Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

Dr. Ávó

2012. október 12. - ZorróAszter

Akit az ötvenes évek története érdekel, lépten-nyomon belebotlik egy csinos kis betűszóba:

 

ÁVÓ

 

Gáspár Sándor a Csocsó
című 2001-es filmben

A közvélekedés rosszarcú, vad tekintetű verőlegényeket képzel el kék parolis oroszos egyenruhában és kék szegélyű, vörös csillagos tányérsapkával.

 

És csak mikor a régi jó magyar szokás, ne mondjam, nemzeti sport, a családfakutakodás felszínre hozza valamelyik levadászandó politikus származását, akkor szembesülünk vele néha, hogy ez nem teljesen pontos elképzelés.

 

A rendszerváltás előtt jószerivel csak Péter Gábor és Farkas Vladimír neve volt ismert. Esetleg még Piros László egykori SZOT funkcionáriusból lett ávós tábornok, belügyminiszter neve, aki 1953-1956-ig volt az ÁVH vezetője.

 

Péter Gábor, Farkas Vladimír és Piros László

 

 

Illetve sutyorogtak még ilyesmit Komlós Jánosról, Ipper Pálról, Berkesi Andrásról, Kardos Györgyről is.

Ipper Pál, Komlós János, Berkesi András, Kardos György

 

Másra nem is igen emlékszem.

Sárgult Ki kicsodákban onnan ismerhetők fel, hogy például 1945-től 1956-ig különféle állami tisztségeket töltött be. (Röviden: ávós volt.)

Olyasféle virágnyelv ez, mint a tragikus hirtelenséggel elhunyt, vagy például képzőművészeknél, pl. festőknél az idősebb korában eltávolodott a figurális ábrázolástól (vagyis agyalágyult lett, és össze-vissza maszatolt mindenféle hülyeséget.)

Magam különféle visszaemlékezések lábjegyzeteiben  találkoztam további nevekkel. A túlnyomó többségüké  azonban nekem semmit sem mondott.

 

Az (ávós) Arcok Fala a Terror Háza Múzeumban

 

A szociáldemokrata Vajda Endrénél, Major Ákosnál, a Magyar Közösség per anyagainál, Szálasi börtönnaplójában, Szakasics Klára, Demény Pál, Farkas Vladimír emlékirataiban találkoztam a neveikkel.

 

Nem tudom, mikor figyeltem fel a jogász doktorok nagy számára, és arra, hogy ez bizonyos értelemben ma is tabu téma.

 

A mára ügyes kezek által összeállított teljesnek látszó különféle névsorokból tendenciózusan igyekeznek kihagyni a doktori címét azoknak, akikről ezt más források még nem ültették át vélhetően a köztudatba.

Az orvos, közgazdász, műszaki doktorokról nem is beszélek. Közöttük is vannak érdekes nevek. Különösen azok között, akiket valamiért véletlenül kifelejtettek a listázók.

 

Azonban nem is annyira abban a formában érdekes a kérdés, hogy miért dolgozott több jogi doktor az ÁVO/ÁVH központjában, mint akár mondjuk a mai ORFK-n vagy BRFK-n, pedig ma már libáért is lehet doktori címet kapni.

 

Mindinkább hogy Rákosi, aki központi kérdésként kezelte az ÁVO/ÁVH személyzeti politikáját, és rendszeresen közvetlenül bele is avatkozott, miért küldött ennyit oda közülük.

 

 

1949 április 26. A tribünön Donáth Ferenc, Farkas Mihály, Kádár János, Péter Gábor

 

Először arra gondoltam, hogy talán azért, hogy ezzel azt a benyomást keltse, hogy az ÁVO-n/ÁVH-n minden a legnagyobb rendben van, minden tökéletesen törvényesen folyik, hiszen ennek biztosítéka a rengeteg jogász.

 

Azonban ennek ellene mond, hogy annak idején ezeknek az embereknek a nevét se ismerte nemhogy a közvélemény, hanem az egyszerű párttagok, még párttitkárok sem.

 

Vagy szándékosan kompromittálni akarta őket?

 

Esetleg nem bízott abban, hogy az egyszerű, tanulatlan ávósok végrehajtják minden törvénytelen szándékát, óhaját, tervét? Ehhez dörzsölt jogászokra volt szüksége?

 

Talán a hidegháborús tébolyban az ÁVH-t valami állambiztonsági óvodának szánta nekik, mielőtt más, fontos civil állami vezető posztokra kerülnek?

 

Vagy egyszerűen könnyebb volt a törvénytelen eljárásokat keresztülverni az igazságszolgáltatáson, ha az ÁVH-t a perekben - ügyészségen, bírósági eljárásban - jogi doktorok képviselték, akiknek jogi szaktudása néha nyilvánvalóan jóval magasabb volt, mint az ügyészeké, bíráké?

 

Ám nem csak a Vizsgálati Főosztályra kerültek, hanem az ÁVH legkülönfélébb posztjaira.

 

Mi a csudát akarhatott velük vajon Rákosi?

Emlékirata négy tonna, mégsem ír erről egy sort sem.

 

De más se.

 

1953 mintájú ÁVH-s tiszti tányérsapka www.militaria-antik.hu

 

Dr. Barna Péter

Dr. Bauer Miklós

Dr. Décsi Gyula

Dr. Mátrai Tamás

Dr. Molnár László

Dr. Móró István

Dr. Pál Ákos

Dr. Rákosi László

Dr. Szénási Géza

Dr. Szölösi György

Dr. Tímár István

Dr. Váradi György

 

(Azokat soroltam fel, akik több könyvben, dokumentumfilmben is szerepeltek már név szerint, és a nevük viszonylag gyakori. Rajtuk kívül még legalább két-három tucat nevet lehetne felsorolni.)

 

2012. 10. 12.

 

 

 

További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr558907282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Funyi1 2012.10.12. 07:37:37

..., szerintem az általad sejtett minkét okból, ... a "tudásukra" is szükség volt, s egyben az ÁVÓ/ÁVH a magyar társadalom minden rétegét kompromitálta - kicsit belemártotta ... , a munkás-parasztoktól az értelmiségig.

ZorróAszter 2012.10.12. 07:53:52

Igen, de ezek többsége 56 után el is tűnt a süllyesztőben, Legfeljebb vállalati jogász lett belőlük, esetleg ügyvéd.

Vagyis az állam, a Párt számára gyakorlatilag elvesztek.

Pedig viszonylag kevés ilyen végzettségű megbízható ember volt.

navigator 2012.10.12. 09:25:48

"Dialektikusan"
A post önmagában jó és frappáns, viszont már dörgölődzik hozzá a széljobb. Evvel nem azt jelzem, hogy hallgassunk el dolgokat, hanem kérném, hogy találjunk valami megoldást a nem kívánt társutasokkal kapcsolatban. Természetesen humánust, igazat. Nem lenne ugyanis semmi gondom a jelenséggel, sőt üdvözölném, ha a szélsőjobboldali nézetekkel és igen gyakran alpári stílussal megnyilvánulók a náciellenes postokhoz is pozitívan viszonyulnának. Ami ugye, tudom, contradictio in adiecto lenne... Számolok azzal, hogy durvaságban fogok részesülni.

Timur 2012.10.12. 09:34:52

Tévedés azt hinni ,hogy az ÁVO csak buta kegyetlen verőemberekből ált. Szerintem ezek voltak kevesebben. Rákosi pontosan tudtta ,hogy a külső -belső elhárításhoz értelmes emberekre van szükség.
Egy részük később börtönbe került , és a szabadulása után civil életbe folytatta ( Berkesi, Kardos) ,egy részük maradt a rendvédelemnél különböző nyitott illetve fedett beosztásban.

ZorróAszter 2012.10.12. 10:52:22

Kedves Timur!

Igen, de azért mégsem úgy néz ki a világ, hogy vannak a hülyék meg a jogi doktorok.

Viszont ma kevesebb jogi doktor dolgozik az ORFK-n, mint akkor az ÁVH-n. Pedig mint mondám, mainapság már libáért is lehet doktorit szerezni.

Funyi1 2012.10.12. 11:30:11

.., Hümmm ....
ÉN a nyolcvanas években Európa legnagyobb építőipari cégénél dolgoztam .... az (Gyár)egység központi telephelyén ... / raktárak, irodák, gyártáselőkészítés, karbantartás ... stb.
ÉLMÉNY VOLT
..., ott volt az összes Kádár-renszer deklasszáltja! ..., a Csendőrkapitánytól, a kirugott Órvosig, a 44-estől, az 56-oson át, a 68-asig, meg aki közben kibukott!!
EL SEM TUDJÁTOK KÉPZELNI!!!!!
............................
.... , az egyik gépészmérnök gyártáselőkészítő volt vala "PUMA" vadászpilóta, - írt egy könyvet a pumaságról .. -, a másik heggesztő pedig 56-ig volt pilóta, a harmadik meg azért nem tudta folytatni az Órvosos egyetemet a háború után, mert az apja egy vidéki városban volt csendőrkapitány, így csak villanyszerelő lehetett, osztán volt fűtésszerelő Ávós százados, és lakatos csendőrnyomozó! ....
..., mint mondom: ÉLMÉNY volt! .... sokat "tapasztaltam" ....
- Egyszer egy laza nyári ebédidőben összeröffent a "társaság" egy cigi-szusszra, s a két dekklasszált öreg a protkójukat lengetve összeszólalkoztak, hogy melyikőjük verte ki először a másiknak a fogát ....
..., - mert te rohadt Horthysta csendőrnyomozó voltál, amikor azt a nagy pofontot adtad!
..., azért adtam neked azt a marha nagy pofontot, hogy ne nagyon kommunistáskodjál, mert észreveszik a nyilasok, és lelőlek, mert akkor is marha voltál!
- de a ro...-kú....anyádat, amikor ÁVÓs lettél, akkor meg te verted ki a fogamat! .....
..........., oszt mind a ketten "deklasszált segédmunkások voltak" .....
..............................................................................
Sok ilyen, és hasonló "napi történetnek" voltam szemtanúja .....

