Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

A non de un il in - avagy az illiberális ademokraták országa

2014. augusztus 05. - ZorróAszter

Fukar kezekkel mérsz, de hisz nagy úr vagy,
S egy talpalatnyi föld elég nekem,
Hol a tagadás lábát megveti,
Világodat meg fogja dönteni.

 

Kicsit unalmas már ez a vészmadár TGM. Kitudja hányadszor vizionálja a magyar demokrácia, Magyarország halálát Orbán valamelyik beszéde kapcsán.

Már a legijedősebb kismalac se dől be neki, annyiszor kiáltott farkast.

Múlt szombati posványosi beszédében Orbán tulajdonképpen teljesen visszafogott volt.

A megcélzott magyar fejlődés vetítésével se mondjuk Pol Pot Kambodzsájának, Kim Ir Szen Koreájának vagy Pinochet Chiléjének honi adaptációját vázolta fel.

Mint volt liberális azonban igencsak lukra vetődött ám nem véletlenül.

A liberalizmus, liberális szót mint a hitehagyottak oly gyakran, olyan vehemenciával tették szitokszóvá, hogy lassan a mérlegelés (libra - mérleg), a szabad művészetek, a szabadnap de akár a librettó is tiltó listára fog kerülni minden jobb fideszes-jobbikos társaságban. A puszta szabadságról már nem is beszélve.

A liberó pelenka esetleg megmaradhat, merthát nem lehet beszéd közben folytonosan füttyöngetni ilyen intelligens társaságban.

Orbánék ugyanahhoz a liberális generációhoz tartoztak, akik elfelejtették liberalizmusuk hangoztatását megelőzően tisztázni, voltaképpen miben is liberálisak.

De szakasztott így járt el az SZDSZ és a mai apró szilánkjai is.

Mert ugye ott van a gazdasági-gazdaságpolitikai liberalizmus, amely a szabadpiacot és szabadversenyt isteníti. Elfeledkezve arról, főleg a neológ változata, hogy ilyen ma már rég nincs és nem is lehet. A globális világpiacon gazdasági erőfölénnyel való visszaélés és a Behemótok és Leviatánok egymással való fű alatti megegyezése működik szabadverseny helyett. Ami tehát minden, csak nem SZABAD verseny vagy SZABAD piac. És valójában a liberálisok, neoliberálisok ezt az állapotot kívánják elfedni és konzerválni és nem a lehetetlent megvalósítani.

Aztán ott vannak a szabadgondolkodó liberálisok, akik elsősorban eleik nyomán a bigott keresztény dogmáktól, babonáktól megtisztított gondolkodásban érdekeltek. Ám eközben leggyakrabban sikeresen szakítanak nemcsak a keresztény erkölcs bigottságával és álszentségével, hanem magával az erkölccsel mint olyannal is. Ezzel besorolódnak de Sade márki kései követőinek a sorába, ami ugyan roppan szórakoztató, de politikai pártnak nem túl vonzó program.

És végül ott van a szintén több évszázados múltra visszatekintő, az emberi jogok, köztük emberi szabadságjogok mibenlétét, érvényre juttatását vizsgáló, érvényre juttatni kívánó és az egész emberiség számára kiterjeszteni próbáló liberalizmus.

A probléma csak az, hogy e három liberalizmus páronként ellentmond egymásnak.

Ezért aztán a liberálisok arra a kérdésre, hogy ők valójában miben is liberálisok, általában azt a kitérő választ szokták adni, hogy hát mindenben.

Amíg valakinek eszébe nem jut, hogy aki mindenben liberális az semmiben sem az, addig is rájuk fog szavazni.

Orbán unintelligens és illogikus fejtegetése mögött nyilván az búvik meg, hogy a szitokszó okán véli megtisztítandónak a demokráciát a liberalizmustól.

Azonban ebben a szóösszetételben a liberalizmus szó a belül méhkasként zümmögő kobakjában csúnyán összekeveredik a liberalizmus említett irányzataival.

Holott a liberális demokráciának semmi köze a liberalizmus említett megjelenési formáihoz és nem is a politikai liberalizmus találmánya.

Az a felismerés hozta életre, hogy a demokrácia önmagában hordozza annak a lehetőségét, hogy társadalmilag jelentős és potens rétegek, akár osztályok érezhetik úgy, hogy érdekeik érvényesítésére a rendszer keretein belül hosszú távon sincs semmi remény.

Ezek számára a demokrácia a többség diktatúrája lesz, amiben érdekeik érvényesítéséhez meg kell dönteni magát a rendszert.

