Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

A mór nem tette meg kötelességét

2015. július 05. - ZorróAszter

A Sziriza és a görög válság

 

A Sziriza és a görög válság

 

Vajon miért nem tudok örülni a Sziriza és Ciprasz sikereinek?


Mert ezek öngyilkos sikerek.


És amolyan kesernyés chilei déjá vu érzésem van tőle.


A baloldalnak sosem szabadna minél rosszabb annál jobbon lovagolnia. Sem győznie ilyen alapon.


És ha a világ más is, mint volt 1973-ban, és talán Athénban nem fog esni az eső, ahogyan nem esett egyébként 1973. szeptember 11-én Santiagoban sem, de Görögország akkor is keserves éveknek néz elébe, és ezért nem helyes, hogy némi hatalomért egy baloldali párt vigye el a balhét.


A Szirizának azt kellett volna megértetnie a görögökkel, hogy ebben a világrendben nincsen olyan, hogy egy adós nem fizet.


Csak olyan, hogy az állami költségvetésben szerepeltetett tételek szerint fizet, vagy a szemek elől csaknem rejtve, szinte észrevétlen módon, nehezen követhető számítással kimutatható módon, de a sokszorosát annak.


A sokszorosát fizeti ki az ingatlan árak 30-40-50 %-os, évtizedekre történő lezuhanásában, a minden állam számára nélkülözhetetlen hitelek uzsoráig menő kamatfelárában, inflációban, a szociális és egyéb kevésbé látható szolgáltatások megnyirbálásában, munkanélküliségben, meg nem kapott bérben, lecsökkentett bérben, és rengeteg minden egyébben.


A mostani teljes hitelállomány sokszorosát az évtizedek alatt.


Csak persze ezeknek a tételeknek mindegyikét órákig lehet majd vitatni pro és kontra, amit majd az egyes választó vagy elhisz, vagy nem. Éppen érez a saját bőrén is, vagy épp azt a tételt éppen nem.


Tehát nem hiszem, hogy az összeomlást követően az ezredesek jönnének. Vagy egy darab tábornok. Vagy tábornokok.


De a helyzet siralmas lesz a görög nép számára. És ebből egy baloldali párt jobb lett volna, ha kimarad.


De a mór nem tette meg a kötelességét.


A mór tehát még marad - egy darabig.


 

 

2015. 07. 05.

 

 

További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr558907114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2015.07.07. 18:32:31

Kedves Nyírfa!

Az idő nem a görögöknek dolgozik.

Mint mondtam, rövid és ha nincs görög visszavonuló, akkor hosszabb távon is az várható szerintem, hogy az EU csepegteti a lét az államcsőd ellen, meg az automatákba a napi fejadagot, amíg a görögök meg nem értik, hogy ez nem mehet így tovább, a Sziriza és Ciprasz népszerűsége és támogatottsága nem csökken, és nem deklarálják, hogy immár hajlandók lenyelni a békát.

Közben meg megy majd a világsajtó egyre szélesebb propagandája arról, amiről 91. végén írtam, és aminek a következménye az lesz, hogy mindenki, aki még a görögök mellett állt, megutálja őket.

Szomorú.

kimitakevolt 2015.07.07. 18:45:47

"Az adósnak mindig fizetnie kell. Vagy így, vagy úgy."

Igaz igaz Csak az szeretném megkérdezni hogy maga minek nevezi azt ( most nem görögökről van szó ) azt hogy kevés kivételel a világ összes országa folyamatosan egy másodperc kihagyás nélkül fizeti az adósságát ám,- nem tudom maga tudja -e ennek a rejtélyes jelenségnek az okát a folyamtos fizetés mellett az adóóság mily érdekes nem csökken hanem NŐ Nos mi a magyarrázat erre a tüneményre

Nyírfa2 2015.07.07. 19:04:30

99. ZorróAszter

Szóval, megy a kifárasztás. Ennyi lenne a politika, 'Aszter? Ha nem tartanék attól, hogy Görögország orosz és kínai befolyás alá kerülhet, azt mondanám, vegyék elő a drachmajukat.

ZorróAszter 2015.07.07. 19:11:03

Sajna mint már sokan mondták, és én is úgy hiszem, hogy a drachma fél év alatt nullára értékelődne le.

Persze vannak különféle trükkök, de azok is csak egyszer-kétszer működnek.

Nyírfa2 2015.07.07. 20:51:55

A napokban olvastam egy német közgazdász véleményét, aki pozitívan nyilatkozott a drachma esetleges visszatéréséről. Kerestem a cikket, de nem találom. Nem mintha változtatna bármin is, csak ....csak.

ZorróAszter 2015.07.07. 21:35:46

Szerintem a németek egy részének tele a bugyra a görögökkel. és persze ők rábeszélnék őket mindenféle ilyesmire is.

Ránk nézve ez azért vészes, mert egy ponton tényleg bedobhatják a törölközőt, és lehet egy úgymond "normális EU" hülyék nélkül. Németország, Franciaország, a britek és még néhány gazdag volt gyarmattartó.

A hülyék meg éljenek meg ahogyan tudnak.

Ami a jelenlegi világhelyzetben nekünk végképp kampec lenne.

És az még csak a folyamat eleje lenne.

Cuba Libre c.C. 2015.07.07. 22:08:53

93.kedves ZorróAszter !

Igen, mindig fizetnie kell, de azért éppen a görögöknek már egy több, mint nagyon jelentős összeget elengedtek, sok tízmilliárdot...:-)
Csak érdekesség, hogy Tsiprast Obama is felhívta , utána nagyon mosolygott /Tsipras/, amikor megérkezett Brüsszelbe.

ZorróAszter 2015.07.07. 22:20:19

99. kimitakevolt
2015. 07. 07. 18:45

Ja bocs.

Ha valaki fedezet nélkül vesz fel alacsony kamatozású hitelt, ami azt jelenti, hogy nem termel vele nagyobb értéket, amiből várhatóan könnyen visszafizeti, hanem feléli, és további hitelekből próbál fizetni, akkor

üsse be a számológépbe hogy

100 Ft

Szorozgassa meg 2% kamatnak megfelelő 1,02-vel.

102, 104, 106, 108, 110, 113, 115, 117, 120, 122, a 10. évben már: 124

Mi van ha az 5. évtől 5%-ra nő a kamat?

102, 104, 106, 108, 110, 116, 122, 128, 134, 141, a 10. évben már: 148

Mi van ha az 4. évtől 5%-ra nő a kamat? A 6. évben meg 7%-ra?

102, 104, 106, 108, 114, 119, 128, 137, 146, 156, a 10. évben már: 167

Ezek viszonylag alacsony kamatok kis emelkedéssel.

Namost magára bízom azt a sort, hogy mi van, ha közben a fizetőeszközöm is romlik mondjuk évi csak egy százalékot és a kamatok is magasabbak picivel.

Vagyis:

Mindenkinek tudnia kell. a maszek közértestől a FED elnökéig és a pénzügyminisztertől a kisvállalat vezetőjéig, hogy működési költségek fedezésére ezért öngyilkosság kölcsönt felvenni.

ZorróAszter 2015.07.07. 22:34:05

Kedves Cuba Libre!

Hát minden megtörténhet.

Az is, hogy pirosra vált a lámpa a körúton, a Rákóczi úton meg elindul a forgalom 2*2 sávban.

De én gázt adok, neki a 2*2 sávnak és pont úgy átcsusszanok, hogy nem súrol egy kocsi sem.

Ez lehetséges.

Sőt: a kvantummechanika szabályai szerint állítólag valami 10ˉ¹³²­­­­ valószínűséggel az is lehetséges, hogy fejjel nekirohanok a betonfalnak, és nem szétmegy a fejem, hanem sértetlenül átszaladok rajta.

De tőlem ne kérdezze, hogy jön ez ki Schrödingernél :o)

ZorróAszter 2015.07.07. 22:52:24

Ja! És lehet, hogy elengedés van, de nemfizetés nincs.

Már eddig is fizetett rengeteg enber úgy, hogy nincs munkája és ezalatt megfelelő jövedelme.

Aztán nem lesz munkanélküli segély és akkor semmi jövedelem.

Aztán mikor eladja a házát, csak a kétharmadát éri, viszont kétszer akkora infláció mellett.

Aztán a kis falvakban meg a küszöböt rágják, mert oda már elsők között nem jutott segély, mert kit érdekel félanalfabéta bunkók hőbörgése. Nem hallatszik el Athénig .....

Stb., stb ...

Cuba Libre c.C. 2015.07.07. 23:14:07

107.Kedves ZorróAszter !

