Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

A Tanácsköztársaság terrorja

2013. március 22. - ZorróAszter

Komment helyett - Quodlibet olvtárs - lelkének

 

Amikor Tisza István a Parlamentben interpellációra válaszolva rezignáltan és váratlanul bejelentette, "Ezt a háborút elveszítettük", sok éves háború volt az ország mögött.

Komment helyett - Quodlibet olvtárs - lelkének

 

Amikor Tisza István a Parlamentben interpellációra válaszolva rezignáltan és váratlanul bejelentette, "Ezt a háborút elveszítettük", sok éves háború volt az ország mögött.

A világháború alatt a katonák évekig feküdtek a lövészárkok sarában éhezve, fázva, rongyosan, fehérnemű nélkül, tetvekkel borítva, betegen.


Ha a hadvezetőség gondolt egyet Bécsben, kényelmes karosszékben pöfékelve, vagy másutt a vadászat szünetében, akkor pihenésképpen nekihajtották őket a sáros senkiföldjén keresztül az ellenség géppuskatüzének.

A katonák ha túl is élték mindezt, látták szétloccsanni barátjuk, rokonuk, földijük fejét, látták elröppenni fél karját vagy lábát. Látták az emberek belét kifordulni és hallották, ahogy még órákkal a roham után is könyörög a halálért, de nem látszott, hogy hol fekszik, és így bajtársaik nem tudták őket agyonlőni.


A fronton hústalan hetek, hústalan hónapok voltak. A katonákat cikóriakávén, komiszkenyéren, répalekváron tartották éveken keresztül.

Itthon az asszonyt a gyerekekkel kitette a háziúr, a szatócs nem adott több élelmet hitelbe. A gazdatiszt kikergette a cselédlakásból.


A katonák ha volt esély a hazajutásra, fellázadtak. Már évek óta nem merték csak a lövészárokban a kezükbe nyomni a puskát. A tisztek rettegtek saját katonáiktól.


A háború végén a frontról hazatért katonák fegyelme zéró. A felpaprikázott tömegek bosszúéhesen másztak le a vagonok tetejéről. Legjobb esetben eldobták a puskájukat, és hazamentek. De a többség felfegyverezve együtt maradt.

Tömegeket zártak internálótáborokba. Főleg az Oroszországból visszatért hadifoglyokat.

Fenyegetett a veszély, hogy a katonák mindenkin elégtételt vesznek, akinél bármilyen szerepet sejtenek a háború kitörésében, elhúzásában, vagy haszonélvezetében. A tisztek többsége megszökött, egy részüket maguk a katonák lelőtték, a maradék zavart arckifejezéssel tűrte, hogy a saját katonáik letépjék rangjelzéseiket.

Nem kevesen megtudva családjuk sorsát, baltával a kézben kopogtattak be a háziúrhoz, szatócshoz, gazdatiszthez. Hacsak azok előrelátóan még időben le nem léptek.


Isteni szerencse volt, hogy ez az elkeseredett tömeg nem rendezett vérfürdőt. Ebben elsődleges szerepe volt annak, hogy biztató jelek voltak arra, hogy régi rend őrökre a történelem szemétdombjára kerül a háborút kirobbantó idióta grófokkal együtt.


És isteni csoda volt, hogy ezeket az embereket volt erő, aki harcba tudta vinni ezek után Magyarország megvédésére.


Hazaárulásnak otrombább, szervezettebb és aljasabb formája nem létezett azelőtt és azóta sem, mint amikor az északon és keleten hadatviselő, délről és nyugatról egyaránt fenyegetett országban a világháború kirobbantásáért felelős elit érdekében a volt tisztek hatalomátvételt kiséreltek meg, majd amikor ez nem sikerült, az ellenséggel, Antanttal, románokkal lepaktálva mögöttük bevonultak a letiport országba.


Ezt volt szives Quodlibet olvtárs bejegyzésében megkisérelni tisztára mosni, és összefüggéseiből kiragadni egy valóban borzalmas eseményt, egy hívét védelmező ártatlan katolikus pap kivégzését.

Ami ugye nem vall épp és egészséges lélekre. Inkább a magyar nép megvetésére és gyűlöletére.


2013. 03. 22.


További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr368907258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lusta 2013.03.22. 18:44:00

A tények mindig a legrosszabbak.
Nekem a dédnagyapám maradt Doberdónál.

little 2013.03.22. 18:49:30

Szoval, ha jol olvaslak, amit a vorosterror csinalt az megbocsajthato. Szerinted.
Mert szerintem, mindazt amit leirsz ellenere, nem.

ZorróAszter 2013.03.22. 18:49:32

Igen. Mondják, hogy az egyik legrosszabb hely a veszteségek szempontjából az olasz front volt.

Sőt talán a legrosszabb.

Az ellátás is talán ott volt a legpocsékabb. És télen az időjárás majdnem olyan rossz, mint az orosz fronton.

De talán a legrosszabb az volt, hogy az idióta tábornokok ott reméltek leginkább eredményt felmutatni.

ZorróAszter 2013.03.22. 18:59:14

2. little 2013. 03. 22. 18:49

Ha volt időszak, amikor az emberek dühe jogos volt, hát ez az az időszak.

Ezt figyelembe véve inkább az az érthetetlen, hogy hogyan sikerült elkerülni, hogy általános legyen az öldöklés, és nem fajult vérfürdővé már 1918 végén.

