Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

Iszlám Állam - iszlamizmus - iszlám terrorizmus

2015. január 08. - ZorróAszter

Persze minden vallás politikai fogódzó bármihez és bárminek az ellenkezőjéhez is. Az iszlám vallás is. Ezért aztán nem nehéz a világhíresen nagyonszabad világsajtónak bármilyen napipolitikai üzenetet beleültetni az emberiség kobakjába ezzel kapcsolatosan is.

Persze minden vallás politikai fogódzó bármihez és bárminek az ellenkezőjéhez is. Az iszlám vallás is. Ezért aztán nem nehéz a világhíresen nagyonszabad világsajtónak bármilyen napipolitikai üzenetet beleültetni az emberiség kobakjába ezzel kapcsolatosan is.

A vallási fanatikusok rémképe, akik a középkori körülmények visszaállításában látják a boldog jövő útját, több mint ismerős a keresztény európaiak számára.


Ezért mindannyian kialakíthatjuk betonmasszív képünket az iszlámról és az iszlám terrorizmusról.

 


De legalább egyszer érdemes lenne megválaszolni pár egyszerű kérdést legalább magunknak:

Szabad-e az iszlám szerint a zsidók és keresztények ellen Szent Háborút hirdetni és viselni?

Szabad-e az iszlám szerint öngyilkosságot elkövetni? Akár öngyilkos merénylet formájában. Nemcsak muzulmánok, hanem akár zsidók vagy keresztények ellen is?

És vajon szabad-e az iszlám szerint egy muszlimnak haragot, gyűlöletet, rettegést kelteni az iszlámmal szemben az emberekben?

 



 

 

Mi hát akkor az Iszlám Állam, az iszlamizmus, az új típusú iszlám terrorizmus?


A muzulmán világ politikai szélsőjobboldala, ha úgy tetszik, fasizmusa, nácizmusa, ami ugyanúgy használja önigazolásra az iszlám vallást, kultúrát, történelmét, múltját, mint Hitler a kereszténységet, a német kultúrát, a múltba való visszanyúlást, a középkori és ókori nosztalgiát. Az elferdített vallást.


És bár az új típusú iszlamizmus pánarab, nacionalista, sőt sovén, antiszemita - kifejezett arab nácizmusnak értékelését valóban megnehezíti néhány zavaró körülmény.


 

Egyrészt az arab, főként palesztin baloldal is alkalmazott terrorizmust.

Másrészt ahogyan a kereszténységnek is, az iszlámnak is van olyan jellegű fanatizmusa, ami középkori viszonyokat tekinti ideálisnak és visszaállítandónak.

És létezik a politikamentes vallási fanatizmus is.

Továbbá az iszlám világban korábban is léteztek „világi” katonai diktatúrák, félfasiszta és fasiszta rendszerek.

Azon kívül létezik a tisztán vallási alapú szembenállás a zsidókkal és keresztényekkel.

És hát létezik a világi, nem antiszemita, nem faji alapú, tisztán politikai, katonai szembenállás is Izraellel.


 

Az iszlám nem olyan tételes vallás, mint mondjuk a kereszténység.  Hanem inkább a hagyományokon alapuló és vallási vezetők által irányított közvélekedés.

Ezért aztán nehéz alátámasztani a legnyilvánvalóbb esetben is azt, hogy például az iszlamizmus, vagy konkrétan az Iszlám Állam alapvetően iszlámellenes.

Akkor is, ha az iszlám hívők és vallási vezetők túlnyomó többsége szerint az. De ez jószerivel el sem juthat a világ másik felének a fülébe. És ha el is jut, a világsajtó hatékony népnevelésének köszönhetően mindenki napipolitikai felelősségelhárítást, képmutatást, álszenteskedést lát benne.


Az iszlám világ és gondolkodás, történelem és kultúra annyira más, hogy valójában akkor sem értjük igazán, ha azt hisszük, értjük.


Marad jószerivel a nosztradamuszi ihletésű megítélése az újabb és mégújabb eseményeknek. És al-Bagdadit valamiféle marco poloi Hegyi Öregnek látni vagy képzelni. Valamiféle bin Laden reinkarnációnak.