A liberális demokrácia tehát nem a politikai liberalizmus fix beépítését jelenti a parlamentáris rendszerbe, hanem azoknak a technikáknak az összességét nevezzük annak, amik elhitetik az akár folytonosan kisebbségbe szoruló csoportokkal, rétegekkel, osztályokkal azt, hogy érdekeik érvényesítésére van mód a rendszer keretein belül is, nem kell feltétlenül a rendszer megdöntésére törniük.

Enélkül a tapasztalatok szerint a polgári demokratikus rendszer is folytonos zavargások, általános sztrájkok, ne adj Isten forradalmak terepe maradna. Méginkábbneadj Isten időnként némi nyakazással, lámpavassal és egyéb jólismert pótcselekvéssel tűzdelve rendszeres időközönként.

Mi tehát Orbán Viktor mikor meghirdeti a illiberális demokráciát mint államcélt?

Túl azon, amit már rég a homlokára tetováltathatott volna, hiszen Occam villanyborotvája szerint ne tételezz fel fondor rosszindulatot olyan jelenségekkel kapcsolatosan, amik tökéletesen magyarázhatók emberi hülyeséggel is.

Konkrétan: ne higgyük, hogy Orbán fondorlatos, amikor összemossa a bourgeois-t a citoyennel, vagy bevezeti a visszamenőleges hatályú törvénykezést. Nem diktatúrára készül, mikor illiberális demokrácia bevezetéséről szól.

 

Egész egyszerűen fogalma sincs róla, hogy mit beszél. A mondatok jó vagy rossz hangzása alapján ítéli meg hogy igaznak mondja-e majd őket. A jelentésükkel ugyanis többnyire nincs tisztában. Legfeljebb homályos sejtésekre hagyatkozik.

 

 

Ám nem csak ő. Mi valamennyien.

 

Ezért lehet 2/3-os többsége a Parlamentben.

 

 

Hülyéknek hülye dukál. Ez a természet rendje.

 

 

2014. 08. 05.

 

 

További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

 

 

Ajánlott linkek:

Liberalizmus? - Miért nem kelendőbb portéka a politikai piacon?

De Sade márki és a logika

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr148907166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Funyi1 2014.08.05. 16:47:24

MAGA a "HÜLYE" kedves ZorróAszter!
- mert hagyja magát HÜLYÍTENI!
Ezt az eszement Trippresagyú szellemi Pedofil politikai Szélhámos ideológiai Hontalan TGM-et beengedi a szellemi udvarába??! - ne tegye, csukja be előtte a "nagykapút"!
- Hiszen a SAJÁTJAI IS ezt teszik ....

ZorróAszter 2014.08.05. 16:52:21

Kedves Funyi!

Csupán a szellemi HOLDUDVARomba.

Egyébként szellemiekben nékem is csak kiskapuim vannak.

little 2014.08.05. 17:04:21

Orbán a magyar status quo-t tükrözi. Mint egy demokráciában a vezető illően azt mondja, amit a legtöbb hallani akar. Nem tökéletes, sokszor a többség téved.

ZorróAszter 2014.08.05. 17:07:58

Kedves Little!

Ezt szerettem volna kifejezni a kissé irodalmiaskodóra sikeredett összefoglalómmal, miszerint

"Hülyéknek hülye dukál. Ez a természet rendje."

little 2014.08.05. 17:24:00

re 4. ZorróAszter (szerkesztő)
2014. 08. 05. 17:07
Lám egyet értünk.

Atlasz 2014.08.05. 18:26:14

Kivéve a gyevi Zorrót!

ZorróAszter 2014.08.05. 18:35:36

Ki mondta hogy én kivételt vindikálnék magamnak?

Valéria 2014.08.05. 19:53:33

Kedves ZorróAszter,


túl azon, hogy mélyen egyetértek TGM-el kapcsolatos véleményével, hozzá kell tennem: szerintem a helyzet ennél is rosszabb. Nem hülyék itt a népek, csak kevés információval rendelkeznek, mert az ún. középvezetők (biztosan emlékszik erre a régi káder-időket idéző kifejezésre) úgy gondolják, nem érdekük, hogy a népek több információval belezavarjanak az ő kisebb-nagyobb bulijaikba. Amit üzletnek is nevezhetünk. Ma már Magyarországon jobbára buliknak mondanám, annyira elsekélyesedett az üzleti morál (is).

Nem törődik itt már az értelmiség és a gazdasági "elit' java része azzal, hogy OV, vagy bárki más, mit hadovál össze-vissza. A lé a lényeg..mert ugyebár : "élni kell, a gyereknek állás, autó, lakás, iskola, ruha, cipő stb, a feleségnek, szeretőnek nyaralás, szolárium, színház, menő cucc, ruha, cipő, kaja stb...kell" .

Bocs...kicsit pesszimista vagyok .

A hülyeség itt már nem sértő.

