Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

Hajléktalan ügy - a hazugságok hálójában

2014. december 10. - ZorróAszter

A hajléktalanok ügye jó példa arra, hogy a társadalom hogyan csapja be egyszerre önmagát és a világot. Hogyan képes évtizedekig hazudozni önmagának és a világnak. És nem kétlem, hazudozni is fog az idők végezetéig.

A hajléktalanok ügye jó példa arra, hogy a társadalom hogyan csapja be egyszerre önmagát és a világot. Hogyan képes évtizedekig hazudozni önmagának és a világnak. És nem kétlem, hazudozni is fog az idők végezetéig.

Mert ugye mennyibe kerülne mondjuk egy 5x4 méteres alapterületű szükséglakás kis fürdőszobával, zuhanytálcával, wc-vel a sarkában. Az átellenes sarokban meg egy kis konyhával - a fürdőszobát nem számítva - egyterű szükséglakásban?


Körülbelül 3 millió forint.

 

Egy lakótelepi 60 m2-es lakás Budapesten kb. 9 millió forintba kerül. A három kis lakás különálló vizesblokkja drágít kicsit, a többi megoldás kicsit olcsóbbá teszi, tehát jó becslés a 3 millió forint egyre. Legyen olcsó és ne legyen nagyon vonzó a nem kifejezetten rászorulóknak benne lakni.


Hány ilyenre tellene mondjuk a jövőévi hajléktalan ellátásra  előirányzott 9 milliárd forintból?


9 milliárd / 3 millió = 3000 szükséglakás


Vagyis a tízezer hajléktalan harmadának a lakásgondja akár egy évi rájuk szánt összegből megoldható lenne.

 

Nem most, hanem már 25 éve.

 

Pedig éltünk már meg jobb napokat is, és a hajléktalanok száma kb. 20 év alatt háromszorozódott meg mára kicsit több mint tízezerre.


Hát akkor miért nem oldjuk meg?


Hát azért felebarátaim, mert nem illene a rendszerbe!


Egy ilyen programban szereplő lakásért emberek százezrei, milliói a fél életüket végigspórolják. No nem egészen egy ilyenért, de mondjuk kétszer, háromszor nagyobbért. Azért viszont az egész életüket.


Ezért aztán nem lehet ezt valakiknek ajándékba adni.


Ne játsszuk a széplelket. Mondjuk végre ki. Ne kerülgessük a forró kását. Ne hazudozzunk össze-vissza.


Annyival is oszlik a köd.



2014. 12. 10.


További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr978907144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imitt-amott 2014.12.10. 08:30:07

Kedves ZorróAszter

Néhány napja írtam:

"De ne mondja nekem senki, mert nem hiszem el, hogy itthon a szociális ellátórendszereknek, az irányító tárcának a rendszerváltás óta eltelt évtizedek csak arra voltak elegendőek, hogy a hajléktalanokat, a legszerencsétlenebbeket az éhenhalástól voltak képesek úgy - ahogy megmenteni, majd a tényért, mert hajléktalanok, üldözni.
Hogy a legrosszabb helyzetben utcára kényszerülők száma nem csökken, azon senki sem csodálkozik. Egészségi állapotukról jobb nem beszélni.
Az is tény, hogy az egészségügy azok számára is romlott, akiknek "még van mit menteni" és féltik egzisztenciájuk roncsait.

Floridában kiszámolták:


" egyszerűen nem éri meg gazdaságilag sem egy társadalomnak, ha a hajléktalan embereket hagyja az utcán tengődni."
Tehát egy programot kidolgozni és állandó lakhelyet biztosítani, ellenőrző szakemberek segítségével kevesebbe kerül, mint a hajléktalanság eddigi "megoldási stratégiái"! Nos nem hiszem el, hogy a mi szakembereink, egyetemeink, kutatóink nem lettek volna képesek kiszámolni valami hasonlóan emberséges,egyúttal gazdaságos projekt lehetőségét. Csupán számok alapján és nem morális kötelesség okán."

Ennek a problémának a megoldásához tényleg nem a széplélek az első dolog, amire szükség volna. De nem árt az emberség, az érzékenység, az empátia, a józan mérlegelés és számítás mellett.

Imitt-amott 2014.12.10. 08:33:55

Ja, a lényeg lemaradt :)

Említett írásomban megjegyeztem az évtizedek óta üresen álló katonai létesítmények, használaton kívüli üzemek, irodaházak ilyen irányú hasznosításának lehetőségét.


Arra az esetre, ha a lakásépítés lehetőségét az Ön által említett okok miatt nem lehet hajléktalanok számára megnyitni

pettra1 2014.12.10. 08:50:19

Tavaly indult valami mozgalom, hogy aki tud, fogadjon be egy-egy hajléktalant, voltak kezdeményezések, hogy társasházakban valami közös helyiségekbe beengedték őket, de aztán nem hallottam róla többet. Szép dolog ez, de a hajléktalanság problémáját államilag kell kezelni. Jó ötlet ez a kicsi szükséglakások létrehozása, meg a kiüresedett laktanyák, egyebek, tényleg fontos lenne, hogy külön szférája legyen minden embernek, a többség azért nem megy be szállóra, mert vagy ő antiszociális, vagy a többiek azok, inkább húzódik be egy lépcső alá vagy bokor fedezékébe, mint hogy bemenjen egy tömegszállásra, ahol meg azt a keveset is ellopják tőle, amije van.

ZorróAszter 2014.12.10. 08:57:12

Kedves Valika!

Mint már mondtam, mindig elolvasom amit ír, legfeljebb nem mindig szólok hozzá.

Azért vártam, hogy kifusson minden hasonló bejegyzés, nehogy valaki úgy értelmezze, konkrétan velük vitatkozik az írásom.

Azt szerettem volna megmutatni, hogy számos más kérdéshez hasonlóan a hajléktalan kérdésben is évtizedek óta hazudozik a hivatalos politika és orránál fogva vezeti a társadalmat is.

A társadalom meg hozzászókott, hogy azokat a hazugságokat szajkózza vissza, amit a sajtóban az orra alá tesznek.

Konkrétan itt hogy ez egy megoldhatatlan probléma, és még a részletkérdések is problémákba ütköznek a politikai oldalak eltérő véleménye és megoldási javaslatai, lehetőségei miatt.

Szó sincs róla! A probléma könnyedén megoldható lenne. De az ellentétes lenne a rendszerel, aminek piramisszerű társadalomnak kell lennie, arra kell épülnie. Mindenkinek akire az állam, a társadalom valamilyen szempontból még számít, látnia kell hogy van félnivalója, mert van LEJJEBB.