Ez igaz és az a baj, hogy éppen azokat a fontos dolgokat nem tudjuk,amelyeket Obama, Merkel és Juncker tud és amelyekből néhány apróságot talán Tsiprasnak is elmondtak.
A rendszernek vannak megingathatatlan szabályai, amelyektől csak egy magasabb aktuális önérdek esetén térnek el, de mi sajnos nem tudjuk, hogy most ilyen szituáció van-e, vagy sem.
Lehet, hogy Obama az Egyesült Államok érdekeire hivatkozva szeretné stabilizáltatni Görögországot, de a németek attól félnek, hogy ez rossz üzenet lenne a mediterrán térségnek, amely a "stabilizációs sikerek" ellenére is azzal küzd, hogy gazdaságilag semmilyen szempont szerint sem tudja felvenni a versenyt az északiakkal és kérdés, hogy akarnak-e beletörődni a másodhegedűs szerepébe, vagy sem.
Ha emlékszik / már miért is emlékezne egy ilyen semmiségre/ valamikor februárban írtam, hogy a Syriza szerepe az, hogy demonstrálja, hogy a rendszer ellen fellépők szerepe az automatikus elbukás. Nagyon skeptikus voltam Tsipraszékkal múlt héten is , bár csak a cáfolatom került az ajánlóba, mint általában...:-)
Na:...azt nem tudom, hogy a redszer normál működési mechanizmusába - amelyet ugyanúgy látok, mint Ön - most belekeveredett-e valami porszem egy másik érdekkörből, amelynek nem érdeke a Közel-Kelet közelében egy destablizált keresztény ország. Ez derül majd ki ezen a héten.
De:....a Syrizától és a szalondandyktől függetlenül:...nekem tetszett a görögök szavazása, mert jól deonstrálta, mint emelték fel a középső ujjukat ennek a rablóbandának. Ezért is megérte , ez egy érzelmi ügy !
Hogy mit szavaztak, annak pedig amúgy más összefüggésben nincs jelentősége, így következmények nélkül örömködhetünk rajta...:-)

ZorróAszter 2015.07.07. 23:33:28

Na látja. Ez az előnye annak, hogy ide ír, mert engem nem fenyeget az a veszély, hogy a szerki bármikor is ajánljon :o)

Már azzal is elégedettnek kell lenünk, hogy nem töröl tíz perc alatt.

Sajnos Görögország alig fontosabb mint Magyarország.

Viszont demonstratíve jól el lehet verni rajta a port a többiek okulására.

Azt pedig, hogy Görögország jól bemutatott a világnak, azt kevés itt egy kifutott blog kommentjében önmagunk biztatására egymásnak mondogatni, ha a világ meg pont az ellenkezőjét látja.

Vannak összefüggései a gazdaságnak általában, aztán van a kapitalizmusnak, és van a globális kapitalizmusnak is.

A burzsujoknak az az érdekük, hogyha már harcolunk, akkor legalább szélmalom harcot vívjunk.

Például olyanokat követeljünk, ami a gazdaságok általános törvényeivel is ellentétesek, nemcsak a globális nagytőke érdekeivel ellentétes.

Így ezzel az erővel Newton II. törvénye ellen is tüntethetnénk, vagy harcolhatnánk Archimédész törvénye vagy az Ohm törvény eltörléséért is.

várady 2015.07.08. 00:07:39

Kedves Cuba Libre!

Nemcsak a "rablóbandának" mutatta fel a középső ujját.

"Kinek tartozik a görög állam?
Röviden: mindenkinek. Nagyon is valós pénzzel.

IMF hitelcsomagja 48,1 millió eurós, az Európai Központi Bank 19,8 milliárd eurónyi kötvényt birtokol, de az EKB-nek nem ez az egyetlen kitettsége, mintegy 90 milliárd euró hitelt nyújtott (közvetve) a görög bankrendszernek a vészhelyzeti likviditási segélykeret terhére. (Emögött részben görög állampapírok állnak fedezetként).

A legnagyobb részt azonban a tagországok adták össze, a németek 57,2 milliárd euróval, a franciák 43 milliárd euróval hitelezték Görögországot, az olaszok 37,8, a spanyolok 25,1 milliárd euró kölcsönt nyújtottak. A többi ország összesen 31.5 milliárd euróval segített a hitelprogram keretében. (Köztük, mint fentebb írtam, Szlovénia).

Kinek ne fizessen hát Görögország? Melyik uniós (segítő) ország szívja meg a bazi nagy görög lagzit?"

Tudni kell, hogy a segélycsomagok szinte kamat nélküliek, az IMF 3.5 %-os, a bankit (EKB) nem tudom - de most kell 3,5 milliárd eurót visszafizetnii, amit nyilván nem tesznek meg.
Az IMF-et, EKB-t lehet rablóbandának nevezni, és azt a kevés magánbankot, akik még a hitelezők közt vannak, na de a szerencsétlen Szlovénia? Szlovákia? és az euróövezet többi tagállama?
És nagyon hosszú évtizedek óta megy már ez. Kezdi megunni a német polgár, hogy a megtermelt jövedelméből, amiből adózik, egy feneketlen zsákba kerül a pénz, szinte számolatlanul.

Ciprasz az adósság egy részének elengedését kéri, továbbá újabb hiteleket és támogatásokat.

Hogy az államok engedjenek, vagy a bankok, azt még nem tudni.

várady 2015.07.08. 00:12:44

A görögök a hitelek visszafizetésére nemmel szavaztak. És most mit kérnek?

Az viszont az eddigiek során már különböző forrásokból körvonalazódott, hogy a görögök egyfelől 320 milliárd eurót meghaladó adósságuk 30 százalékának a leírását szeretnék elérni, másfelől pedig a fennmaradó adósság törlesztésének megkönnyítése érdekében újabb uniós pénzforrásokhoz szeretnének hozzájutni az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) elnevezésű alapból.

Alexander Stubb finn pénzügyminiszter az Eurócsoport üléséről távozóban azt mondta, hogy erre nincs mód. Emlékeztetett arra, hogy korábban már végrehajtottak egy részleges görög adósságleírást.

A másik görög célkitűzést, az újabb mentőprogramra vonatkozó igényt illetően az esti csúcsra érkező Angela Merkel német kancellár közölte az újságírókkal az eurózóna - egyelőre legalábbis még érvényben levő - kategorikusan elutasító álláspontját. Merkel emlékeztetett arra, hogy az előző mentőprogram a keret teljes lehívása nélkül ért véget, a görögök pedig a népszavazáson elutasították a hitelezők szerkezeti reformjavaslatait. Ennek fényében új pénzügyi csomagra nincs lehetőség, az ezt célzó tárgyalásoknak "nincs meg az alapja".

2011-ben 100 milliárd eurót írtak le a görög adósságból, 1 év magyar GDP-je.

Cuba Libre c.C. 2015.07.08. 06:33:30

110. Kedves Várdy !

Nyilván nem Szlovéniát értettem a rabló banda alatt, hanem azt az általános rendszert, amely mindig újabb és újabb akármilyen jellegű válsághelyzeteket teremt, beavatkozik, "segít", arab tavaszokat produkál és időnként legyárt néhány ezer tonna új bankjegyet. Ha az Egyesült Államok gyakorlata és egyéb lehetőségei olyanok lennének, mint a görögöké, már mind régen éhenhaltak volna.
De amióta a pénzt feltalálták, azóta mindig képes rabjává tenni mindenkit. Az is érdekes momentum, hogy miként volt képes a görög elit ekkora dósságot "titokban" felhalmozni és hol a pénz, mert ennyit felélni nem lehet, viszont máshol az országban nyoma nincs.
Tehát hol a pénz, ami átszaladt rajtuk ?
Ez a rendszernek az a része, ami alig látszik.
Ki és mi okoza a periódikus válságokat ? Hogyan lehetséges a tuladon mind elképesztőbb mértékű koncentrációja ? Kinek az érdeke szinte minden ember teljes körű információs megfigyelése ? Ki találta ki Saddam vegyifegyveres tehetautóit ?....és még lehetne sorolni.Miért hozza létre az Egyesült Államok a Közel-Keleten a saját ellenségeit ? Miért van rájuk szüksége ?
Politikailag is van kérdés bőven.
Talán valami ilyesmire gondoltam...:-)

Nyírfa2 2015.07.08. 06:52:59

ZorróAszter, Várady, akkor úgy néz ki, hogy Ciprasz végig blöffölte a választásokat, a népszavazási ceremóniát, s nem több, mint egy ügyes szörfös, aki politikusként meglovagolt egy történelmi helyzetet, amely helyzet felveti új stratégiák szükségességét?
Vagy/és Ciprasz azért kerülhetett egyáltalán látótérbe, mert igény mutatkozik általában a társadalompolitika szolidaritási elvek s a gazdaságok értelemszerű gazdálkodás szerinti átalakítására?

várady 2015.07.08. 08:56:24

Kedves Cuba Libre, általánosságban a mai neoliberalizmusnak nevezett világ ilyen, ahogy leírta.
Tehet teoretizálni, elemezni, elméleteket gyártani, ez jogos.
De alig hiszem, hogy a görög polgárok ilyesmire gondoltak, amikor a nemet beixelték. Ők arra gondoltak, hogy unják már a megszorításokat, a nyugdíjak és pazar állami fizetések csökkentését, a sokkal szűkebbre szabott életminőséget, amit azért kell elviselniük, mert rengeteg adósságot halmoztak fel, amit vissza kellene fizetniük. Arra ixeltek, hogy nem akarnak fizetni - és akkor kitör a boldogság Hellaszban.
Én csak arra akartam felhívni a figyelmet, hogy itt korántsem csak virtuális pénzről szó, hiszen a tagállamok segítségnyújtása nagyon is húsba vágó volt. A szlovákok (akik akkor lettek éppen tagok) tiltakoztak is, hogy milyen dolog az, nekik kell segítséget nyújtani egy olyan országnak, ahol 5-ször magasabb az életszínvonal.