Funyi1 2012.10.12. 11:38:41

6. Funyi1 (látogató)
2012. 10. 12. 11:30
JAAaa!! Bocsánat!
..., azt akartam mondani, hogy a "diktatúrák" használnak, és eldobnak! ..., s csak a hatalom az érdekes, a társadalom el van dobva!
- pedig MENNYIEN KAPTAK ANNAIDELYÉN KISZLAKÁST!
...., még most is abban nyomorognak, s SZIGGYÁK ÓÓÓÓÓÓÓrbántot, és SZIGGGGGGGYÁK GyÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚRCSÁNYTOT!
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

ZorróAszter 2012.10.12. 11:55:24

Kedves Funyi!

Én is hallottam ilyenekről. Én nem is annyira a 45 előtti kádereken csodálkoztam, mint inkább a főleg 50-es évekbeliek viszonylag nagy számán.

És az is érdekes, hogy a munka nehéz volt ugyan, de a keresetek úgy tudom, egész jók voltak.

Vagy nem?

Viszont a nagy építőipari presztizsberuhzásokból meg mintha kihagyták volna őket.
(Metró, Paks)

Vagy csak nem mutogatták, de azt is ők csinálták?

Funyi1 2012.10.12. 12:11:22

8. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 12. 11:55
..., akkor még nem Beruházok, nem Építtetők és nem IS Építők voltunk, hanyem egy Állami Ápítőipari Vállalat MUNKÁSAI! ...., persze tényleg a "Népgazdasági Átlag" DUPLÁJÁT KERESTÜK, ...., - DE nem is Órában számolták, hanem TELJESÍTMÉNYBEN!
...., egy "Fűrópárnak" 1200 lukat/10fillér kellet kifúrni és bedűbelezni-csillárhorgot becsavarni, hogy a napi bére meglegyen ....
- a művezető reggel beírta a falézt, - de a havi "Elszámolásnál" nem aztatat kérdezte, hogy hány óra, ... hanem, hogy hány forintnyi teljesítményt hoztál?! .... , az írta be az Elszámolásba!
....
..., így volt mindenkire, a bukott Doktorra és a szabolcsi Cigánygyerekre is .... , meg aki közte volt!
...., - DE bocsának, - ha nem erről szól a blog ... !
Az Ausvicból hazaszabadult Zsidó ÁVÓsoknál NINCS OCSMÁNYABB ÁLLAT A VILÁGON!

lord 2012.10.12. 16:53:20

Kedves ZorróAszter!

Ha jól tudom, Ipper Pál újságíró volt.
Namármost, az újságírók - különösen a külföldön dolgozók -, általában, egyben hírszerzők is voltak.
Aligha hiszem, hogy MANAPSÁG NE ÍGY LENNE!
Vica - verza.
Azaz, a kólföldi tudósítók, egyben hazájuk "hírszerzői" is.
Egyébként közismert, hogy az ügynöki munka egyik része az adott ország sajtójának - ma már tágabb értelemben: médiájának - az "értékelése".

Ha Ipper - vagy más külföldön dolgizó magyar újságíró, riporter stb. - egyben ÁVO/ÁVH -s tiszt is volt, akkor az amolyan "másodállású" fizetést is jelenthetett.

ZorróAszter 2012.10.12. 16:53:22

Kedves Funyi!

Hát ez az.

Az állam általában akiket ellenségnek tartott, bekényszerített valami rosszul fizető nehéz munkára. Kivéve az építőipart, mert az lehet hogy nehéz volt, de jól is fizetett.

Viszont érdekes módon koncentrációs táborból szabadult rabra nem emlékszem, aki utána ávós lett volna.

Viszont az állambiztonsági óvoda dologban lehet valami, mert ezeknek az embereknek egy része tényleg átkerült más pozícióba: Pl. Décsi és Tímár az Igazságügyi Minisztériumba került azt hiszem miniszterhelyettesi posztra, Mátrai nagykövet lett, Szénási meg azt hiszem, legfőbb ügyész.
Ezek egy részét még Péter Gáborral együtt tartóztatták le, többen öngyilkosok lettek, néhányan meg 56 után nem sokkal lettek kegyvesztettek.

ZorróAszter 2012.10.12. 17:10:34

Kedves Lord!

Ipper Pál csak 1953-ban lett rádiós majd később tévés újságíró.

Előtte állítólag 1949 és 1953 között az ÁVH századosa volt.

lord 2012.10.12. 17:37:54

12-re
ZorróAszternek:

Ha Ipper az újságíróskodás előőtt ÁVH - s százados volt, akkor azt aligha hagyta abba az újságíráskodása alatt.

Funyi1 2012.10.12. 17:55:00

..., ÉN még ott tartok, hogy A Nagy Nagy Imre ÉLETRAJZÁBÓL IS HIÁNYZIK 20, azaz húsz év!
..., s mint te is mondád, ... sokaknak "homály évei" vannak az életrajzában ....
???????
- miért is?
Ja!?? ..., hogy akkor éppen fasiszta, vagy tömeggyílkos, esetleg bankrabló, tán csak "semmittevő" volt ... "alámerült az illegalításban", vagy csak nyakig a szarban(gazemberségben) ....
NEKEM, ... és a Családomnak Nagy Imre csak egy PADLÁSSÖPRŐ( Begyűjtési ) Miniszter, rohadt büdös kommunista marad! ...., s mikor meghallom a nevét, akkor ugyanúgy KÖPÖK egyet, mint a Nagyapám valamikor ...
.................
Lendvai Ildikó meg sírdogálva jelentette be, hogy egy állati nagy istenbarma vagyok, mert ELHITTEM NEKI, hogy TIZENHÁROM HÓNAP VAN! - EL IS VETTE!
..., - hogy verje ki a HÜVELYGOMBA A BOTOXOS SZÁJASZÉLÉT! .....
A KOMCSI az mindig Össze-Vissza HAZUDOZIK, csapódik mindik a "szél alá" ....

Timur 2012.10.12. 18:34:57

Biztos vagy benn ,hogy lágerből szabadult nem volt az ÁVH nál ?
Szerintem tévedsz ,de nem akarok neveket írni.

ZorróAszter 2012.10.12. 19:06:51

Kedves Lord!

Sajna nem tudom, miért távozott Ipper. Nyilván nem a Péter ügy miatt, mert akkor kéz-láb bilincsben tipegett volna ki a Fehérházból a Csornüj Várónig.

Az igaz, hogy az ÁVH elhárítás a gazdaság minden területét behálózta, és különösen a sajtót, pláne rádiót, tévét, én mégis úgy érzem, minta elhagyták volna.

De lehet hogy SZT tiszt volt utána is.

ZorróAszter 2012.10.12. 19:10:38

Kedves Funyi!

Hiába mond ilyeneket. Miután lelepleztem, hogy a kutyusa nem véletlenül Fifi és nem példul Pif, azóta mindenki tudja, hogy Ön renegát-frankofon-kripto-eurokommunista :o)

Látja, elég egy kis hiba, és máris megvan a baj.

:o)

ZorróAszter 2012.10.12. 19:12:49

Kedves Timur!

Akkor mondjon kezdőbetűket, hátra ráismerek.

Én egyébként Sz. J.-re gondoltam.

lord 2012.10.12. 19:53:17

16-ra
ZorróAszternek:

Minden állam, törekszik a biztonságára.
Ennek megfelelően dolgozza ki a megfigyelési - besúgói - hálózatát.
Az izraeli börtönökben 5000 palesztin ücsörög. Vajon hogyan kerültek oda?
Nyilván, a tökéletesen precíz, izraeli megfigyelési hálózat kiépítése, és működése kapcsán.
.

Funyi1 2012.10.12. 19:57:40

IGEN, ahogy tennik mondani!
.., a 70-es évek legelején, - amikor kereskedőtanuló voltam - SZÁZÁVAL veszélte, dolgoztam Ausvicos "Piacos zsidókkal", ŐK NEVELTEK BELŐLEM EMBERT!, de egyikőjüktől sem hallottam SOHA ÉLETEMBEN, hogy BÁRKIT IS LEFASISZTÁZTAK volna!
A Magyarországról deportált 470ezer Zsidó fele hazajött(Jed Vasem), azaz nem 600ezer "ÁLDOZAT"! / Nürnberg-Jed vashem ...
S IGENIS, nagyon sok Ausvicból hazajött fiatal zsidó beállt a Kommunistákhoz, s a Rákosista hatalomátvétel után, "ŐK VOLTAK A LEGMEGBÍZHATÓ(MAGYAROK), hiszen ŐK BIZTOSAN NEM FOGNAK visszafasiszta-Horthystásodni!
Az Államigazgatás minden szintjén ŐK voltak a KORARÁKOSISZMUS(és még utánna IS!) "A" LEGMEGBÍZHATÓBB OSZLOPAI a "RENDSZERNEK"!
- Hontalanok-Sortalanok,(EMBERTELENEK) "A RENDSZER" A hazájuk, a rendszer a sorsuk!
... / Ala ESZDÉESZ .... , és ....