A vörösterror kifejezés egyébként félrevezető: ezeknek a katonáknak a túlnyomó többsége nem volt kommunista, nem is mondta magáról.

Leginkább saját hangadóikra hallgattak. Csak nagy nehezen találtak személyes kapcsolatokon keresztül utat hozzájuk egymással versengve a szocdemek és a komcsik.

Magát Kun Bélát is megverték párszor, és pár laktanyában rá is lőttek.

solide 2013.03.22. 19:06:20

Vannak emberek, akik - politikai felfogásuktól függetlenül - mindig látják a nagy összefügéseket. Ha van, ha nincs. Quodlibet hangsúlyozta, hogy ő egy szubjektív történetet modott el. Szándékosan nem "helyezte összefüggéseibe". De mindjárt volt valaki, aki leleplezte a "gaz ármányt" - itten "tisztára mosási kísérlet forgott fenn".
Aha. Biztos, hiszen minimum négyen így reagáltak. De erről nyílvánítson véleményt Quodlibet, ha akar.
Annyit tudok, hogy amikor én írok, nem tudok úgy fogalmazni, hogy valaki legalább ne akadjon, aki homlokegyenest más olvas ki belőle, mint amit én a saját szövegemből. Sőt, arra is volt már példa, hogy tudományos igényességgel elmagyarázták nekem, hogy ott valójában nem az áll, ami szereintem, a szerző szerint áll, mert ő jobban tudja, hogy ott mi áll.
Sajnos, a jövőben sem fogok arra törekedni, hogy minden szavam jelentését külön körmondatban magyarázzam el. Maradnék Rejtő hasonlatánál, csak picit átírva, nem pofonnal, hanem szöveggel. Nem állíthatok minden gondolatom mellé közlekedési rendőrt!

ZorróAszter 2013.03.22. 19:12:21

Kedves Solide!

Amit ír, teljesen helyes. Igen. Így működik a politikai propaganda.

A kevésbé becsületesek igyekeznek mint szubjektív véleményt találni, mert ott ugye megengedett egy kis csúsztatás, egy kis nem egészen úgy volt, meg egy kis nem veszem figyelembe a kort, és a környezetet, csakis a politikai célt, amit el kívánok érni.

Az én kis szubjektív történetemmel.

lord 2013.03.22. 19:28:31

Tetszett a képekkel ilusztrált blog!
Hasonlókat írtam magam is Qoutlebetnél hozzászólásban csak sokkal rövidebben.
Ezzel együtt, az a tény, hogy bírósági itélet nélkül, csak úgy úk-muk-fuk felakasztottak embereket, nem vall valami jólneveltségre.
Sajnos, ha nem is ilyen dúrva formában, de azért a Rákosi korszakban hasonló gondolkodás vezetett a túlkapásokhoz. Az 56-os forradalom kitöréséhez - a menekült fasisztákat felhasználó nyugat segitségével - ez az agresszív gondolkodású vezetés jelentősen hozzájárult.

Marijja 2013.03.22. 19:33:24

Természetesen a katonák elkeseredése, dühe érthetö.
De, mint minden feszült helyzetben, akkor is voltak túlkapások.
Nagyapám a MÁV-nál volt jogász, nem volt katona (tiszt), négy gyermeke volt.
Az utolsó percben menekült meg a kivégzéstöl, hála a románok bejövetelének.

lujza 2013.03.22. 19:36:39

mek.oszk.hu/01500/01502/html/index.htm

Móricz Zsigmond: Szegény emberek

ZorróAszter 2013.03.22. 19:43:55

Kedves Marijja!

Remélem nem gondolja, hogy azt akarnám mentegetni, aki ártatlan embereket akárcsak félreértésből is kivégez.

Azoknak a felelősségét szerettem volna elővonszolni a feledés homályából, akik miatt emberek milliói lettek olyan állatok négy év vérfürdőjét végignézve és végül túlélve, hogy amikor nem volt pénze a gyereknek tejre, baltával ment le a szatócshoz bevásárolni.

Engem nem érdekelne hogy mit mond és kire fogja Trianont a hülye grófok helyett Quodlibet vagy Virág elvtárs, ha nem tudnám, miért mindig a háborús uszítók mentegetésén kapjuk rajta őket .

ZorróAszter 2013.03.22. 19:51:28

7. lord 2013. 03. 22. 19:28

Kedves Lord!

Sajnos másokkal ellentétben a magyar nép nem akkor lázad, amikor a helyzete elviselhetetlen, hanem amikor úgy látszik, hogy a hatalom elveszítette az erejét, és nem tud visszavágni érte.

Hol volt a Rákosiék hülyesége által kiváltott nyomor és elnyomás akárcsak az 1942-eshoz képest is? Mégsem Horthy vagy Szálasi ellen robbant ki felkelés, pláne nem 1944. október 23-án a német nácik ellen.

ZorróAszter 2013.03.22. 19:59:41

9. lujza 2013. 03. 22. 19:36

Nahát! Remélem ezt Móricz nem valami újsághírből írta, hanem csak kitalálta.

