Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

Antonioni és a Guglis-Mátrixos Időgép

2011. november 01. - ZorróAszter

Valaki szóba hozta a nemrég újravetített Nagyítást. Éppen itt a nolblogon.

 

 

Én pedig éppen a Gugli Street View szolgáltatását próbálgatom.

 

Jó pár éve jártam utoljára Angliában, először viszont főként Bristolban. Még a szálloda nevét is elfelejtettem (Victoria) és a kedvenc kocsmámét is (most látom: Bunch of Grapes).

 

 

 

 Már kicsit ütött-kopottan ugyan, de megvan.

És hajdani fénykorában valamikor jó régen. A Google Street View-ra feltett fotó.

Ám kedvenc kínai éttermem átalakult. Ma úgy hívják, Sands, amiről nekem csak Bobby Sands neve ugrik be. Tudom, nem szép dolog. Ám libanoni lett. Mármint libanoni étterem.

Jó pár évvel ezelőtt hallottam először erről a csodamasináról, ami akkor valami kis furgon  tetejére szerelt szuperhalszemoptikával készített felvételeket.

És akkoriban még kizárólag földmérési, térképészeti, városépítészeti segítséget jelentettek volna.

Számítógép számolja ki a két-három ilyen halszemfotóból bárhonnan a látványt. Szinte már holografikusan.

Tíz éve láthattam - talán akkor Google még nem is volt.

Így lehet bal egérgombbal a csúszkán látható narancssárga emberkét ráugrasztani,  ráhúzni az
eközben megjelenő, bejárható kék útvonalra. S a háromdimenziós városkép nyomban megjelenik,
és indulhatunk a sétára.

Most az ennek a csodamasinának a felvételeire épülő program (Google Street View) segítségével járhatom be Bristol ismerős utcáit akár valóságos 3D-ben is. Sajna úgy látszik, Budapestet még nem lehet.

 

Kissrác koromban olvastam egy könyvet, ami híres csillagászok életével foglalkozik. Az egyik bemutatott férfiú egy amatőrcsillagász volt, nevezetesen James Nasmyth. Bár csillagászati munkásságáról nem sok érdekes maradt fenn (egy csillagászati távcső tükörelrendezési  megoldás) de viszont ő találta fel kedvencünket, amire nagyobb örömmel ébredünk, mint a madárcsicsergésre, a légkalapácsot.

Pontosabban akkoriban még az elődjét, a gőzkalapácsot.

Úgy esett, hogy egy szép napon beállított hozzá egy úriember, aki megrendelt tőle egy acéltengelyt. A tengely méreteit túlzás nélkül nevezhetnénk bizarrnak: 10 méter hosszú és fél méter átmérőjű.

Korábban minden kovács megdermedt és úgy maradt, akinek ez az ismeretlen megemlítette a dolgot, ám Nasmythben emberére akadt: ő fellelkesedett a feladaton, és rövid idő alatt felskiccelte a gőzkalapács elvi rajzát, amit rövid idő alatt meg is épített. Forradalmasítva ezzel az ipart, és a korán kelés szép és erkölcsös szokását.

Mikor Bristolban jártam, megcsodáltam a fenséges Clifton hidat, és a kikötőben a világ első nem fából, hanem vasból épített és hajócsavarral felszerelt hajóját, az SS Great Britain-t, ami a kikötőben pihen. Érdekes módon akkoriban nem figyeltem fel építőjük, tervezőjük, Isambard Kingdom Brunel nevére.

A bristoli Clifton-híd egy Google Street View sétán

Érdekes, hogy a Google képkeresője is a Clifton-hidat választotta illusztrációnak

És csak pár éve tudom, hogy Brunel valójában régi ismeretlen ismerősöm: ő volt az az őrült Nasmyth műhelyében, aki megrendelte azt a bazinagy tengelyt  éppen ehhez az SS Great Britain-hez. Mert akkoriban a hajócsavar felfedezése előtt még mindenki lapátkerékben gondolkodott. De aztán éppen ekkor - pont jókor - jött a hajócsavar, és szegény Nasmythen rajta maradt a bazi tengely.

Kicsit olyan érzés, mint mikor végre kiadták Wells Világok harcát, és gyermekkori vágyam teljesült, hogy végre elolvashattam. Akkor döbbentem rá, hogy az eredeti regény helyszínei -  ma már mind Nagylondon kerületei - Sunbury, Shepperton, Kingston, Hampton Court mind a regény fontos helyszínei - pont azok a helyek, ahol pár napot én is eltöltöttem.

A marslakók utolsó póklábú szörnytankja pedig Sherlock Holmes baker street-i lakásától pár méterre, a Regent's Park sarkán múlik ki. A döglött szörny ráborult a dudára, ami azóta is Hollywood csontigrágott visszatérő motívuma - minden második hollywood-i filmben valaki ájultan vagy holtan ráborul.

 

Szóval fantasztikus a Googli új találmánya így béta verzióban is. De picit félelmetes is.