Osszián 2012.10.12. 20:46:18

Berkesi biztosan ávós volt, le is írta.
És borzasztó rossz író.

Osszián 2012.10.12. 20:51:01

Egyszer olvastam Szálasi börtönnaplóját.

annyi maradt meg, hogy a feleségét úgy emlegette, hogy "Édesasszonyom", és hogy egyszer dióstészta volt az ebédje, annak borzasztóan örült...nem győzött lelkendezni, és azt írta, "csodaétel".

Másra nem emlékszem.

Osszián 2012.10.12. 20:51:59

Ezek az Ipperfélék gondolom a kulturáltabb ávósok közül kerültek ki. A Komlós meg aszondják jó humorista volt.

Bundi-Bandi 2012.10.12. 20:54:10

Naiv ez a blog erről a terror szervezetről, ha így megy tovább valaki még egy dalárdává fogja avanzsálni. Ritka gyülevész társaság volt minden doktorátus ellenére, az ugyan is az SS-ben is megtalálható volt, de ugyan olyan söpredék utódja a Szamuelly féle szervezeteknek, hasonló vezető etnikummal. Csak utána kell olvasni.

Funyi1 2012.10.12. 21:00:06

22. Osszián
2012. 10. 12. 20:51
ISTEN BOCSÁSSA meg nekem!
..., Berkesi nem írt rosszul(?!), - Moldova sem, - DE hogy kerül ide Szálasi??!
Szerintem nem erről szól a blog ...
IGEN, VOLT EGYT istenbarma szálasi - .....
...,volt egy istenbarma BAUER IS .... (??!!) - nem ezen a szinten "beszélgetünk" ...
?!

Osszián 2012.10.12. 21:10:31

funyi, szorosan nem tartozik a tárgyhoz, csak épp egy mondat eszembe juttatta az olvasmányt:

"A szociáldemokrata Vajda Endrénél, Major Ákosnál, a Magyar Közösség per anyagainál, Szálasi börtönnaplójában, Szakasics Klára, Demény Pál, Farkas Vladimír emlékirataiban találkoztam a neveikkel."

Látod? SZÁLASI BÖRINAPLÓJA - na és én is megemlítettem. Úgy kerül ide.

Funyi1 2012.10.12. 21:35:16

22. Osszián
2012. 10. 12. 20:51
.., s értem ÉN, értem.
- De abban a fenenagy DEMOKRÁCIÁBAN, a Világdemokráciában! - Ahol SOHA NEM VOLT FASIZMUS! - OTT egy "Rohadt Büdös Niggernek VOLT EGY ÁLMA 1968-ban! ... oszt még királykodott is ... ?! ...
S abban a VILÁGDEMOKRÁCIÁBAN 50, azaz ÖTVEN éve oldotttttták föl a FAJI és VALLÁSI KEVEREDÉST TILTÓ TÖRVÉNYT!!!
...., látsz te még ma IS?! fekete-fehér amerikai házaspárt??!
...........................
MINDEN Európai ország "Örömmel ODAADTA" a saját Zsidaját a NÉMETEKNEK, hogy "......" ..., s most VÍGAN MONDJÁK, hogy NÁLUK NINCS sem Zsidó, sem Cigány PROBLÉMA, ... mert NÁLUK NINCS IS! - se zsidó, sem cigány! .... , - de "ENGEM" enyhe mosollyal kisérve CSESZTET! / neki van mire vigyorogni! ..., nekem meg csak A SZÉGYENKEZÉS JUTOTT!
S a Numeruszklauzus IS volt-és-VAN a világban mindenütt, csak ott soha nem foglalták el a ELITET A ZSIDÓK, azzal a felkiáltással, hogy TE HÜLYE MAGYAR, majd ÉN ZSIDÓSÁGOM LESZEK A TE ESZED!
Az USA-ban IS VOLTAK KONCENTRÁCIÓS TÁBOROK, ahova NÉMETEKET és JAPPÁNNYOKAT TELEPÍTETTEK! ..., osztán azok a NAGYON DEMOKRATIKUS Zamerikaiak még a Mekkártizmussal sem nagyon dicsekednek .....
.....??!
- Eggyik eJJRÓPER KÚLTÚRNEMZET SEM ENGEDTE, hogy ZSIDÓ befolyás alá kerüljön, - igaz nem is kerültek SOHASEM A MOSZKOVITA KOMMUNISTASÁG BEFOLYÁSA ALÁ!
- csak hallottak róla, mint mi a Diznilendről ...
/ Ámérikában sem lesz soha többé Néger Elnök, ... egyszer még lehet SPANYOLOID!, - de akkor AMÉRIKÁNAK VÉGE!

- EZT csak MI MAGYAROK HAGYTUK, s ráadásul pont ezért "basztatnak a többiek"!
A Liberalista Buzik meg az utca másik oldalán laknak!
:)))

ZorróAszter 2012.10.12. 21:37:29

20. Funyi1 (látogató) 2012. 10. 12. 19:57

Kedves Funyi!

Nem teljesen. Igen is, meg nem is .

Letartóztatja az ÁVO a Rabbiképző professzorát, és vezetik megbilincselve az Andrássy út 60 folyosóján. Ahogy mendegél, észreveszi, hogy régi tanítványa, Komlós János ott cigarettázik egy beugróban, ávós egyenruhában, más tisztek társaságában. Ahogy odaérnek, váratlanul odalép hozzájuk, és azt mondja:
- Komlós úr! Ha még egyszer hiányzik a Talmud-órámról, nem vagyok hajlandó aláírni a félévét!

ZorróAszter 2012.10.12. 21:45:44

Kedves Osszián!

Ha jól emlékszem, nehezen vehető ki, hogy például az a bizonyos "Főtanácsos úr", aki miatt pl. Szálasi aggódik, mert nagyon meg van hűlve, az őméltósága Péter Gábor rendőrfőtanácsos úr.

A tanácsos urak pedig éppen a listámon is szereplő Pál Ákos és Barna Péter.

De csak a könyv legvégén, a jegyzetekben szerepelnek, és nehéz a neveket a szövegben szereplő személyekhez kötni.

ZorróAszter 2012.10.12. 21:57:36

24. Bundi-Bandi 2012. 10. 12. 20:54

Kedves Bundi-Bandi!

Ezt a bejegyzést nem az ÁVH-ról, nem is a budapesti központban dolgozó ávósokról, hanem kizárólag az ott dolgozó jogászokról írtam, és arról, hogy vajon miért küldte őket Rákosi a ÁVÓ-ra.

A Prinz-Albrecht-Strasse-n sokkal kevesebb jogász doktor dolgozott.

Funyi1 2012.10.12. 21:58:32

26. Osszián
2012. 10. 12. 21:10
..., tudod hogy jártam baszd meg?!
Mérhetetlenül felmérgeltél, s eszembe jutott, hogy VAN a HÁZNÁL egy Horthy Miklós Emlékiratai könyv, amit abban arohadtbüd9öskommunista rendszerben(HETVENES ÉVEK) adtak ki, s átmentem a másik szobábqa, hogy megkeresem ....
- DE LEGYINTETTEM EGYET, mert HÚSZ ÉVE NEM IS LÁTTAM! S Most sem érdekel .... , a Fater olvasta,- Csákópuszta Paraszgyerek volt, s Ő ottan sokat hallott a közeli Horthy-bírtokokról ... , de már 26 éve Ö is halott ...

Funyi1 2012.10.12. 22:16:59

28. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 12. 21:37
JUT ESZEMBE!?
..., Kedves ZorróAszter!
Tudom, hogy ön egy nagyon kvalifikált okos ember .....
Nem tudom, hogy maga hallgatta-ée valaha is a Voit Tiranát, még annakidejiben a az átkos hetvenesekben ...?!
- Ahol "Pártfélórákban", - esténként FELOLVASTÁK Enver Hodzsa Elvtárs EMLÉKÍRATAIT, amelyben RÉSZLETESEN ELMESÉLTE az egész életét a KOMMUNISTA MOZGALOMBAN, és Moszkvai KOMINTERNBEN, s az ONNAN VALÓ, Sztálin elvtárs VENDÉGSZERETETE, Rákosi elvtárs-Nagyimre elvtárs barátsága, és a KUN elvtárs kivégzése okozta TRAUMA okán megszökött! .... Satöbbi!
..., pedig érdekes lenne Hodzsa elvtárs által írtakat összevetni a "Moszkovita Zsidó elvtársak" emlékeivel! ...., csak így a KOMINTERNEN BELÜL, csak semmi fasisztaság!
:)))))))))))
Ez a sztori még a mai napig TABU .... ?!
... Vojit Tirana .... , s még TITO elvtárs IS tudna mesélni!
A Balkános SOSEM volt Zsidókérdés, ... még a Kommunistaságban sem!
OTT NEM ZSIDÓSKODTAK! ..., vagy nem is voltak Zsidók??!

Bundi-Bandi 2012.10.12. 22:55:17

Hogy mihez kellett a jogi végzettség? Hát, 1919-ben bírósági tárgyalások nélkül akaszgattak,a bemásolt cikkrészlet meghatározza a szükségeseket. Szinvonalukat, jogi képzettségüket viszont meghatározta etnikai hovatartozásuk, a jogi végzettség értéke, gyakorlati háttere másodlagos volt.

