Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

A megfigyelő rendszerek teológiája avagy az informatika démona

2020. november 05. - ZorróAszter

Az ábrahámi vallások egyik sarkalatos kérdése, hogy miért nem ad létezéséről Isten biztos, kézzelfogható jelzést, miért nem avatkozik be a világban előforduló szörnyűségek láttán. Ennek a magyarázata nehezen olvasható ki a különféle teológiák eszmefuttatásaiból, de homályosan valami olyasmi hámozható ki belőlük, hogy Isten olyan egyéniségeket akar, akik saját akaratukból választják a jót a többnyire könnyebb boldogulást ígérő rossz ellenében. És nem a bizonyosan bekövetkező isteni büntetés biztos tudása hatására. Mert bár ezek a vallások állítják, hogy Isten minden tettünkről értesül, senki se lehet teljesen bizonyos abban, hogy ez valóban így is van, és még a legnagyobb teológusokkal is előfordul, hogy megrendül a hitük. (Sőt!) Maguk az ábrahámi vallások is elbizonytalanítják ezekben a kérdésekben a híveiket. Hiszen az első emberpár Isten biztos tudása mellett eset bűnbe, és a lázadó angyalok Isten létezésének biztos tudatában fordultak el Istentől. Nem tudhatjuk, hogy az emberi társadalmakban mekkora stabilizáló erő, hogy az emberek egy jelentős része hiszi, hogy Isten szeme mindent lát. De nagy társadalmi felfordulások idején, vagy akárcsak pár napos áramszünet esetén látható a világban, mennyire elveszítik a kontrollt – méghozzá tömegek.

Az emberi társadalmakban amióta tudjuk, írásos feljegyzések vannak róla, ez a közösség szeme, állam szeme, isten szeme jelentős visszatartó erő volt. De mindig meg volt a számottevő esélye a bűn megúszásának. A mai ember azonban egyre inkább totális informatikai kontroll alatt él. Már most az az a helyzet, hogy ha valaki kilép a lakásából, kamerák veszik minden lépését. Ellenőrizhető minden kattintása, telefonbeszélgetése, véleménye, sőt lassan minden gondolata. A kérdés, hogy ha generációk nőnek fel ilyen totális ellenőrzés alatt, a vétkek azonnali és biztos kiderülése és megtorlása mellett, nem veszik-e ki az emberekből teljesen a jót önmagáért a jóért választásának a képessége.

Mert ezt nem csak a posztapokaliptikus sci-fik vizionálják, hanem akár az ábrahámi vallások könyveiből is kiolvasható. Hiszen a Biblia szerint amikor Isten valóságának az emléke elhomályosult, a lázadó angyalok, démonok vették át az uralmat a Földön.

Ezek szerint viszont Informatika is a bukott angyalok egyike? :o)

 

Belfegor

 

 

2020. 11. 05.

 

További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr7216274616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2020.11.08. 17:14:08

Tisztelt ZorróAszter, örülök, hogy megint megjelent egy új írása, remélem, több is lesz.

Jó téma, már eddig is sokan a megfigyelések miatt nem mernek "rosszat" tenni.

CsipkeRózsa 2020.11.09. 13:48:59

Tisztelt ZorróAszter,

Tegnap már a gépből való kilépés előtt próbáltam, hogy van-e az exNOL-on valami új, meg is lepődtem.

Most mondom el, amit az első részben, a vallási témában gondolok.

Szerintem az igazán vallásos emberek, szigorúan betartják az előírásokat, a Tízparancsolatot. Ők természetesnek tartják, hogy ne kövessenek el bűnöket., nem csak azért, mert Isten látja.
Akik kevésbé vallásosak, ők inkább gondolnak arra, hogy Isten láthatja, tehát nem csinálhatnak Istennek nem tetsző dolgokat.

A vallástól távolabb álló személyek pedig vagy nagyon becsületesen szeretnének élni, vagy néha, gyakran bűnöznek.

ZorróAszter 2020.11.10. 06:10:10

Kedves CsipkeRózsa!

Nagyon nagy különbség van aközött, hogy valaki mondjuk azért nem lop, vagy tölti ki a dühét másokon, mert biztos a lebukás és a büntetés, haszon, élvezet meg így semmi. És aközött, hogy valaki azért nem lop, üt, öl, stb. mert az a jelleméből, személyiségéből következik hogy nem is képes rá.

Vagyis nagyon azért ne örüljünk annak, hogy a bűnözés, kocsilopás, betörés, erőszak csökken, vagy akár nullára redukálódik a totális megfigyelés nyomán, mert nem azért következik be, mert az emberek jellemesebbek, jobbak lettek.