Ez a rendszer lényege. Ezen nincs mit megoldani.
A rendszer lényegét nem lehet mert az nem probléma, hanem a lényeg.

ZorróAszter 2014.12.10. 09:05:34

Kedves Pettra!

A kétoldali kamuzás egyik eleme az egyik oldalról, hogy a hajléktalanok szerencsétlen, de rokonszenves emberek.

Nagyon nincs így.

A nyomor, a hajléktalanság, az alkoholizmus a XIX. századi romantikus írók regényeivel ellentétben senkit nem tesz kedves, rokonszenves emberré.

Eszem ágában sincs egy ilyen embert befogadni a lakásomba.

De másnak se.

Ezekkel a hamis megoldásokkal és hamis elképzelésekkel kellene leszámolni.

Persze akkor ha ezt tennénk, ott állna csupaszon a nagy K betűs rendszer az ő lényegével.

ZorróAszter 2014.12.10. 09:12:21

De persze a hajléktalanság csak egy kérdés. És nem is a legdöntőbb.

Azért nem számolhatunk le a hajléktalanságot övező legendákkal és hazugságokkal, mert akkor jönne a többi, sokkkal húsbavágóbb társadalmi kérdés.

Henry szavaival a Csengetett, mylord?-ból: "Hová vezetne ez?"

Imitt-amott 2014.12.10. 09:40:48

4. ZorróAszter (szerkesztő)
2014. 12. 10. 8:57


Kedves ZorróAszter,

"Mint már mondtam, mindig elolvasom amit ír, legfeljebb nem mindig szólok hozzá.

Azért vártam, hogy kifusson minden hasonló bejegyzés, nehogy valaki úgy értelmezze, konkrétan velük vitatkozik az írásom."

Igen, ezen már túl vagyunk :) Tudom, hogy olvas és ezt nagyra értékelem, köszönöm :)


A témában valszeg nem érdemes vitatkozni, nincs miért és igazán jó érv sincs, mint ahogy a saját posztban éppen erről szóltam.
Az Ön írását olvasva, kedves ZorróAszter, ugyanerre a következtetésre juthatunk, bár a szakemberek sok érdekes részlettel gazdagíthatnák megállapításainkat. Mégis... a lényeg egy szakállas és talán a téma okán nem is nagyon érdemes emlegetni, mert vicces: "Nem akarásnak, nyögés a vége".

Azokról, akikre az állam számít, másképpen gondolkodnak Floridában és Magyarországon. Ilyen egyszerű volna?

Az átlag ember -a társadalmi hierarchia legkisebb eleme - ugyanúgy látja ezt, mint az állam?

Csak a médiából áradó irányvonalak szerint gondolkodik? Hja, aki csak hazai példákat olvas, elképzelhető...de mégis. Talán mégsem állíthatjuk, a hírek ingerelnek bennünket a szegények lenézésére.

Jó példák vannak, csak nem olyan mértékűek, hogy tömeges és frappáns megoldásokat nyújtsanak a hajléktalanságban, vagy mélyszegénységben élők számára.

Amivel nagyon egyetértek: a legendákkal elaltatni lelkiismereti, felelősségvállalási gondokat kevés.

Imitt-amott 2014.12.10. 09:42:22

Lényeges szó maradt ki , pótolom:


Azokról, akikre az állam NEM számít, másképpen gondolkodnak Floridában és Magyarországon. Ilyen egyszerű volna?

maxval 2014.12.10. 09:56:25

Ez így van.

Nem lehet lakást ajándékozni, mert súlyosan igazságtalan lenne. Ráadásul a lakó azonnal le is amortizálná.

Ez ugyanaz, mint a gettócigánynak a házépítés. Semmi értele. Lelakja, részenként eladja, majd visszamegy a gettóba.

ZorróAszter 2014.12.10. 10:00:04

Kedves Valika!

Önnek is mondanám, hogy a hajléktalanság nem számolható fel, mert nem társadalmi probléma, hanem a rendszer lényege.

A rendszer lényege pedig nem változtatható meg a rendszer nélkül.

A hajléktalansággal kapcsolatos sajtó, politika, szakértők által táplált legendákat, hazugságokat pedig azért nem lehet felszámolni, mert ez csak egy kérdés.

Ha hagynák a hajléktalansággal kapcsolatosan, akkor kicsit később jönne sorra a többi, ennél sokkal húsbavágóbb kérdésekben.

A társadalom orránál fogva vezetésének számtalan kipróbált kelléke áll rendelkezésre már napjainkban.

A valójában nem követhető külföldi példák mintaként való bemutatása ezek közül csak az egyik. Amíg szép lassan rájövünk hogy miért nem működik nálunk, addig jól elvagyunk magunkban és nem ütjük az orrunkat a valóban fontos kérdések eldöntésébe.

Így megy ez évezredek óta egyre kifinomultabb eszközökkel.

ZorróAszter 2014.12.10. 10:06:24

9. maxval (látogató)
2014. 12. 10. 9:56

Kedves MaxVal!

Szándékosan írtam nemcigány hajléktalanokról és nem hoztam elő a cigányokat. Mert a nem akartam behozni a cigányokkal kapcsolatos még súlyosabb hazugságokat és legendákat minden politikai oldalról. És ezek felemlegetése végkép indulatokat generál amikor már észérvek és belátás végképp elképzelhetetlen.

Ha csak a nemcigány hajléktalanokról beszélünk, akkor pőrébben látszanak a társadalmat gúsbakötő hazugságok.

És hogy ez a fennálló rendszer lényege.

ZorróAszter 2014.12.10. 10:08:31

Hirtelen a miniikonjáról azt hittem, hegesztőmaszkos önportré :o)

Pedig tök jó ötlet lenne. :o)

maxval 2014.12.10. 10:10:32

11.

Az tény, hogy kapitalista körülmények között a kérdés nem megoldható.

Kubában nincsenek hajléktalanok. Miért:
- utcán lakni bűncselekmény, azaz ha a hajléktalan nem megy be a neki felajánlott lakásba, a börtönbe mehet még,
- mindenki kap lakást az államtól, s ezek a lakások a legtöbb esetben nem adhatók el, magyarul ez kb. a magyar tanácsi lakás kategóriája, azt pedig legfeljebb cserélni lehet, de eladni nem.

maxval 2014.12.10. 10:11:06

12.

Proletár vagyok, szóval akár az is lehetne.