Bárdossy pere és kivégzése az országot mélyen megrendítette. Sulyok Dezső, aki a következő, Imrédy Béla ellen lefolytatott nagy kirakatper népügyésze volt, így emlékezett vissza a tárgyalásra:
„Az ügy vezetése abban a mederben ment, mintha az ország történelme 1919-től kezdve egyetlen kolosszális bűncselekményből állott volna, melynek tettese a magyar nép, áldozata pedig a zsidó nemzeti kisebbség lett volna. Bárdossy ügyében zsidó volt a tanács elnöke, az ügyész, a népbírák többsége. A tárgyalás szellemi színvonala oly’ alacsony volt, hogy Bárdossy fölénye magasan kiemelkedett bírái és vádlói felett. Az ügy erkölcsi győztese ő maradt. A lakosságban az a meggyőződés alakult ki, hogy 1919 tért vissza, most megint zsidók ölik a nem zsidókat…”

ZorróAszter 2012.10.12. 23:02:58

Kedves Funyi!

"Tudom, hogy ön egy nagyon kvalifikált okos ember ....."

Hogyhogy kifelejtette a humán értelmiségit meg a belvárosit?

Nem hallgattam Tiranát, de Rákosi négykötetes visszaemlékezéseinek jelentős része a moszkvai tartózkodásáról szól.

Ha engem kérdez, szerintem a kelet-európai zsidóság eredetileg nem sémi eredetű, hanem a valamikori Kazár Birodalom zsidó vallású török (türk) népességének szétszóródott maradványa.
Főleg Nyugat-Oroszország, Ukrajna, Lengyelország és a Monarchia területére vetődtek nagy számban.

Árpád apánk és a többiek is ennek a Kazár Birodalomnak a fennhatósága alatt éltek, azaz már akkor is zsidók dirigáltak nekünk :o)

Ezért van, hogy Tony Curtis jobban hasonlít hozzánk, mint mondjuk Bin Ládenre.

Jézus Krisztus pedig valószínűleg külsőre jobban hasonlított Bin Ládenre, mint Tony Curtisre.

A Balkánon évszázadokig volt muzulmán uralom. Ez elől a zsidók inkább menekültek, mint hogy odatelepültek volna. A kevés balkáni zsidót könnyű volt elűzni, még megyilkolni is.

Bulgáriáról például szoktak rémtörténeteket mesélni.

Didgeridoo 2012.10.12. 23:08:09

Rákosinak valószínűleg fontos volt, hogy az ávó működését törvényesnek láttassa. Okos emberek kellettek oda, akik képesek voltak a kor bikkfanyelvén megfogalmazni és alátámasztani a vádakat. Az csak Faludy Györgynél fordult elő, hogy nevetségessé tette kihallgatóit, aztán ezért beutalták Recskre. Később már senkinek nem volt mersze viccelni.

De azért az is fontos körülmény, hogy a jogászokból lettek ávósok, vagy az ávósokból lettek jogászok? Te melyiket buktattad volna meg?

Funyi1 2012.10.12. 23:20:30

34. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 12. 23:02
..., szerintem ÉN egyetértek Önnel! ... általában és hellyel, meg közzel, de nagyjából!
Ön/Maga NEM belterjes BELVÁROSI (FÉL)ÉRTELMI(Ű)SÉGI, hanem egy Korrekt Okos Ember, s ezt még Énképzetlenségem IS tudja becsülni! ..., s néha véli ÉRTENI ...
.., nem dícséretnek(hízelkedésnek) szántam, csak miheztartásnak .... , s örülök, ha néha ÖN is "Ért Engem" ...

ZorróAszter 2012.10.12. 23:21:34

33. Bundi-Bandi 2012. 10. 12. 22:55

Kedves Bundi-Bandi!

Hitler a magyarokat elcigányosodott zsidó-török népnek tartotta, akiket vissza kell telepíteni oda, ahonnan jöttek, az Uralon túlra. De ha már megvoltak Auschwitz és a többi kipróbált hatékony eszköz, ki tudja, bajlódtak-e volna az Uralon túlra szállításunkkal, vagy rövid úton elintézték volna a magyar népet is.

Mindenki, aki ennek tudatában Magyarországot Hitlerhez kötötte, közönséges gazember volt.
A magyar nép esküdt ellensége.
Horthytól Szálasiig.

Nem szeretnék minden hazugsággal tételesen foglalkozni, de erre az egyre had reagáljak:
"Bárdossy ügyében zsidó volt a tanács elnöke, az ügyész, a népbírák többsége"
Bárdossy ügyében a tanácsvezető Major Ákos volt hadbíró ezredes volt.

Major Ákos a Horthy rendszerben végig hadbíró volt. Vitézi és kisnemesi cím birtokosa, nem esett a zsidótörvények hatálya alá semmilyen értelemben.

ZorróAszter 2012.10.12. 23:27:53

Kedves Funyi!

Rendicsek.

ZorróAszter 2012.10.12. 23:35:02

Kedves Didgeridoo!

Én is gondoltam ilyesmire, de ennek ellentmond, hogy a legutóbbi időkig ezeket a neveket és tényeket titokban tartották. Akkor hogy lehettek volna a nép szemében biztosítékok a törvényességre?

Tudomásom szerint ezek a Horthy rendszerben végezték az egyetemet. Hirtelenjében egyről sem tudok, aki 45 után, de elvileg 45-50-ig is, vagy később is végezhettek volna.

De ezek az emberek túl voltak a harmincon.

Hogyan érti a megbuktatást?

Funyi1 2012.10.12. 23:35:46

34. ZorróAszter (szerkesztő)
2012. 10. 12. 23:02
..., értem mit mond, de a közép és keleteurópai Zsidóság sehol nem kollaborált annyira HAZAellenes kozmopolita módon a Moszkovita Kommunistákkal, mint Magyarországon! ..., hiszen ITT maradt számszerűen és lakosságarányosan is a legtöbb zsidó! / ... mindenféle liberálbolsevista városi legenda és pletyka ellenére IS! ..., Nürnbergi jegyzőkönyvek-Jedvasem!
S éppen ezért tudtak nagyszámban(eluralkodóan) fészket verni az újjáalakuló hatalom minden területén, az államigazgatástól a sajtóig, satöbbi ...
- mert azért 200ezer zsidó csak hazajött ausvicból, s a pesti gettó is megmaradt ....
(?!)

navigator 2012.10.12. 23:37:52

Az ÁVH-ba keveredett és ott esetleg elpribékesedett - talán jogi doktorátussal is rendelkező - holokauszt-túlélőnél (utalok egy e postnál több kommentben megnyilvánuló egyértelmű zsidózásra), van sokkal inkább pribék figurája a XX. század magyar történelmének, nem is egy, mégpedig az 1942-ben Újvidéken civileket Dunába gyilkoló csendőrök, katonák, az ukrajnai polgári lakosság ellen megtorlásokat végrehajtó magyar partizánvadászok, a Kamenyec-Podolszkijba deportálók 1941 kora őszén, a vidéki gettók "pénzverdéinek" működtetői 1944 nyarán, a zsidó nőkben hüvelymotozást végző bábák, a zsidó ingóságokat lajstromba vevő tanítók, tanárok és közigazgatási tisztviselők, a szajrézók, a zsidó tulajdon kiigénylői, a zsidókat Auschwitzba lökés céljából marhavagonokba puskatusoló magyar királyi csendőrök, az 1944/45 telén a fővárosban zsidókat mészárló nyilasok.
Megdöbbent, hogy már a negyvenedik kommenthez közeledünk, s mégis elsőként állítok tényeket az itt tapasztalható többszöri és nyílt zsidózással szemben. Igaz, csupán egy blogger részéről történt, de az efféle megnyilvánulásból egy is sok. Az ávós holokauszt-túlélőnél figyelembe vehető előzmény Auschwitz (nem kevés túlélőnek egész családját és teljes rokonságát kiirtották, kisgyerekeket, nőket ,öreget sem kihagyva), ám a deportáló-szadista csendőrnél, a gyilkos hungaristánál mi az enyhítő körülmény?

navigator 2012.10.12. 23:41:55

Korrektúra gyanánt; a második sorban a zárójeles mondat helyesen (41.):

...(utalok e postnál több kommentben megnyilvánuló egyértelmű zsidózásra)...

ZorróAszter 2012.10.12. 23:58:43

Kedves Funyi!

Nem szeretném megismételni a 28. kommentemet, se a Zsidó népbiztosokról szóló bejegyzésemet.
zorroaszter.uw.hu/archives/2012/07/17/Zsido_nepbiztosok/
A magyarországi zsidók túlnyomó többsége vallásos volt, és a Horthy rendszerbe igyekezett beilleszkedni.

Elenyésző kisebbségük lett kommunista.

45 után ugyanezek a vallásos túlélők a Rákosi meg a Kádár rendszerhez igyekeztek alkalmazkodni.

Kétségtelen, hogy 40 év alatt jóval többen lettek párttagok, mint 19-ben, meg a két háború között.
De akkor sem ők voltak a többség.

Hogy miért alakult úgy, hogy amikor Rákosit 17 év börtön után kiengedték a Szovjetunióba, akkor már vitathatatlanul ő volt a magyar kommunista mozgalom vezetője, az is egy érdekes kérdés.

Viszont tény is.

navigator 2012.10.13. 00:20:59

43.

A belinkelt "Zsidó népbiztosok" c. postban megfogalmazott alapösszefüggést visszaigazolom.

