Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

Hogyan manipulál a Világsajtó - és a Google

2013. február 17. - ZorróAszter

Ritkán lehet tetten érni, hogy a világsajtó egységes, és kézi irányítás alatt áll.

Ritkán lehet tetten érni, hogy a világsajtó egységes, és kézi irányítás alatt áll.

Mert végülis szabad, sőt kötelező, hogy intelligens emberek többé-kevésbé egy véleményen legyenek például Newton gravitációs elméletével kapcsolatban, Hitler, egy tornádó, egyéb bajok megítélése tekintetében. Politikailag a rendszer lényege szempontjából pedig közömbös, hogy valaki pozítívabban itéli meg Thatchert mint Kinnockot, Busht mint Clintont, vagy éppen fordítva.

Tehát az, hogy a sajtó mondjuk a ruandai népirtásról világszerte közel azonos véleményt közöl, nem jelent önmagában semmit.


A rendszerbe akkor tekinthetünk be, amikor valami zavar áll be, hiba történik, és a technikusok óvatlanul a kíváncsi tekintetektől övezve emelik le a gépezet takarólemezeit.

Modern idők

Ilyen hiba volt, amikor az amerikai elnök lelkendezve számolt be arról, hogy Reagen és elődei sikeresen hajszolták bele a Szovjetuniót egy követhetetlen iramú fegyverkezési versenybe.

Egyetlen felvetés se jelent meg a világsajtóban, hogy Node kedves Mr. Bush! Akkor ezek szerint az oroszok mondtak igazat ötven éven keresztül, amikor ezzel vádoltak bennünket? Mi pedig ötven éven keresztül hazudtunk?

1984

Winston Smith munkában az Igazság-minisztériumban (1984)

Egy másik példa, amikor a MIR orosz űrállomáson a oroszok szégyen szemre csaknem kinyírták az amerikai vendégűrhatóst (Jerry Linenger) saját magukkal együtt.

A dolog úgy esett, hogy az oroszok a Progressz teherűrhajóról lespórolták a drága ukrán automata dokkolót, és pusztán a kamerákon keresztül látható képek segítségével próbálták a monstrumot a MIRhez irányítani. Az azonban mint egy elszabadult gőzmozdony nekivágódott a MIRnek, ami ettől megsérült, csaknem elveszítette a levegőkészletét, egy napig elérhetetlen volt az áramellátás megszűnése miatt: egy napig a Föld azt sem tudta, élnek-e az űrhajósok, vagy meghaltak.


Ezzel foglalkozott a világsajtó?


Nem.

Éppen ekkoriban a FőMesterCenzorMágusMenedzserDirektor infarktust kapott, vagy elment a világvégére pecázni. A helyettese nem állt a helyzet magaslatán.

Pár nappal korábban néhány amerikai újság elkezdte pedzegetni, hogy az első amerikai űrhajós kilövése órákat késett annak idején, de nem engedték ki az illemhelyre.

Shepard egyre nehezebben tűrte a dolgot, a végén kifakadt, hogy nem bírja tovább, ő most azonnal kiszáll, és megy (inkább rohan) a toalettre. De úgy látszott, hogy ekkorra minden probléma elhárult, és már csak pár perc van hátra a kilövésig. Ezért a repülésirányító igazgató rövid konzultáció után utasította, hogy nem mehet sehova: eresszen a gatyájába.

Brazil

Sam Lowrey és Jack Lint a Tájékoztatási Minisztériumban (Brazil, 1985)

Szerintem nincs a világon ember, akit egyáltalán érdekel az űrhajózás, ezen nevetne.

Mindenki tudja, hogy itt milliárd dolláros beruházásokról van szó. Itt nem lehet kockáztatni semmit főleg nem azért, mert egy űrhajós nem bírja tovább visszatartani.

Ám a helyettes FőMesterCenzorMágusMenedzserDirektor ezt valami kommunista offenzíva első jelének vette, és beindította az általános ellentámadást: a világsajtó beindult: hugyszag van a MIRen.


