Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

Kőbaltás logika

2012. augusztus 29. - ZorróAszter

Ötven évvel ezelőtt egy amerikai család téli vakációra indult egy kis repülőgépen Új-Guinea fővárosából, de nem érkezett meg.

Ötven évvel ezelőtt egy amerikai család téli vakációra indult egy kis repülőgépen Új-Guinea fővárosából, de nem érkezett meg.

Az indonéz rendőrség a légierő segítségével végigkutatta az útvonalát, és repülőgép roncsokat fedezett fel egy őserdővel be nem nőtt tisztáson.

Ha az őserdő mélyén csapódik be a gép, talán soha meg nem találják.

Túlélésre több okból sem lehetett remény. Egyrészt a roncs állapota semmi jót sem ígért, másrészt a terület a pápua mértékkel is a legvadabbnak, legkegyetlenebbnek tartott, szó szerint kőkorszaki körülmények között élő, a civilizációtól teljesen elzárt népé volt, és ma is az.

Rossz hírükön cseppet sem javított, hogy a környékbeliek szerint állandóan háborúztak, hírhedt fejvadászok és kannibálok voltak. Még rokonaik sem igen látogattak hozzájuk, nem még idegenek, pláne európaiak.


Ám a hadsereg légifelvételén az elemzők három felnőtt és egy gyermek sírját vélték kivenni a roncs közelében. Egy gyermek tehát feltehetően túlélhette a katasztrófát.

A család rokona kérésére az indonéz hadsereg és rendőrség kommandója hatolt be a területre.

A távoli rokon pápuákkal foglalkozó etnológus volt, így már előre borsózott a háta. Ugyanis a törzs további kedves, egyedi szokása volt, hogy a gyász jeleként a gyászolóknak levágták egy-egy ujjpercét. Elhunytakként és ujjanként egyet. A csekély számú öregeknek egyáltalán nem volt már a kezén ujja.

A közeli faluig nem történt semmi ellenséges fellépés, bár a katonák is nagyon idegesek voltak. Gépfegyvereik nem sokat védtek volna az út menti bozótosból érkező mérgezett nyilak zápora ellen.


De semmi ellenséges dolog nem történt.


Út közben találkoztak néhány pápuával. A falu szélén pedig a bámészkodók gyűrűjéből előszaladt a kisfiú. Teljesen sértetlenül.

Az antropológus a magukkal vitt, az egyik közeli nyelvet beszélő, civilizált pápua tolmácson keresztül szerette volna megtudni, hogy mi az oka, hogy szerencsére nem hajtották végre a gyászelőírást?

A törzsfőnök elmondta, hogy először végre akarták hajtani, és már jött is a sámán, a törzsi varázsló a késsel, hogy végrehajtsa a négy ujjperc levágását.

Azonban előállt egy fiatal harcos és megállította.

- Nem szabad! Ezek a fehér emberek nem úgy gyászolnak, mint mi.

- Honnan veszed ezt a marhaságot? - kérdezte a törzsfőnök és a varázsló egyszerre.

- Onnan, hogy a felnőttek még fiatalok voltak. De az egyik férfi (a pilóta) már nem. Az ősz hajú volt. A fiataloknak lehet hogy nem volt még soha hallottjuk, de az ősz férfinek már biztosan kellett lennie. Mégsem hiányzott egy ujjperce sem.


Számomra nem is annyira a fiatal pápua harcos kristálytiszta és elegáns logikája volt a meglepő.

Hanem hogy a minden civilizációtól elzárt, szó szerint kőkorszaki törzs minden komoly ellenkezés nélkül átadta magát a logika erejének. Talán sok évezredes, betonkeménnyé szilárdult, gyökeresedett szokásuk ellenére is.

 

2012. 08. 29.


További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr118907304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aLEx 2012.08.29. 10:30:36

Kedves Zorró!

Nagyon tetszett a történet! Hol találsz Te ilyeneket?
De nem is az a lényeg... Köszönet, hogy megosztottad! Nagyon tanulságos!

ZorróAszter 2012.08.29. 10:35:49

Kedves Alex!

Sajna nem emlékszem pontosan. Kissrác koromban olvastam.

Talán a Barátaim, a kannibálok című Pápua Új-Guineáról szóló útleírásban. De lehet hogy egy másikban ugyanebből az utikönyv sorozatból.

Ha jól emlékszem, ebben a sorozatban csak egy-két ezen a tájon játszódó leírás jelent meg.

ZorróAszter 2012.08.29. 10:40:41

Igen. Azt hiszem, ez lesz az.

www.fokapu.hu/index.php?cikklap_id=7633
És most, hogy olvastam a fülszöveget, azt hiszem, ezek voltak a kukukuku-k.

aLEx 2012.08.29. 10:42:36

Persze talán az sem véletlen, hogy a posztod a cenzorok logikáját ostorozó írásod mellett jelent meg. Bizonyítandó, hogy a kőkorszaki népeknek is lehetett logikája. (Arisztotelész előtt).