ZorróAszter 2012.10.13. 00:22:11

Akkor köszönöm :o)

Bundi-Bandi 2012.10.13. 00:50:17

Bűnt bűnnel lemosni nem lehet. A társadalom a tények tudatában leszámolt a második világháború szörnyűségeivel, a hazai büntetések mértéke felülmúlta a németországi megtorlásokat, felsorolni sem érdemes, hiszen létezik egy esemény sorrend. Megtorolt eseményt nem hoznak fel mentségként meg nem torolt bosszúra.
Az ÁVH működése és terrora már a megtorolt népbírósági ügyek után születtek. Major Ákost Sulyok Dezső nevezte zsidónak egy korabeli dokumentum alapján, azért tettem be. De működéséről ime a Wikipédia. Nem hizelgő.

hu.wikipedia.org/wiki/Major_Ákos

navigator 2012.10.13. 00:59:49

43-45. mellett szólva

Eltelt 2010. november 9. Ez a nap igencsak alkalmat kínált arra, hogy elgondolkozzunk a kapitalizmus „tökéletességén”, „emberarcúságán”.

1918. november 9-én tört ki a német polgári demokratikus forradalom.
Hozhatta volna a proletár európai forradalom győzelmét is (a világforradalom kézzelfogható lehetőségével), azonban a jobboldali szociáldemokrácia kezdettől a tőkés rend konszolidálásán ügyködött, akár munkások ezreit ölve (Noske).

Az ún. rendszerváltás óta, az utóbbi húsz évben – a konzervatív-nacionalista köröktől a liberális-szocialista szalonokig – ideológiai norma lett a „vörös” rémtetteken szörnyülködni, miközben történelemtudatunkból száműzni igyekeznek a tőke uralmának árnyoldalait.
„Jaj, hogy azok a spartakisták [a későbbi német kommunisták] ugyanúgy csak erőszakot, diktatúrát akartak, mint példaképeik, az orosz bolsevikiek” – sóhajtoznak ma is a polgári széplelkek… És nem hajlandók (be)látni, hogy e robbanásokat (az orosz és német forradalmakat) a kapitalizmus önzése idézte elő, mégpedig olyan szenvedést okozva, amilyent a világ előtte soha nem ismert.

Az első világháború, illetve ahogy utóbb sokáig (a másodikig, amely 50 millió életet emésztett el, s szintén a kapitalizmus közvetlen produktuma) emlegették: a Nagy Háború. 10 millió halott. A nemzeti burzsoáziák egymásnak ugrásából (azóta viszolygunk igazán a nemzetállamtól).
Németországban, amely messze nem számított elmaradottnak (fényévekkel járt a cári Oroszország előtt), így összegződtek a háború hatásai:
„Az életkörülmények folyamatosan romlanak. A napi lisztfejadag 17 dkg-ra csökken, a heti húsfejadag 25 dkg, de 1917 végén már csak 15 dkg. A heti krumpli-fejadag 3 kg, de 1916-17 telén a krumplihiány miatt az emberek marharépát kaptak – eközben a hadsereg lovait, a zabhiány miatt, krumplival etették. A gyermekek a fejadagnak a felét kapták. Vérhas, tífusz, kolera járványok tizedelik a munkásokat. 1917 végére Németország lakosai – a burzsujokat nem számolva – átlagosan 30 %-ot veszítettek testsúlyukból. 1916. október és 1917. szeptember között 700.000 ember hal éhen (főleg öregek, betegek, gyerekek). 1916 végére már szinte minden családban volt halott katona. Ez évtől általánossá vált, hogy több család lakik egy lakásban, mert nem tudták fizetni a lakbért.”

Nos, e forradalmakat éppen azért vállalták a proletárforradalmárok (kitörésüket „sietették”, majd tovább ösztökélésükön munkálkodtak), hogy a méltatlan, kizsákmányolás tiporta emberi lét – amely rendre, előbb-utóbb, emberek napi tömeges gyilkolásába torkollik (manapság is! – Afrika, Latin-Amerika…) – megszűnjön. Miért ne vettek volna irányt a proletárdiktatúrára? Amikor megtapasztalták a parlamentáris demokrácia többszöri csődjét.

Tágítsunk perspektívánkon. A forradalmárok kíméletlensége (valamint az őket követő tömegek gyakorta csőcselékszerű viselkedése) soha nem a semmiből pattan elő (és – sajnos – nemegyszer későn, lásd: Párizsi Kommün). Mert – például – a teljes cári család lemészárlása vagy a megbízhatatlannak tételezett katonatisztek belefullasztása a Volgába (Cáricinnél) stb., kétségtelenül rettenetes. Viszont miként minősítsük a sztolipini rendcsinálásokat, a muzsikok mélységes tudatlanságban és megalázottságban tartását, a kakastollak cicázását (hogy – József Attila metaforájához nyúlva – a magyar történelmi osztályok „civilizált” hatalomgyakorlásáról se feledkezzünk meg), de még inkább hová tegyük az I. világháború négyesztendős, az emberi élet szentségét (meg a személyiség méltóságát) vérrel-hányadékkal-húggyal, belek bajonettes kifordításával, géppuskák halálba fektető szimfóniájával, ágyúk pergőtüzével, dezertőrök és kémgyanúsak rutinszámba menő főbelövésével, kötélre húzásával feldaráló kataklizmáját? – Verdun, Somme, Marne, Galícia, Doberdó, Isonzó. És ott van még a hátországok nyomora, a XX. század eleji parádés-cifra burzsoá-úri világ minden hivalkodásával. Vagyis, kérdezzük, a hagyományos erkölcsök, a zsidó-keresztény értékrend felfüggesztése tényleg bolsevik találmány-e? – vö. Paleologue, Paszternak, Remarque, Sinkó, A. Tolsztoj és még sok-sok tanúságtevő.

Folytatás lásd mebal.hu/mebal-blog/novemberi-gondolatok-a-kapitalizmusrol-es-az-ellene-lazadasrol

navigator 2012.10.13. 01:13:36

46.

"Bűnt bűnnel lemosni nem lehet." Senki nem állította az ellenkezőjét. Ellenben e kijelentés parttalan, s ezért használhatatlan. Mi a bűn?

"Az ÁVH működése és terrorja már a megtorolt népbírósági ügyek után születtek [sic!]." Ismerethiány, már megbocsásson. Az ÁVH elődszervezete a Politikai Rendészeti Osztály (PRO, 1945–1946), majd Államvédelmi Osztály (ÁVO, 1946–1948) volt. Az országos szintű, kiemelt népbírósági ügyek nyomozatát az ÁVO, illetve elődei végezték, (és "konkurrensük", a Katonapolitikai Osztály,a Katpol - 1945-1948).

Bundi-Bandi 2012.10.13. 02:22:21

Pedig jól írtam, az előd szervezeteknek más nevük volt, de minden kétség nélkül hasonló társaság. Az etnikai összetételük azért feltűnő, mert Magyarország nemzetiségei, még a Volksbundok esetében sem törtek politikai hatalomra, ellenben a kommunista párt vezetőinek összetétele, vagy az MNDSZ-től a Magyar-Szovjet Barátsági társaságokig az ellenkezőjét igazolja.

Ami a jogi tudást illeti, amit a blog befejező paragrafusa tett kérdésessé azt nyílván a 19-es terror "szabálytalanságai" igazolták, de a koncepciós pereknek ez adott hivatalos rangot. Nekem a hozzátartozóim tragédiájába került, még sem tartok felsorolást, hogy ki mennyit és miért szenvedett. Nem is hiszem, hogy jogom lenne, hogy a magyar közösség nevében szónokoljak, mert bántottak mindenkit. Viszont felsorolni, hogy a háború évei milyen borzalmat okoztak egy társadalmi rétegnek, amikor az bűntetve lett, azt megválaszolta Sulyok Dezső.

„Az ügy vezetése abban a mederben ment, mintha az ország történelme 1919-től kezdve egyetlen kolosszális bűncselekményből állott volna, melynek tettese a magyar nép, áldozata pedig a zsidó nemzeti kisebbség lett volna."

Tény, millió egyszer lett rá hivatkozva, burkoltan, vagy nyíltan, Kertész Ákos volt talán a pillanatnyilag legutolsó, aki ezt körülfogalmazta.

ZorróAszter 2012.10.13. 02:24:15

46. Bundi-Bandi 2012. 10. 13. 0:50

Kedves Bundi-Bandi!

Szerintem inkább Sulyok Dezsőre nézve nem hízelgő, ha azon kapják, hogy össze-vissza hazudozik.

Sulyok Dezsőt egyébként sem az igazmondásáért szerettük.

A második világháború bűnei sehol sem lettek megtorolva. Egyszerűen nem lehetett tízezreket felakasztani, százezreket börtönbe zárni.

Ezért olyan gyilkosságok felett, amiket más körülmények között halállal büntettek volna, szemet hunytak. Nem is keresték a tetteseket. Csak a kirívóan szadistákat vagy nagyon sok ember haláláért felelős gyilkosokat igyekeztek elítélni.

Ez a peche Csatáry Lászlónak, Képíró Sándornak, Zentai Károlynak. Annak idején ezek a bűntettek eltörpültek a többihez képest, ezért nem is nagyon keresték őket.

Külön megállapodás volt az oroszokkal, hogy néhány kirívó esettől eltekintve elfelejtik a magyar hadsereg ukrajnai túlkapásait, partizánvadászatokat, annak álcázott gyilkosságokat, a polgári lakosság sanyargatását. Cserében mi se forszírozzuk a szovjetek túlkapásait.

Az ukránok, oroszok tartják is magukat ehhez. Csak nehogy úgy forduljon a dolog, hogy ők is kiborítsák a bilit.
Főleg ne az ottani magyarok kárára.