ZorróAszter 2014.12.10. 10:16:32

Szerintem a kapitalizmusban is megoldható lenne, ha nem kifejezetten meg akarnák tartani mint a társadalom fékentartásának egyik hatásos eszközét.

Az megint más kérdés, hogy a magyar társadalom összefüggő piramis. És ha kedvezményeznének és ingyen felemelnék a legalul tengődő réteget az egész kicsit még kevésbé reménytelenül tengődők közé, akkor az súlyos ellenállásba ütközne.

De mint mondtam, engem inkább a kapcsolódó legendák, hazugságok, pótcselekvések érdekelnek most. Hogy mennyire hatékonyan működnek. És nemcsak a hajléktalan ügyben.

ZorróAszter 2014.12.10. 10:18:17

14. maxval (látogató)
2014. 12. 10. 10:11

"Proletár vagyok, szóval akár az is lehetne."

Nem hiszem. Én inkább.

Ha tényleg hegesztőmaszk lett volna, azt szürrealista hajlamainak tudtam volna be mint Dalinál.

Imitt-amott 2014.12.10. 10:58:33

ZorróAszter (szerkesztő)
2014. 12. 10. 10:00

Azt írja, hogy a "rendszer lényege"

Nos érdekelne, hogy a rendszernek feleslegessé váló embercsoportok elbírálása mikor válik tarthatatlanná az állami hierarchia legtetején állók számára? Elég a média - mint közvetítő - segítsége? Elég a szócsövek általi irányítottság? A népek számára csak akkor válik világossá elfogadhatatlansága, ha a rendszert megdönthetik? Vagy az üzleti érdekek "átprogramozzák" véleményét? A külföldi példák elfogadhatatlanságának hangsúlyozása nem éppen a rendszer támogatóinak érdeke?

napos 2014.12.10. 11:17:04

A 3 milliós lakhatás megoldaná a népességcsökkenés poblémáját is.
Akkor már nem csupán Angliába, hanem ide is jönnének bevándorlók az EU-ból.

ZorróAszter 2014.12.10. 11:19:43

17. Imitt-amott
2014. 12. 10. 10:58

Magát a munkanélküliséget, hajléktalanságot nem kell célzottan létrehozni. Az a rendszer keretén belül magától megjelenik. A társadalmat azért kell megtéveszteni, hogy egyrészt ne ismerje ezt fel, mármint hogy a rendszer része, lényege, másrészt ha felismerte, ne tudjon hatékonyan fellépni ellene.

Tehát nem a hatalom válogatja ki, kikre nincs szüksége, hanem csak hagyja, had hulljon a férgesse.

A média zsebben tartása az egész társadalom féken tartása érdekében szükséges. És nem elsősorban hajléktalan ügyben. A társadalom orránál fogva vezetgetésének más fontos elemei vannak. A média csak az egyik.. Ahhoz például először ki kell ölni az emberekből az önálló gondolkodásra, kérdésfelvetésre való hajlamot és képességet. Erre való többek között az iskolarendszer.

"A népek számára csak akkor válik világossá elfogadhatatlansága, ha a rendszert megdönthetik"
Soha nem válik világossá. Semmi kétségem sincs afelől, hogy teljesen feleslegesen írogatok ilyeneket. Nem fogom én felnyitni senki szemét. De más se.

"A külföldi példák elfogadhatatlanságának hangsúlyozása nem éppen a rendszer támogatóinak érdeke?"
Azokban a ritka esetekben, amikor a külföldi példa esetleg működhetne, akkor persze igen. De a külföldi példák általában nem adaptálhatóak. Azok propagálása a rendszer érdeke. Persze az nem, hogy meg is valósítsák, mert az pénzkidobás. Pénz kidobása amit el is lehet lopni ehelyett.

A módszer inkább az, hogy nem nyílvánvalóan ostoba ötletet vetnek fel, és aztán hosszan csócsálva kiderül róla, hogy sajnos mégsem jó. Miközben telik az idő, a valóságos megoldásokon meg nem gondolkodik senki.

ZorróAszter 2014.12.10. 11:31:28

Kedves Napos!

Azt szerettem volna megmutatni, hogy a társadalom mennyire partnere a hatalomnak és sajtónak abban, hogy mellébeszéljenek bármilyen társadalmi kérdéssel kapcsolatosan. A hajléktalanügy csak ürügy volt ehhez.

De Angliába se a hajléktalan szükséglakások kedvéért vándorolnak ki, hanem a munkalehetőség és általában a jobb élet reményében.

Attól meg Magyarország hajléktalanok nélkül is messze lenne.

Egyébként ezek a lakások nem mennének át a lakosok tulajdonába, hanem bérmentes vagy szuperalacsony bérű bérlakások lennének. Ezt ugyan nem hangsúlyoztam ki, mert nem ezt tartottam lényegesnek.

Imitt-amott 2014.12.10. 12:42:49

"Soha nem válik világossá. Semmi kétségem sincs afelől, hogy teljesen feleslegesen írogatok ilyeneket. Nem fogom én felnyitni senki szemét. De más se."

Elég lehangoló álláspont.

Akkor ez sem hatja meg, ugye kedves ZorróAszter?

www.youtube.com/watch?v=ILy5JrSzC6k#t=24

ZorróAszter 2014.12.10. 12:55:25

Kedves Valika!

Mi ebben a kamu vagy ha úgy tetszik, hazudság?

Az, hogy tessék megnézni ezt a kilenc arcot a plakáton.

Ilyen hajléktalanokkal szoktunk találkozni az utcán?

NEM!

Rosszarcú, szakadt, jó esetben csak félrészeg emberekkel.

Hát persze. Ha én is a hajléktalanszállóról esnék ki hatkor, és várna a hajnali hideg, nekem is első dolgom lenne, hogy tarháljak össze egy kétdecis pálinkára valót.

Mi ennek a hazugságnak a következménye?

Sajnáld ez a kilenc embert, meg ha látsz az utcán még hasonló tiszta, józan, jóarcú hajléktalant, azokat is, akkor próbálj meg segíteni. Mondjuk dobj nekik egy százast.

A többi meg dögöljön meg.

Csakhogy a többi az igazi hajléktalan.
A rosszarcú, félrészeg, vagy részeg.

Így leszünk részei a rendszernek minden jószándékunk ellenére.