Végig se bírnám olvasni se.

lusta 2013.03.22. 20:00:11

Sajnos, általánosan elmondható, egy-egy esemény leírásánál nem veszik fogyelembe, hogy az események egy történelmi folyamat(ok) eredménye.
A Tanácsköztársaság az első világháború egyenes következménye volt. Nem mi voltunk ebben egyedül. Még véletlenül se higyje senki, hogy az uralkodó osztályok ezt hosszabb távon tűrték volna. Az orosz forradalmat is megpróbálták kívülről, belülről megsemmisíteni. Velünk nem sikerült, velünk igen.

Nyírfa 2013.03.22. 20:06:22

Üdv. Kedves ZorróAszter!

Az egyik nagypapám vöröskatona volt, sajnos , családi szövevények miatt, csak későn ismertem meg, pedig rengeteg információt hallhattam volna tőle.
Én nagyon büszke vagyok a Tanácsköztársaságra, ha valami világraszóló volt, akkor ez a humanisztikus társadalmi kísérlet, ráadásul, tudtommal minden más országot megelőzve, IGEN.

ZorróAszter 2013.03.22. 20:07:18

Igen, de nem minden cél nélkül.

Nem véletlen, hogy a háborús uszítók Trianonért Károlyit és Kun Bélát akarják felelőssé tenni Tisza, és a többi hülye gróf helyett.

Ez nem puszta ellenszenv vagy rokonszenv dolga.

A politikai cél a mai háborús uszítók előtti út tisztára söprése.

solide 2013.03.22. 20:09:49

Ja, hogy Ön egy lapon kezeli Quoblibet írásait és Virág elvtárs hozzászólásait? Bocsánat, hogy itt jártam, vélhetően eltévedtem a dzsungelben.

ZorróAszter 2013.03.22. 20:14:22

14. Nyírfa 2013. 03. 22. 20:06

Kedves Nyírfa!

Nekem szegény nagybajszú dédim, Takács János volt vöröskatona. Ő egy szép nagy verést kapott érte, hogy részt vett az északi hadjáratban. Eltörték a lábát, és haláláig bicegett szegény.

A dologban az volt az érdekes, hogy a csendőrök csak azt tudták, hogy vöröskatona volt, és mindenkit végigvertek a faluban, akiről ezt hallották. Pedig a parancsnokok között úgy emlékszem, akkor már horthysta főtisztek is voltak. Például ha jól emlékszem, Szombathelyi Ferenc is ott volt.

ZorróAszter 2013.03.22. 20:16:15

Jó, de legalább senkim sem halt meg se az első, se a második világháborúban, se 56-ban.

Viszont anyagilag mindig lenullázódott a család, de az a legkevesebb.

ZorróAszter 2013.03.22. 20:43:00

16. solide 2013. 03. 22. 20:09

Kedves Solide!

Nem baj.

Köszönöm, hogy megosztotta velünk a véleményét.

lujza 2013.03.22. 20:49:25

12. Zorró: Nem tudom, tőle kéne megkérdezni.

Én viszont a Barbárokból érettségiztem. Ez jelent valamit?

ZorróAszter 2013.03.22. 20:50:52

Ja, még egy megjegyzés kedves Solide, ha esetleg visszanézne.

Miért állít be mindig ilyen mérges arckifejezéssel?

Nálam Ön is mindig szivesen látott vendég. És nem emlékszem, hogy vitán kívül bármilyen konfliktus lett volna közöttünk. Még vita is kevés.

lujza 2013.03.22. 20:51:44

Most meg a Uriah Heeptől a Choises-t hallgatom.

www.youtube.com/watch?v=QnMIk8qNiIU

ZorróAszter 2013.03.22. 20:55:18

20. lujza 2013. 03. 22. 20:49

Igen, rémlik, de azt hiszem, az első világháború előtti sztori, nem?

De hát ezek novellák, és hacsak az öreg nem megtörtént eseményeket dolgozott fel, akkor csak szimplán irodalom.

Akkor is, ha köztudomású, hogy Móricz mindig valamilyen első kézből kapott vagy személyesen megélt történetet bodorított novellává.

Nem?

22. lujza 2013. 03. 22. 20:51
Az nem Black Sabbath???

ZorróAszter 2013.03.22. 21:09:44

Ja. Tényleg.

Ezzel tévesztettem össze:

Ozzy Osbourne - Changes
www.youtube.com/watch?v=v0t-xvbfX1c
De a Uriah Heep is tök jó.

lujza 2013.03.22. 21:25:53

Már nyolcnál tart? Ön igen kitartó!

De megint offolok. Még a végén ön is megsértődik.

ZorróAszter 2013.03.22. 21:34:37

Honnan tudta meg ilyen gyorsan?

Egyébként nem vagyok sértődős típus :o)

ZorróAszter 2013.03.22. 21:36:08

Ja és nálam nem csak cenzúra nincs, de OFF se :o)

lujza 2013.03.22. 21:59:16

De mint láthatja az erősebb kutyával szemben minden próbálkozás hiábavaló...
Én is csak az összesblogokban látszom.