Ezek viszont megint csak újabb életveszélyes tévedések.

 

Jó lenne ha ehelyett Amerika végre felhagyna azzal a sokévtizedes gyakorlatával, hogy rövidtávú napipolitikai célokból fűt-fát támogat - egyre veszélyesebb szörnyeket szabadítva magára és az emberiségre.

 

Merthát az Iszlám Állam alapja is néhány olyan szervezet, amelyeket szeptember 11-e tizedik évfordulóján még támogatott például Iránnal szemben.

 

Csak az erre vonatkozó tényeket azóta sikerült kiradírozni a történelemből.

 

 

2015. 01. 08.


További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

 


Ajánlott linkek:

Isten-e Allah?

E jelben győzni fogsz


A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr228907142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valéria 2015.01.08. 21:06:26

Kedves ZorróAszter


"a hagyományokon alapuló és vallási vezetők által irányított közvélekedés."

Épp most a délután folyamán olvastam, hogy létezik az iszlám vallásban egyfajta felülbírálati, felmentési "cikkely", mely régen érvényben lévő szabály és előírás változtatásához ad jogot. Mondhatjuk, hogy sajnos.

Ezzel együtt mondom és másutt már leírtam, a terroristának ürügy kell. Aktuális ürügy számára a legjobb. De amúgy aki keres, talál.

Nem arról van szó, hogy "ezek nem iszlám hívők, hanem terror-hívők", hanem arról, hogy mindenütt vannak elvakultak, a hívőknél megszokott rajongáson kívüli elvakultsággal élő, magukat egy vallás követőjének vallók. A terrorista elsősorban terrorista és másodsorban bármilyen elv, vagy hit követője.

Természetesen ugyanígy nem szabad azonosítani az iszlám közösségeket, holmi elvakultakkal. Ugyanúgy hiba volna, mint teszem föl a keresztes lovagokat jámbor falusi egyházi közösségek tagjával.

Ugyanakkor mindig is voltak polgárpukkasztók, de csak ritkán akarták őket megsemmisíteni, mert valójában szüksége van rájuk egy csoportnak, társadalomnak. Minél felvilágosultabb a csoport, közösség, vagy a társadalom, annál lazábban viseli a polgárpukkasztást.

Az erőseknek meg fel kell vállalni erejük felelősségét, másképpen nem megy. Amerikának, bárkinek. A média erő, a ceruza is az. Ezt nem árt néha végiggondolni.

Quick 2015.01.08. 21:07:26

Nagyon elgondolkodtató írás....
Természetesen, most is, mint mindig, kitűnő!
+++++

little 2015.01.08. 22:52:09

Nehéz téma ez , ön keves Zorró csak érinti.
A problémát meggyőzödésem szerint a nyugat csak rosszabbá tette amióta jelenség felütötte a fejét, hosszú évekkel ezelőtt.
Amerika az utolsó ország a világ problémáinak megértésében, ők egyszerűen látják, miért nem viselkedik/gazdálkodik mindenki úgy mint mi?
Hidd el 45 évet éltem itt.

Fingjúk sincs, tisztelet a kivételnek, mi torténik, Indonéziában, Iránban, Ukrainában, stb.
Hollywood tanítja a történelmet, és muszály hogy valaki a rosszat képviselje ellenük, akik a jók.

ZorróAszter 2015.01.09. 00:56:49

Kedves Valika!

Milyen felmentési cikkelyre tetszik gondolni?

Én azt szerettem volna kihangsúlyozni, hogy ez nem iszlám és nem iszlám fanatizmus, hanem politikai szélsőjobb, nácizmus, ami csak hivatkozási alapjának tekinti a vallást.

Mint mikor Hitler a kereszténység és Európa védelméről beszélt meg keresztesháborúról a szovjet ellen.

Messziről nézve - mondjuk Indiából vagy Japánból - ő is tűnhetne szokatlanul fanatikus kereszténynek. De mint tudjuk, nem az volt.