Bundi-Bandi 2012.10.13. 03:02:35

Én igyekszem a blog témája mellett maradni és értelmezésem, ismereteim szerint válaszolni. Ma már történészek is vitatják a népbíróságok pártatlanságát és hozzáértését. Persze az események egybefolynak és több irányba lehet haladni. Magyarország volt az, ahol a bosszú a legjobban lihegett, még is akadnak olyanok, akik számára az is kevés volt.

lord 2012.10.13. 03:52:21

43--ra
ZorróAszternek:

Bár Funyinak válaszoltál, én a kérdést másképpen látom.
Egyszerű, osztályalapon.
A tanult, feltörekvő, de viszonylag szegénysorsú zsidók BALOLDALIAK VOLTAK, míg a jóbb módű, gazdagabb, netán tőkés, bankár, stb. zsidók, meghajoltak a jobboldali erők előtt.
Ezért van aztán most is, hogy a JOBBOLDALI ZSIDÓSÁG - megfeledkezve arról, hogy a fasizmus MINDEN ZSIDÓ kiirtására törekedett - LEPAKTÁLT A JOBBOLDALLAL, NEMCSAK MAGYARORSZÁGON, HANEM SZERTE KÖZÉP-, KELET EURÓPÁBAN!
A mai, vezetésbe került zsidók, NEM AKARJÁK TUDOMÁSUL VENNI, HOGY MÁS EGY ZSIDÓ HELYZETE EURÓPÁBAN, mint a világ bármely más pontján.
PEDIG MEGTANULHATTÁK VOLNA.
KAPTAK BELŐLE LECKÉT HITLERÉKTŐL.
(Bár úgy hallik, hogy pld Weiss Manfrédék is, "megúszták" Auswitzot egy kis zsozsóért.)

Funyi1 2012.10.13. 07:06:25

52. lord
2012. 10. 13. 3:52
43--ra
ZorróAszternek:

.., Igen, ott is egyetértettünk ... !

navigator 2012.10.13. 10:08:34

49.

Rosszul írta. Hasonlattal élve, maga arról erőszakol vitát, hogy nappal - teljes napfogyatkozás kivételével - világos van.

!!! "Nekem a hozzátartozóim tragédiájába került" !!! Ne célozgasson, írja le az esetet! Egy Endre László felakasztása nem tragédia volt, hanem igazságszolgáltatás. Tehát mivel vádolták hozzátartozóját, mi volt a neve, mire ítélték?

navigator 2012.10.13. 10:15:20

51.

"Ma már történészek is vitatják a népbíróságok pártatlanságát és hozzáértését." Csúsztatás. Tudniillik a népbírósági eljárások ALAPVETŐ helyességét, indokoltságát kizárólag a náci, illetve szélsőnacionalista "történészek" vitatják. Legalábbis a mai Nyugat-Európában, ahol relatíve is szélesebb körű volt a számonkérés, mint Magyarországon. Sőt, keményebb is. Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Dániában a helyi nácik, kollaboránsok büntetése nemegyszer mindenféle bírósági procedúra nélkül történt...

Didgeridoo 2012.10.13. 10:21:09

39. ZorróAszter
Lehet, hogy a neveket és a doktori címeket titokban tartották, de a szervezeten belül bizonyára ismertek voltak ezek, ami igazolást is adott a képzetlenebbeknek, hogy olyan igazságuk van, amit a doktorok jól értenek. Úgy tudom, hogy minden bebörtönzöttet rá akarták venni, hogy írjon alá valamit, vagy ismerjen be valamit. Rengeteg iromány készült, ezek mind szép hivatalos papírok, formai kellékekkel. Az eljárás a bebörtönzöttek előtt is ismertté vált, ami kitudódott. Ezek egyébként sokáig azt hitték, hogy ha nem írnak alá semmit, vagy magyarázkodni, érvelni próbálnak, akkor megúszhatják.
Nem tudom, hogy hol lehet utána nézni, hogy ezek az emberek mikor lettek doktorok. Attól hogy elmúltak 30, még lehet, hogy esti iskolán végeztek. A vicc szerint a varjú is énekes madár, csak estin végzett.
Azért kérdeztem, hogy melyiket buktatná meg a listán szereplő nevek közül, mert valahogy azt szűrtem le eddigi bejegyzéseiből, hogy tanít.

Normális 2012.10.13. 10:51:10

Én meg arra emlékezem,hogy egyik naprol a másikra,hogyan lettek volt,Hortysták, nyilasok és volt nácihivökböl,bösz kommonisták! Fel nem tudtam akkor fogni gyermeki eszemmel,hogy akitöl mi proli gyerekek féltünk reszkettünk durvaságuk,embertelenségük miatt hogyan tudtak egyik naprol a másikra,mosolygós ,kedves ,udvarias talpnyalók lenni amikor megérkeztek az oroszok! Le is buktattuk mi gyerekek azt a nyilas állatot,aki ott sürgölödött vörös karszallaggal a karján, akinek mi gyerekek,csak büdös prolikölykök voltunk. És ezek hivták magukat nemzet mentöknek! Na azota nem hiszek a mellüket verő,hazafiasságukkal kérkedő HM, embereknek!

Funyi1 2012.10.13. 11:00:31

56. Didgeridoo
2012. 10. 13. 10:21
.., Is-is, és talán ...
Azok valószinű, hogy DOKTOROK voltak.
Régebben nem volt szokás, ..., nem használták!!! ... a világ más táján sem szokás!
EZ csak mostani kivagyiskodás, .... a DOKTOROSKODÁS ...
.., - pert ha valaki ügyvéd, az perszehogy DOKTOR! ... , régebben csak az Órvos! szólítottuk DOKTORNAK!
A világ összes valamire való politikusa valószinű, hogy valamilyen, sőt többszörösen DOKTODOKTOR, - DE szó se róla! ..., hiszen természetes, hogy doktor ....
- csak egy HARMADKATEGÓRIÁS Újpesti Válóperesügyvéd DOKTOROZTATTA magát: DOKTORTÓRGYÁN, és a félbarom DOKTORANTALLJÓSKA!
- ennyit a DOKTORságról! ..., Szarni rá! - mondaná "Fandlifejű" a kőműves szomszédom.
:)))

Funyi1 2012.10.13. 11:08:43

52. lord
2012. 10. 13. 3:52
..., Állítólag az a Perlaszka sem a szegénnyit mentette, hanem a fizetőset! .... , és a válogatott javát ...
:))

Funyi1 2012.10.13. 11:20:00

.., volt nekem egy nagyon kedves és aranyos Internet Barátosném, - csont zsidó, de nem hites, kikeresztelkedett, s csak röhögte a zsidóskodást, pedig már egyszer meg volt minden papírja a kivándorláshoz, de visszakozott, mert megtudta, hogy Izraelben a lányoknak IS Katonának kell lenni ... - eljárt minden ugorgyunkra kutyát sétáltatni ...
Ausvic után hazajövet, az Apja "katonaorvos" volt ... BM-ÁVH/ÁVÓ '56 után öngyílkos lett, az anyja szintén a BM-ÁVH/ÁVÓ adminisztratív ...
..., valamit írt egyszer Moldova az "elbocsájtott légióról", de már nem nagyon emlékszem rá ....

navigator 2012.10.13. 11:51:27

No, ennyi. A gyomrom felfordul.

Tollminátor 2012.10.13. 12:46:14

...tán hogy a kort és annak előzményeit jobban megértsük, meg kell nézni A napfény íze csodálatos filmet, amibe Szabó István a tragikus SORSú Petschauer Attila életét is beleszőtte...

Tollminátor 2012.10.13. 12:49:11

...ehem! A napfény íze című csodálatos filmet...

ZorróAszter 2012.10.13. 12:49:19

51. Bundi-Bandi 2012. 10. 13. 3:02

Kedves Bundi-Bandi!

A népbíróságok a megszűnésükig 189 embert végeztettek ki.
Ez elenyésző azokhoz a bűnökhöz képest, amiket a nyilasok, magyar SS-ek és nácik és a magyar hadsereg elkövetett.

Egyszerűen nem lehetett minden bűnt megtorolni, ezért az egyszerű kis gyilkosokat, akik egy-két ember megöltek, nem is igyekeztek felkutatni, hogy ne keljen őket is felakasztani.

Csatárynak, Képírónak, Zentainak az volt a peche, hogy életben maradtak mostanáig, és most már megint számít egy-két gyilkosság is.

ZorróAszter 2012.10.13. 12:58:57

52. lord 2012. 10. 13. 3:52

Kedves Lord!

Nem a legszegényebb vallásos zsidók gyerekei lettek kommunisták, hanem asszimilálódott, sokszor áttért, liberális, középosztálybeli, felső középosztálybeli családok gyerekei. Néha egy-egy burzsujgyerek is.

A zsidók túlnyomó többsége azonban nem viselkedett különlegesen - egyszerűen be akart illeszkedni az adott társadalomba.

Ezt csak a nyilasok tekintik különleges viselkedésnek.

Fannyvár 2012.10.13. 12:59:03

Kedves Zorrószter


igazán élvezetes és elgondolkodtató írásához csak gratulálni szeretnék...a kommentek nem különben nagyon élvezetesek...jó téma :))


üdv

Fanny

szálka61 2012.10.13. 13:08:18

Figyelmetekbe ajánlanám, az ÁVOSOK című filmet, melyet a Zoltai úr letiltatott,de hála a netnek,megtalálható a "jutubon"! :)))))

ZorróAszter 2012.10.13. 13:25:08

56. Didgeridoo 2012. 10. 13. 10:21

A listán szereplők feléről (Braun, Bauer, Décsi, Pál Ákos, Tímár, Váradi lehet, hogy csak a MAORT ügynél) biztosan tudom, hogy 45-ben már végzett jogászok voltak. A többiekről nehéz lenne utána nézni, mert ez nem egy kutatott téma. De érzésem szerint ők sem gyorstalpalót végeztek.