Szegény amerikai úrhajóst is érkezése után nem arról kérdezték, hogy örül-e, hogy túlélte, hanem hogy igaz-e, hogy hugyszag van a MIRen? Ő szegény hiába mondta, hogy tényleg rossz a levegő a MIRen: áporodott, dohos szag és amperszag keveréke: a világsajtó világgá röpítette: az amerikai űrhajós megerősítette: hugyszag van a MIRen.

Aztán a FőMesterCenzorMágusMenedzserDirektor visszatért a pecázásból, és első munkanapján végigtekinve az előző eseményeken kifakadt:

"- Hülyék! Hol van már a Szovjetunió?! Ez nem egy kommunista sajtóoffenzíva kezdete volt, csak egy hülye filmrendező és pár hülye újságíró túl komolyan vette az igazmegmondó szerepét."

Pattintott az ujjával, és a világsajtóból eltűnt a hugyszag. Másnap már egy újságban sem szerepelt.


Ugyanez kicsiben a Google-nál, márha ebben a Google szerepét kicsinek lehet tekinteni.


Szerény munkámon, amivel már többször dicsekedtem, szeretném ezt bemutatni.


Bizonyítás:


Ezt a képet több kép felhasználásával viszonylag rövid idő alatt készítettem hirtelen felindulásból. Az alapanyagok és a munka fázisai megvannak. Ennek megfelelően elsőként, 2010. november 29-n jelent meg a neten.



1. Keressünk a Google képkeresőjével az Orbán Viktor kulcsszóra:

2. Keressük ki a kalászos képet.

Érdekes: a találat egy jobbikos portál, ami először nyúlta le szerény munkámat.



3. Nézzük meg,  hány helyen találja meg a Google ezt a képet? Kattintsunk a További méretek linkre.

A következők szerepelnek itt a jobbik.hu-n kívül:

pupublogja.hu

delmagyar.hu

168ora.hu fórum

fknp.hu

www.facebook.com ez a milla címlapja

 

 

Ám zorroaszter.uw.hu-nak nyoma sincs !

 


4. És akkor még nézzük meg,  talán valami probléma adódott, és a derék Gugli nem tud szerény munkámról.


Üssük be a képkeresőbe : ZorróAszter a kalászosban


Nocsak-nocsak. A Gugli tud rólam, és még azt is tudja, hogy jóval az összes többi előtt 2010. november 29-n jelent meg először.


Nem kell konkrét véleményeket teljesen elhallgattatni. Elegendő azt a látszatot kelteni, hogy ez nagyon kevés ember véleménye, és akkor nagyon kevés ember véleménye is lesz.

 

Így aztán ha ipari balesetről van szó, az emberek 99%-nak Csernobil jut eszébe, és nem Bhopal, utasszállító repülőgép lelövéséről a Korean Airlines jut eszébe, és nem az Iráni légitársaság, és törvénytelenségekről Kelet-Európa és nem mondjuk az Argentin halálbrigádok.

 

A Google jóindulata velem szemben akkor változott meg, amikor a Pesti srácok 1956 bejegyzésem kapcsán egy-két hétig a "pesti srácok 1956" keresőszóra ez a kép jelent meg az első találati oldalon:



Ám a NOLBLOG egy boldog sziget ebben a csúnya világban. Az én boldogságomhoz is már csak egy hiányzik: végre megjelenhessen ha csak rövidke időre is szerény bejegyzésem a NOLBLOG címlapján.


Vagy ezek után várhatom? :o)


Ne légy gonosz, ZorróAszter!


2013. 02. 17.


További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr168907262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

little 2013.02.17. 22:26:50

Kedves Zorrómár megbocsáss nem tudom mi a problémad vs NOLBlog, de a poszt cime érdekes és elég satnya értekezést írtál.
Az hogy mi kerül a TV-re a sajtóban a főlapra, a helyi ki ölt meg kit tipusú híreken túl, azt a BBC, amcsi networks, a megfelelő európaiak, a NYTimes, Washington Post, Wall St Journal, és EU megfelelőjük, Guardian stb határozza meg. "Összeesküvés" nincsen de egymást rendesen befolyásolják. Szerintem.

lujza 2013.02.17. 22:32:03

Hmmm. Tudja mi jutott eszembe a Bhopali balesettel kapcsolatban erről a mondatról:
"Nem találtak egyértelmű magyarázatot a baleset okaira."?