Polgárpukkasztás:
A különféle népek hagyományai nagyon eltérőek. Ami egyiknél viccelődés, az a másiknál halálos sértés.

Furcsa, hogy miközben például üzletembereket részletesen kioktatnak arról, hogy viselkedjenek udvariasan egy adott kultúrában, és miben tér el egy kultúra az európaitól, addig mások meg azon spekulálnak, hogy milyen módon és területen lehet a leginkább vérig sérteni ugyanezeket.

ZorróAszter 2015.01.09. 00:57:22

Kedves Quick!

Köszi szépen.

ZorróAszter 2015.01.09. 01:07:41

Kedves Little!

Szerintem minden népbutítás ellenére vannak Amerikában is olyan szakértők, akik tisztában vannak a világpolitikával és az egyes népek kultúrális és egyéb különbségeivel.

Így aztán nehezen tudom elképzelni, hogy ne lennének képesek felismerni, milyen veszélyes politikát folytatnak.

Én ennek a jelét vélem felfedezni abban, hogy a világsajtó céltudatosan alakít ki hamis képet pédául az iszlamizmusról, és ezen a torzképen nem látszik, hogy szimpla tudatlanság lenne az eltérés oka.

little 2015.01.09. 01:12:30

re 7. ZorróAszter (szerkesztő)
2015. 01. 09. 1:07
"vannak Amerikában is olyan szakértők, akik tisztában vannak a világpolitikával és az egyes népek kultúrális és egyéb különbségeivel."
De mennyire vannak. De gondolod politikusok hallgatnak szakértőre???
Nem, a saját fejük után mennek, nameg a lobbikra hallgatnak.

Valika 2015.01.09. 06:37:10

Jó reggelt :)

Kedves Zorróaszter,

"Milyen felmentési cikkelyre tetszik gondolni?"

az iszlám "öröktől való" törvénye, a Korán. Ebben kitételként jelenik meg egyfajta "felmentés", vagy hogy is mondjam, arra nézve, ha a kinyilatkoztatások, az öröktől való törvények elvetésére, megváltoztatására lesz szükség. Nos, evvel minden magyarázható. Mert ezt is Allah akarja.

Sajnos nem találtam meg a forrást, pedig szerettem volna idelinkelni.

Egyebekben egyetértek. Vallásosságot, hitet hazudni is lehet. Eszközként fel lehet használni mindenféle nemes és nemtelen célokra szakrális példákat, gyakorlatokat, kifejezéseket.

Csak nehéz olykor felismerni a valódi célt, vagy eldönteni kinek és miért van igaza...ha arra kerül a sor.

üdv Valika

Atlasz 2015.01.09. 07:51:17

Kedves Zorró, nem szöktam ilyen, a köznyelven elfogadott modorban hozzászólni, de? hogy írhattál le ekkora marhaságot, valótlanságot, képtelenséget:
"A muzulmán világ politikai szélsőjobboldala, ha úgy tetszik, fasizmusa, nácizmusa, ami ugyanúgy használja önigazolásra az iszlám vallást, kultúrát, történelmét, múltját, mint Hitler a kereszténységet, a német kultúrát, a múltba való visszanyúlást, a középkori és ókori nosztalgiát. Az elferdített vallást."
Mit lehet ezzel kezdeni?
Az átlag magyar olvasó csak legyint...

maxval 2015.01.09. 09:43:20

Így igaz.

ZorróAszter 2015.01.09. 10:10:01

Kedves Little!

Igen, de ez életveszélyes lehet.

Ez az al-Bagdadi nem egy új, arab Khomeini, hanem egy arab Hitler.

Jó-jó. Feltehetően nincs mögötte a nagytőke támogatása, és ezért nem annyira veszélyes. Nomeg a Szovjetunió eltűnését az arab országok baloldala is nagyon megsínylette, így a kommunista veszély elhárítása se reális célfeladat, amire a tőke megmozdulna.

Az önjelölt Hitlerek meg nem Hitlerek. Akármilyen hangosak is próbálnak lenni.