De végül is összeadták a hitelprogramot, a németek 57,2 milliárd euróval, a franciák 43 milliárd euróval hitelezték Görögországot, az olaszok 37,8, a spanyolok 25,1 milliárd euró kölcsönt nyújtottak. A többi ország összesen 31.5 milliárd eurót adott.

És egyszer szeretnék viszontlátni.

Tehát: minek örültek olyan nagyon a szirizások vasárnap este? Hogy egyoldalúan nemet mondtak ezeknek a hiteleknek a visszafizetésére?
Viszont igen csak arcátlanul újabb hiteleket várnak, mert anélkül meg se tudnak mozdulni.

várady 2015.07.08. 09:15:04

113. Nyírfa2
2015. 07. 08. 6:52

Kedves Nyírfa, Ciprasz populista jelszavakkal nyert. Alig fél évvel a választás megnyerése után viszont el kellett volna fogadni egy megszorító trendet a hitelezők részéről. (Nem szerintem, hanem a hitelezők szerint!). Bele lehet menni, hogy az állandó megszorítások hasznosak-e - egyre jobban kiderül, és az IMF már régebb óta kapiskálja, hogy az adós ugyan fegyelmezettebben fizet, de az adott gazdaságok lerohadnak, és egy elnyomorodott ország még annyira se tud fizetni.
De valahogy nem fér az ember fejébe, hogy mégis, hová lett az a rengeteg pénz. Gondoljuk el, 320 milliárd összesen (ebből 240 amit az utóbbi években kaptak). Kb százezer milliárd ft, 3 évi teljes magyar GDP.
A görögök a saját adóbevételeikből nem tudják fenntartani az államot, mindig is sokkal többet költöttek, mint amennyi a költségvetési bevételük volt. Ez akkor is igaz, ha különben joggal szidhatjuk a Valutaalapot, az IMF-et, és a EKB-t, vagy a többi bankot.
Ciprasz tudta, hogy mit vesz át, amikor kampányolt.!

Nem mondhatunk mást: felelőtlen, populista ígéretekkel választatta meg magát.

"Vagy/és Ciprasz azért kerülhetett egyáltalán látótérbe, mert igény mutatkozik általában a társadalompolitika szolidaritási elvek s a gazdaságok értelemszerű gazdálkodás szerinti átalakítására?"

Valami fordulatnak be kell következni, mert különben a dominóelv működni kezd. "Az újabb katasztrófa" elkerülése érdekében a görög adósság átütemezésére és egy jelentős részének elengedésére szólította fel Angela Merkelt egy nyílt levélben Thomas Piketty, Jeffrey Sachs és három másik ismert közgazdász."
De, ha a görögökkel szemben ezt meglépik, rögtön jelentkeznek az eladósodott országok. Paradigmaváltásnak kell jönni.
Ki tudja, mi jön ki belőle.

várady 2015.07.08. 09:30:59

"Az is érdekes momentum, hogy miként volt képes a görög elit ekkora adósságot "titokban" felhalmozni és hol a pénz, mert ennyit felélni nem lehet, viszont máshol az országban nyoma nincs".
Még annyit, kedves Cuba Libre, hogy ha a Sziriza egy baloldali párt, akkor ezzel a kérdéssel kellett volna kezdeni! Ez aztán hatalmas siker lett volna: a körmére nézni a görög oligarcháknak, hogy amíg ők gazdagodtak, az ország egyre csak süllyedt az adósságcsapdában, és a megszorítások miatt.
És itt már van analógia a hazai viszonyokra. A mi fideszünk megadóztatta a fán éneklő sárgarigót is - így az államháztartás aránylag rentábilis - de ott szorít meg, ahol nem kéne (oktatás, eü, szociális szféra), és ott pazarol, ahol nem kéne (ostoba, felesleges beruházások), ugyanakkor ki hiszi azt el, hogy egy gázszerelő olyan szorgalmas és ügyes, hogy 3 év alatt sokmilliárdos tud lenn önerőből? És sok ilyen van, ahol eltűnik a magyar adófizetők pénze, mint egy feneketlen zsákban. És az eus támogatások nagy része is.
A görögöknek a saját, belső kirablásuk ellen kellett volna népszavazni. "Fizessenek-e a gazdagok?" például ez jó kérdés lett volna.

Cuba Libre c.C. 2015.07.08. 10:46:21

114.-116.Kedves Várady,


ebből a kommentsorból ZorróAszter cikke alatt nem derül ki annyira, de én Ciprasz és a Syriza szereplését mindvégig nagyon skeptikusan láttam és nem voltam lelkes tőlük. Még múlt héten is ezt magyarázgattam magamnak egy cikkben.
A görög népszavazásnak semmilyen tétje nem volt, ezért én inkább egy vidám dolognak tartom aminek egyetlen üzenete a hatalmat általában birtoklóknak, hogy elmehetnek a fenébe.
Ezt, bár jelentősége semmi, szép, vidám dolognak tartom és nagyon egyetértek vele....:-)
Nem mondom azt sem, hogy az előző görög kormányok nem voltak hibásak, de kettőn állt a vásár és aki öntötte a pénzt, az tudta, hogy ezzel nagyrészt saját magát finanszírozza. Talán eleve úgy volt, hogy majd kikötőket , szolgáltatócégeket stb. kérnek érte. Ezt nem tudom.
A Syrizáról azt gondolom, hogy nem ők tehetnek a válságról, nem mondták, hogy nem akarják visszafizetni a kölcsönöket, de ott tévedtek, amikor azt hitték, hogy értelmes beszéddel lehet jobb kompromisszumokat kötni.De láthatólag a hatalmat csak a hatalom érdekli.
Pedig a pénz ma már nem más, mint digitális formában tárolt hatalmi igény.
És ami fontos:...olyan szalondandyk, mint Tsipras, jobb, ha távol maradnak a politikától, mert az kicsit bonyolultabb, mint egy nő fejét elcsavarni....

Nyírfa2 2015.07.08. 10:49:58

115. Várady

A görögök most hasonlóan viselkednek - ez a most, történelmi távlatok egy pillanataként , akár több évtizedet is felölelhet - , mint a lázadó kamaszok: abban a biztos tudatban, hogy apa-anya gondoskodik róluk, elkezdik próbálgatni a kis karmaikat.
Azonban az is tény , hogy az általános társadalomfejlődés megkívánja a pénzügyi politika jelen rendszerének a megreformálását is - de ezekről itt bőven szó esik, mindenki tisztában van a lényegi kérdésekkel.

A probléma - bármiről is legyen szó - olyan, mint a betegség: azt mutatja, hogy valami nem működik. Tünetkezelés legyen vagy gyógyulás? A voksomat ez utóbbira teszem, hozzátéve, hogy fontosnak tartom a fájdalom csökkentését is.

várady 2015.07.08. 11:17:20

117. Cuba Libre c.C.
2015. 07. 08. 10:46

Az van, hogy a hogyan továbbról nincs senkinek semmilyen elképzelése. Már világhírű közgazdászok is intik Európát, hogy a megszorítós politika csak elnyomorítja az országokat, és nem vezet sehová. De mi vezet hová?

nepszava.hu/cikk/1062775-ebreszto-europa
A cikk írója a merkelizmust kárhoztatja, nem tudom megítélni mennyire jogosan, hisz nem csak a németek irányítanak az EU-ben, főleg nem a pénzügyeket nézve. Most odáig eljutottunk, és a görög eset lökést is adhat, hogy a jelenlegi status quo nem maradhat fent, de hogyan tovább???

Hol van a rengeteg dohány? Pickettől kezdve jobb és baloldalon, közgazdászok és publicisták, politikusok lépnek fel a megszorító politika ellen - na de akkor mi jöjjön a helyébe az eladósodott államoknak? Feneketlen bőségszaru, amiből ömlik a pénz és mindenki jól él ? De miből? Meg lenne ez termelve? Lenne valahol fedezete?
Egy mód igen, lenne erre: fizessenek a gazdagok végre. A ki tudja milyen módon felhalmozott vagyonoknak kell akkor utánanézni, és valami újraelosztáson gondolkodni.

Harmadik út nemigen lehet, mert senki nem jelzi (Pickett sem), hogy hogy lehetne megoldani, hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon.

várady 2015.07.08. 11:30:22

118. Nyírfa2
2015. 07. 08. 10:49
Körülbelül azt tudnám válaszolni, mint Cuba Librének. Rossz út volt az eddigi? Rossz - már egyre többen látják. De sehol nem látom, mit ajánlanak helyette, akik ezt már látják. Még több pénzt az államoknak, hogy rendbe jöjjenek? Vagy kevesebbet? A nolblog lángpallosa se javasol megoldást, de a megvilágosodott közgazdászok sem. Piketty (feljebb rosszul írtam, sorry), ezt írta Merkelnek:

"Az újabb katasztrófa" elkerülése érdekében a görög adósság átütemezésére és egy jelentős részének elengedésére szólította fel Angela Merkelt egy nyílt levélben Thomas Piketty, Jeffrey Sachs és három másik ismert közgazdász.

A The Nation című amerikai hetilap honlapján közölt keddi írásban a vagyoni egyenlőtlenségek történelmi alakulásáról szóló munkájával világhírűvé vált Piketty és társai azt írták: "A soha véget nem érő megszorítások, amelyeket Európa lenyom a görög emberek torkán, egész egyszerűen nem működnek (...) A német pénzügyminisztérium és Brüsszel által előírt gyógymód kivéreztette a beteget, s nem gyógyította meg betegségét."