Nyírfa2 2014.12.10. 13:25:34

A hajléktalanok egy részének van jövedelme, akármilyen kevés, de van. Minimális , jelképes hozzájárulással még lakbért is fizethetnének.
Nyilván nem ilyen egyszerű, a többségük rettenetesen leromlott állapotban van, a munkaerőpiacra való felkészítésük egy hosszú rehabilitációs folyamat részét képezné.
De, ha mindig csak feltételes módban lebegtetjük, hogy mit kellene tennünk az általánosan jobb életért, akkor tényleg csak fotelforradalmárok vagyunk.

A valódi gondolataink kimondása, a félelmeink megvallása, a dühünk leeresztése nélkül nincs változás.
Képesek vagyunk toleránsan, egymás lehülyézése, ledorongolása, kirekesztése nélkül, nyitni ?

Azt mondja, kedves , jó ZorróAszter, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek az adott társadalom által választott rendszer megváltoztatása nélkül nem tűnhetnek el, hiszen azok a rendszer velejárói.
Ez igaz is, abban a vetületben, amelyben Ön láttatja a problémákat. Azonban , mivel megkérdőjelezi az ember szellemi fejlődésének törvényszerűségét, bár kínál megoldást, ráadásul adekvátat, egyúttal, egy legyintéssel le is mond róla,
Ne tegye!

Az ember több, mint azok az eszközök, amelyek által túlélésre játszik, és ezt Ön semmivel kevésbé nem tudja , mint bárki más.
Ön , a maga módján, úttörő.

Régen hallottam a Menhely Alapítványról - igaz, nem is érdeklődtem irántuk -, de az utolsó információim szerint ők komoly felkészítő programmal dolgoznak, amellett, hogy albérlet jellegű szállást adnak a kiválasztottaknak. Ez a kiválasztottság nem diszkrimináció, hanem mentális alkalmasság.

Imitt-amott 2014.12.10. 14:18:18

22. ZorróAszter (szerkesztő)
2014. 12. 10. 12:55

hát értem én...drámai arcokat, sorsokat lehet látni, megismerni, ha van lehetőségünk hajléktalannal beszélni, esetleg hajléktalan szállón. Gyanítom kevesen szeretnének élni egy-egy ilyen lehetőséggel. A film az kicsit messzebbről mutatja ezt a világot, kicsit finomít, kicsit megpróbál a normál, átlag ember szemével látni.

Persze vannak emberek, akik simán elfogadják a realitást. Akik pont azt akarják látni.

De egy ilyen kampányfilm nem csak nekik készül.

Szerintem a cél nem az elijesztés, hanem a támogatás megszerzése és bár lehet, hogy ez paradox, de ehhez nem biztos, hogy a drámai valót kell láttatni. Mert ez nem olyan, mint anno egy vidéki iskola tanárának kezdeményezése, aki a dohányzástól szerette volna elriasztani tanítványait, ezért a dohányzás okozta betegségben tönkrement májat, tüdőt, szívet - a la natur - pakolt tálcára és tolta a gyerkőcök elé egy osztályfőnöki órán. Na igen..volt olyan tanuló, aki rosszul lett a látványtól.
Sokan támadták akkor az akciót. Pedig nem tartom rossz ötletnek az ilyen helyzetek bemutatását..még időben. Persze nagyon alapos felkészítés után.

Volt egy kedves oktatóm - egy mentőstiszt - aki nem egyszer mérgelődött a nekünk tartott órái alatt amiatt, hogy mennyire edzetlenek a gyerekek. A vér látványától elájulnak, elfutnak a drámai helyzetektől, miközben filmen élvezettel szemlélik a legvadabb, legriasztóbb thriller nyújtotta "élményt'.

Nos, éppen ezért a megye iskoláinak, óvodáinak erre kapható vezetőivel egyeztetve bemutató előadásokat, fotókat, videókat vitt a gyerkőcökhöz, hogy időben szokjanak hozzá - természetesen az ésszerűség határain belül - a fájdalom, a betegség és a vele járó drámai dolgok valós látványához.
Nem tudok róla, hogy szülő, vagy nevelő elutasította volna ajánlkozását.

Nem mindegy tehát, hogyan találkoznak a gyerekek szenvedéssel, kellemetlen, vagy tragikus dolgok látványához.

A hajléktalanság stigmái - mert ott vannak az arcokon, ez tény - sokakat riasztanak. Az alkohol, a leépültség nyomai nem arra ingerlik az átlagembert, hogy odalépjen és felemelje a földön fekvő szerencsétlent.
Talán a film készítői is valami ilyesmire gondoltak. Nem elijeszteni akartak.

ZorróAszter 2014.12.10. 14:45:10

Kedves Nyírfa!

"megkérdőjelezi az ember szellemi fejlődésének törvényszerűségét, bár kínál megoldást"

Mint épp a minapában említettem Önnek, sosem kérdőjeleztem meg, hogy az emberi szellem az elmúlt öt-tízezer évben lassan de biztosan visszafejlődik :o)

Elsősorban nem a hajléktalanságról szerettem volna írni, hanem arraól, hogy mennyire a hatása alá kerültünk a médiáknak. Átvesszük a tematizálásukat, a hangvételüket, a problémamegoldási javaslataikat, a csúsztatásaikat és hazugságaikat is.

Még akkor is, ha kiveri a szemünket hogy nem igaz.

Teljesen leszoktunk az önálló gondolkodásról, a sajtóvéleményekre hagyatkozunk mindenben.

Holott mondjuk az RTLnek ugyanaz a tulajdonosa mint a HírTV-nek, az ATV-nek mint az ECHO-nak. Népszabadságnak vagy Magyar Nemzetnek. Legfeljebb betű szerint más, de joggal feltehető, hogy ugyanazok a német gyarmattartóink állnak a különbözőnek látszó cégnevek mögött is.

Végképp semmi kritikánk nincs a sajátunknak VÉLT oldal, sajtó ostobaságaival vagy szándékos félrevezetéseivel szemben.

Elsősorban ezt szerettem volna megmutatni a hajléktalanság témakörének a példáján.

ZorróAszter 2014.12.10. 14:54:46

Kedves Valika!

Ez nem egyszerűen szépítés, hanem a lényeget érintő károkozás.

Hát persze. Nem lehet ezt mondani ezeknek a kedves és lelkes egyetemistáknak, akik a szabadidejükben ilyenekkel foglalkoznak.

Pedig kellene.

Sokkal hasznosabb lenne megértetni az emberekkel, hogy miért részeg egy hajléktalan, mikor két hónapja még antialkoholista kétgyermekes családapa volt jó fizetéssel.

Csak éppen a válásával egyidőben kirúgták a tanácstól, ahol esetleg éppen a hajléktalanokkal foglalkozó előadó úr volt.