Nyírfa 2013.03.22. 22:05:51

17. ZorróAszter

A férfiak, apai és anyai ágon egyaránt, baloldali gondolkodásúak voltak, így, édesapám közelebbről is megismerkedett a csendőrök szerető simogatásaival. A nagypapa, aki, fiatalon úgy vélte, nagyon jó dolog lehet egyenlőként élni egy TBC- és éhezésmentes országban, a " szívére vette " a történelem tapintatlan fordulatait, és viszonylag fiatalon, a sokadik infarktusa után , inkább elköszönt. Fura, kevés időt tölthettünk el egymással, mégis, megviselt a távozása: rendkívül felvilágosult ember volt, korunkat meghazudtolóan modern.
Amikor eltávozott, még csak a hetvenes évek elejét írtuk. Nem gondoltam rá, hogy faggatnom kéne, mesélésre buzdítani - nem tudtam, hogy ki lesz hajítva a szocializmus, mint egy feleslegessé vált, megunt eb, " akiből " aztán történelmi bűnbakot fognak kreálni, éppen azok, akiket az a rendszer felemelt.

ZorróAszter 2013.03.22. 22:07:55

29. lujza 2013. 03. 22. 21:59

Nem baj. Én nem adom fel.

Én nem az erő, hanem a sunyiság jelét látom abban, ha csak cenzúráznak, de nem merik megmondani, mi a bajuk.

Bár való igaz, kutyában is van sunyi.

ZorróAszter 2013.03.22. 22:15:18

30. Nyírfa 2013. 03. 22. 22:05

Szerintem elég sokan érzik a saját bőrükön az 1991-es választásuk következményeit, de hiába minden nosztalgia egy jó időre.

Ha nagyon erőltetnénk a dolgot, csak azt érnénk el, hogy a gyarmattartóink a nyakunkra ültetnék a nyilasokat vérebnek.

Amiben viszont lehet bízni, hogy a burzsujok mohóságukban nem ismernek határt, és így előbb-utóbb megint kihúzzák a gyufát.

hecketaper 2013.03.22. 22:18:03

Köszönöm ezt a remek írást vöröskatona nagyapám nevében is.

ZorróAszter 2013.03.22. 22:22:20

Kedves Hecketaper!

A nagybajszú dédnagypapám nevében is, aki szintén volt vöröskatona: mi is köszönjük.

Nyírfa 2013.03.22. 22:42:24

32. ZorróAszter

Igen, a burzsujok mohósága nem ismer határt. Előbb-utóbb az orrukra fogunk koppintani.
Az apák, nagyapák, dédapák pedig csóválják odaát a fejüket: hát, már megint, mindig ugyanaz, kezdhetik a gyerekek elölről az egészet!
És elölről kezdjük. :-))

A frissülőben nem látszik az írás.

lord 2013.03.22. 22:44:47

Miért került ki a frissülőből?!

ZorróAszter 2013.03.22. 22:48:40

Hát mint rendesen.

Munkában a Népszabadság Főcenzora.

ZorróAszter 2013.03.22. 22:51:17

Úgy látszik, ez nem illeszkedik a vonalba.

Kokó 2013.03.23. 09:28:54

'Aszter, üdv...!
'90 óta tetten érhető, az újkori történelem áttematizálása... Sajnos még történészből is kevés az, aki aki nem akar megfelelni a kor, korszak követelményeinek... (Annál inkább, mert az egzisztenciája is függ az adott hatalmi formációtól)
Ráadásul nem is kell neki hazudni, csak a tényeket olyan sorrendbe szedni, vagy úgy súlyozni, hogy a trendi kívánalmaknak megfeleljen...
Mit várunk akkor egy egyszerű "civiltől" akinek ráadásul érzelmi "kötődése", valamint ideológiai késztetése is van, a jelen trendhez....
Ilyenkor az "objektivitás" is sajátosan értelmezhető, hajlítható... Persze bármelyik irányba...:-))

lord 2013.03.23. 09:32:23

11-re
ZorróAszternek:

Tudjuk, hogy Magyarországon 1849 óta, - a nemzeti tudatba - bevésődött az OROSZ ELLENESSÉG.
Erre rátett az I.vh. csakúgy, mint a 19-es kommünnek a radikális oldala.
Szerintem ezzel magyarázható mindaz, amit Te kifogásolsz, plusz a SZU. (bolsevikok elleni háborúba lépés), és a 45 utáni jobboldali orosz – szovjet – ellenesség, propaganda.
Ha Rákosiék megelégedtek volna:
- a bankok, üzemek államosításával (a munkás személyének csaknem mindegy, hogy tőkésnek, vagy az államnak dolgozik),
- a nagybirtokok felosztásával (kielégítették volna a szegény és kisparasztok földéhségét), és nem bántották volna a kulákságot,
- nem „B” listáztak volna, úgy gondolom, akkor NEM KERÜLT VOLNA SOR 56 - ra.
Túl nagyot akartak harapni, és ebbe tört bele a foguk (fogunk).

Fannyvár 2013.03.23. 10:06:00

Kedves ZorróAszter


hozzászólni nem akarok(tudok?), viszont élvezettel olvasom a hsze-eket (is).


Üdvözlettel

Fanny


ui: hanem ez a beléptetési labirintus!! Fenomenális !! :)

ZorróAszter 2013.03.23. 11:52:55

Kedves Kokó!

Igen, ez így van. Ilyen módszerekkel tudnak egyenlőségjelet tenni a hadban álló Tanácsköztársaság ártatlan és kevésbé ártatlan áldozatai és a világháború milliós hullahegyei, tizedelései, kivégzései közé.

Sőt ma már nem is elégednek meg egyenlőségjellel sem.