Viszont nagy vicc, ahogyan kiradírozták a sajtóból, hogy az Iszlám Állam részben vagy egészében abból az öt terrorszervezetből állt össze eredetileg, aminek amerikai támogatását a sajtó egy része nehezményezte még szeptember 11-e 10. évfordulója körül.

És valahogy nekem ezek a "pesmerga" harcosok is gyanúsak kicsit. Kicsit túl erősen és hangosan hangsúlyozza a sajtó, hogy EZEK PESMERGÁK. Miélőtt valakinek az jutna. hogy Jé! Ezek nem véletlenül a Kurd Munkáspárt harcosai? Akiket eddig üldöztek?

Ki vagyok váncsi, mikor vonják be az Iszlám Állam elleni harcba az Al-Kaidát és mire átnevezve?

Ők lesznek mondjuk majd az Iraki Vörös FélHold?

ZorróAszter 2015.01.09. 10:18:07

Kedves Valika!

Önnek is szép jó reggelt.

Kár. Pedig szívesen megkerestem volna az eredeti passzust. Nékem is megvan régről a Korán, de nem emlékszem benne semmi ilyesmire.

Én nem hiszem, hogy ezek ne hinnének fanatikusan abban, amiben hisznek. Szerintem hisznek, nemcsak mondják. És nyílván kimagyarázzák miért teszik az ellenkezőjét annak, mint amit a három kérdéssel feltettem.

Hitler meg az SS-ek is szemmel láthatóan hittek abban a sok ökörségben, amit nácizmus alatt. Nem a képmutatás a bűnük.

ZorróAszter 2015.01.09. 10:23:22

Kedves Atlasz!

Dehögynem szökött :o)

Szökott!

Mit lehet ezzel kezdeni?

Hát például hogy nemcsak legyint, hanem mond legalább egy picurka kis érvet, hogy miért marhaság, valótlanság, képtelenség?

Mert ugye itt van egy idézet tőlem, aztán meg egy értékitélet Öntől.

De érv egy parányi sem sehol.

Tehát például szakíthatna ezzel a régi szokásával, és mondhatna legalább egy érvet is.

ZorróAszter 2015.01.09. 10:24:02

10. maxval (látogató)
2015. 01. 09. 9:43

"Így igaz."

:o)

Atlasz 2015.01.09. 11:11:44

13. ZorróAszter: Ha ez megnyugtat: igazad van. Felőlem...

ZorróAszter 2015.01.09. 11:44:13

Nem nyugtat meg.

Az nyugtatna meg, ha alátámasztaná a véleményét.

Atlasz 2015.01.09. 13:01:02

16. ZorróAszter : A szokott technikád. Leírsz valami égbekiáltó marhaságot minden indoklás, bizonyítás, hivatkozás nélkül, és amikor bárki a józan ész és általánosan ismert tények birtokában ezt kétségbe vonja, akkor Te követelsz tőle bizonyítékot. Világ csodája technika! Gratulálok!

Osszián 2015.01.09. 13:14:53

Más a Korán, a tanítás, és más a gyakorlat.

"Korán Isten szava, amelyet Mohammed prófétának (béke legyen vele) küldött le, Gábriel angyal (béke legyen vele) közvetítésével. A Kegyes Korán Isten egyik csodája, amelynek olvasása közelebb visz Istenhez, útmutatás az Istenfélőknek. A Kegyes Korán a muszlimok hitéletének legnagyobb támasza, amely szavaival a jóra hív minket, és eltilt bennünket a rossztól.

Mohammed Próféta (béke legyen vele) azt mondta: „Allah e Könyv által felemel egyeseket, másokat pedig lealacsonyít.” (Muszlim)"

A korán téziseiben éppúgy csak áttételesen lehet valami erőszakos hittérítésre, más vallások irtására, dzsihádra (eleve önvédelmi háború), következtetni, ahogy a keresztény szeretet és békebarát tanításokból végül emberirtások évszázados sokaságára, az inkvizícióra, a vallásháborúkra kilyukadva értelmet, szükségszerűséget, okot, vallásilag megmagyarázott szükségszerűséget bemesélni.

