados.

ZorróAszter 2012.07.14. 18:00:33

Kedves Osszián!

Bevallom, én nem hiszek az avarok magyarságában. Inkább valami türk félék lehettek ők is.

De ha a kabarok is azok voltak, akkor végülis ül a rokonság, mert hiszen őket is testvérnek fogadtuk, és el is keveredtünk velük, úgyhogy mára meg már pláne azok.

Szerintem a honfoglalók nyelvét nehezebben értenénk. De értenénk.

Gőzöm sincs, mi adja a magyar nyelv nagyfokú stabilitását. Talán hogy a nyelvtana annyira különbözik a környező népek nyelvének a nyelvtanától. És hogy a szavaknak van egyfajta nehezem értelmezhető logikája, ami miatt nem nagyon ragadnak meg az idegen jövevényszavak, hacsak ennek a logikának véletlenül megfelelnek.

Ez a XI. századi szöveg eredetileg nyilván latin, de mikori ez a magyar fordítása?

ZorróAszter 2012.07.14. 18:03:00

23. lord 2012. 07. 14. 15:45

Kedves Lord!

Úgy emlékszem, az álló ötágú csillag általában embert szimbolizál. Átvitt értelemben a emberiséget.

A vörös csillag a marxi értelemben vett új, kommunista embert, emberiséget szimbolizálja.

ZorróAszter 2012.07.14. 18:19:56

Kedves Százados úr!

Köszönöm. De azt hiszem, inkább a témának van sikere. Bár számítottam rá, hogy másokat is érdekel.

Nekem az őseim többsége palóc. Egy szépapám szlovák lehetett, sőt biztos, mert Nováknak hívták, és luteránus volt. A szomszédos falu többségében szlovák volt valamikor, de nagyon hamar elmagyarosodott. Szinte csak a luteránusok nagy száma jelzi, hogy valaha szlovákok voltak.

A többi ősöm viszont német.

A palóc állítólag a szlovák polovc szóból ered, ami kunt jelent. De nem biztos, hogy a szlovákok jól azonosították a szomszédos nációt, én nem azt a nevet ragasztották rájuk, amit legelőbb ismertek. Például a magyarokat is néhány forrás türköknek mondja.

Nem teljesen világos a honfoglalók vallási megoszlása. Nyilván a többség sámánhitű volt, de voltak bizánci keresztények, zsidók, sőt még mohamedánok is.

Egy arab utazó azt hiszem, a XI. században járt Nyitrán, és elmondja, hogy a nyitrai kereskedők zsidók, de sok mohamedánnal is találkozott.

Ez egybevágni látszik azzal, hogy a fekete magyarok három települési területe közül az egyik Nyitra környékén volt. És lehet, hogy fekete magyaroknak a kazár kabar törzsek tagjait nevezték.

Osszián 2012.07.14. 20:41:46

Kedves Százados!

Nálam nagyobb tisztelőd nincs, de el kell mondanom, hogy mikor Árpádék ide bejöttek, itt már igen fejlett földművelés folyt. Itt a bajoroknak tanítani semmit a világon nem kellett, hacsak nem fordítva.
a korabeli egyház fideszes módra hazudozik, nagyzol, de a valóságot a régészet régen kimutatta: fejlett fölművelés, szőlőművelés folyt a kései avarok, és az árpádi magyarok idejében, a a lakóházak kényelme meghaladta az akkori európai színvonalat (égetett tégla épületek).

Az akkor Gizivel idejövő németek csak romboltak és természetesen harácsoltak.

Zorro.

Ja, és mi lett a nyelvükkel? Hová lett, hogy az a hatalmas népesség - sokszorosa az árpádiaknak - 100 év alatt csak úgy elveszítette nyelvét, identitását, de még egy patak, dűlő türk neve se maradt utánuk?

Logikailag nem stimmel.

A földrajzi nevek magyar mivolta, a későbbi (igaz, az már 150 év) személynevek magyar volta és a logika!!! azt bizonyítja: itt bizony magyar nyelvű nép élt.

Maga az árpádi csapat sem volt egységes. Ezt készséggel elhiszem Konstantinnak - két nyelv, stb. Voltak 250 ezren.
Itt meg élt 1 millió, vagy több török, szláv, gepida stb nevű ember, asszony, későbbi ANYA, aki nem a saját nyelvét továbbította, örökítette, hanem a jövevényekét? És olyan színvonalon, olyan fejlett szinten? (nyelvünk akkor már igen fejlett volt, és alig hangzott másként, mint ma).

Logikai képtelenség: a sokkal kisebb honfoglaló népességnek törvényszerűen el kellett volna anyanyelvét veszíteni, 2-3 generáció alatt, mint az Isperik féle bolgárok amikor mai helyüket elfoglalva a náluk nagyobb szláv népességgel keveredtek és elszlávosodtak.
Fordítva nem működik.
Bizony, itt magyar nyelvű népesség élt, ez 1000 %.

Osszián 2012.07.14. 20:44:19

"Az esthajnalcsillag, ami az egyiptomiaknál a megújulás szimbolikus csillaga volt, egy ötágú jel, a pentagramma. De ez volt Vénusz jele, és ez volt Szűz Mária jele is, mert ez volt a teremtés istennőinek (sumer, egyiptom - istár, isis) jele is."

Hihetetlenül ősi szimbólum, mint a svastika, ami napszimbólum.

ZorróAszter 2012.07.14. 21:00:03

33. Osszián 2012. 07. 14. 20:41

Igen, de a kabarok is elvesztették a nyelvüket, és a később betelepült népek is.

Egyébként úgy tudom, sok helyiségnév török eredetű. És nagyon sok név eredete teljesen bizonytalan, tehát akár avar is lehet.