Viszont kicsit a mi feladatunk is, hogy mindezekre felhívjuk a figyelmet.

Arra is, hogy a Tanácsköztársaság hadban állt, különítményes Lovas-Tengerész Magyarország viszont nem.

ZorróAszter 2013.03.23. 12:01:47

Kedves Mylord!

Szerintem sokkal bonyolultabb a képlet. Rákosi csak korlátozottan volt ura a tetteinek. És ahol szabad keze volt, ott is sokszor gonoszságokat művelt.

Ha tartósan szembe ment volna a Vonallal, szerintem akkor a szovjetek megtalálták volna a módját, hogyan váltassák le, és tetessenek a helyébe valaki mást.

ZorróAszter 2013.03.23. 12:07:18

Kedves Fanny!

Sajna nem annyira.

Aki ilyeneket ír, mint én, úgy látszik meg kell elégednie azzal, hogy ilyen kerülőúton látszik, amíg azt is le nem tiltják.

Hacsak meg nem únják, hogy még így elég sokan megnéznek, és véglegesen nem törölnek.

Köszi hogy benézett.

maxval bircaman HFJDFHCJ 2013.03.23. 13:08:09

A gond nem a terrorról van, hanem az alapeszmével, az emberiségellenes marxista eszmével.

navigator 2013.03.23. 13:33:15

Kedves Zorró, gratulálok! Nem csupán igaz, hanem míves post is. Én - ugyanebben a témában - csak ezt a rövidke, szürke, magam vázolta korrajzot helyeztem föl Qoudlibet történelemhamisító "naplójához". Engedje meg ideillesztenem, talán nem offolás. Amikor fogalmaztam, szerkesztve korábbi dolgaimból is, az Ön kiváló kritikai írását még nem olvastam (sajnos most fedeztem föl, s nem korábban).

Összpontosítok tárgyunk legvitatottabb összefüggéseire , jelenségeire és személyeire.

Először nézzük meg a Magyar Tanácsköztársaság külügyi népbiztosának (Kun Bélának) azon cselekedeteit, amelyek valamikori ellenségei-ellenfelei szerint bajt hoztak a magyarságra. Így döntsük el, tényleg a nemzet "rárontója" "kártevője"-e ?

Mint a kommunista párt megalapítója és első vezére Magyarországon, a polgári demokratikus kormányzat, az őszirózsás forradalom szülte Károlyi-rezsim megsemmisítésére tört. Ekként - végső soron - nem pusztán azt segítette elő, hogy utóbb ismét felülkerekedjék a magyar történelem konzervatív, illetve jobboldali-antidemokratikus vonulata, hanem azt is, hogy - kvázi büntetésből - az Antant a Csonkaország-sorsot mérje ránk Trianonban. Ekként hangzik az első vád.

Nos, Kun Béla, amiképpen orosz és honi eszmetársai, a saját népe felemelését (elutasítva a polgári nemzetfogalmat) világméretekben, de legalábbis európai méretekben megcélozva, valamint a munkások, a parasztok és az értelmiségiek felszabadulására összpontosítva látta lehetségesnek - a burzsoá létviszonyok hatalma alól. Persze a mából könnyű ezen mosolyogni. Ám akkor is derülünk, ha belehelyezkedünk korélményeikbe? Milyen kapitalizmust ismerhettek ők? Éppen hogy véget ér az I. világháború, húszmillió halottal és mérhetetlen szenvedéssel. A radikális forradalmárok számára ez a kapitalizmus (az imperializmus) törvényszerűen torkollott egyetemes háborúságba. A munkásmozgalom "többségi" (egyezkedő) szárnyát, a "revizionista" és a "centrista-reformista" szociáldemokráciát pedig elragadta a militarizmus felülkerekedő forgataga - valamennyi hadviselő országban. A demokratikus-liberális irányzatok úgyszintén tehetetlennek bizonyultak. A Tőkével meg nem alkuvók okkal hihették tehát, hogy a kapitalista társadalom (mindenféle uralmi formájával együtt, ideértve a demokratikus változatokat is) önmagát túlélte. Csak arra alkalmas, hogy a pusztulást-pusztítást, a szegénységet és az igazságtalanságot állítsa elő újra és újra. Vagyis a társadalmi-történeti haladás (és a valódi humánum) a kapitalizmus tettekben történő felszámolását követelte tudatukban. Ugyanakkor, 1918/19-ben Európa-szerte (az Orosz Birodalomban 1917-ben) forrt a fennálló rendet vitató elemi, tömeges elégedetlenség.

Trianont illetően meg az a történelmi igazság, hogy egyfelől a Magyar Királyság feldarabolását már a világháború alatt eldöntötték az ellenünk szövetkezett nagyhatalmak, másfelől pontosan Kun Béláék vezetésével a Magyar Vöröshadsereg védte országunkat a torzóvá zsugorítással szemben. A szegedi nemzeti hadsereg ellenben (egy időre Budapestet is kiszolgáltatva a román harácsolásnak) a bojárok ármádiájának árnyékában koncolta fel, verte véresre mindazokat, akik mertek "nagyot álmodni" a proletár világszabadságról.