Római Klub - AIDS - túlnépesedés

Elég ennyi? De hát én is gonosz vagyok. Nagyon-nagyon gonosz.

ZorróAszter 2013.02.17. 22:38:10

Kedves Little!

Köszönöm.

De akkor annál könnyebben kellene valami érvet is mondania azon az érven túl, hogy az enyém satnya.

Példul mit szól a Guglis témához?

Azt bárki ellenőrizheti.

ZorróAszter 2013.02.17. 22:48:06

Kedves Lujza!

A bhopali katasztrófa részletei ismertek.

Ki nem talált magyarázatot a baleset okaira?

lujza 2013.02.17. 22:52:32

A Wikipédia

ZorróAszter 2013.02.17. 22:58:04

Én speciel úgy tudom, hogy egy szakképzetlen munkást megbíztak termékváltás előtt a csövek kiöblítésére, de a munkás elfelejtett vagy lusta volt a cső egyik végébe záróelemet tenni. Emiatt víz került egy olyan tartályba, amibe nem lett volna szabad.

lujza 2013.02.17. 23:24:11

A dugók...
tudtam én, mindig azokkal van a baj....
meg a folyton folyó vízcsapokkal....

lujza 2013.02.17. 23:26:03

Meg hát a víz...hogy az mennyi bajt csinál!!! Igaza volt Petőfinek: azért a víz az úr.

ZorróAszter 2013.02.18. 00:03:16

Az már szentigazság.

apafia 2013.02.18. 00:37:29

9. ZorróAszter (szerkesztő)
2013. 02. 18. 0:03
Az összeesküvés az világos.
A googlinál pedig alapvetöen pénz kérdése, mit talál meg "hamarabb". A különbözö portálok elég sokat fizetnek az elöresorolásért.
Te bizonyára nem fizettél.
Erre is igaz, pénz beszél, kutya ugat.

ZorróAszter 2013.02.18. 00:46:38

Kedves Apafia!

Nem teljesen. A Google közzéteszi a fizetős szolgáltatásait.

És aki fizet a találatért, azt külön feltüntetik.

Ez meg nem hirdetett cenzúra.

Valószínűleg elsősorban bejelentésre működik, és ha a bejelentés megegyezik a Vonallal, akkor ahhoz a pacákhoz hozzátesznek egy 1-nél kisebb szorzót, vagy szélsőséges esetben egy 0-ásat.

Akkor csak abban az esetben jelenítik meg találatként, ha csak ő egyedül a találat.

Ezt mutattam meg.

Persze ez így ciki. Ezt azért jobban el kellene fedni, hogy ne lehessen ilyen primitív eszközökkel kimutatni a manipulációt.

apafia 2013.02.18. 00:46:49

Más. A szerbiai bombázások idején Sxhüssel volt az osztrák külügyér, aki természetesen semlegesként is támogatta a belgrádi hidak szétlövését. Elöadást tartott az egyetemen, ahol az egyetemisták szimbolikusan megdobálták "svédbombával".
Azt gondolta az emberfia, hogy másnap a bécsi bulvárlapok "Schüsselt bombázták" címmel jelennek meg, hogy sokat el lehessen adni belölük. De nem, a szenzációhajhász lapokban, konkrétan a Kurierban - az 5. oldalon volt róla egy pici cikk.
Nem akarták - egyetértésben - , hogy a tömeg elgondolkodjon a bombázásokon.
Ez nem igazán világméretü össeesküvés volt, de a szerkesztök pontosan tudták, mit várnak el tölük.
Ugyanúgy mint annak idején Aczél elvtárs elvárt dolgokat.
Lehetne ilyeneket napestig mesélni a "szabad" sajtóról. Akik rendelkeznek a hazudozás szabadságával.