A mai iszlám nem az az iszlám - már a szultánok iszláma sem volt az, ami a próféta tézise.

A Korán nm harcias, nem ellenséges, nem kirekesztő.

Valéria 2015.01.09. 13:25:10

12.


Hát, lehet, hogy hisznek valamiben..viszont most olvastam az egyik hírportálon - ahol élőben közvetítik a túszdrámát -, hogy a terroristák kiüzentek, mártírként akarnak meghalni.

Valami nem stimmel. Mártírként már tegnap elhalálozhattak volna. Nem kellett volna elmenekülniük, lőttek volna a levegőbe, bárhová és nagy eséllyel teljesült volna óhajuk.

Mondom, valami nem stimmel az üzenettel. Persze majd mindent megtudunk.

Kokó 2015.01.09. 18:09:13

Nem sokat értek a vallásokhoz, ideológiákhoz...
Annyit viszont igen, hogy jó e nekem vagy rossz...
Az 'Aszter általi "párhuzamot" nem tartom lehetetlennek, legalábbis mint metaforát elfogadom...
Igenis az iszlám szélsősége, hajaz a "fasizmus" keleti megfelelőjének szerepére...
Ezek a terroristák, a vallásuk értelmezésében felsőbbrendűnek tartják magukat a többi embernél...
Ez a fajta fasizmus bontakozik ki pl. a gazdag és a szegény osztályozódásának a folyamatában is...

ZorróAszter 2015.01.09. 20:04:31

17. Atlasz
2015. 01. 09. 13:01

Nincs a világon semmilyen hamis állítás, amivel szemben ne lehetne érvet állítani.

Ön nem mondott semmit a józan ész nevében. és egyetlen általánosan ismert tényt sem szegezett szembe azzal, amit írtam.

Sőt semmilyen tényt sem. Semmilyen érvet sem.

Általanosan beszél rólam. Amit írtam, arról csak annyit, hogy marhaság.

Milyen tanár volt Ön? Nem szerettem volna a tanítványa lenni :o)

ZorróAszter 2015.01.09. 20:19:17

Kedves Osszián!

Szent Háborút csak pogányok ellen szabad hirdetni. Mohamed a zsidókat és keresztényeket azzal vádolja, hogy meghamisították a hitet, amit a próféták, köztük Jézus hirdetettt, de ellenük nem szabad Szent Háborút viselni.

Igen. A mohamedán vallás sokat változott az évszázadok során, de ezekben a kérdésekben nem.

Vagyis tilos ez, valamint akárcsak a zsidó és keresztény vallások szerint tilos az öngyilkosság bármilyen formában.

Pláne ha összekapcsolódik az első tilalommal, és öngyilkos merénylet formájában összakapcsolódik a dzsihád tilalmával.

És tilos úgy viselkedni, ami elrettenti az embereket a mohamedán vallástól. Például lemészárolni az embereket.

Persze voltak szörnyű dolgok az iszlám történetében a hódító háborúk során is már a kezdeteknél is, meg voltak kvázi öngyilkos merénylők például a Hegyi Öreg történetében, meg háborúztak keresztényekkel és zsidókkal.

De eddig sosem vállalták, hogy ezeket a muzulmán vallás szerint követték el.

Eddig öngyilkosság helyett önfeláldozásról beszéltek, de valakinek magát felrobbantani muzulmánok között nyilvánvalóan nem önfeláldozás.

ZorróAszter 2015.01.09. 20:25:16

19. Valika
2015. 01. 09. 13:25

Nekem erről a 451 Fahrenheit vége, a tévében drónok által közvetített megsemmisítés ugrik be.
Akkor még ez sci-fi volt.

"Mondom, valami nem stimmel az üzenettel."
Én nem látok benne ellentmondást. Akkor még volt lehetőség a menekülésre, de ha sarokba szorítják őket, akkor meg a végsőkig harcolnak.
süti beállítások módosítása