A másik bűn, amelyet leginkább felrónak Kun Bélának, az úgynevezett vörös terror, a Tanácsköztársaság megtorló intézkedései. Bizony e terrort kiváltották ellenforradalmi fegyveres lázadások. A megtorlások áldozatainak számát pedig a Horthy-rendszer apologetái is ötszáz körül fő körül becsülték. A Kommün bukása utáni fehérterrorban viszont max. négyezer-ötezer ember lelte halálát (minimum 1500-2000). Különben éppen Kun enyhített (itthon) a vörös "visszacsapások" szigorán, kapott is érte hideget-meleget saját mozgalmán belül. Meg ismét utalni kell a jelzett korélményekre, az I. világháború négyesztendős, az emberi élet szentségét (s a személyiség méltóságát) vérrel-hányadékkal-húggyal, belek bajonettes kifordításával, géppuskák halálba fektető szimfóniájával, ágyúk pergőtüzével, dezertőrök és kémgyanúsak rutinszámba menő főbelövésével, kötélre húzásával feldaráló kataklizmájára (Verdun, Somme, Marne, Galícia, Doberdó, Isonzó stb.). És ott van még a hátországok nélkülözése, a parádés-cifra úri világ minden hivalkodásával és visszaélésével (amibe nálunk belefért az a jelenség is, hogy nem egy falusi jegyző szexuális ellenszolgáltatást várt a segélyért esdeklő parasztasszonyoktól, miközben férjük, kedvesük valahol messzi földön a Császári és Királyi Őfelségéért harcolt). Vajon akkor a hagyományos erkölcsök, a zsidó-keresztény értékrend felfüggesztése bolsevik találmány?

ZorróAszter 2013.03.23. 14:08:02

5. maxval bircaman HFDJ 2013. 03. 23. 13:08

Kedves MaxVal!

Jó-jó!

De Ön szerint hogyan aránylanak a Tanácsköztársaság veszteségei és bűnei a két világháborút és a Horthy rendszert levezénylő elit által bekövetkezett veszteségekhez és az általuk elkövetett bűnökhöz képest?

navigator 2013.03.23. 14:33:06

Kedves Zorró, a témában kiegészítettem postját egy másikkal:

navigator.nolblog.hu/archives/2013/03/23/Szenes_Hanna_es_a_Magyar_Tanacskoztarsasag/

pietnik 2013.03.23. 14:35:18

Zorró!
Quodlibet postjában kifejtettem azt a nézetemet,hogy a baloldaliságnak,a kommunistáknak ,a TK-nak,a szocializmusnak a lejáratása,az ma szervezetten ,egymás tudtával,és egymást kiegészítve történik!Ez igazolni kívánja,hogy a ma előretörő fasiszmus nem is volt olyan embertelen,de a szocializmus,embertelensége az világraszólóAhogy ezt elég hosszan kifejtettem,arra Q. egyáltalán nem reagált,mintahogy nem reagált rá Little,GEX,sem Kéri,sem pedig egyik olyan bloggazda sem,akiknek ilyen céljai lehetnek!
Ez a törekvés ,szerintem,abból adódik,hogy mind hazai,bot,és tolvajcsinálta burzsoáink,valamint a nemzetközi tőke tart egy megmozdulástól,annak erőszakba torkolló változatából,valamint attól is,hogy a burzsoá réteg józanabb része az hajlandó olyan kompromisszumookra,amelyek a már globálissá váló tőke hatalmát korlátozná!
Nem hiszek abban ,hogy a tőke konok képviselői, monopolisták,bankárok,és sleppjük valaha is szolidáris lenne az elnyomottakkal valaha is,inkább leírnák,eliminálnának sokmilliárd embert azért,hogy újra beinduljon a pénz ,számukra kedvező körforgása.Hisznek ebben ,annak ellenére,hogy visszafordulásra ma már nincs lehetőség,az összeütközés elkerülhetetlen!És az EU is látja szivesebben Orbán Mo. élén,mint egy radikális,balos,a tőkével szembeforduló,hatalmát megnyirbálni szándékozó hatalommal!
Hát még azok,akik ebben a katyvaszban jól érzik magukat!
És azon sem csodálkozom,hogy a nagy csinnadratta ellenére az ellnzék még mindig csak ott
tart,hogy sössze kellene fogni,de minek,meg kivel.?
Érdekes módon,itt közülünk senki nem akar egy szocialista forradalmat,csak egy szolidárísabb,szociálisan érzékenyebb társadalmat,és lám ,mekkora az ellene való hurrogás!
De addig is,míg ott balabbik oldalon észbe kapnak(vagy nem!!)nem kell engedni a törénelemhamisíítóknak ,a gyalázkodóknak,a náci,és tőkés mosdatóknak,sem az ezeken az eszméken meggazdagodóknak,sem a hulladékból élő,acsarkodó trolljaiknak!!!

ZorróAszter 2013.03.23. 14:39:51

Kedves Navigátor!

Köszönöm.
Nálam egyébként nincs OFF se, ha esetleg formálisan az lett volna.

Esetleg két megjegyzésem lenne.

Magyarországon a nemesség volt magyar. A nemességé volt Magyarország.

A munkás, a paraszt legfeljebb magyar anyanyelvű lehetett. És kétségtelen, hogy hagyták, hogy a magyarságáról azt gondoljon, amit akar, de a lényeg akkor is az előbbi volt.