Vagy miért olyan rosszarcú borotválatlan az a másik aki a gyerekektől tarhál éppen.

Mert ez az igazság, és ennek az elferdítése az ügynek árt.

Mert azok számára, akiknek segítséget kér, akik ott virítanak a plakáton, azok nem léteznek.

Akinek meg léteznek, de akik számára nem kérnek segítséget, azok a rosszarcú borotválatlan félrészeg csavargók például, aki a hajléktalan újságot próbálják ránksózni. Mi meg menekülünk előle. Pedig lehet, hogy fél éve még a kollégánk volt, csak nem ismertünk rá a borosta alatt.

Nyírfa2 2014.12.10. 16:29:48

Kedves ZorróAszter, én sem csak a hajléktalanságról írtam. Értem az Ön szándékát - azt hiszem -, ezért is írtam le, hogy úttörőnek tartom.

Mint elég egyértelműen megfogalmaztam, a valódi gondolataink tudatos felvállalása nélkül tapodtat sem fogunk előrelépni. De, mint megátalkodott optimista, én nagyon-nagyon hiszek a szellem - vagy sokkal inkább a lélek, de ez a minőség a köztudatban még nem általánosan elfogadott - mindenhatóságában, így, bármennyire nem aratok tetszést a fejlődésmániámmal, mégis : csak kipattan előbb-utóbb az a látó szem. :))

Érdekek, játszmák, a hatalom, okok és következmények - úgy gondolom, 'Aszter, engedni kell már azt a spiritualitást. Mert, ha nem, akkor lehetőséget adunk a sarlatánok félremagyarázásaira, a valóságok elferdítésére.
Igen, a materializmusról beszélek, hogy mögé kell végre nézni, mit takarunk el vele.
Mert, amíg takarunk, addig bujkálunk, és marad a mókuskerék.

ZorróAszter 2014.12.10. 16:45:57

Kedves Nyírfa!

Márpedig a spiritualitás szabadjára engedésének voltak már rémes következményei. Mert nézze csak meg, milyen ijesztően egyenes vonal vezet például Mádám Blawatsky "spiritualitás"-ától a Teozófiai Társaságtól a Thule Társaságig, azon keresztül a náci párton keresztül Auschwitzig. De a régebbi tapasztalatok se sokkal jobbak.

A spiritualitásnak az a legnagyobb veszélye, hogy mindenki azt ért alatta amit akar. És mindenki hiheti, hogy a másik ember is azt, amit ő. Pedig az a legvalószínűtlenebb.

Ezért én maradnék a "szellem" legutóbbi termékeinél, az ésszerűségnél, tényszerűségnél és a logikánál.

Imitt-amott 2014.12.10. 16:48:05

ZorróAszter (szerkesztő)
2014. 12. 10. 14:54

Kedves ZorróAszter,

Teljesen tisztába vagyok azzal, hiába fényezzük teszem fel egy hervadó lombozatú növény kedvencük levelét kertben, szobában, ha a betegség a gyökereket támadta meg. A gyökérhez kell eljuttatni a gyógyító nedűt, ami bizony sok esetben vegyszer, nem lehet mindent természetes módon gyógykezelni. A növények tartási, termesztési körülményei folyamán ellenállóképességükben károsodnak. Elég egy kis seb és azon keresztül képes kipusztítani a teljes kultúrát. Vagy kapa, vagy vegyszer. Ami, mint írtam, nem természetes szer. Mert a betegség okát jelentő körülmények sem azok.

Bocsi a szimbolizmusért..

Nem tartom jónak az egyetemisták kedvének lohasztását, bármely jobbítási szándékuk kapcsán.

El lehet magyarázni a lényeget később, de véleményem szerint sokkal jobb minél korábban, természetesen az életkori sajátosságok figyelembevételével.

A Mikulás ajándékáról is elhittük először, hogy a Télapó (vagy a Jézuska) hozza, nem igaz? Attól még nem ment el egy gyerek kedve sem, hogy tudja, szülei, rokonai segítségével valósult meg egy fontos élmény, érzés. Talán ez a hasonlat nem igazán ül, hiszen öröm szerzésről, nem drámai élethelyzet empatikus megértéséről szól.

Nyírfa2 2014.12.10. 17:08:40

'Aszter, félrevinni csak azokat lehet, akik tájékozatlanok, bármiről is legyen szó!
A tudás mindannyiunk sajátja, és, ha szabad megélnünk, akkor nem kap gellert.
Önnek magyarázzam?

Szó sincs a szellem kiengedéséről a palackból! Ha szomjas vagyok, elsőre csak egy pohár vizet iszom, nem az egész kutat.

Értem az Ön aggodalmát, el is fogadom, de , ha érti a lélek nyelvét, akkor biztonságban van - eszébe sem fog jutni visszaélni az eredendő hatalommal: merthogy az nem más, mint a szeretet. Csak erre kell nevelni a gyermekeket.
És már meg is változott a világ!

ZorróAszter 2014.12.10. 17:14:30

Kedves Valika!

Én elsősorban azt látnám fontosnak, ha minél többen gondolkodnánk önállóan és kritikusan, és nem hagyatkoznánk arra, mit és hogyan tálal a sajtó vagy mit mondanak mások.

Általánosságban.

Nem csak hajléktalan ügyben.

És azt szerettem volna megmutatni, hogy ha ezt nem tesszük, annak milyen veszélyei vannak.

Az már csak mellékes, hogy azon mutattam meg, hogy a sajtó és a politika állításával ellentétben itt nincs semmi megoldhatatlanul hatalmas probléma. Valójában elsősorban pénz kérdés mint sok minden más is. Még csak nem is túl soké.

És szerettem volna megmutatni, hogy éppen ez az, amit nem kérdezünk meg, mert se a politika, se a sajtó nem akarja, hogy megkérdezzük.

Hát persze. Mert azok kezében van a sajtó, és azok zsebében az EGÉSZ politika, akik nem akarják, hogy rájöjjünk: azért nincs megoldás, mert ez nem probléma, amit meg lehet és meg kell oldani, hanem maga a rendszer.

Ebben a rendszerben kellenek hajléktalanok. Kell, hogy ennek a társadalmi piramisnak legyen, és EZ! legyen a legalsóbb szintje.

ZorróAszter 2014.12.10. 17:16:42

30. Nyírfa2
2014. 12. 10. 17:08

Úgy legyen!

Különben sem Öntől, vagy az Ön spiritualitásától félteném ezt a világot.