De mi gyógyítja meg?

Piketty a könyvében a vagyoni egyenlőtlenségeket veti fel, ami miatt nem jut mindenkinek. Hát ehhez még közgazdának se kell lenni - megoldást nem ajánl, csak sejtet.
Érdekes idők jönnek, szerintem.

Only 2015.07.08. 12:26:42

119. várady,
ez jellemző, hogy csak akkor hiszitek el végre, ha a Népszava írja, amiről Alex már régóta irkál.

várady 2015.07.08. 12:46:33

Kedves Only!

Hát ez bizony tévedés.

Már több hasonló cikkből merítettem, a napi.hu-tól kezdve a portfólión, origón át a HVG-ig - Piketty-t és társait ők idézik, helyesebben a Merkelnek írt levelüket. Hogy épp a Népszava publicistája foglalta össze a témát, az egy dolog - de összefoglalta, én pedig feltettem a linket.

Most egyelőre úgy néz ki, hogy Merkel lesz a bűnbak, ha lány is. Ezt viszont túlzásnak tartom. Nagyon sokan ügyködtek azon, hogy a helyzet idáig fajuljon.
Sajnos, sem Piketty, sem Alex, sem a többi közgazda nem tudja a kiutat. Én is csak annyit tudok, hogy a világon egyoldalúan felhalmozott vagyon megnyirbálása hozhatna valami egyensúlyt - de kétlem, hogy a világ, vagy legalább Európa gazdagjai ebbe belemennének zokszó nélkül.
De pillanatnyilag az a legnagyobb kérdés, hogy mi lesz a görögökkel.

Only 2015.07.08. 13:10:05

122. várady,
mi a tévedésem, hogy nem csak a Népszavánál jöttél rá az igazságra?
Ez rendben van, de abban nem tévedek, hogy ezeket már Alex felvetette.

Only 2015.07.08. 13:12:36

A Népszava valóban túloz, de ha Alexet elolvasnád, ő már rég írt arról, hogy milyen bakik történtek az IMF részéről, és hogyan asszisztált hozzá az EU is.

aLEx 2015.07.08. 13:14:41

RE: 119. várady
2015. 07. 08. 11:17

alex-eu-bukasa.nolblog.hu/archives/2015/07/07/Az_EUnuch_politika_vege_es_az_europai_demokracia_kezdete/ Idézem a saját blogomból a 21. kommentemből (21. aLEx, 2015. 07. 08. 13:11)...

...................................

A Népszabadság cikkében tulajdonképpen csak annyi a realitás, hogy a merkelizmus megbukott. Németországnak valamit ki kell találnia, ha nem akarja, hogy az Unió szétessen.

Az én szempontomból Várady kommentje az igényesebb feladat. Ez az igazi kérdés:
"Pickettől kezdve jobb és baloldalon, közgazdászok és publicisták, politikusok lépnek fel a megszorító politika ellen - na de akkor mi jöjjön a helyébe az eladósodott államoknak?"

Paradigmaváltás! És erről a paradigmaváltásról Piketty sem mondott eddig semmit. Pikettynek ugyan igaza van, hogy a vagyonokat kell megcsapolni, de ez még mindig csak részigazság. Nem újraelosztással kell a társadalmi igazságtalanságokat orvosolni, mert az csak tüneti kezelés! Hanem a társadalmi igazságtalanságokat kell felszámolni!

Piketty sem jött még rá, hogy mi az. Az ő munkássága óriási jelentőségű, de csak odáig jutott el, hogy egy az egyben igazolta Marx elméleti munkásságát. De megoldást nem kínált.

(A megoldást pedig nem egy komment keretében fogom kifejteni.)

"Harmadik út nemigen lehet, mert senki nem jelzi (Pickett sem), hogy hogy lehetne megoldani, hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon."
Na éppen erről írtam. Az, hogy Piketty nem volt elég kreatív, még nem jelenti azt, hogy nincs harmadik út.

aLEx 2015.07.08. 13:18:16

Javítok: a Népszava cikkéről van szó.

várady 2015.07.08. 13:40:58

A társadalmi igazságtalanságokat kell orvosolni.
Oké. Jól hangzik, Marx is tudta, és még igen sok teoretikus, bal és jobboldalon. Mint p. Prohászka Ottokár a maga keresztényszocialista mozgalmával, vagy Dimitrie Gusti, vagy a mi Erdei Ferencünk, netán a falukutatóink anno, vagy aztán Hellerék és még nagyon sokan mások.
És ott tart a világ ahol tart. 2 világháború nem volt elég ráébreszteni a világot, hogy az semmiképpen nem vezet jóra, ha a javak 90%-át kevesek birtokolják, a maradék meg a többinek jut.(Ez a lényege a társadalmi igazságtalanságnak).
Tehát ki kell találni, hogy lehet a társadalmi igazságtalanságot orvosolni.
A megállapítás már megvan, terjed, de a recept még sehol.
Pedig olyan kézenfekvő a dolog, mint a háború utáni államosítások és földosztások. Csak épp a kivitelezés lehetetlen - vagy legalább is annak tűnik.
Harmadik út.
Megmarad a 90% birtoklás keveseknek , és te tudod, hogy a maradék 10%-ot hogy lehet igazságosabban elosztani. Mert csak ez lehet a harmadik út.

Nyírfa2 2015.07.08. 13:50:49

120. Várady

A soha véget nem érő megszorítások nem gyógymód, hanem műhiba. A megoldást másban látom: a nemzeti sajátosságok komplex megélésében. Ez a hagyom politikája, amely sokkal nagyobb önállóságot, szabadságot biztosít a társadalmi lét minden területén. A hagyom, mint életelv, amely alapvetően az önkiteljesítő kreativitásra épül, sokkal inkább előhívhatja akár a másokkal szolidáris, akár a saját belátáson alapuló önkorlátozás képességét is. A folyamat során a pénz, mint energia, transzformálódik, testet sem kell öltenie. Az érték cserél gazdát az értékkel. Technikailag most is így van - leszámítva a készpénzforgalmat. A különbség az érték fogalmának az átlényegülésében van.

Ez egy lehetséges jövőkép, reményeim szerint erre haladunk.....aztán, elválik.

A közös pénznek egyébként akkor van értelme, ha betemetődnek a jelenlegi szakadékok.

ZorróAszter 2015.07.08. 14:04:39

Namár meginitt a rinocéroszbőrű főcenzor az önreklámjával és még fant is hozott erősítésül.

:o)

ZorróAszter 2015.07.08. 14:06:38

Kedves Nyírfa!

Én már borítékoltam, hogy szerintem mi lesz.

És azt is jólmegaszontam, hogy szerintem ebben miért nem lett volna szabad részt vennie egy baloldali pártnak.

ZorróAszter 2015.07.08. 14:11:38

122. várady
2015. 07. 08. 12:46

"Sajnos, sem Piketty, sem Alex, sem a többi közgazda"

Ettől hízik a mája a baromnak.

:o)

várady 2015.07.08. 14:17:03

129.

Igen, de be kell látni, hogy nagyon sok a determináció. Egy ország adottságai, társadalmi fejlettsége, stb. Hisz itt is ezek a különbözőségek vezettek idáig, legalább is részben. A németek híresen jó adófizetők, a görögök híresen rosszak. (És mi is, de az ok más). Maga Ciprasz mondja:
"A görög kormányfő arra is kitért, hogy országa a tönk szélére jutott, amiben a korábbi kormányok felelősségét hangsúlyozta, akik klientúra rendszert alakítottak ki, kormányzásukat korrupció és a politikai valamint a gazdasági hatalom összefonódása kísérte. Ciprasz utalt arra is, hogy a görög nemzeti vagyon több mint fele a társadalom 10 százalékának a kezében van, akik szerinte nem osztoztak ennek megfelelő arányban a görögök által viselt terhekből."

Klientúra, korrupció, gazdaság és hatalom összefonódása. Nem ismerős?
Csak hogyha vannak nagyon gazdag görögök, akkor bizony kérdéseket tesz fel az a gyakorlat, hogy mindig másoknak kell kihúzni a bajból az országot.
Ciprasz egyébként 7 milliárd eurót kér, hogy a bankok üzemelhessenek és a lakosság pénzhez jusson.

aLEx 2015.07.08. 14:18:33

RE: 127. várady
2015. 07. 08. 13:40

"A megállapítás már megvan, terjed, de a recept még sehol.
Pedig olyan kézenfekvő a dolog, mint a háború utáni államosítások és földosztások. Csak épp a kivitelezés lehetetlen - vagy legalább is annak tűnik."

Maradjunk annyiban, hogy "annak tűnik"! Ugyanis ezen a blogfelületen senki nem volt hajlandó ezt a kérdést még megbeszélni sem.

"Megmarad a 90% birtoklás keveseknek , és te tudod, hogy a maradék 10%-ot hogy lehet igazságosabban elosztani. Mert csak ez lehet a harmadik út."
Már ez a szemlélet eleve tévedés.

Földosztás hány helyen is volt a világon? Amely a nagybirtok megszűnéséhez vezetett. De mi előszeretettel állítjuk az ellenkezőjét.
A rabszolgákat felszabadították, sőt földhöz is juttatták. De mi úgy teszünk, mintha ilyesmi nem is létezett volna.

aLEx 2015.07.08. 14:23:17

RE: 128. Nyírfa2
2015. 07. 08. 13:50

" A megoldást másban látom: a nemzeti sajátosságok komplex megélésében."
Blabla. A szokásos semmitmondó hablaty.