Az ÁVH-nál amennyire beleláttam, volt egyfajta hamis egyenlősdi. Pl. nem volt csendőrpertu mint a hadseregben. A tisztek a sorkatonákkal ebédeltek és ugyanazt, stb.

Ebbe esetleg beleférhetett, hogy nem használták a dr.-t sem, de ezt sem tudom. Szerintem az iratokon használták.


" a varjú is énekes madár, csak estin végzett."
Én ezt csak Corrády Keresztély professzor úrtól hallottam. Azt hittem, ő találta ki. :o)

Nem. Nem tanítok. Csak barátok, rokonok gyerekeit szoktam matekból, fizikából korrepetálni.
Mondjuk azt eléggé hatásosan :o)

ZorróAszter 2012.10.13. 13:29:15

Kedves Fanny!

Köszi szépen :o)

ZorróAszter 2012.10.13. 13:36:14

Kedves Szálka61!

Sajna beszart az alaplapi hangkártyám. De ha már hallani is fogok, megnézem.

lord 2012.10.13. 16:32:24

65-re
ZorróAszternek:

Az 52. hozzászólásommal kapcsolatban, csak a fogalmi tisztázások miatt:
Általad az első bekezdésben írottakkal egyetértek.
A zsidók "különleges viselkedéséről" én nem írtam.

Az, hogy egy ember - zsidó, nem zsidó, mindegy - OSZTÁLYHELYZETE szerint hogyan viselkedik, végső fokon érthető.
Van viszont, amikor ez az "érthető viselkedés" a többi társa irányában: ERKÖLCSTELEN.
Én ezt kifogásolom akkor, amikor a jobboldali zsidóság lepaktálását látom az általános jobboldallal itt, EURÓPÁBAN!
Erről írtam az 52. hozzászólásomban, és nem másról.

ZorróAszter 2012.10.13. 16:39:46

Kedves Lord!

Én semmilyen lepaktálást sem látok. Szabadi és a filmben szereplő "Fideszes zsidó ..." és még egy-két ember kuriózum. Rengeteg támadást is kapnak.

Míg az izraeli politikai paletta teljes, a szélsőjobbtól a szélsőbalig, a diaszpóra zsidósága túlnyomó többségében baloldali. Nem csatlakozhat ugyanis a nacionalista, néha kifejezetten antiszemita jobboldalhoz.

Aki nem baloldali, mert példul ortodox vallásos, az inkább kívül áll a politikától, de nem támadja nyíltan a baloldalt.

Szerintem ezek tények.

Bundi-Bandi 2012.10.13. 16:54:27

Ha a szerecsen mosdatásnak van magyar neve azt a "Napfény ízének" nevezik. Amennyiben a saját embereik meggyílkolása lett volna a témakör címe, abból egy tisztább képet kapott volna mindenki a dalárda működéséről. 189 kivégzés, mintha Románia csak 6-ot talált volna saját soraiban. A fogalmazás gyanítja, hogy a 189 sem volt elég, sőt a mai napig folytatni kellene, mert akkor a listán túl távol voltak fontossági sorrendben. Az imént még azt írta, hogy nem lehetett tízezreket felakasztani, százezreket meg börötnbe tenni, de idővel talán igen. Én nem ismerek semmilyen náci és nyilas történészt, az a világ összeomlott, de ismerek lihegést, és életre szóló bosszút, szerecsenmosdatást, végnélüli hazugságokat. Az ÁVH-ról van otthon bőven könyv, alapos munkák, nem Moldova hamis légiója.

ZorróAszter 2012.10.13. 17:21:06

73. Bundi-Bandi 2012. 10. 13. 16:54

Kedves Bundi-Bandi!

Persze hogy a náci szerecsenmosdatás össze akarja hozni az SS-t, a nyilasokat és az ÁVH-t.

Csakhogy akinek van egy csepp esze, az nem téveszti össze milliók kiirtását sem az ÁVH-s verőlegények által agyonvert emberekkel, sem a koncepciós perek nyomán ártatlanul kivégzett emberekkel, pláne nem a népbírósági halálos ítéletekkel.

"végnélüli hazugságokat."
Mintha nem reagált volna arra, hogy közös erővel mi is hazudozáson kaptuk Sulyok Dezsőt.

Bundi-Bandi 2012.10.13. 18:08:17

Ami a nácizást illeti, 67 évvel elhaladt a világ mellette, az említett hasonlat, jobbrol is és balrol is reális, semmi különbség nem volt bennük. Csak a fájdalom folytatódott békeidőben. Mi az egy mai szimpatizánsnak? Gondolom a holtaknak is teljesen mindegy, hogy miként haltak meg, a gyászolók gondolatmenete azonban nemzetségekként különböző. Még szerencse, hogy e tekintetben nem lakom Magyarországon, kint a világ higgadtabb, ezek az események a múlté, még a kelet európai országokban sem foglalkoznak vele, de otthon elevenen él a támogatók és az utálók között.

Talán hiányzott a számonkérés 89 után, így meg elmaradása miatt minden a tisztes történelem.Gratulálok a figyelmességetekhez, és Sulyok Dezső megállapítását Major Ákosról sajnálatosnak tartom, ha találkozom vele átadom ismeretem, a többiekben igaza volt. :-) És én is szeretném tudni, hogy miért hitte, hogy a kivégzéseket kedvelő, ügyvédként súlyosbításokat kérő kurtanemes zsidó volt.

Az ÁVH verőlegényeiről sokszor megírták, hogy előzőleg nyilasok voltak, különös vállakozás, zsidó tisztikar, nyilas verőlegények, remek kooperáció. Nem állítom, hogy büszke vagy a légióra, de rokonszev a kérdéseid alapján kiérezhető, része a baloldali eredményeknek a fasizmus elleni kűzdelemben. Bár volt vagy 40000 nyilas tag a MDP-ben is.

ZorróAszter 2012.10.13. 19:35:36

Kedves Bundi-Bandi!

" a többiekben igaza volt."

Nem szeretnék túl sokat és túl részletesen foglalkozni Sulyok Dezső hazugságaival, de ha már Ön forszírozza:
Bárdossyt NEM a zsidókkal kapcsolatos viselkedése miatt itélték halálra, hanem azért, mert főbűnös volt Magyarország háborúba való belerángatásában a Szovjetunió, Anglia és Amerika ellen.

Hitler oldalán, aki a magyarokat kitelepítendő aljanépnek tartotta, és ha győz, a faji felsőbbrendűség nevében kitelepítette vagy kiirtotta volna a magyar népet.

"a kivégzéseket kedvelő, ügyvédként súlyosbításokat kérő kurtanemes zsidó volt."
Ön túl lazán bánik a forrásokkal:
- A Horthy rendszerben a bíráknak kötelező volt jelen lenni a halálos itélet végrehajtásánál. Ez a perrendtartás előírása volt. Ezt egyfajta lelkiismereti kontrollnak szánták.
- Major Ákos NEM volt jelen Bárdossy kivégzésénél.

"Az ÁVH verőlegényeiről sokszor megírták, hogy előzőleg nyilasok voltak,..." " 40000 nyilas tag a MDP-ben"
Igen. Sokszor megírták, ugyanakkor egy nevet se említenek soha.
A kommunisták legádázabb ellenségüknek a fasisztákat tartották. Ha valakinek csak a pártba is sikerült befurakodnia, azzal is kiméletlenül leszámoltak. De az ÁVH-ba pláne nem kerülhetett nyilas.

Az általam felsorolt embereket súlyos felelősség terheli több koncepciós perért, ártatlan emberek meghurcolásáért, egyesek kivégzéséért.

Azonban állítom, hogy ezek nem állíthatók párhuzamba semmilyen náci/nyilas bűnökkel.
Ezzel csak a nácik próbálkoznak minden reális esély nélkül.

Bundi-Bandi 2012.10.13. 20:16:54

A nácizmus hazai emlegetése egy politikai betegség, vitapartnerekre való ráhúzása pedig érdemtelenné tesz minden beszélgetést. Durva szélsőség. Az adott témához, a blog tartalmához szólva elmondtam a véleményem, visszakérdezhetném a megválaszolatlanokat, de inkább befejezem a témát. Korrigáltam ami helytelen volt az egykori idézettből, de a nácizás, nyilasozás az nem az én politikai kultúrám, se nem a környezeté, ahol élek. Ezt folytassátok egymás között, de tudomásul veszem, hogy ha ti vagytok a hazai baloldal, akkor a ti világotok így néz ki, ahogy bemutatjátok. Sok sikert.

Didgeridoo 2012.10.13. 20:44:51

Kíváncsi lennék a véleményére arról, hogy mostanság sokat írnak a zsidóság és a kommunista eszmék kapcsolatáról, amiben van valami, de mi? A saját feltevésem ezzel kapcsolatban az, hogy a társadalmi viszonyok leginkább őket akadályozták az előmenetelben, ezért fogékonyak voltak az új eszmékre. Az iskolázottság náluk fontosabb volt, mint más népeknél, így hozzájuk jutottak el először a "felforgató eszmék".

ZorróAszter 2012.10.13. 20:56:25

Kedves Bundi-Bandi!