A másik a Tanácsköztársasággal kapcsolatos:
A Tanácsköztársaság idején alig voltak Magyarországon kommunisták, ami nem nagyon látszott, mert a volt szociáldemokraták, még a korábbi jobboldaliak is eléggé fel voltak paprikázva.

Bokányi már Tisza alatt is azt ordította a Parlament előtt, mielőtt kardlappal megsimogatták a hátát, hogy ha a kormény nem pusztul a helyéről, követjük az orosz példát.

A támogatók a társadalom legszélesebb köreiből kerültek ki. Leginkább a méginkább felpaprikázott katona és volt hadifogoly tömegekből.

A tanácskormány anarchiát örökölt, és nem volt igazán a helyzet ura. Ez vonatkozik a terrorra is: kiküldött egy vörösőr szakaszt elfogni pár hőbörgőt, de azok egymást is felheccelve akasztgatni kezdtek.

Az ezzel kapcsolatos káoszt mutatja, hogy kik voltak az áldozatok, és kik voltak, akik épp bőrrel megúszták az egészet (Szombathelyitől Gömbösig, Beregffytől Horthyig).

Állítólag Horthy is kapott egy táviratot otthon, Kenderesen, befogatott, és ment Szegedre.

pietnik 2013.03.23. 14:49:14

Az pedig,hogy Rákosinak a mozgása korlátozott volt a mozgástere,csak részben fogadom el!Mert mi is volt akkor?!
Most egy nevetséges szlogennek tartjuk azt,hogy"elvtársak,a nemzetközi helyzet fokozódik",de akkor ez véres valóság volt!
49-től 56-ig összesen 250 összeesküvés-jellegű szervezkedést lepleztek le,számtalan halálos ítélettel megfejeleve!Csak erről a jobboldal hallani sem akar,arról sem,hogy az USA vezetésével ,összefogva a jelentős nyugati országokkal,többek között a feléledő nácizmus bűvöletében élő Németországgal,és az emigráns magyar fasiszta körökkel rágalomhadjáratba kezdtek a magyar rendszer ellen,támadva diverzióval,ideológiailag,gazdaságilag egyaránt!
Nagyon sok per,amely et ma koncepciósnak tartanak,és állítanak,az nagyon is megalapozottan hozták meg súlyos ítéletüket!!
Hogy saját embereik ellen fordultak Rákosiék,ez igaz,de ahhoz,hogy nyugodtan mondjuk ki,hogy ezek nem voltak megalapozottak,ahhozismerni kelene a hátterét.Mert amit ma nézeteltérésnek mondanánk,akkor az lehetett hatalmas buktató is,nem beszélve a provokációkról,a tévesen értelmezett internacionalizmusról!
Így utólag pedig azt mondom,hogy a baloldali mozgalmak tisztázták akkor a kérdéseket Rákosi,és Sztálin körül erről a baloldali örökösöknek elszámolniok a jobboldal felé még véletlenül sem kell,és arról sem,hogy a nagy sztalinizmus jegyében valamelyik fasiszta diverzánsnak,árulónak a nyakába kötelet tettek,vagy uram bocsá,valamelyik papot börtönbe csuktak csak azért,mert elfelejtkezett arról,hogy hol van,vagy arról,hogy mit beszélhet!

ZorróAszter 2013.03.23. 14:52:38

49. pietnik 2013. 03. 23. 14:35

Kedves Pietnik!

Én is úgy gondolom, hogy itt nem elsősorban a történelmi hitelesség a kérdés.

A régi háborús uszítókat, az országot háborúba döntőket, nácikat, nyilasokat nem történelmi szimpátiából próbálják mosdatni egyesek, hanem mai napipolitikai érdekből.

A mai háborús uszítóknak, náciknak, nyilasoknak próbálják tisztára söpörni az utat.

És ez az, amit nem szabadna hagynunk akkor sem, ha erősebben cenzúráznak minket, mint a nácikat.

Akkor hangosabban kell üvöltenünk.

Persze amíg végleg el nem hallgattatnak.

navigator 2013.03.23. 14:53:55

Kedves Zorró! Bízom benne, hogy egyik kommentemet se tekinti tartalmilag OFF-nak (46. és 48.).

"A Tanácsköztársaság idején alig voltak Magyarországon kommunisták..." (50.) Természetesen fiatal kommunista mozgalom volt, tojáshéjakkal a hátsóján. Ugyanakkor tény, hogy az első magyar "állampártot", a Tanácsköztársaságot igazgató, hatalmát gyakorló Magyarországi Szocialista Pártot 1919. március 21-én hozták létre a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Kommunisták Magyarországi Pártja vezető politikusai a két párt egyesítésével. Mindenképpen óvatosan bánnék - ez esetben is - a retrospektív közelítéssel.

navigator 2013.03.23. 14:59:26

/Lemaradt 53.-ról; korai Enter.../

Kedves Zorró, a többi vonatkozás tekintetében - a Tanácsköztársasággal kapcsolatban - azonosak, de legalábbis közeliek a nézeteink. Talán most nem tévedek.

Megtenné, hogy bekukkant a Szenes Hanna és Magyar Tanácsköztársaság c., bírálatnak szánt szösszenetemhez? - belinkelve itt fentebb: 48.

ZorróAszter 2013.03.23. 15:18:22

51. pietnik 2013. 03. 23. 14:49

Az a rémes, hogy a nyilasok meg az egyéb szélsőjobbos összeesküvők pár évvel megúszták, a balosokat meg életfogytiglanra vagy halálra itélték.