Nagyon szeretnél dolgokat "megélni", ezért valami nagyon fals módon jön ki belőled.
Természetesen a nemzeti sajátosságokat el kell fogadni! De a globális kapitalizmus ellen internacionalista összefogás nélkül nem megy.

"A folyamat során a pénz, mint energia, transzformálódik, testet sem kell öltenie."
Csúcs ez a "holisztikának" álcázott misztikum.

aLEx 2015.07.08. 14:24:35

RE: 129. ZorróAszter (szerkesztő)
2015. 07. 08. 14:04

Zorró! Ne is zavarjon, hogy a NolBlogon az egyik legvastagabb bőrű rinocérosz az te vagy!

aLEx 2015.07.08. 14:28:38

RE: 131. ZorróAszter (szerkesztő)
2015. 07. 08. 14:11

"Ettől hízik a mája a baromnak."
Cuba Libre figyelmét szeretném csak felhívni erre a "baromozásra". ZorróAszter bizony versenyre kell a legnagyobb liberális baromagyúzókkal".

Cuba, azt látnod kell, hogy ez az ego műve, nem oldalfüggő és nem ideológia függő.

Nyírfa2 2015.07.08. 14:50:22

aLEx, örömmel nyugtázom, hogy rendszeresen és előszeretettel használod a szavaimat, úgymint ego, tudat, folyamat. Nem lenne ez gond, csak a fogalmi rendszeredben még nincs helyük, így egy kicsit hülyén jön le az alkalmazásuk. Olyan, mint amikor valaki halkéssel akar rántott húst enni.

Amúgy nem emlékszem, hogy megszólítottalak volna.

Cuba Libre c.C. 2015.07.08. 14:51:48

119.Várady,

igen, ezzel tulajdonképpen egyetértek, ha a kapitalizmus keretein belülgondolkodunk.
A gazdagságot kell újraszabályozni és jobban elosztani, ha globális világban gondolkodunk - akkor ahogy Zsuzsa szokta írni - el kell osztani a munkát . Meg persze hagyni sem szabad, hogy bárki akár saját akaratából is eladósodjon.

Csak az a gyanúm, hogy eze annak a körnek, aki birtokolja a világ nagy részét, nem megfelelő javaslat. Nem szeretnének semmit leadni a hatalomból és most nem is úgy tűnik, hogy erre sor kerülhetne a kereteken belül. Ha mégis, a kapitalizmus kaphat haladékot. Valamennyit.Más utat ilyen keretek között nem igen tudok elképzelni.

Én sosem titkoltam, hogy szerintem viszont magán a kapitalizmuson kell túllépni a magántulajdon megszüntetésével és a részvételi demokrácia megvalósításával.Nem hiszem, hogy a kapitalizmus jó útra tér, de még egy ideig eltántoroghat.

Nem hiszem azt sem , hogy ami volt, az megint ugyanúgy 10%-ban lehetne, de valahogyan tovább kell lépni. Mielőtt szószerint elfogy a talpunk alól a Föld.Csak aprópénzt tennék arra, hogy mindez békés körülmények között megy majd végbe. Nehezen tudom elképzelni.

Nyírfa2 2015.07.08. 14:52:55

Jut eszembe, aLEx, ha kérhetem, a holisztikát hagyd szépen békén, ha nem akarod folyamatosan kiröhögtetni magad -. még ezzel is.

Cuba Libre c.C. 2015.07.08. 14:53:49

...bocsánat, 100 % akart lenni...

aLEx 2015.07.08. 15:02:36

RE: 137. Nyírfa2
2015. 07. 08. 14:50

Engem nem érdekel, hogy te megszólítasz-e. Tiltsál ki ebből a blogból is, mint a sajátodból! Tudomásom szerint ez egy nyilvános blogfelület. S ha valami olyasmit olvasok, amit blődségnek tartok, akkor szóvá teszem. Jogom van hozzá, nem?

aLEx 2015.07.08. 15:04:13

RE: 139. Nyírfa2
2015. 07. 08. 14:52

"Jut eszembe, aLEx, ha kérhetem, a holisztikát hagyd szépen békén, ha nem akarod folyamatosan kiröhögtetni magad..."
nem is a "holisztikáról" szóltam, hanem arról a zagyvaságról, amit te annak vélsz.

várady 2015.07.08. 15:05:18

"Csak az a gyanúm, hogy ez annak a körnek, aki birtokolja a világ nagy részét, nem megfelelő javaslat"

Én is azt hiszem.
Viszont Ciprasz radikális baloldali. Ha a kapitalizmust nem is tudja országában megszüntetni, azt megtehetné (sőt ezzel kellett volna kezdeni), hogy a korrupt tolvajoknak a körmére nézet. De még most se késő.
Úgy gondolom, megegyeznek a vasárnapi csúcson. Viszont eztán kell megmutatni Ciprasznak, hogy jó miniszterelnök lesz, felelős és hiteles - de ehhez nagytakarításba kell fognia szerintem.
Mert abban igaza van, hogy nem ő csinálta a hatalmas adósságot.
És, ha ő elkezd egy országon belüli nagytakarítást, az nagyon előremutató példa lesz, akkor leveszem előtte a kalapom. Mert ragadós lehet...
Ciprasz:
"...életképes és őszinte kompromisszumra van szükség, a görög javaslat pedig olyan reformokat tartalmaz, amelyek átalakítják az országot, de amelyeket a korábbi görög kormányok és a hitelezők - szerinte szándékosan - kihagytak a korábbi megállapodásokból."
Mindenkinek, az eu-nak is jobb lenne egy kompromisszumos megoldás, a görögök maradnának, és előbb utóbb kimásznának a bajból.

ZorróAszter 2015.07.08. 15:09:26

135. aLEx
2015. 07. 08. 14:24

Mondja ezt a közismert főcenzor, akinek van bőr a pofáján az általa bemószerolt, megcenzúrázott olvtársaknál - ide is - bepofátlankodni.

Sőt ahhoz is van krokodilbőrpofája, hogy megjelenjen más cenzorokat ostorozó vitákban, hogy ott mások kitiltási és cenzúrázgatási szokásait fújolja a többiekkel.

Azon kívül itt ajánlgatja a poshadtagyú baromságait.

Immár harmadszor?

Sunyi kis patkány.

ZorróAszter 2015.07.08. 15:17:30

143. várady
2015. 07. 08. 15:05

A burzsujoknak egyik régi bevett módszere, hogy a munkásmozgalmat fantomok ellen heccelik.

Ehhez elég néhány nagyhangú hülye meg néhány fizetett burzsujlakáj.

A másik, hogy a baloldali pártokat védhetetlen és megoldhatatlan helyzetekbe csalizzák be, ahol csak lejárathatják magukat hosszú időre.

Ezért mondtam, hogy ebbe nem lett volna szabad a Szirizának és Ciprasznak belemennie.

aLEx 2015.07.08. 15:19:10

Cuba Libre! Egy újabb komment, amire felhívnám a figyelmedet!

"Sunyi kis patkány." (144. ZorróAszter (szerkesztő), 2015. 07. 08. 15:09)
Pedig (állítólag) nem liberális.

aLEx 2015.07.08. 15:25:21

Kedvenc szava járása a bloggernek. Évekre visszamenőleg tudom dokumentálni.

ZorróAszter 2015.07.08. 15:27:59

:o)

várady 2015.07.08. 15:34:41

"Ezért mondtam, hogy ebbe nem lett volna szabad a Szirizának és Ciprasznak belemennie."

Hasonlóan vélekedtem, de most lehet, hogy mégis megmozdul valami.(a korábbi kommentjeimben utaltam rá, hogy mi - közgazdászok, elemzők, egyes politikusok véleménye, hogy változás kell).

Nyírfa2 2015.07.08. 15:39:07

141. aLEx

Értem én, hogy muszáj betolakodnod mindenhová, és rányomulnod mindenkire, különben alig áll veled szóba valaki, de arra azért megkérlek, hogy, amennyiben legközelebb posztot írsz valamelyikünkről, legalább ne úgy állítsd be, mintha mi futnánk utánad.

Előre is köszönöm.

aLEx 2015.07.08. 15:57:01

RE: 150. Nyírfa2
2015. 07. 08. 15:39

"... legalább ne úgy állítsd be, mintha mi futnánk utánad."
Kedves Nyírfa! Ha ezt ígéretként lehet értelmezni, hogy a jövőben nem futsz utánam, akkor megköszönöm!

De azt nem tudom megígérni, ha a jövőben beszélsz "holisztikának" álcázott blődségeket, hogy nem teszem szóvá. Tartózkodni kellene tehát az ilyesmitől!

ZorróAszter 2015.07.08. 16:04:39

De azért a bankok semmiből való pénzteremtése a díjnyertes.

Különösen hogy kituggyamér a görög bankok mintha nem olvasnának Alexblogot és nem tutták ellesni a receptet, hogyan teremthetnének a semmiből pénzt.

aLEx 2015.07.08. 16:26:11

RE: 152.

Azt értem én, hogy nem értesz semmit, de nem volna muszáj minden kommentedben újra leírni. Különben te tudod...