Sőt a kérdésem az lenne, hogy nem az lesz-e a következménye mondjuk 100 év alatt a totális megfigyelésnek, hogy a jellemesség, jóság látens módon teljesen kivész az emberiségből, és ami marad, vagy a helyére lép az az általános stréberség és kényszerű jogkövetés?

És ha ezután valami katasztrófa folytán megszűnik a totális ellenőrzés, akkor soha nem látott, borzasztó módon tör ki az így kialakult valódi jellem az emberekből és esnek majd egymásnak.

CsipkeRózsa 2020.11.10. 13:28:55

Tisztelt ZorróAszter,

Teljesen egyetértek azzal, hogy nem ugyanaz, ha valaki azért nem lop, mert fél a lebukástól, vagy azért, mert az illető jelleméből következik, hogy nem teszi.

Nem hiszem, hogy a megfigyelés miatt kivész a jellemesség, ezt kizártnak tartom. A szülői házban látottak, tanultak mindig biztosítja, hogy tisztességes emberek nevelődjenek. Sőt, úgy hiszem, a szülői ház hiánya esetén is becsületes lesz a gondolkodó ember.

A teljes ellenőrzés megszűnése miatt sem szabadulnak el az indulatok a bűnözés irányába, csak a kizárólag ellenőrzés-függő, arra hajlamos embereknél.

ZorróAszter 2020.11.10. 15:59:24

Kedves CsipkeRózsa!

Az a probléma, hogy nem lesz ellenpróba, ha mindenki születésétől fogva totális kontroll alatt lesz. Pláne generációkon keresztül. Már most arról folyik pl. az egyik vita, hogy ha valaki totálisan ellenőrizni akarja a gyerekét a mobiltelefonja segítségével, akkor azt milyen korhatárig teheti meg. Ugyanis nem túl rég hoztak egy törvényt egy adott korhatárral (talán 14 év de most nem emlékszem), hogy addig a gyerek megkérdezése nélkül használható ilyen alkalmazás. No de melyik gyerek jelenti fel a szüleit, hogy még 16 éves korában is megfigyelik? És mi lesz holnap? És mi van az állam totális ellenőrző szemével, amivel mindenkit megfigyel?

Szóval amit itt pedzegettem, arról legkorábban akkor kapunk valós képet, amikor az első katasztrófa, mondjuk egy gigantikus napkitörés okozta EMP kapcsán meglátjuk, hogy maradtak-e még emberek a Földön, vagy már mindenki zombivá változott fű alatt.

(Azt biztos tetszett látni, mik történtek mondjuk a new york-i áramszünet vagy a los angeles-i zavargások idején.)

CsipkeRózsa 2020.11.11. 19:31:06

Tisztelt ZorróAszter,

A szülők megfigyelése a gyerekkel kapcsolatban úgy gondolom, a biztonság kedvéért történik, hogy semmi baj ne érje őt.

Az állam megfigyelése viszont nem tetszik, mi jogon akar rólunk megtudni minden kis személyes viselkedést, az egészséggel kapcsolatban az ilyen-olyan kérdőíveket, összeírásokat kimondottan ellenzem.

Az olyan nagymértékű, a világot érintő témákba nem gondoltam bele, az nem is volt soha a gondolataimban.

ZorróAszter 2020.11.12. 07:44:52

Biztosan tetszik emlékezni, hogy engem érdekel a régiek gondolkodása. Például hogyan gondolkodhatott Newton, vagy hogyan gondolkodtak például az animista eleink amikor azt gondolták hogy a kavicsnak is van lelke. Mennyiben volt ebben a lélek fogalomban a természeti törvény fogalma elrejtve.

Itt ebben a bejegyzésben meg ezt a Bibliában csak nagyon zavarosan megtalálható gondolatot próbálnám körüljárni, hogy mi a szabad akarat, és ha annak Isten biztos tudása, biztos megtapasztalása ellentmondana, és Isten ezért rejtőzködik, akkor a szabad akaratot a totális technikai ellenőrzés is megakadályozza.

És ha generációk alatt megakadályozza, akkor annak mi lesz a következménye? Mit mondtak erről az eleink, és mi lehet erre a válasz ma?

Mert úgy tűnik, ezt a kérdést nem nagyon teszi fel senki.

CsipkeRózsa 2020.11.12. 14:46:12

Amikor valakinek megtetszik egy tárgy, vagy dolgozik vele, akkor úgy érzi, hogy annak lelke van.

Találtam egy kiállítást, ahol "látszik" a lélek:

www.humorellato.hu/eloadok/egyeb/233-a-ko-lelke-kepek-kobol-es-kavicsbol

Szerintem, Isten és a szabad akarat összehangolódik, vagy csak megalkuszik egymással.

A szabad akarat azért időnként nagyon durva tud lenni, amikor valakik fellázadnak és a saját akarat minden áron. Biztosan embere válogatja a két össze nem illő gondolatot.