Hanem másokétól.

pettra1 2014.12.10. 17:25:23

Barátnőm hajléktalanszállón dolgozik. Ha a hajléktalan részeg, nem engedik be, még akkor se, ha kint hideg van. Azt mondja erre a jó ember, hogy szegény meg fog fagyni. Na de ha beengedik, akkor összetöri a berendezést, megveri a többi hajléktalanokat és a szociális munkásokat, ráadásul nem egy ilyen problémás ember van, hanem több - a helyzet megoldása lehetetlennek tűnik.

Nyírfa2 2014.12.10. 17:36:49

Kedves 'Aszter, mindennél fontosabb, hogy befolyás nélkül élhessük meg a saját rendünket.
Félelemmel, nem lehet.
Hogy v

Nyírfa2 2014.12.10. 17:38:17

Elszaladt. Talán ennyi is elég. Végső soron , a célban egyet értünk.

ZorróAszter 2014.12.10. 18:00:33

33. pettra1
2014. 12. 10. 17:25

Kedves Pettra!

Ezek a mellékszálak terelik el a figyelmünket a lényegről.

Mert ugye aki verekszik a hajléktalan szállón, vagy összetöri a berendezést, vagy részegen botrányt csinál az utcán, azt ugye elviszi a rendőr, és bezárják minimum kijózanodásik, és minimum szabálysértésért elitélik. Ha nem fizet, akkor meg leületik vele a büntetést, ami még egy hajléktalan számára is roppant kellemetlen. Mert igaz hogy van szállása és élelme, de a megszokott, személyre szabott kis luxusaira nincs pénze. És a fogdában nem is tud pénzhez jutni ezekhez.

Tehát a rendőrség igenis hatékonyan meg tudná fékezni a randalírozókat.

Nem igaz, hogy egy hajléktalan szivesen megy a fogdára.

Ez csak a rendőrség indoka, hogy ne kelljen foglalkozniuk velük csak végső esetben.

Imitt-amott 2014.12.10. 18:05:00

31. ZorróAszter (szerkesztő)
2014. 12. 10. 17:14

Bizony sok egyéb dolgunkra, nézőpontunkra, megoldási stratégiánkra érvényes, hogy nem önálló véleményalkotással, nem függetlenül hozunk döntéseket.

Ami azt illeti a hajléktalanprobléma egy másik, ősréginek mondható - mára leginkább úgy mondhatnánk "kiment a divatból" - kezelése az, ha egy család az időseket a családjában, ismerősi körben rászorultakat valamilyen formában támogat, vagy legalább figyelemmel kíséri sorsukat. Ez manapság - szintén elsősorban a pénzhiányra való hivatkozással - nemigen működik. Pedig nagyon sokan mondják, állítják, segítik, támogatják hozzátartozójukat, idős szüleiket, kedves barátaikat. Ami persze lehet, hogy így is van.


Azt sem mondanám, hogy nagy katasztrófák idején - árvíz...hóvihar - ne fognának össze az emberek.

A hajléktalannal nem tudunk mit kezdeni. Az alkohol, az életmód, vagy egy rossz döntés miatt ellehetetlenült emberek nehezen férnek be skatulyáinkba. Ezt elismerem.

Semmi másban nem bízom, mint a hosszú távú hajléktalan stratégiában. A pedagógia eszközeiben.

Lehet, hogy idealista vagyok?

Imitt-amott 2014.12.10. 18:08:59

33.ra

Pettra,

"Na de ha beengedik, akkor összetöri a berendezést, megveri a többi hajléktalanokat és a szociális munkásokat"


ilyen is van. Viszont saját, személyes tapasztalatból mesélhetem, hogy találkoztam olyan hajléktalannal - egy közeli város hajléktalanszállóját gyakornoki teendők okán látogattam egy ideig -, aki szoc. otthonból költözött át a "jobb hírűnek" mondott hajléktalanszállóra, mert ahol addig élt, rendszeresen meglopták. Feltörték szekrényét stb...végül átment a hajléktalan szállóra. Persze ez nem általános példa.


Elismerem, sokszor van szükség férfierőre egy egy nehezen kezelhető ember "ellátása" idején. De ez máshol is előfordulhat.

pettra1 2014.12.10. 18:38:50

38. Imitt-amott: A személyes törődés nagyon sokat segíthet, de sok helyen a szociális munkások kiégnek, a másik, hogy nincsenek is rendesen megfizetve, szégyenletesen alacsony bérért dolgoznak. Ez persze igazából nem mentség, mert ha kevesli a pénzt, akkor ne vállalja, de az biztos, hogy a hajléktalanokkal való foglalkozás a legnehezebb munkák egyike.

ZorróAszter 2014.12.10. 18:51:45

37. Imitt-amott
2014. 12. 10. 18:05

Kedves Valika!

Azt hiszem, könnyű az önzést a család érdekei mögé elrejteni. Mert hát a családok is nehezen élnek, és van helye minden fillérnek. Az pedig, hogy valakinek valóban érdemben is segítsünk, komoly teher lehet.

Hosszútávú hajléktalan stratégia van: minden maradjon a régiben.

Imitt-amott 2014.12.10. 18:54:37

40.

látom pesszimizmusa töretlen.


:(

ZorróAszter 2014.12.10. 19:08:40

Bárcsak ebben az egyben lenne.

Kokó 2014.12.10. 19:25:43

A hajléktalanságról személyes tapasztalataim vannak...
Ilyenek is meg olyanok is...
Viszont 'Aszter elemzése a "rendszerbe illésről", illesztésről, pontos...
Amíg a rendszernek szüksége van a hajléktalanság "intézményére" addig az lesz is, abban biztos vagyok... És szüksége van, mert egy fontos szabályozási tényező...
A szoc, rendszerben nem volt ilyen, mert nem volt rá szükség...
Igenis rendszerfüggő dolog, (ez nem elfogadás, hanem megállapítás, mielőtt valaki hivatkozási alapnak akarná felhasználni) pont úgy. mint a szegénység és a nyomor (részét is képezi a halmaznak)...
A liberalizmus humanitása eddig terjed, vagyis semeddig...
Nem akarok demagóg lenni, de ami áldozatot, (emberi életet, emberi sorsot,) ez az izmus elhasznált, felhasznált, soha semmiféle autoriter, diktatórikus rendszer nem produkált, és nem is fog produkálni...
Az autoriter rendszerek általában konszolidálódnak, de még liberális renszer konszolidációról nem hallottam, hogy létezne...
Olyan mint a HIV fertőzés! Kezelni kell élete végéig, de meggyógyulni, kigyógyulni, nem lehet belőle...
Az egyén lehet liberális, egy bizonyos mértékben, szimpatikus tulajdonság is!
De mint rendszer EMBERTELEN...
Lásd a terjesztésének gyakorlatát...