A szegénység réme viszont hatalmas félelmet gerjeszt.. ÉS EZT TUDJA JÓL OV...de TGM ugyanúgy..

Medvepálinka 2014.08.05. 21:41:25

..., jaj de SZERETEM, amikor ennyire BUTA KERGE TYÚK VAGY! ..., s még az is lehet, hogy össze is szarod a TYÚKUDVART, - mert a NolBlogot biztosan a PC SZŰZLÁNYOS idiótizmusoddal ...
:))

Valéria 2014.08.05. 22:03:01

9. Medvepálinka
2014. 08. 05. 21:41



sejtem, hogy a finom üzenet nekem szól, merthogy Zorró sztem nem tyúk, talán a szűzlányságot is visszautasítaná :)


Csupán annyit válaszolnék: Igazad van!


Erről ennyit :)

Medvepálinka 2014.08.05. 22:15:58

10. Valika
2014. 08. 05. 22:03
..- éppen ezért szeretünk titeket, mert ti vagytok önmagatok BIZONYÍTÉKA! ..., le sem tudnátok tagadni, csak ÖNMAGATOK ELŐTT!
:)))

Nyírfa2 2014.08.05. 23:53:24

Funyi, menj a sarokba, és onnan addig ki nem jössz, amíg töredelmesen be nem vallod, hogy kisfiús zavarodban beszéltél így Vali nénivel.
Ha bocsánatot kértél, visszamehetsz a homokozóba.

Nyírfa2 2014.08.06. 00:16:42

Én nem tudom a liberalizmust másképpen értelmezni, mint a szabadság, testvériség, egyenlőség hármasságában.
Hogy külön szabad versenyen alapuló gazdaság vagy neoliberalizmus - nekem nem mond semmit, különösen, hogy a versenyt felesleges, negatív elemként tartom számon.
A liberalizmusba az önmegvalósítás végtelen lehetőségeit gondolom bele, az élet feltételek nélküli tiszteletét, így az emberi méltóságot is.

Az a véleményem, hogy amit liberális címszó alatt az emberiség eddig művelt, az még csak tapogatózás, s a jelenünkben legfejlettebb államok is éppen csak ízlelgetik a tartalmát.
Mondom ezt annak a felvállalásával, hogy mélységesen irigylem ezeket az ízlelgető országokat, mert hozzánk képest ők már jól is laktak.

A megvalósult liberalizmus az én olvasatomban a megvalósult kommunizmus.

ZorróAszter 2014.08.06. 12:37:27

Kedves Valika!

Igen, de a jómagyarnépnek is lehetne annyi esze, hogy legalábbis gyanakodjon, ha minden médialyukból fidesz szél fúj. És ne dőljön be, mikor a király alamizsnát szór a hintójából. Főleg ha tudja, hogy azt a pénzt is tőle szedték el nem is sokkal korábban.

Az un. baloldli sajtótól meg elvárható lett volna, hogy rávilágítson arra, hogy a liberális demokrácia szóösszetételben valójában mit is jelent a liberális.

Aminek Orbán úgy rontott neki mint ártány a műkocának.

ZorróAszter 2014.08.06. 12:44:12

9. Medvepálinka
2014. 08. 05. 21:41
11. Medvepálinka
2014. 08. 05. 22:15

Kedves Funyi!

Gratulálok a győzelméhez a Valikával szembeni kűzdelemben.

De kicsivel korábban az alkohollal szembenit mintha elveszítette volna.

ZorróAszter 2014.08.06. 12:59:03

Kedves Nyírfa!

Azt, hogy a szabadság hogyan viszonul az egyenlőséghez és a testvériséghez, azt ötven évig tárgyalták Franciaországban a szalonokban és klubokban.

Ám amit ezek megtestesülésének neveznek, az már nemigen hasonlít az eredeti szép elképzelésekhez.

Éppen Franciaország történelme 1789-től jól mutatja, mit okoz annak a bizonyos "negyedik fajta" liberalizmusnak a hiánya. És hogy azt valójában nem a liberálisok találták fel.

Valéria 2014.08.06. 13:53:25

14. ZorróAszter (szerkesztő)
2014. 08. 06. 12:37


Kedves ZorróAszter,

gyanakvásban nincs hiány. A nép egyszerű gyermekeinek más sem igen jut. Mint a gyanakvás, a pletykálás. Valódi tényfeltáró elemzéshez hol jut?

"Az un. baloldli sajtótól meg elvárható lett volna, hogy rávilágítson arra, hogy a liberális demokrácia szóösszetételben valójában mit is jelent a liberális."

Bár ez nyilván a saját saram, de elég régóta nem egészen világos számomra, mely orgánumból milyen szél fúj. Mondom..ez legyen az én saram.