ZorróAszter 2013.02.18. 00:51:50

Igen. Ezért hoztam fel éppen a hugyszagú MIR esetét.

Az akkora baromság volt, hogy intelligens újságíró magától ilyen kampányban nem vesz részt, csak ha utasítást kap.

Mint mondtam, a központi utasítás ezeknél az eseteknél érhető tetten.

Más esetekben lehet akár véletlen is.

De ilyeneknél, mint a hugyszagú MIR, ott áll meztelenül a király.

apafia 2013.02.18. 00:52:54

11. ZorróAszter (szerkesztő)
2013. 02. 18. 0:46
Általánosítva így is igaz az ellenérték. Valaki fizetett - talán nem pénzben - a szorzóért.
Persze ez egy pici disznóság.
De mi ez ahhoz, amire felhasználják a facebook adatbázisát? Azt jobb nem tudni.
A sok naiva meg önként és dalolva feltölti a kapcsolatrendszereit, aztán majd csodálkozik.

lujza 2013.02.18. 00:54:37

Egyszer régen, ha jól emlékszem BDK hirdetett meg egy versenyt, vagy tán kért segítséget, hogy az ő nemtom milyen írása legyen a vezető a gugliban...

ZorróAszter 2013.02.18. 01:02:51

Kedves Lujza és Apafia!

Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy nem azt mutattam ki, hogy a google manipulálja a találati sorrendet.

Hanem azt, hogy a Google ( feltehetően a "Pesti srácok 1956" fotó miatt) titkos fekete listára tett.

lujza 2013.02.18. 01:08:21

igen, ezt el tudom képzelni. Egészen pontosan ..bármit el tudok képzelni.

lujza 2013.02.18. 01:23:20

...vagy mégsem.
Jaj, olyan bizonytalan vagyok! A jobb agyféltekém ezt mondja, a bal meg amazt. Most akkor mi az igazság?

ZorróAszter 2013.02.18. 01:32:47

Az igazság odaát van, Scully!

ZorróAszter 2013.02.18. 01:35:04

Pontosítok, Scully:

Az igazság középen van!

navigator 2013.02.18. 02:20:45

És 1848/49 kisdobosai?

ZorróAszter 2013.02.18. 02:54:22

Kedves Navigátor!

Kérem, világosítson fel, hogy jönnek ide a kisdobosok?

ZorróAszter 2013.02.18. 03:01:03

Ja! Akkor értem.

Igen. Általánosságban mondom, hogy harcba vinni 12-14 éves gyerekeket aljasság.

Kifejezetten fegyvert nyomni a kezükbe, hogy harcoljanak pedig még nagyobb.

Fannyvár 2013.02.18. 07:21:29

Kedves ZorróAszter



hogy a média által az üzleti világ /pénz/ manipulál mindent /bennünket is/ azt már mindenki tudja.
Az Irányított Figyelem nevű projektet sem most találták ki, sztem egyidős az emberiséggel. A reklám-szakma eszközeit, fejlődését érdemes kicsit tanulmányozni - néhány marketingbibliát olvasgatva - talán csitul a düh, a méreg...

Érdekeltség! Ez talán a legfontosabb, hogy ne mondjam kulcsszó arra, ha egy jelenségnek utána akarunk járni..

Persze igaza van akkor, amikor fentebb ezt írja egy hsz-ben

..."Persze ez így ciki. Ezt azért jobban el kellene fedni, hogy ne lehessen ilyen primitív eszközökkel kimutatni a manipulációt...."


Erre csupán azt tudom mondani, amivel tuti hogy Ön is tisztában van...az átlag ember átlag figyelméhez igazodnak az eszközök is...

Persze ez meg nem túl szép és jóindulatú megjegyzés volt...viszont nekem ez a véleményem

:)

ZorróAszter 2013.02.18. 07:47:25

Kedves Fanny!

Igen, ez tényleg így van. Csak az nem érthető, hogy miért van szükség a világsajtó központi irányítására?