Imitt-amott 2014.12.10. 23:24:33

42-re

Kedves ZorróAszter,

egyrészt megértem pesszimizmusát, másrészt ha már nem lehetek optimista, megpróbálok tárgyilagos lenni, ez kevésbé lehangoló...szerintem és nem kell "széplélekként" álmodoznom sem.

Az előítéletesség felszámolása csakis hosszú távú projektekben képzelhető el. Vagy csak az én fantáziám kevés.


Magyarországon 370 ezer lakás áll üresen.Írja az egyik portál, ahol a nehéz sorsú, sőt üldözött anyák és gyerekeik elhelyezésével foglalkoznak, elsősorban. No ez a másik előítéletes téma Magyarországon, ami égető gondokat vet fel.

Írja a lap, hogy egy államilag elhelyezett gondozott átlagban és évente kétmillióba kerül.

Azt is ugyanitt olvasom , hogy a szegények lakhatásának támogatására kétszer kevesebb összeg jut, mint a devizahitelesek támogatására.
A jövőre tervezett segélyeket csökkentő rendeletek után ez az arány még rosszabb lesz. Háromszor kevesebb jut a szegények lakhatására.

Szóval optimizmusra nincs sok okunk, ez tény.

ja, itt az írás:

www.hir24.hu/belfold/2014/12/10/veri-a-ferje-nincs-penz-menjen-dolgozni/

üdv és köszöntem a beszélgetést :)

Imitt-amott 2014.12.10. 23:34:38

Bocs....már elköszöntem ugyan, ezt az infot azért még megosztom Önnel

www.habitat.hu/hu/hirek/gyerekek-akik-eloszor-furdenek-kadban-szulok-akiknek-nem-kell-aggodniuk-a-hideg-miatt?id=152

Talán a hajléktalanná válás megelőzésének egyik - kis - szegmenséről tájékozódhatunk.

Jóccakát :)

jus 2014.12.11. 00:40:37

(nem olvastam végig a hozzászólásokat, ahhoz késő van)
Mivel hajléktalanság volt a régi rendszerben is, így nem gondolom, hogy ki lehet jelenteni, a hajléktalanságot maga a rendszer nem engedi megszüntetni, kvázi, hogy a hajléktalanság a kapitalista rendszer elidegeníthetetlen tartozéka lenne.
Ehhez pedig ismerni kell a volt szoc. rendszer hajléktalanságát. Papíron nem létezett, mert, akinek nem volt bejelentett lakcíme, az ugyanolyan volt, mintha nem lett volna munkahelye. Sok esetben tízen-tizenöten is bejelentkeztek egy főbérlői lakásba, de életvitelszerűen nem tartózkodtak ott, nem is engedélyezték nekik. Más esetben azért mentek munkásszállós munkahelyre, mert akkor megoldódott két dolog is. Az természetesen igaz, hogy ez nagyságrendileg nem közelítette a ma hajléktalanok számát, de volt ilyen. Tudom, közvetlen ismerőseim voltak ebből a körből is. Természetesen most megkérdezem azt is, minek számított az, aki tizenéveket húzott le saját otthon nélkül, munkásszálláson, ahol egy szobában laktak hatan, nyolcan és egy ágy és szekrény jelentette a saját használatú szférát??? Ott sem igazán lehett inni, mert a rendőrt egy perc alatt kihívták a randalírozóhoz, és bizony az a rendőrség nem volt beszari. Az intézkedett.
Véleményem tömören: ha van annyi munkaerő igény (a munkaerő újratermelési ktg-i megfizetése mellet, természetesen) , hogy senki ne kényszerüljön jövedelemtelenségre, akkor pusztán azok maradnak hajléktalanok, akiknek ez nem gond, akik ezt - hú, nehéz, de mégis ez a jó szó - igénylik is.
Azaz, a kulcs a munka, illetve a jövedelemteremtő lehetőség.
A gondolatmenete azonban szerintem is logikus, csak nem a hajléktalanság a kulcsszó. Az én szerény megítélésem szerint.

ZorróAszter 2014.12.11. 05:08:21

Kedves Kokó!

Nem szeretném a liberalizmust védelmezni, mert nekem is tele a bugyrom velük, de azért ez még mindig jobb még hajléktalanokkal is, mint mondjuk egy nyíltan fasiszta diktatúra.

Bár lehet, hogy még az is előttünk áll. És akkor abban nem kis szerepe lesz a magyar liberálisoknak, akik liberális párttá tették az MSZP-t és a baloldali sajtót. És ezzel elfordították a politikától a baloldali szavazókat.

Ezzel kapcsolatosan mint bizonyára emlékszik, az a nünükém, hogy vissza kell kényszeríteni az MSZP-re a baloldaliságot, a bérből és fizetésből élők és a kapcsolódó rétegek képviseletére amíg nem késő.

Tehát nem ötletelni és mellébeszélni, hanem beszélni arról amiről a sajtó nem enged beszélni.

Tulajdonképpen ugyanezt ajánlanám hajléktalan ügyben is.

Amíg azt szajkózzuk, amit a liberálissá változtatott baloldali sajtó a szánkba ad, addig nem változik semmi.

ZorróAszter 2014.12.11. 05:51:55

Kedves Valika!

Igen, de én alapvetően egy vidám pesszimista vagyok. És az már majdnem olyan, mintha optimista lennék.

Nem szeretném bagatelizálni mások jószándékát és munkáját. Tényleg szép dolog hatvan szegény ember házát rendbehozni. De a cikkben is 300 ezres tömegről van szó, és ehhez képest a 60 ha jól számolom, 0,02%.

Az, hogy egy állami gondozott évi kétmillió forintba kerül, vagy hogy a hajléktalanokra jövőre 9 milliárd forintot fordítanak, elgondolkodtató.

Nyilvánvaló a pénz nem jut el az érintettekhez, hanem a többsége a rendszer önköltsége.

Amin nem biztos, hogy bosszankodnunk kell. Mert lehet, hogy ha valaki nem dolgozna a hajléktalanellátásban, akkor munkanélküli lenne. Vagy maga is hajléktalan.

De lehet hogy a foglalkoztatás ilyen áron rendkívül pazarló.