Nehezen hiszem, hogy Ön ennyire nincs tisztában a hazai viszonyokkal.

Hogy ne tudná, hogy itt a nácizmus nem a múlt, hanem a jelen.

Számtalan fasiszta párt működik legálisan vagy hagyományőrző szervezetnek álcázva.

Nyilas pártszolgálatosok menetelnek az utcákon, se szeri se száma a fasiszta félkatonai szervezetnek. Többen éles lőszerrel gyakorlatoznak.

Ezek a képek ebben az évben készültek.
atv.hu/belfold/20120216_becsulet_napja_torvenysertes_nem_tortent
Ön annyira hülyének tart minket, hogy ne tudjuk, kik akarják Rákosival meg az ÁVÓ-val relatívizálni Szálasi és nyilasai tetteit?

ZorróAszter 2012.10.13. 21:11:26

Kedves Didgeridoo!

Szerintem a zsidó vallásban jelent meg először ismert formában, hogy az Isten jó, és az embertől többek között jóságot és emberségességet vár el. Ennek a továbbgondolásában ugyan nagy eredményeket nem ért el, de azért elért odáig a gondolatmenetben, hogy az idegenek megölése is bűn, ami még jóval Jézus születése után sem volt evidens minden társadalomban. Vagy talán még ma sem az.

Ezt a gondolatmenetet és az emberiség egységességének az eszméjét továbbplántálta a kereszténységbe.

Ezeknek a gondolatoknak a következetes végiggondolása szerintem először a humanizmus, a felvilágosodás eszméi, majd a marxizmus, a kommunizmus.

Hát röviden kb. ennyi.

Didgeridoo 2012.10.14. 11:16:51

Kedves ZorróAszter!
Nem hiszem, hogy vallási okokra lehet visszavezetni a marxizmus iránti nagyobb fogékonyságot. Amit egyébként a zsidó vallásról ír, abban nem különbözik a keresztény vallástól. A felvilágosodás és a humanizmus inkább a vallási dogmákkal való szembefordulás, a transzcendenciával szemben a természet megismerése, a természet törvényeinek keresése, az emberi viselkedés vizsgálata, stb. Persze ebből levezethető az egyenlőség eszméje, meg az egyén szabadsága, de ez nem megosztó dolog. Nem igazán érdemes zsidó-keresztény különbségeket keresni ebben. A marxizmus és a felvilágosodás viszonyán még gondolkodnom kell. A megvalósult formái mindenesetre nem az egyén szabadsága irányába mutattak.

ZorróAszter 2012.10.14. 13:55:46

Kedves Didgeridoo!

A vallás nem valami önmagában lebegő kitaláció, mint mondjuk a performance, vagy a vizisízés, hanem az emberi gondolkodás első formája. A kezdeteknél a vallás volt minden: filozófia, tudomány, művészet, világnézet, kultúra.

A vallás által átjárt kultúrkör azokra is meghatározó, akik nem vallásosak.

A zsidó vallás már a legkorábbi időkben is produkált kommunisztikus kísérleteket. És aztán a kereszténység is (szerzetesrendek, a jezsuiták dél-amerikai redukciói, stb.)

A felvilágosodás és a humanizmus bizonyos értelemben a vallással szemben fogalmazta meg magát, azonban az eszmei gyökerei mégis a kereszténységben vannak.

A megvalósult formái egyetlen eszmének sem volt olyan csillogó, mint az elmélet.

Az angol és a francia polgári forradalom is polgárháborúvá és lázas nyakazássá fajult. És az ezt követően folytatott gyarmatosítás, rabszolgaság sem a humanizmus kiteljesedése volt.

Didgeridoo 2012.10.14. 18:09:43

Jó, én csak azt akartam mondani, hogy a vallási különbség nem magyarázza a marxizmus iránti nagyobb fogadókészséget. Viszont a társadalomból való kirekesztettség, ami az eltérő vallásban gyökerezett, erős szembenállást teremtett a társadalmak hagyományos szerveződéseivel szemben. Sokkal erősebb kritikai érzékkel közelítettek ahhoz a társadalomhoz, amelyben más rétegek megtalálták a helyüket. A feudalizmusban és a kapitalizmusban tapasztalt szegénységet a rendszer immanens részének tekintették, miközben a szegénység szinte minden társadalomban, még a szocializmusban is erősen jelen volt. Mintha nem a gazdasági fejlettségtől függene a jólét, hanem a termelési viszonyoktól.

ZorróAszter 2012.10.14. 18:53:12

A munkásmozgalmat nem Marx alapította. Marx csak csatlakozott hozzá, és munkásságával alaposan felforgatta. De nem egyedül, és a társainak a többsége nem volt zsidó származású.

Speciális a helyzet ekkoriban Nyugat-Oroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban és a Monarchiában. Itt élt a kelet-európai zsidóság túlnyomó többsége.

Itt nyilván nagyobb volt az arányuk, mint Nyugat-Európában.

Azért nem még nagyobb, mert a kelet-európai zsidóság túlnyomó többsége ortodox vallásos zsidó volt, és csak kisebb része asszimilálódott.

Az ortodox vallásos zsidók közül nyilván kevesen léptek be az akkor még erősen forradalmi jellegű szocdem pártokba.

De például a szakszervezetekbe már többen, és sok helyen ez majdnem egyet jelentett a szocdem párttagsággal. Így kevesen ugyan, de még ennek is tagjai lettek.

Didgeridoo 2012.10.14. 22:35:49

84.
Jó, én ezeket nem is vitatom, de ezek már új témák.

ZorróAszter 2012.10.14. 22:58:18

Nem teljesen. A zsidók istene eleinte nem nagyon különbözött más istenektől.

Aztán lassan kialakult az a nézet, hogy csak egy Isten van, akit a zsidók ismernek csak helyesen, és ezért bizonyos értelemben az ő istenük.

Aztán egyre hangsúlyosabbá vált az a nézet, hogy ez az Isten jó, és az emberektől is jóságot vár el. És hogy kire vonatkozik ez a jó, és mit jelent. És megfogalmazódott az a gondolat, hogy minden emberre, az egész emberiségre.

Ezekhez a gondolatokhoz képest a humanizmus, felvilágosodás, marxizmus apró lépések csupán.

Az egyáltalán nem evidens alapgondolatok ezek voltak.

Ha valaki ezt nem hiszi,olvasson görögöket, rómaiakat.

Didgeridoo 2012.10.15. 12:13:53

Ez valódi különbség a görögök, rómaiak és a zsidó vallás között, de nem különbség a zsidó és a keresztény vallás között.

ZorróAszter 2012.10.15. 14:05:59

Én ezeket mondtam:

"Ezt a gondolatmenetet és az emberiség egységességének az eszméjét továbbplántálta a kereszténységbe."

"Marx csak csatlakozott hozzá, és munkásságával alaposan felforgatta. De nem egyedül, és a társainak a többsége nem volt zsidó származású.

Speciális a helyzet ekkoriban Nyugat-Oroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban és a Monarchiában. Itt élt a kelet-európai zsidóság túlnyomó többsége."

"A zsidó vallás már a legkorábbi időkben is produkált kommunisztikus kísérleteket. És aztán a kereszténység is (szerzetesrendek, a jezsuiták dél-amerikai redukciói, stb.)"

"Míg az izraeli politikai paletta teljes, a szélsőjobbtól a szélsőbalig, a diaszpóra zsidósága túlnyomó többségében baloldali. Nem csatlakozhat ugyanis a nacionalista, néha kifejezetten antiszemita jobboldalhoz."

lord 2012.10.15. 20:47:35

72-re
ZorróAszternek:

Úgy látszik, különböző optikájú szemüveget hordunk.

Amikor egy zsidó ember-, vagy szervezet AZONOSÍTJA A KOMMENISTA BŰNÖKET A FASZISTÁK BŰNEIVEL, AKKOR BIZONY LEPAKTÁL A JOBBOLDALLAL!

A mai zsidó vezetőkre pedig EZ A JELLEMZŐ!

A kommunistázásban, kölcsönösen túlharsogják egymást.

Márpedig ez a zsidó ember, vagy szervezet MEGFELEDKEZIK ARRÓL HOGY HÁNY KOMMUNISTA - nyugati ellenálló, szovjet ember, teljesen mindegy - HALT-, VAGY NYOMORÚLT MEG A FASIZMUS ELLENI HARCBAN.

ZorróAszter 2012.10.16. 11:02:42

Kedves Lordom!

Egyrészt én azt látom, hogy a zsidók túlnyomó többsége NEM azonosítja a nácizmus bűneit a kommunizmus bűneivel.

Még talán Teller Ede vagy Simon Wiesenthal sem. A legszélsőjobbosok talán.

Én inkább azt látom, hogy elismerik hogy a Szovjetunió mentette meg a kelet-európai zsidóságot, és a többiről legfeljebb nem nyilatkoznak.

Talán csak azt, hogy nem értenek egyet azzal, amit nálunk Rákosi meg Sztálin művelt. Esetleg bírálják a volt szocialista országok főleg zsidókkal kapcsolatos kivándorlási politikáját.

És úgy láttam, Izrael Állam is csak immel-ámmal csatlakozott a Szovjetunió elleni politikai támadásokhoz, már amikor csatlakozott. Még akkor is, amikor pedig eléggé elmérgesedett a viszony a kivándorlás akadályozása miatt.

De ha Te másokról is tudsz, lécci informálj konkrétan.

Engem is érdekel a téma.
süti beállítások módosítása