Ugyanis az említett okokból időről-időre kilóg a nagy szőrös lópata.

És nehéz elhinni, hogy akik felismerik, azok jóleső érzéssel veszik tudomásul.

Fannyvár 2013.02.18. 14:08:04

Jóleső érzéssel talán nem veszik tudomásul az érintettek - vagy az élesebb szeműek - de nem sokat tehetnek ellene.

Amint fentebb írtam, mindent az érdekeltség mozgat...racionális, vagy érzelmi? Bármelyik lehet, attól függően, mi a kiindulása adott szituációnak.


Sztem ennyi és nem több.

apafia 2013.02.18. 14:50:53

14. apafia
2013. 02. 18. 0:52
Ok, világos, de nem a miként a lényeg, hanem a cél. Ami gonosz.

ZorróAszter 2013.02.18. 15:30:32

26. Fannyvár 2013. 02. 18. 14:08

Azon nem is csodálkoznék, ha a preferencia a 168ora.hu fórum vagy a delalfold.hu lenne. Az már viccesebb, hogy a jobbik.hu is az.

Azt magam is tapasztalom, hogy a nyilasok igyekeznek megszállni főleg az internetet. Bár ha a Gugli a Nagy Testvér, akkor végülis nem furcsa, hogy a Nagy Testvér is őket támogatja.

ZorróAszter 2013.02.18. 15:33:59

27. apafia 2013. 02. 18. 14:50

Bocs, de nem világos, hogy ezt mire mondja.

Fannyvár 2013.02.18. 16:08:59

28. ZorróAszter (szerkesztő)
2013. 02. 18. 15:30


ha belegondolunk, mindannyian ugyanabból a "tálból" cseresznyézünk nem? Magasabb - vagy mélyebb, ahogy tetszik - összetartozásainknál lényegtelen a hovatartozás, nem? Eszünk, iszunk alszunk..stb...mindez pénzbe kerül...mindez a Föld nevű bolygón :))

ZorróAszter 2013.02.18. 16:23:41

Kedves Fanny!

Nem veszi Ön túl könnyeden ezt az egészet?

Vagy azt mondja, ez még mindig jobb, mintha halálbrigádok cirkálnának éjjelente Pest utcáin?

little 2013.02.18. 16:29:07

Kedves Zorro.
Olvasd:
www.wikihow.com/Get-On-the-First-Page-of-Google Nincsen osszeeskuves, de lehet manipulalni, nem Goggle manipulalja hanem a hasznalok.

ZorróAszter 2013.02.18. 16:38:59

Kedves Little!

Önnek is mondanám, ami Lujzának és Apafiának is mondtam.

Nem azt mutattam ki, hogy a Google manipulálja a találati sorrendet.

Hanem azt, hogy a Google ( feltehetően a "Pesti srácok 1956" fotó miatt) titkos fekete listára tett.

Semmi körülmények között nem tüntet fel találatként, csak ha egyértelműen rám mutat a találat. Vagyis ha egy laikus kipróbálja, akkor úgy tűnik, ő is fenn van a Guglin, csak éppen manipulált a sorrend, egyes találatok meg teljesen hiányoznak.

Ez a manipuláció.

És mit szól a hugyszagú MIR esetéhez?

lujza 2013.02.20. 21:19:48

Nem azér', de éppen most akartam megkeresni azt a bejegyzést, aminek a vicces karikatúráján egy tehénszarral történő speciális magyar kátyúmentesítés látható. Szó szerint emlékszem a saját hsz-em egy részletére, még sem adja ki a gugli. De sehogyan sem. Most akkor hogy is van ez?
Megjegyzem, mintegy súgásképpen, mikor másodszor próbálkoztam, a gigli fejezte be az általam elkezdett kifejezést, mellette szép lila betűkkel: "eltávolítás"....

lujza 2013.02.20. 21:20:52

Szóval mégis csak a saját emlékezetünkre kell hagyatkoznunk a szuper technika korában is!
süti beállítások módosítása