Only 2015.07.08. 16:27:00

Várady,
bár mennyire is túlzásnak tartjuk a Népszava cikkét Merkelről, itt egy másik lapban is erről van szó, sokkal részletesebben és átfogóbban a témában:

" A lényeg az, hogy vége az európai álomnak, hogy győzött az önzés, hogy egy évszázad leforgása alatt Németország harmadszorra szakítja szét Európát, harmadszorra hiszi el magáról, hogy felsőbbrendű erényessége őt Európa urává predesztinálja, akinek joga a leszakadókat az út szélén hagyni.."

ZorróAszter 2015.07.08. 16:29:44

153. aLEx
2015. 07. 08. 16:26

A bankok semmiből való pénzteremtésével kapcsolatos ökörségeidnek ugyanaz lesz a sorsa, mint az összes többi állatságodnak.

Törlöd ezeket is, mint a többit.

Csak idő kérdése.

Utána meg a pofánkba hazudsz, hogy sosem mondtál ilyeneket.

aLEx 2015.07.08. 16:33:21

Kedves Zorró! Már miért törülném? Az elegendő ok volna rá, hogy te nem érted?
Mert ha te mondod, akkor biztosan úgy van?

aLEx 2015.07.08. 16:37:32

Ja, és tévedésben vagy. A többit sem azért töröltem, mert ökörség (szerinted). Hanem "bosszúból" az olyanok értetlensége miatt, amilyen te magad is vagy. Úgy éreztem, nem érdemlitek meg, hogy az ember értetek két szalmaszálat is keresztbe tegyen.

Sajnos, amit töröltem, azt olyan nagy munka volna visszarakni, hogy nehezen határozom rá magam.

aLEx 2015.07.08. 16:46:26

Jobban tennéd, ha nem a személyemmel és nem az argumentum ad hominem érveléssel foglalkoznál, hanem maradnál a blogbejegyzésed tárgyánál!

ZorróAszter 2015.07.08. 17:02:46

Ki is beszélt itt nagyképűségről "ad hominem"?

Meg " Úgy éreztem, nem érdemlitek meg, hogy az ember értetek két szalmaszálat is keresztbe tegyen."

Meg "Egyébként a blogomban leírtam a kulcsszót, hogyan tudná a görög kormány alkalmazni a pénzteremtés monopóliumának államosítását."

Meg "Paradigmaváltás! És erről a paradigmaváltásról Piketty sem mondott eddig semmit. Pikettynek ugyan igaza van, hogy a vagyonokat kell megcsapolni, de ez még mindig csak részigazság."

Meg "Na éppen erről írtam. Az, hogy Piketty nem volt elég kreatív, még nem jelenti azt, hogy nincs harmadik út."

Meg "Ki nem állhatom ugyanis a nagyképűsködést."
Arról már ne is beszéljünk, hogy mire utasít a főcenzor a blogomban?

Hogy ne tereljek és offoljak?

BAROM ! ! !

Ijemmá nincsen ! ! !

Muhahaha ! ! !

:o)

ZorróAszter 2015.07.08. 17:06:24

A kitiltó, cenzúrázó, mószeroló főcenzor rinocérosz arcbőre:

----------------------------------------------------------------------------
141. aLEx
2015. 07. 08. 15:02

RE: 137. Nyírfa2
2015. 07. 08. 14:50

Engem nem érdekel, hogy te megszólítasz-e. Tiltsál ki ebből a blogból is, mint a sajátodból! Tudomásom szerint ez egy nyilvános blogfelület. S ha valami olyasmit olvasok, amit blődségnek tartok, akkor szóvá teszem. Jogom van hozzá, nem?

aLEx 2015.07.08. 17:12:50

RE: 160.

De bizony van ilyen, ahogy a mellékelt ábra is mutatja. nekem, a vendégnek kell téged, a házigazdát arra figyelmeztetni, hogy MARADJ CSAK SZÉPEN A BLOGOD TÁRGYÁNÁL! Mert te bizony hajlamos vagy minden lehetséges alkalommal "patkányozni". Alig várod a lehetőséget egy jó kis "patkányozásra".

Felhívnám a figyelmedet, hogy az egyik áldozatod neve az volt, hogy Drozd János, azaz Funyi. Már nincs az élők sorában. De te borzasztóan élvezted, hogy "patkányozhattad". Soha eszedbe sem jutott, hogy egy emberről beszélsz így.

Mondd, van neked lelkiismereted? Én nem vagyok benne biztos, hogy az egod megengedi neked ezt a luxust.

ZorróAszter 2015.07.08. 17:57:28

Mint márt többször mondtam, idejössz, és aztán össze-vissza hazudozol.

Mint például most is.

Igen. Aljas kis hazug patkány vagy.

Én azonban nem vagyok egy mószeroló cenzor, mint te.

És még arra szabad teret adok még neked is, hogy bemutasd a bizonyítékaidat.

Ne nekem, mert én tudom, ki vagy.

Hanem az olvasóknak, akik esetleg még nem.

Bár azt kétem.

aLEx 2015.07.08. 17:57:53

Na mi van, mi ez a hallgatás a "patkányozó" blogger részéről? Talán nincs ilyen, hogy a politikai ellenvéleményt szépen "lepatkányozzuk"? Jó ideje én magam is a "patlány"-listán vagyok. Hány éve is?

aLEx 2015.07.08. 18:05:16

Nem a moderálásról volt szó, ahol a "patkányozókat" zárják ki a párbeszédből. Ne tessék terelni! Hanem magáról a "patkányozásról" volt szó, és magukról a "patkányozókról". A "cenzor" volna a "mószeroló", aki korlátozza " a "patkányozókat" a "patkányozás" jogában? Szép kis jog, mondhatom.

Nekem magamról nincs bemutatni valóm semmi. Te viszont éppen most mutatod be a "patkányozós" technikádat, így egészen különleges módon erről sincs bemutatni való dolgom semmi. Itt produkálod magad ellen a bizonyítékokat. Én csak néven nevezem, ennyi a dolgom.

aLEx 2015.07.08. 18:16:38

Hol vannak most az erkölcscsőszök, hogy kimondják, állj meg Zorró és ne tovább!? Mert ez már túlmegy bármiféle erkölcsi mértéken?

Cuba Libre! Nézed meg, ez a blogger állítólag nem liberális, de a többségükön túltesz! Szóval ez a "baromozás" és "patkányozás" bozpny teljesen ugyanaz a kategória, mint a "baromagyúzás". Eszemben sincs Hümikét védeni, de miben különb Zorróaszter mondjuk Hümikénél, vagy Grincsnél. Egy teljesen általános emberi gyarlóságról van szó, ha nincs több érvünk, akkor jön az övön aluli alázás.

Ez a blogvilág legfőbb fegyvere. És persze lehet utálni engem, mert bizonyítom.

Hol van ilyenkor a holisztikus erkölcscsősz? Belém minden alkalommal belém törli a sáros lábát, aztán hízeleg az ilyen Zorró-féléknek. Most miért nincs egy szava sem? Na, ennyit az erkölcscsőszük erkölcseiről...

ZorróAszter 2015.07.08. 18:29:13

Itt az alkalom, hogy bizonyítsd a 162.-ben tett hazug állításaidat, miszerint:

"Felhívnám a figyelmedet, hogy az egyik áldozatod neve az volt, hogy Drozd János, azaz Funyi. Már nincs az élők sorában. De te borzasztóan élvezted, hogy "patkányozhattad"."

Persze hogy tudom, hogy úgy hazudozol össze-vissza, hogy szemed se rebben.

Nem véletlenül mondtam hogy aljas kis hazug patkány vagy, hanem régi ismeretségünkre alapozva.

Tessék. Itt az alkalom a bizonyításra.

ZorróAszter 2015.07.08. 18:30:34

Előre is irtó kíváncsi vagyok, hogy most milyen technikáddal bújsz ki. és melyik lyukadba surransz vissza.

És miket hazudozol össze még közben.

Gondolod, hogy ezt nem fogja látni itt mindenki?

Az emberek kötelező udvariassága túlságosan elkényelmesített benneteket.

aLEx 2015.07.08. 18:39:26

Mit kéne bizonyítanom? Azt, hogy a politikai ellenfeleidet "patkányozni" szoktad? Hisz itt bizonyítod saját magad. Idéznem sem kell, az olvasó beleolvas akármelyik kommentedbe.

ZorróAszter 2015.07.08. 18:42:39

Előre is irtó kíváncsi vagyok, hogy most milyen technikáddal bújsz ki. és melyik lyukadba surransz vissza.

És miket hazudozol össze még közben.

Gondolod, hogy ezt nem fogja látni itt mindenki?

Az emberek kötelező udvariassága túlságosan elkényelmesített benneteket.

aLEx 2015.07.08. 18:48:38

Azt sem kell bizonyítanom, hogy hol van ilyenkor az ún. "tisztességes" blogközösség. Hallgat, mint a sz@r. Fosnak a "patkányozós" bloggertől, ilyenkor mind mind siet kijelenteni, hogy én "tisztelem" a blogger véleményét. Egy sem meri kimondani, hogy igen, én tisztelem a blogger véleményét, mert olykor nagyon jó meglátásai vannak, de bizony nem kellene elvetnie a sulykot.

aLEx 2015.07.08. 18:52:46

Mire kéne valami "technikát" kitalálnom? Hát persze, hogy olvassa mindenki. Hadd olvassa! Majd eldöntik, kinek van igaza.