ZorróAszter 2012.08.29. 10:50:03

Quod erat demonstrandum

Pontosabban

Quodlibet erat demonstrandum

:o)

Nyírfa 2012.08.29. 10:51:33

Kedves ZorróAszter, Ön üdítő színfolt itt, a Nolon. Ilyen egyszerűen is rá lehet világítani, mi fán terem a logikus gondolkodás, mint velünk született képesség.
Nagyon jó a történet!

ZorróAszter 2012.08.29. 11:06:42

Kedves Nyírfa!

Köszönöm.

Quodlibet egyetemi tankönyvből írt cikket anélkül, hogy valaha is végiggondolta volna, hogy mind a logikának, mint a halmazelméletnek, mind az aritmetikának létezett definiálatlan, nem formalizált, naív változata a kőkorba vesző eredettel.

Már Arisztotelész is egyfajta naiv halmazelméletet használt. De nem ő találtaki ki, hanem csak igyekezett összeszedni az összes lehetséges szillogizmust.

szazados90 2012.08.29. 11:35:31

Zorro,
én meg azt olvastam egyszer régen, hogy Borneóban -- amely nincs messze Ujguineától -- úgy szoktatták le a bennszülötteket az embeberevésről, hogy rettenete nagy büntetést szigorú büntetést szabtak ki rájuk.
Hét hónapos kényszermunkát.
Ez hatott. Egy év alatt megszűnt a kannibalizmus.

ZorróAszter 2012.08.29. 11:40:42

Kedves Százados úr!

Nekem van még egy ennél is gyorsabb módszerem a kannibalizmus felszámolására:

meg kell enni az összes kannibált :o)

Nyírfa 2012.08.29. 11:41:08

Elolvastam Quodlibet írását, és felkaptam a fejem, amikor egy kommentre válaszolva megjegyezte, ma valószínűleg Platón és Arisztotelész lennének a megfelelő vitapartnerek - hogy a Nolblogon, vagy általában is , ez nem derült ki számomra egyértelműen.
Megkapó volt ez a szerénység! :-))

Amikor pszichológiából éppen azt tanultuk, hogy a legprimitívebb gondolkodásmód a misztikus, amely leginkább a civilizálatlan népeknél fordul elő, s fő jellemzője a minden mindennel összefügg rendező elv, akkor némileg megijedve sürgős önvizsgálatba kezdtem, ugyanis magam is ily' módon vélekedem az életről, mindenben a legegyszerűbbet, a legtermészetesebbet, a leglogikusabbat keresve.
Hogy ezt miért meséltem el?
Mert megmosolyogni valóak vagyunk , amikor pápábbak akarunk lenni a pápánál.

ZorróAszter 2012.08.29. 11:45:39

Kedves Nyírfa!

Igen. Én is csak dicsérni tudom Quodlibet szerénységét:

Dicséretes szerénységre vall, hogy a logikus gondolkodás kezdeteit legalább Arisztotelésztől eredezteti, és nem saját cikksorozatától.

De várjuk ki a cikksorozat végét.

Lehet, hogy ez lesz a végső konklúzió. :o)

Nyifu1 2012.08.29. 12:03:51

Csudajó a történet, és "LOGIKUS" a logikája!!!
:)))))))))

Nyírfa 2012.08.29. 12:09:34

11. ZorróAszter

Állítólag, idén, amúgy is világ vége lesz! :-))

aLEx 2012.08.29. 12:39:56

"Csudajó a történet, és "LOGIKUS" a logikája!!!"
Na látod! Ezek szerint tudsz Te logikusan is gondolkodni.
(Csak vicc volt... De nem ismerem az sms jelrendszert.)

Didgeridoo 2012.08.29. 12:44:13

Honnan tudhatták volna a pápuák azt bizonyossággal, hogy a kisfiúnak rokonai az elhunytak?

ZorróAszter 2012.08.29. 12:46:20

Kedves Nyírfa és Funyi!

Még az jutott eszembe, hogy láttam egy filmet, amiben egy ilyen, civilizációt sosem látott törzs tagjai találkoztak fehérekkel. Ezek antropológiailag kicsit eltértek a pápuáktól, pedig ők is ott éltek. Pár napos vadászúton voltak, amikor találkoztak a fehér expedícióval. Elég nehezen nyugodtak le. Felhúzott íjakkal ugrabugráltak, de aztán nagy nehezen lenyugodtak. Tök tapintatlanul nézegették a fehér emberek arcát, az előtte sosem látott szakállat, meg a világos hajat.

A tolmács ott is csak valami távoli nyelvet beszélt, de azért ha nehezen is, de megértették egymást a vadászokkal.

Viszont a vadászok mondták, hogy több napos körúton vannak. Az asszonyokat a faluban hagyták. A tolmács félreértette, és azt hitte, a bozótban vannak, és csak eddig nem jöttel elő.