A népek a kavarásra már csak legyintenek - legalábbis egy jelentős része. Vannak aztán, akik úgy tesznek mintha figyelnének..ismeri biztos a "jó tanulónak látszó" diákot az iskolából? Bólogat, helyesel. Kinek? Akinél a hatalom. Hja, az iskolában ezt még könnyebb eldönteni.

A un. felnőtt életben a hatalom gyakorlója az, akitől a pénz jön, aki nagyobb nyomatékkal van jelen, akit valami okból tekintélynek gondolnak.

A rendszerváltás óta a köznép morális és értelmi lealjasodásáról tanulmányok születtek...Kihez jutnak el ezek? A söntésbe? A közmunka-frontra? A falusi 100 Ft-os műv-házas partik közönségéhez? Vagy nincs is rá szükségük? Maguktól nem fogják megtalálni a lelőhelyeket. Ahogy a legtöbb könyvelő, jogász is "Nagykönyvből" dolgozik. Igaz, tudja, hová nyúljon. Erre megtanítják az iskolában (jó esetben) és ez bizony nem kevés. A lényeg volna a nép egyszerű gyermekeit ugyanígy...
Azonban teljesen egyetértek abban, hogy saját valós és potenciális szavazóinak a balnak mondott oldal meghatározóinak fel kéne vállalni. A megértéshez szükséges segítséget meg kéne adni. Valahogy. Csak azt nem tudom, hogyan.

Bocs, túltengtem..

ZorróAszter 2014.08.06. 14:55:58

Kedves Valika!

A jómagyarnépnek ideje volna, hogy megjöjjön az esze. Egy évezrede vezetik az orránál fogva.

Kis ésszel elkerülhetné, hogy kitudja hányadszorra ágyútölteléket csináljnak belőle álhazafias lózungokkal, hazáját, házát megint lerombolják.

Mert hát nem ok és cél nélkül való, hogy sorra rehabilitálják és állítanak szobrot a háborús uszítóknak.

Orbán persze elég hülye ahhoz, hogy csak szobrokat, szimbólumokat és napipolitikát lásson ezekben.

És elég hülye ahhoz, hogy ne tudja, ezek képesek önálló életre kelni, és egy ponttól megállíthatatlanul elvezetni a szakadékba.

De nekünk lehetne elég eszünk. Vagy mégiscsak igaz, amivel befejeztem, hogy hülyéknek pont egy ilyen hülye a jutalma. Nékünk van ő kitalálva.

Valéria 2014.08.06. 19:29:52

18. ZorróAszter (szerkesztő)
2014. 08. 06. 14:55

lehetne...lehetne...ha az érdekeltség nagyobb volna, az igényesség szintén. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az ember magától vajmi keveset okosodik.

Kedves ZorróAszter, kénytelen vagyok ideidézni egy látszólag kevéssé ideillő példát erre:

az angol János király két gyereket elzáratott a külvilágtól egy toronyban és megtiltotta az őröknek, hogy beszéljeneke a gyerekekhez. Tette mindezt azzal a szándékkal, hogy kiderüljön: milyen nyelven szólalnak meg MAGUKTÓL? A kísérleti gyerekeket pár év múlva meglátogatta. Éppen jókor ért a torony alá. A gyerekek az ablakban ülve fújták a nótát: János király, János, az eszed hiányos!

Tudom e bájos anekdota (Ráth-Végh) csupán azokra vonatkozik, akik korábban egyáltalán nem tudtak beszélni. Ön viszont állítja, hogy a rossz tapasztalatok miatt "megjöhetett volna az eszünk".

Ám a rossz tapasztalatok - magyarázat nélkül - nem egyszer szülnek rossz következtetéseket.

No, erről ennyit.

Üdv Valika

ZorróAszter 2014.08.06. 20:28:56

Pár napja az évforduló apropóján az ATV kérdezgette az embereket a Nyugati környékén, mit tudnak az I. világháborúról. Hát mit ne mondjak. Még olyan is volt, aki Petőfit és Kossuthot is belekeverte, és a dátumok is igencsak nagy kőrben szóródtak.

Akkor pedig ne csudálkozzunk, hogy az agyalágyult Tisza Pista ott éktelenkedik a Kossuth téri FIDESZ-székház előtt.

Tetszik tudni: amit régen Országháznak hívtunk.

A nagymamáknak erőszakosabban kellett volna fellépni és meghallgattatni az unokákkal, milyen volt, amikor a nagypapa egy lábon bicegett haza, vagy kar nélkül. Vagy haza se jött.

Mert régi bölcsesség, hogy az a bűnös, aki nem ismeri a saját történelmét, arra itéltetik, hogy megismétlődjön vele.
süti beállítások módosítása