Olyan, mintha utolsó pillanatunkat élnénk, mintha az életünk peregne le ahogy járjuk az ismerős utcákat néhol egy-egy kővé dermedt járókelőbe botolva.

Permanens déjá vu érzés.

Amiről meg egy másik sci-fi kedvencem, a Három nap egy esztendő jut eszembe. Amiből pár éve hollywoodi kalózremake-et csinált valaki (Időstoppolók - Clockstoppers). Szerzőként nekem Alekszander Beljajev ugrott be, de most hogy utána néztem, kiderült, hogy valami Ganszovszkij. A filmet egyébként éppen ma ismételték.

Játszadozás az időbe fagyott méhhel és a kerti öntöző vízsugarával az Időstoppolók című filmben

 

És ha már Antonioni, és Nagyítás, akár ellátogathatunk a film helyszíneire, például az emlékezetes Maryon Parkba is. Kicsit kopottasabb ugyan, mint 66-ban a Nagyítás forgatásakor. Akárcsak bristoli kedvenc kocsmám.

A záróképsor emlékezetes dühöngő stílusú kettős teniszpálya képe ma műhold felvételen


 

A Maryon Park ma a Google Street View szolgáltatással

A zárójelenetből ismert teniszpálya ma a Google street View-n

 

 

Egyébként a Soho-t járva is déjá vu érzésem támadt: az első látogatásom nagypéntekre esett: minden zárva, minden redőny lehúzva. Egy-egy szolidabb kocsma, mint például a Búsuló Postás (Blue Postman - Black Tie!) volt csak nyitva. Útjain néha az Üdvhadsereg felvonulásába botlottam.

Egyébként nagyon érdekelnek a régi fotók, rézkarcok is. Ez például Wenceslaus Hollar Londoni sorozatának a darabja.

Érdekessége, hogy a puritánok által bezárt Shakespeare-színházat, a Globe-ot is mutatja a "Ma este előadás!"-t jelző vörös keresztes angol zászlóval. Tüntetőleg.

De érdekesek a régi fotók, ismerős helyeket megörökítő filmrészletek. Ez a Tanítványok című filmből vett dokumentumfilm részlet a Városház utca sarkát is mutatja. Én még Keravillra emlékszem. Itt a harmincas években készült amatőrfelvételen valami Gyümölcsbolt látható.

Aquincumban van valami érdekes masina, amivel körbenézve megláthatjuk, hogyan nézett ki a környék amikor a mai romok még szépen vakolt épületek voltak.

Egyesek szerint időgép helyett valami ilyesmink lesz pár év múlva. Úgy mehetünk végig majd az ókori Róma utcáin, mint most Bristolén.

És egyébként is egy neves valaki szerint mindannyiunknak van időgépe: a visszafelé vezető az emlékezet, a jövőbe vivő meg a képzelet.

Jane Birkin (középen) a Nagyítás egyik emlékezetes jelenetében. Két év múlva belopja magát
a világ házibulijaiba  Je T'Aime... Moi Non Plus  (Szeretlek ... Én már nem) című számával.

Úgyhogy pár év múlva már azon sem kell majd csodálkoznunk, ha egy ilyen Googlis kiránduláson Bristolban hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy aki velünk szemben közeledik, az egykori önmagunk pár évtized távolából.

Hát ez jutott eszembe Goole Street Viewról, Nagyításról, Antonioniről, Bristolról, Sohoról, Brunelről, Nasmythről. Vagy csak szokás szerint össze-vissza beszéltem?

Aki ezt érezné, és el is jutott idáig, attól elnézést kérek.

 

2011. 11. 01.

 

További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr78907384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fannyvár 2011.11.02. 06:53:03

Egyből hármat adtam volna (ha a primitív masina engedné)

Zorró ez nagyszerű volt !!!


Biztosan visszajövök még :))

Köszi

Vaslabda 2011.11.02. 07:08:19

Kedves ZorróAszter!
Érdeklődve olvastam írását, így ennek megfelelően szeretném megosztani azon ismeretemet, hogy Budapest is benne van egy Street View programban. Egy román cég a Norc készített felvételeket Budapest utcáiról hasonló stílusban, mint a Google. Érdemes beletekinteni.
www.norc.hu/street-view/ Jó szórakozást!
Üdv egy állandó olvasója Vaslabda

ZorróAszter 2011.11.02. 12:12:39

Kedves Fanny!

Köszi szépen. Várom.

ZorróAszter 2011.11.02. 12:18:54

Kedves Vaslabda!

Önnek is köszönöm. Döbbenet!

Vajon miért nincs ez beillesztve a Google-ba?

Vagy a Gugli konkurenciának tekinti?

ZorróAszter 2011.11.02. 12:37:58

Kedves Vaslabda!

Átugrottam a Rákóczi útra, hogy megnézzem a Városház utca ominózus sarkát.
Hát mi jelenik meg először?
Hát az egykori Landerer és Heckenast nyomda épülete:

zorroaszter.uw.hu/files/0038/Rakoczi_Landerer.jpg
Ennek is van szimbolikája. :o)

Fannyvár 2011.11.02. 12:47:00

Nem véletlenül kiáltottam ám fel imigyen : "egyből hármat nyomnék , ha tudnék" !