ZorróAszter 2020.11.12. 16:50:59

Megnéztem a Papp Tímea képeiből készített kis kiállítást. Nagyon tetszett. Sose gondoltam volna, hogy van ilyen.

De biztosan tetszett érteni, mire gondoltam, de azért pontosítok: ezek a még állítólag ma is létező de ma már csak szórvány animista vallások valószínűleg úgy gondolják, hogy a lelkek különböző tudatossággal rendelkeznek. Az emberi lélekben a legnagyobb, az állatok, a növények egyre kisebbekkel de még a miáltalunk élettelennek tekintett dolgok is valamennyivel. Azonkívül a lélek nem csak tudatosság, hanem természet, habitus is. Tehát egy kavics körülbelül azért gurul le a lejtőn, mint ahogy én mondjuk kávéval kezdem a napot. És egy kavics azért nem repül el magától, mint ahogy én nem szeretem a horrorfilmeket és ezért nem megyek olyan moziba, ahol horrorfilmet adnak.

Erre mondtam, hogy az animizmusban a lélek bizonyos értelemben magában foglalja a természeti törvény fogalmát valamilyen homályos, ősi módon. De valamilyen módon még mára se halt ki teljesen. Reggel valakinek nem indul a kocsija, indítózik és közben mondja, hogy "Indulj már!" és félig-meddig a lelke mélyén még van is valami ősi hitmaradvány hogy ennek is van valamilyen eredménye.

CsipkeRózsa 2020.11.13. 14:42:24

Ez a szellemi elképzelés a babonás emberek gondolkodása, ami már ritkábban fordul elő, és főleg a tanulatlan embereknél.

ZorróAszter 2020.11.14. 11:20:22

Ezek a legősibb vallási elképzelések maradványai. Még a sámánizmusnál is ősibb vallásé. És az emberi gondolkodás és fogalomalkotás, következtetés legősibb formái is.

Egyébként tök érdekes, hogy a kvantummechanika egyik legvitatottabb, ám bizonyított állítása, hogy egyes részecskefizikai jelenségek kimenetel attól függ, hogy a szemlélője ember, vagy csak műszer és regisztráció, vagy minden megfigyeléstől mentesen ment végbe.

Ez nekem se tetszik, és remélem, ki fog derülni, hogy milyen hiba vezet ehhez az elképesztő eredményhez, de egyelőre általánosan igazoltnak tekintik a fizikusok.

ZorróAszter 2020.11.14. 12:07:19

Ja! Elfelejtettem mondani, kérdezni, hogy nem írtam ugyan ki, de talán felismerhető, hogy ez az ördög ott fenn Belfegor. Én írtam meg a cikkét a wikipédián mert hiányzott. Az a tök érdekes, hogy egyrészt a démonológia szerint a restség démona. Másrészt egyes elképzelések szerint ő segíti különféle felfedezésekhez embereket. Ilyen értelemben tényleg kapcsolódik az informatikához, ami egyfajta sajátos restség elharapózásához vezet. Azon kívül meg közmondásosan további rohamos fejlődéshez, felfedezésekhez segít.

CsipkeRózsa 2020.11.14. 16:30:10

@ZorróAszter: "általánosan igazoltnak tekintik a fizikusok."

Erről eszembe jutott a 3,14 , ami egy régebbi ígérete volt.

Most megyek a Belfegorhoz. .

ZorróAszter 2020.11.15. 08:15:36

"Erről eszembe jutott a 3,14 , ami egy régebbi ígérete volt"

Mire tetszik gondolni?

CsipkeRózsa 2020.11.15. 16:42:07

A Pí saját kiszámításának értéke, ill. annak leírása nekünk olvasóknak.

ZorróAszter 2020.11.16. 14:29:52

Nem inkább azt ígértem, hogy mi a Pi valódi mélyértelme? (A Pi tetszőleges pontosságú kiszámítására már sok algoritmus, képlet van.)

CsipkeRózsa 2020.11.16. 16:51:42

@ZorróAszter:

Én úgy emlékszem, hogy az értékéről volt szó, hogy nem 3,14. Lehet, hogy nem ez volt a téma.

ZorróAszter 2020.11.18. 07:47:59

Igen. Két szempontból érdekelt a Pi, de ezek végső soron összefüggenek. Az egyik, hogy van-e és ha van, mi a mélyebb értelme a Pi-nek.

A másik, hogy létezik-e olyan tér, világ legalább elméleti szinten, ahol a Pi értéke nem 3,14..., hanem pontosan három. Sőt nem ez-e az eredeti állapot, ami valami külső ok folytán változott Pi=3,14... világgá?
süti beállítások módosítása