Amikor a vadászok megértették, hogy milyen félreértés történt, nevettek, és fejüket, és a függőlegesen tartott kézfejüket rázták, mintha csak Párizsban egy bisztró előtt beszélgettek volna.

ZorróAszter 2012.08.29. 12:50:47

15. Didgeridoo 2012. 08. 29. 12:44

Az mindenki számára egyértelmű volt, hogy a gyerekek a szülőkkel vannak. Az asszonyok mindig maguk mellett tartják a gyerekeket.

Az, hogy európaiaknál akár az is előfordulhatott volna, hogy nem rokonok a gyerek sem, az szerintem fel sem merült.

Azt, hogy miért hitték, hogy a pilóta is rokon, arra nem emlékszem. Lehet, hogy azt nem is hitték, csak azt, hogy két szülőről és két gyerekről van szó.

little 2012.08.29. 13:07:36

A pápuai törzsek "civizilációja" az egyike a kevéseknek amik majdnemhogy érintetlenek a mi civilizációnkkal és ezért lenyügötő.
Nemrég olvastam egy könyvet amit egy ausztrál írt, (Tim Flannary) melegen ajánlom, angolul van, nem tudom lefordították-e.
Throwim Way Leg: Tree-Kangaroos, Possums, and Penis Gourds [Paperback]
Tim Flannery.
Én már minden könyvemet on-line veszem az Amazo-on.

ZorróAszter 2012.08.29. 13:12:47

Kedves Little!

Erről meg az jut eszembe, hogy a pénisztok eléggé kényelmetlen viselet. Speciálisan qrwára vág.

Éles a széle.

Valamikor a 70-es években Suharto hazafias érzelmek felkeltése céljából tömegével dobatott le pici indonéz zászlócskákat az Indonéziához tartozó új-guineai területekre.

Amit a pápuák nagy örömmel és megkönnyebbüléssel vettek használatba e célra.

:o)

little 2012.08.29. 13:44:56

re 19 Zorro
"Erről meg az jut eszembe, hogy a pénisztok eléggé kényelmetlen viselet. Speciálisan qrwára vág. Éles a széle."
Én nem is tudom...maga próbálta?

ZorróAszter 2012.08.29. 14:03:53

Nem. Még nem.

De nem is szeretném.

Legfeljebb indonéz zászlóval.

Szeretem követni a divatot.

szazados90 2012.08.29. 17:16:24

9 re Zorró,
én nem vicceltem. Valóban ezt olvastam. S aki írta, szintén nem viccelt. Ez abban az időben történt, amikor még Borneo holland és angol gyarmat voltak. A kannibalizmus ellen a hollandok mindent kipróbáltak. S a legnagyobb szigor ellenére sem sikerült teljesen kiirtani eszt a kultuszt. S akkor valaki ötlete volt a kényszermunka. Ami arra a bennszülött csoportra, amely még titokban művelte ezt a szokást, kultikusan hatott. Ők a munkát, a kényszermunkát olyan megbélyegzésnek tekintették, ami még a halálos ítéletnél is rosszabb volt. Akit a gyarmatosítók kényszermunkára vittek, azt kiközösítették maguk közül. Többé nem érintkezhettek a törzzsel.
Százados.

ZorróAszter 2012.08.29. 17:41:05

Én sem. Továbbra is fenntartom, az a leghatásosabb módszer, hogy meg kell enni minden kannibált :o)

Marijja 2012.08.29. 17:56:10

23. ZorróAszter
De mit csináljon az, aki étvágytalan, és egy mini-adag negyedét sem tudja legyürni???

ZorróAszter 2012.08.29. 18:02:14

Az spejzoljon, ha már nem bízik abban, hogy evés közben jön meg az étvágy.

relatív 2012.08.29. 20:41:57

Ha már felmerült az emberek 'szerénysége' e rendkívül üdítő ( végre nem a napi politika ) bejegyzés során IS, a természet törvényei - gondolom a logika IS oda tartozó - vannak.

Az, hogy ki, mikor milyen körülmény közt jön rá ezek egyikére, másikára, az csak a véletlennek ( ez IS a természet egyik 'törvénye' ) vagy valami másnak köszönhető, ezért valakinek arra hivatkozni, hogy ő mennyire érti ezeket a törvényeket eléggé nevetséges.... nem ?

Ennyi egyesek 'szerénytelenségéről' !

Tollminátor 2012.08.30. 06:58:18

...elképzeltem egy pápuát, ahogy ujjpercek nélkül mered a klavira... Moderálták...

ZorróAszter 2012.08.30. 07:23:30

Kedves Relatív!

Igen.

Az, hogy például ha két dolog külön-külön egyenlő egy harmadikkal, akkor egymással is egyenlő, az a világunk egyik tulajdonsága. Ilyen értelemben a logika is természettudomány.

ZorróAszter 2012.08.30. 07:30:27

Keves Kvasztics!

Miért, mit gondol, miért indul a pápua nyelvű Windows defaultban a "Kisegítő lehetőségek" módban?

:o)
süti beállítások módosítása