Legalább háromféle témát érintve merülhettem el a kalandos - nosztalgikus postja jóvoltából abba a szellemi tartományba, amit a végén igy jellemez Ön :


.." Vagy csak szokás szereint össze-vissza beszéltem?..."

Naná...meg jaj de jó!!!

Imádom ezt a fajta kalandozást ! Semmi kockázat, teljes biztonság, élmény bőven!

De komolyan.. Jó ez az újabb Google lehetőség...tuti, hogy kipróbálom :)



Aquincum..

.."Aquincumban van valami érdekes masina, amivel körbenézve megláthatjuk, hogyan nézett ki a környék amikor a mai romok még szépen vakolt épületek voltak..."

Heinrich Schlieman a lelkes laikus régész-kereskedő jutott eszembe. Nagy álma volt - mert milyen a dilettáns? - abban az állapotban láttatni a feltárt romokat, ahogyan az Ókorban láthatták az akkor élt emberek..Dőreségnek tartották, a "komoly" tudósok. Tróját kereste...megtalálta..Mükénét szintén feltárva rengeteg már tényekkel is igazolható igazsága ellenére nem engedték meg neki, hogy makett-szerűen felépíthesse az ókori Mükénét..

Hja...amihez a régészek nem járultak hozzá, a technika embere megoldotta.

Na, erről ennyit.


Nagyítás.. Jane Birkin..épp a napokban elmélkedtem a Serge Gainsburg-által "házibulikba lopott" színésznőről. Most meg az jutott eszembe, hogy David Hemmings-nek eme főszerepén kívül tud-e, további filmszerepeiről?

Nekem a Könnyűlovasság támadásán kivül az égvilágon semmi más nem ugrik be :)

Kedves ZorróAszter

kérem, ne hagyja abba a kalandozást :))

Fanny

ZorróAszter 2011.11.02. 12:55:04

És ez itt az ominózus Rákóczi út Városház utca sarok kb. 80 év távolából:

zorroaszter.uw.hu/files/0038/Rakoczi_Varoshaz_sarok.jpg
Ahogy a NORC Street View-ja láttatja.

ZorróAszter 2011.11.02. 13:10:31

Kedves Fanny!

Meg kellett néznem, mert hirtelenjében nekem sem jutott eszembe más filmje.

www.imdb.com/name/nm0376101/
Most így már persze beugrott a Barbarella és a Nagy Alfréd.

Láttam még Equilibrium-ot is, de nem emlékszem rá.

És tuti láttam a Könnyűlovasság támadását is, de abból meg semmire sem emlékszem így hirtelenjében.

ZorróAszter 2011.11.02. 13:29:26

Lord Cardigan-ról nekem csak a kardigán jut eszembe.

Lord Raglan-ról meg a raglán szabás.

És ki is volt még?

Ja! Lord Sandwich!

:o)

Fannyvár 2011.11.02. 14:46:59

Ki ne hagyjuk :)


Az 1718-ben született Earl of Sandwich, küzdelmes élete során kitartó munkával, nem kevés leleménnyel, feltalálta a "két kenyér közt valami " - forradalmian új. mégis puritán ám minden szempontból praktikus - öööö...lényegében.... táplálékot. Halálakor ( 1792 ) több ezren vettek búcsút a Westminster apátságban rendezett gyászszertartásán. A gyászbeszédet ezen szókkal fejezték be:

..."Sokat köszönhetünk a Lordnak, hiszen ő szabadította ki az emberiséget a meleg ebéd rabságából.." by Woody Allen

:)))

ZorróAszter 2011.11.02. 14:57:45

És akkor ne feledkezzünk el a feltaláló József Attiláról, aki feltalálta a proletárszendvicset: két szikkadt, üres kenyérszelet között egy harmadik.

Fannyvár 2011.11.02. 15:39:14

Feltétlen kedves Zoró...feltétlen...ki nem hagynám

a kenyérrel bélelt kenyér mellé szép szó:

Szólitsd, mint méla borjuszáj
a szorgalmas szegényeket -
rágd a szivükbe - nem muszáj
hősnek lenni, ha nem lehet.

/Szállj költemény/

Neki mégis sikerült !! Hogy csinálta?

:))

Marijja 2011.11.02. 18:18:40

Bevallom, mi mást is tehetnék: nem vagyok egy nyitott szemü utazó.
Éppen ezért köszi a mai leckét!!!

ZorróAszter 2011.11.02. 20:23:04

Kedves Marijja!

Szivesen.

Volt kedve kipróbálni a Street View-t?

Fannyvár 2011.11.03. 16:52:44

Üdv. kedves ZorróAszter


válaszoltam ÓnagyZnál !

ZorróAszter 2011.11.03. 18:16:02

Köszi. De hirtelenjében nem is tudom, mire.

De nézem.
süti beállítások módosítása