Nem bújhatsz az olvasók mögé. Sugalmazhatod te, hogy majd a te "magasabbrendű" minőségednek adnak hitelt, amikor itt bizonyítod a szemük előtt a "patkányozós" önmagadat.

Ennyi mára... Köszönöm a balek közreműködésedet!

ZorróAszter 2015.07.08. 18:53:03

Itt a hazug sunyi patkány állításod:

"Felhívnám a figyelmedet, hogy az egyik áldozatod neve az volt, hogy Drozd János, azaz Funyi. Már nincs az élők sorában. De te borzasztóan élvezted, hogy "patkányozhattad"."

Bizonyítsd!

Cuba Libre c.C. 2015.07.08. 19:15:29

143.Várady,

igen, ez lehet Ciprasz számára valószínűleg az egyetlen út. Ha sikerül neki a görögöket motiválnia, akkor még sikeres is lehet, talán éppen erre volt főpróba a népszavazás. Valószínűleg vasárnapig tart a szigorú beszéd vele szemben, nehogy az olaszok, spanyolok és a portugálok is felbátorodjanak a kritikában, de utána valószínűleg több segítségre számíthat, mint eddig.
Kicsit gyanús, ahogyan Obama hívásai után átállították az amerikai lapokat, akik elkezdték Merkelt és az IMF-et szídni. Gondolom belátták, hogy szükségük van egy stabil Görögországra és ehhez később is segítséget nyújtanak majd. nem pénzt adnak, de segíthetnek titkosszolgálati információkkal, felépíthetik baráti és sikeres államférfinak...szóval van erre lehetőség, ha akarják. Mindezzel persze ő maga is a rendszer része lesz, de lehet, hogy ez maga is változtat valamennyit a rendszeren, ha nem is annak a lényegén, de talán lesz néhány kényelmi intézkedés.Hullámzanak a hírek és hangulatok, de azt hiszem az amerikaiak komolyan beavatkoztak .
Lehet, hogy Tsiprasnak egyszerűen szerencséje is volt és ez a három nap is lehetett volna egész más. Egy ilyen játékban Juncker és Schulz is csak két kisember.

várady 2015.07.08. 20:07:17

Ugyanakkor, Cuba Libre, Juncker végig kitartott a véleménye mellett, hogy Görögországot bent kell tartani az Unióban. Inkább kicsit az amerikai álláspont lepett meg. Nem kicsit farizeus lépés, de Cirasznak jól jön. Úgy látom, 19-re húzott lapot, de lehet, hogy bejön neki.
És hátha feléled nálunk is egy tökös baloldal.

ZorróAszter 2015.07.08. 20:24:42

Az hogy változott-e valami, annak az lesz az első jele, hogy kinyitnak a bankok.

Szerintem holnap se nyitnak.

De rég nem hallottam híreket.

várady 2015.07.08. 20:32:53

176. ZorróAszter (szerkesztő)
2015. 07. 08. 20:24

Egy roppant érdekes megközelítés a helyzetről.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/gorogorszag_magaval_ranthatja_egesz_europat.600226.html
Szerintem megegyeznek vasárnap valamiben, a EKB pedig tovább penget. De ez csak elnyújtja a problémákat, meg nem oldja.

Cuba Libre c.C. 2015.07.08. 20:34:19

175.Várady,

igen, ez igaz, én sem emlékszem semmilyen hírre Junckerről, amelyikben mást mondott volna és engem is nagyon meglepett az amerikai fordulat.
Persze én sem tudom , hogy egészében miért tették, csak az jut eszembe, amit írtam, hogy a Közel-kelet kapujában nem akarnak egy instabil államot, különösen nem egy NATO - országot. Ez utóbbit gyakran nem is vettük figyelembe, amikor Görögországról beszéltünk. A másik ok talán az, hogy a görögöknek találják meg maguknak Putyint, bár ez a kevésbé valószínű.
Azt, hogy Magyarországra lenne-e hatása, így nehéz megítélni. De amíg nem lesz itt is egy formátummal bíró ember, nem is igen látom, ki tudná őket rendbe szedni. Komolyan nekem is néha gondolkodnom kell, hogy mi is Tóbiás keresztneve....

várady 2015.07.08. 21:00:56

"Komolyan nekem is néha gondolkodnom kell, hogy mi is Tóbiás keresztneve...."

Most, hogy mondod én sem tudom...:-)

Nato, igen, ez jó meglátás. Plusz más ok is lehet. De Merkel meg szólhat (szerintem erős túlzás, hogy Merkel a főhibás), hogy akkor tessenek már besegíteni egy kicsit (rendbehozni a görög gazdaságot). az Unió pedig jobban odafigyelhetne a nagyarányú korrupcióra, lopásokra, és nem csak a görögöknél. Azért az meredek szerintem, hogy az uniós pénzeket, amik csak úgy jönnek, angyali nyugalommal lefölözik a politikusok és a környezetük. Nem csoda, ha füstölögnek az uniós adófizető polgárok.

ZorróAszter 2015.07.08. 21:03:46

Kedves Várady!

Nem tudom, mi ez az újság, de hát hogy lehet leírni olyat, hogy

"Alekszisz Ciprasz görög kormányfő csapdába került. El akarta veszteni a hét végi görögországi népszavazást, hogy utána lemondjon, és ezzel másra hárítsa a hitelezők gyűlölt feltételeinek teljesítését. A nép azonban lázadásra használta fel a lehetőséget, ami csapdába ejtette a miniszterelnököt."

Hát nem azt mondták itt, hogy Ciprasz beszédei fordították meg az igenes közhangulatot az utolsó pillanatban?

várady 2015.07.08. 21:33:52

Végigolvasva értelmet nyer a vélemény, bár én is furcsállom.
Viszont másnap reggel lemondott épp az a pénzügyminiszter, aki a legvéresebb szájú propagandistája volt a nemeknek, és Ciprasz úgy ment Brüsszelbe, hogy még ötlete se volt.

Most már úszni kell az árral, amit maga fakasztott, és a végkifejlet biztosan nagyon érdekes lesz.

ZorróAszter 2015.07.08. 21:48:23

Én attól félek, inkább lesz szomorú mint érdekes.

Cuba Libre c.C. 2015.07.08. 22:08:39

Az is egy nagy kérdés, bár ezt már említettem itt, hogy mi hangzott el akkor, amikor a görögök egyszerűen felugrottak az asztaltól és hazamentek, majd kitalálták a népszavazást ?
Mi történt vasárnap este, hogy Varoufakis hétfőn tízkor már nem volt miniszter ?
Mai ismereteinkkel sok minden nehezen elképzelhető, de az a gyanú, hogy sok minden ad-hoc alakult, tényleg nem elkpzelhetetlen.
A napi. hu, ha jól tudom, a Napigazdaság. Nem vagyok biztos benne, de mintha Habony érdekeltség lenne. Ettől függetlenül az elképzelés érdekes, de talán többet feltételez a szereplőkről, mint amire képesek lennének.

ZorróAszter 2015.07.08. 22:24:38

Hát ha a felugrásnak a következménye a népszavazás, akkor nyilván az hangzott el, hogy a Szirizának már nincs meg a választáskori támogatottsága, és már a nép megegyezést akar, és csak Ciprasz kekeckedik.

A pénzügyminiszter meg már szálka volt mindenki szemében, a leváltása meg ugye ingyengesztus, látszatengedmény.

várady 2015.07.08. 22:34:14

"A napi. hu, ha jól tudom, a Napigazdaság. Nem vagyok biztos benne, de mintha Habony érdekeltség lenne."

Nem, teljesen különálló weboldal lett, amikor a napi gazdaság fideszes lett. Én azért nézem meg mindennap, mert közli az árfolyamokat. Most ijesztő az is, 318 az euró, 300-on felül a frank, és a dollár is az egekben.

A pénzügyminiszter akkor is távozott volna, igéretéhez híven, ha az igenek nyernek. a felelősség ijeszthette meg végül is.
Ad hoc döntések, igen - ami itt kormányzati döntésképtelenséget jelentett, akárhonnan nézzük, bár szép a demokrácia, kétségkívül, és a nép szava isten szava.
De se a nép, se a görög kormány nem tudja, hogyan tovább, sőt ez az a perc, amikor senki se tudja. Legalább is szerintem.

Cuba Libre c.C. 2015.07.08. 22:49:58

Ezt nem tudtam, mármint hogy a lap és a weboldal szétváltak, de akkor ezek szerint előtte ez volt a Napigazdaság webhelye,
Igen, lehet, hogy ez hangzott el, lehet, hogy tényleg besokalltak, talán majd egyszer megtudjuk.
De az is lehet, hogy erről is csak két különböző álláspontot ismerünk majd meg.
Abban sem vagyok biztos, hogy abból, ami majd történik, vissza lehet-ekövetkeztetni arra, hogy ebben a pár napban mi történt pontosan. S tényleg, nagyon könnyen lehet, hogy most éppen senki sem tudja, mi hogyan legyen, esetleg csak az alapmondat kering a fejében, amit valaki meghagyott neki.

ZorróAszter 2015.07.09. 00:14:42

És ki tudja, mi lesz holnap a bankokkal?

Kinyitnak?

Meghallgattam a híreket, de nem mondtak semmit.

Pontosabban mostmár ma.