Ezen az alapon a jászokat és a kunokat is mondhatnánk magyar nyelvűnek, de róluk tudjuk, hogy nem azok voltak.

lord 2012.07.14. 21:31:57

31-re
ZorróAszternek:

Kösz a kiegészítést.
Valóban, az ötágú csillag meghatározásánál az emberből IS kiindulnak.
Hogy marxi értelemben az új kommunista embert, emberiséget szimbolizálná, ezt eddig nem hallottam, vagy ha igen, nem emlékszem rá.
DE, ELFOGADHATÓ!

ZorróAszter 2012.07.14. 22:09:43

Kedves Lord!

Ha jól emlékszem, Marxnak a Kommunista Kiáltványban szereplő mondata inspirálta ezt a szimbólumot.

Azzal kapcsolatos, hogy az osztálytársadalom által belénevelt, beléerőltetett önzést levetkőzve új ember születik.

Kicsit emlékeztet arra, mint amit a keresztény teológia a keresztelésről tanít. Úgyhogy a mondat lehet hogy nem is Marxtól, hanem inkább Engelstől származik, de azt hiszem, mégis Marxnak tulajdonítják.

lord 2012.07.14. 22:37:00

37-re
ZorróAszternak:

Ebből is látszik, milyen gyenge voltam elméleti kérdésekben.
(Persze lehet, hogy gyakorlatiakban is gyenge voltam, csak az ilyenkor nem árulkodik.)
Emlékszem, volt, hogy belefájdult a fejem, amikor Marx-, Engels művét kellett tanulnom...

osszián 2012.07.14. 22:41:57

Meglepően kevés török eredetű földrajzi név van.
Ilyen pl. a Küküllő, ami kökényest jelent.

De mégegyszer mondom, ha itt nagyobb lélekszámban éltek más nyelvűek, akkor az árpádiak egy idő után azt a nyelvet vették volna át, mert az asszonyok a saját anyanyelvükre tanították volna az utódokat.

Pontosan ez történt az Isperik féle bolgárokkal, akik török nyelvű népként telepedtek rá a mai országukban élő szlávokra: el is szlávosodott 2-3 generáció alatt a bolgár nép nyelve.

A kabarok?

Könnyen lehet, hogy már egy korábbi hazában keveredtek, és átvették a nyelvet. A kunok kisebbségben lévén a 13. században, itt úgyszintén - ez is engem igazol. Itt élt a nagyobb lélekszámú magyar nyelvű többség, keveredés, stb: a kunok hamar elfelejtették törökös nyelvüket, csak a miatyánkjuk maradt meg századokon át.

ZorróAszter 2012.07.14. 23:01:24

Igen, de milyen kun helyneveket hagytak maguk után a kunok?

Lehet hogy hagytak, csak azt hisszük, ősmagyar személynévek.

Lehet hogy szép számmal vannak avar helyneveink, csak éppen azt mondjuk, hogy Csánd egy ősmagyar vezér volt, holott avarul azt jelentette, hogy száraz.

Tudtommal rengetek bizonytalan eredetű helynév van.

Azzal kapcsolatban, ha az avarok magyar nyelvűek lettek volna, számtalan utalásnak kellene lennie. Nemcsak egy homályos elmefutattásnak.

A helyi lakosság röghözkötött paraszt volt, közibük ékelődött a még hosszan nomadizáló, kalandozó, háborúskodó, adószedő magyarság. Akiknek a többségét lassan szétszórták, és lassan jobbágysorba kényszerítették. Vagyis volt rá ok, hogy a nyelvileg igencsak vegyes többség miért vette fel az uralkodó kisebbség nyelvét, és nem fordítva.

Míg a bolgárok vagy nándorok nyelvileg egységes szláv többségbe cseppentek, így az ő nyelvváltásuk érthető.

ZorróAszter 2012.07.14. 23:12:05

Én Marxot csak később olvastam. Ezért volt olyan nagy élmény, hogy míg mondjuk Kantnál az az ember érzése, hogy addig csűri-csavarja a szót, amíg be nem visz a bokorba és meg nem győz valami képtelenségről, addig Marx maga a magától értető igazság szobra.

Marxot azért is nehéz tanulni, mert minden szava a magától értetődő igazság. Akkor meg mit kell rajta megtanulni?


Nem is nagyon szoktak vele vitatkozni, inkább csak az anyját szidják. És általában kimondják: Marxnak nincs igaza.

Jó-jó! De konkrétan miben nincs igaza?

Konkrétan? Semmiben! :o)

Osszián 2012.07.14. 23:29:25

Az én elméletem, amit László Gyula dolgozott ki, teljesen logikus, míg a másik elmélet, hogy itt ide jött egy kis létszámú főleg katona népség, kevés asszonnyal, nem is egységes nyelvvel, és itt pedig éltek gepidák, avarok, bolgár-törökök és szlávok, na ebből az egyvelegből pillanatok alatt kialakult egy rendkívül erőteljes, pompázatos, fejlett magyar nyelv - hát ez 1000 sebtől vérző logikátlanság.

Mindig a röghöz kötöttek nyelve a domináns!!!

Így volt ez Itáliában is pl. Oda ment egy viszonylag nagy létszámú longobárd népesség, na és ma azt se tudjuk, miféle nyelven beszéltek,(valami germán félét), mert ők vették át az ott élők nyelvét és nem fordítva.

ZorróAszter 2012.07.15. 01:10:22

Jó-jó! De ez a példa is arra példa, hogy egységes nyelvi környezetbe csöppent egy kisebb létszámú hódító. Ám a Kárpát medence népessége kevert volt.

Arra mondj példát, amikor ilyen esetben is a hódító vette át az egyik leigázott nép nyelvét.

Én a magam támogatására a spanyolt tudom mondani a spanyol gyarmatokon.
süti beállítások módosítása