Szerintem a érdemes lenne a hajléktalanokat is megkülönböztetni.
1. Vannak, akik lecsúsztak, de ki akarnak keveredni a helyzetükből. Ezeknek kis összeg, kis segítség is elég ehhez. Például egy ilyen átmeneti ingyenes szükséglakás.

2. Vannak akik már annyira lepusztultak, hogy a hajléktalanszállón is törnek-zúznak, verekednek.

Ez utóbbiak egy része elmebeteg, akiket kihajítottak az elmegyógyintézetből a "szocialista" kormányzat alatt. Másik része elmebetegséghez közelítő alkoholbeteg. Ezek gyógykezelésre szorulnak, nem hajléktalanellátásra. Illetve arra is a gyógykezelés után ha már gyógyultak vagy legalább tünetmentesek.

3. Nem tudom, létezik-e ezeken felül olyan réteg, akinek egyszerűen tetszik ez az életmód. A külföldi, elsősorban amerikai irodalom azt sugallja, hogy van ilyen is. Ha vannak, őket hagyni kell, had éljenek úgy, ahogy akarnak.

Az nagy baj, hogy ez a három réteg jelenleg össze van keverve, és együtt van kezelve.

Például ez is nagy gond.

ZorróAszter 2014.12.11. 07:04:15

Kedves Jus!

Akkor Önnek is mondanám, hogy elsősorban arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a médiák milyen hatásosan tematizálják félre a témát. Mennyire foglyai vagyunk a média által belénksúlykolt gondolkodásnak, problémafelvetésnek, megoldási elképzeléseinek, ezekkel kapcsolatos figyelemelterelésnek sőt kifejezett hazudozásnak.

És mintha nagyon sokakat leszoktattak volna az önálló gondolkodásról.

Ez méginkább a fennálló rendszer oszlopa.

Igen. A kummunizmusban is volt hajléktalanság is. Ám a kádárista társadalommodell jelentősen eltért a maitól. Ők egy nagy mobilitású társadalmat képzeltek el, és nem egy még a gúláénál is elvékonyodóbb csúcsú, alul meg kiterjedő piramist.

Valami olyasmit, hogy alul egy majdnem homogén és azon belül is mobil massza, felül meg az "élcsapat". És e kettő között is mobil.

Persze az "élcsapat" ott is személyesen (nem intézményesen) mindent megtett, hogy a gyerekei is az "élcsapat"-hoz tartozzanak. Ezt a szép elképzelést ez ugyanúgy zavarta, mint a hajléktalanság. Vagy a lumpenproletariátus.

Ezt igyekeztek eltüntetni. De eközben nemcsak a javíthatatlan lumpeneket gyömöszölték be a munkásszállókba, hanem azoknak is hatékonyan segítettek, akik ki szerettek volna törni belőle.

Szóval hazug rendszer volt, de sokszor igazat hazudott.

A jelenlegi világrend egy igaz világrendszer, ami viszont ki nem ejt a száján egy igaz szót.

Imitt-amott 2014.12.11. 08:25:50

Jó reggelt :)


Kedves ZorróAszter,


azért mindig eljutunk a központi kérdésnek számító kulcsszóhoz: MUNKAHELYTEREMTÉS

Alapja a kilábalásnak, vízválasztó az egyén igényeinek, jellemének, lehetőség a fejlődésre.

Anakronisztikus morális álmokat kár kergetni. Szeretném, ha már idejét múltnak érezhetném a fejlett kapitalista termelési módot, szeretném, ha elegünk lenne a jóléti társadalmak minden kínjából és biztonságából és szeretném, ha ebből a lehető legtöbb ember szellemileg és anyagilag is a lehető legtöbbet profitálva, érettebb állapotban gondolkodhatna teszem fel a hajléktalanság ügyén.

ZorróAszter 2014.12.11. 10:51:05

Önnek is szép jó reggelt, kedves Valika!

A foglalkoztatás még cifrább dolog, mert az végképp nincs a magyarok kezében.

A külföldi nagytőke pedig itt a gyarmatokon az otthoni kb. 5% helyett kb. 15%-os munkanélküliséget igyekszik beállítani. Ennek az az oka, hogy ez megfelelően leveri a béreket és rettegésben tartja a dolgozókat. Vagyis azt lehet velük csinálni, amit akarnak.

De nem olyan nagy, hogy veszélyes legyen. Vagyis ha ezek elkezdenek törni-zúzni, akkor se állnak melléjük tömegek.

Az értékek ezek körül mozognak kb. átlag +/- 5% -os sávban. Csak ritkán bár rendszeresen lengenek ki nagyobb mértékben.

Ennek az oka az, hogy nem százszázalékosan tökéletes a gyarmattartóink egyeztetése, és néha túl nagy a tőkebeáramlás, néha meg túl kicsi összességében.

Ki vagyok váncsi, hogy a mostani kb. 100 milliárd dolláros oroszországi bosszútőkekivonás milyen eredménnyel fog járni. Én kb. 10%-osra tippelek, ami a már meglévővel együtt kb. a gyarmatoknál megszokott 15%-os lesz.

Tessék majd a fejemre olvasni jövőre a prognózisomat. :o)

Imitt-amott 2014.12.11. 11:21:08

51. ZorróAszter (szerkesztő)
2014. 12. 11. 10:51


"A külföldi nagytőke pedig itt a gyarmatokon az otthoni kb. 5% helyett kb. 15%-os munkanélküliséget igyekszik beállítani"

Ebben (sem) tudok Önnel vitatkozni, viszont annyit mondanék, hogy a hazai oligarchák akkor ebben maximálisan, a hazai politikai irányvonal és kormányzat támogatottságával egyetemben mélyen egyetértenek. A hazai és a fejlett nyugat közötti munkanélküliségi életformából adódó különbségekért majd jól elverjük a kormányt. Hazai nagy- és kisvállalkozót bántani tilos. Mert náluk van a munkalehetőség.

Ja, meg a szakszervezeteket is jól elverjük. Géprombolás, meg ilyenek.


Nem akarok cinikuskodni, vitatkozni evvel nem tudok, nincs kellő rálátásom....

Meg különben is...sok dologban vagyok Önhöz hasonlóan szkeptikus, úgyhogy


:)

"Tessék majd a fejemre olvasni jövőre a prognózisomat. :o)"


Felvesszük az elverendők listájára? Oks?


:)

ZorróAszter 2014.12.11. 11:51:27

Rendicsek!

Nyírfa2 2014.12.24. 09:49:57

Kedves ZorróAszster, kívánok Önnek igazi karácsonyt!
süti beállítások módosítása