Cuba Libre c.C. 2015.07.09. 21:35:07

Most olvastam a Spiegelben egy érdekes cikket, amely leírja, miként gyakorol nyomást Obama nyomást Merkelre, hogy adja fel az ellenállását. A cikk szerint az IMF is az amerikaiak nyomására hozta nyilvánosságra a görög helyzettel kapcsolatos iratokat. Sokat írnak 1953-ról is, amikor Londonban elengedték a német hadiadósság felét és nem felejtik el megjegyezni, hgy az egyik aláíró éppen Görögország volt.
Érdekes információ az is, hogy az Egyesült Államok Puerto Ricoban is egy hasonló problémával áll szemben, PR 72 milliárd dollár adósságot halmozott fel és senki em vitatja, hogy ezt soha nem tudják visszafizetni.

ZorróAszter 2015.07.10. 00:07:14

Azt én is a németek orra alá dörgölném.

Jó érv.

Csakhogy azt kellene megérteni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy az a görög nép barátja, aki arra biztatja őket, hogy ordítsák tele a világot, hogy nem fizetünk.

Mert itt olyan közgazdasági összefüggések érvényesülnek, amik automatikusan hozzák létre azt a helyzetet, hogy ezáltal ellenőrizetlenül a többszörösét fizetik, mint amit ma kéne.

Vagyis vesztenek ők, és vesztenek a hitelezőik.

A semmiért.

És beáll automatikusan az a helyzet, hogy a piacon jópár évtizedig mindenkinek, akihez kölcsönért fordulnak, az jut eszébe a kamat cetlirefirkantása előtt, hogy ezek azok, akik pocsék adósok, és miattuk hatalmasat vesztett rengeteg korábbi hitelező.

doremi 2015.07.11. 21:29:41

Elnézését de egy gondolat erejéig eltérnék a fenti témától. Olvastam a napok történéseit, s nekem Toszmegosztis jutott eszembe. Nem tudom itt volt é már akkor. Nos a lényeg, hogy két tábor alakult ki, az egyik provokálta Toszt. Ő válaszolt a másik meg helyeselt, hogy mondd csak, ne hagyd magad. A végeredmény az volt, hogy Tosz kitiltatott, a két tábor hangadói hol elmennek, hol visszajönnek....
A vesztesek mi voltunk akik szerettük olvasni az írásait. Nem szeretném ha Ön is erre a "sorsra" jutna, még akkor sem ha én most a "kukát" játszom, és csendben olvasgatok....
Üdv: Doremi :)

ZorróAszter 2015.07.12. 00:37:59

Kedves Doremi!

"Elnézését":

Ne tessék viccelni. Minden régi kedves olvasóm véleményének külön örülök.

Sajnos az a helyzet, hogy az ember néha elvi okokból akkor se kerülheti ki a csapdát, ha nemcsak sejti, hanem egyenesen látja a lába előtt.

Ilyen volt Alex július 4-i megjelenése is.

Egyre inkább az a gondolat fészkelte magát az agyamba, hogy a Szerki és ezek közösen gondolták ki ezt a folyamatot.

Én a magam részéről biztos vagyok benne, hogy nem jöhetnek ki ebből győztesen, mert mégtöbb ember látja mindezt, és hogy milyen emberek. Úgyhogy méginkább kerülni fogják őket mint eddig.

Az meg hogy végülis engem törölnek-e teljesen, az majd elválik.

Ha esetleg nem, az még kínosabb lesz nekik.

""kukát" játszom":
Legtöbbször csak a számlálót szoktam nézni a bejegyzés eleresztése után. És látom, hogy jönnek az olvasók, már 200 feletti a számláló de még egy komment sincs.

Mindig kiváncsi vagyok, kik lehetnek.

Mindig gondolok például Önökre, hogy esetleg Önök. Doremi, Vas Gereben és a többiek.

A legeslegnagyobb meglepetést éppen az szokta jelenteni, amikor valaki először szólal meg kommentben és azt mondja, hogy régóta olvas és még sosem kommentelt. Most először.

Talán éppen Vas Gereben olvtárs volt ilyen.

:o)

ZorróAszter 2015.07.12. 01:34:20

Ja!

Nemis. Közben megnéztem és az Vaslabda olvtárs volt.

Osszián 2015.08.16. 00:46:32

Szia Zorró!Nem néztem a dátumot, csak épp kíváncsi lettem erre a görög témájú írásra és elolvastam.

Erről a - nyilván hazug vádról - Funyit patkányoztad - egy másik postodban olvastam, annyit tudok, hogy a provokátorunk azóta se bizonyította be.

Viszont ő többek közt gyengeelméjűnek, degeneráltnak, féregnek nevezte Funyit, nem is egyszer.

halála előtt nem sokkal ilyen jelzőkkel illetett:

"EZ NÁCI DUMA! Moderálnom kéne! Kizárólag csak azért hagyom meg, mert bizonyítja, hogy a blogger emberi mivoltából már régen kivetkőzött. Ezzel a DEGENERÁLT HÜLYÉVEL nincs mit vitatkozni!

... Megköszönném, ha befejeznéd a kommentelést nálam! Nem kívánok ilyen beteg emberrel a blogomban kommunikálni!"

"Funyi egy közönséges náci. Az olyan ember, aki a fentebb idézett mondatot leírta, az egy SZELLEMI FOGYATÉKOS, DEGENERÁLT BAROM nem lehet más, csak náci."

"...az önkritikára és bocsánatkérésre adok neked 1 órát. Ha 21:15-ig nem teljesíted, akkor kitiltalak a blogomból - örökre!"

"Nem fogadok el olyan választ, hogy a liberálfasizmusra hivatkozva akarjátok mosdatni Funyit. Funyinak a terror házában a náci kiállítóteremben van a helye!"

"De Funyi megteheti ezt a bocsánatkérést és helyreigazítást egy önálló blogbejegyzésben is. De nem tételezem fel, hogy ENNYI ÉRTELMI KÉPESSÉGGEL rendelkezne és ennyi emberi tartás volna benne."

"Annyira hülyének még ezt a DEGENERÁLT FÉRGET se vélem, hogy nyíltan a nácikat éltetné. "

És így tovább. A szövegkörnyezet se akármilyen, csak hát Lenin összes hosszúságú kötve-fűzve, így ajánlom a blogot:

kozeleti-kerdesekrol.nolblog.hu/archives/2014/03/24/Az_ember_ujfasisztakkal_nem_vitazik/#2615945
Aztán odamegy gyászolni és forgatni a szemét.

Aztán megvádolt téged, hogy patkánynak nevezted, és nincs lelkiismereted.

Hogy ezt az.... izét minek nevezzük ezek után, azt még nm találtam ki.

ZorróAszter 2015.08.16. 13:59:36

Kedves Osszián!

Köszi szépen.

Alex amikor hazudozik, mindig abban bízik, hogy senki nem veszi a fáradságot, hogy ellenőrizze. Meg hogy mivel én őt nem olvasom, nincs munícióm ellene.

Én meg abban bíztam, hogy az olvtársak még emlékeznek, vagy ha nem, visszalapoznak pár bejegyzéssel korábbra, és megnézik a saját szemükkel, miket írtam Funyinak.

És úgy tűnik, megint jól rápacsált a hazudozásra. :o)

De érdekesek voltak a reakciók. Például Jus olvtársé is.

Ezeket egyébként honnan csemegézted?

Vagy ez mind abban az egyben van?

Osszián 2015.08.17. 01:37:19

Ezek egy postból valók.

Most a helyzet egészen abszurd nála. Ha ezekre rákérdez valaki, elereszti a füle mögött, de pl. Pettrát azzal vádolta meg, hogy "lenyúlta a blogját". Egy kommentben egymás után 3-szor leírta ezt az abszurdot...-D
Olvasd el a két legutolsó Pettra postot. Most jött az, hogy meguntam, hogy állandóan provokál és zaklat, én meg, hogy ne legyen tengeri kígyó nem reagálok.
Végül is utánanéztem, és bebizonyítottam, hogy a menekült témáról (mert állítólag azt nyúlta le Pettra), jó egy hónappal korábban írt P. olvtársnő, mint ez a rágcsáló, ahogy te nevezed.

Hogy mennyi hazugsággal jött eztán - na erről ennyit. Ez csak egyre rosszabb lesz, viszont én megint nem leszek keddtől egy darabig, odanézhetnél, hol hazudik, rágalmaz, provokál.

ZorróAszter 2015.08.17. 15:11:41

Sajna nekem fizikai fájdalom ilyeneket olvasni.

Tök olyan kellemetlen érzés, mintha nekem kellene szégyenkeznem a Jóisten előtt, hogy ilyen hülye emberek vannak a Földön.

Kritikus 2015.08.28. 15:06:52

"4. Csokifalat
2015. 07. 05. 22:48

Görögországra rátukmált hitelek nyilvánvalóan már a felvétel pillanatában visszafizethetetlenek voltak. Sok évtizedre tönkretették az ország gazdaságát és megbénították volna cselekvőképességét.
Eddig akár Magyarországot is írhattam volna, csak nekünk (még) nincs egy Cipraszunk.
Kéretik szólni, ha nagy hülyeséget írtam volna. Most megyek aludni."
Akkor én szóltam : hülyeséget írtál.
SENKIRE nem tukmáltak rá hiteleket. Mindig a hitelfelvevő dönti el, hogy akarja-e.Nem kötelező.