Régen volt egy ÁVH-ról szóló sorozat, amit azóta se nagyon vetítettek. Derék magyar ellenállókról beszéltek, és közben dobálták egymásra a különböző illegális kiadványaikat. Kiváncsi voltam a címekre, ezért megállítottam a videót, mert olyan gyorsan dobálták, hogy egyébként nem lehetett elolvasni.

Az egyiken felakadt a szemem: Miért vagyunk hungaristák?

Egy másik esetben gimnazisták sokszorosítottak kiadványokat Magyar Harcosok Bajtársi Közössége Politikai Osztály felirattal.

Hónapokig az egész ÁVÓ őket kergette, mert azt hitték, tényleg az MHBK emberei dolgoznak itthon. De szerencsére ők megúszták valami enyhébb büntetéssel.

De azzal egyetértek, hogy ha összevetjük, hogy milyen módszerekkel folyt a kommunisták üldözése a világon, ahhoz képest még Rákosi és Péter Gábor is szelíd őzikének tűnik.

Abban a "piszkos háború"-ban, amit most a szegény új pápával kapcsolatban pedzegetnek, 30 ezer embert gyilkoltak meg csak Argentínában pár év alatt.

És nem évekkel a születésem előtt, hanem amikor már éltem, és állandóan azt szajkózta a Szabad Európa, hogy milyen elnyomás alatt tengődünk mi itten a vasfüggöny mögött.

ZorróAszter 2013.03.23. 15:31:45

53. navigator 2013. 03. 23. 14:53

Kedves Navigátor!

Mint említettem, nálam nincs OFF, mindenki beszélhet bármiről. Akár egymással is chatelhet. Nem hiszem, hogy bárkit zavarna.

Igen, már az előbb, mikor először mutatta a linket, elolvastam.

navigator 2013.03.23. 15:37:00

56.

Megosztaná velem, kedves Zorró, ha lehet, nem itt, vonatkozó felfogását? Vagy Ön nem merészkedik be hozzám, mint én Önhöz?

Funyi1 2013.03.23. 15:41:13

A Tanácsköztársaság egy Zsidóterror volt!

navigator 2013.03.23. 15:42:48

Továbbá, kedves Zorró, itteni 46. sz. kommentem tartalmát illetően szintén hallgat... Ráadásul nem is ellentétes jelen postja felfogásával. Ennyire nehéz elismernie, ha valamiben tartalmilag egyetért velem? E jelzésem vonatkozik itt 53. sz. kommentem második (hosszabb) bekezdésére is...

Félreértés ne essék, megvagyok bárki engem tükrözése nélkül is, de miért ne csináljuk korrekten, ha már ingyen van?

ZorróAszter 2013.03.23. 16:09:22

Kedves Navigátor!

A 46. számú kommentjére válaszoltam 50.-nél.

Az 53..-es kommentje tényeket sorol fel, amiket nem vitattam, és nem mond ellent azoknak, amiket írtam. Én a kommunisták kis számáról beszéltem. És arról, hogy hiányuk nem volt szembetűnő a felpaprikázott szocdemek és a katonatömegek radikalizmusa mellettt.

54.-re pedig 56.-ban válaszoltam.

--------------------------------------------

Igen. Valóban kerülöm azokat a blogokat, ahol megcenzúráztak és/vagy kitiltottak.
Ha ilyen blogban megjelentekkel kapcsolatban van mondanivalóm, akkor azt szoktam jelezni azzal, hogy "Komment helyett".

Ez a post is ilyen egyébként.

navigator 2013.03.23. 16:53:28

60.

Senkit nem moderálok, aki MOSZAT-kompatibilisen kommentel. Ön akkor nálam belecsúszott destruálásba, terelésbe. Hiába figyelmeztettem. Viszont továbbra is törlöm a személyeskedést, az offolást, a szélsőjobboldali megnyilvánulásokat. Öntől régóta nem tapasztaltam egyiket se, ezért már jó ideje visszaállítottam "bemeneti" lehetőségét.

Természetesen, ha Ön valamikori eljárásomat (két éve legalább?) ma is bántóan igaztalannak érzi, joga van nem igénybe venni a lehetőséget.

Sejtettem, hogy valami ilyesmi dolgozik Önben. Sebaj, végre elvállalta.

Én ellenben nem engedtem személyes elfogultságának, s az Ügy érdekében kommenteztem Önnek. Nem bánom. Ha azt szeretné, hogy garantáltan ne látogassak el Önhöz ilyen esetekben se, egyszerű dolga van. Tűrjön meg postjánál velem szembeni durva személyeskedést...

Ez viszont nem stimmel (idézem): >Ha ilyen blogban megjelentekkel kapcsolatban van mondanivalóm, akkor azt szoktam jelezni azzal, hogy "Komment helyett". Ez a post is ilyen egyébként.< Tudniillik szóban forgó postom utóbb jelent meg, mint az Öntől itt olvasható.

Apropó! Csupán kérdem, nem én hívtam figyelmét drótlevélben Qoudlibet postjára? Különben nem számít. A lényeg, hogy meg tetszett szólalni.

ZorróAszter 2013.03.23. 17:34:04

Kedves Navigátor!

"Sejtettem, hogy valami ilyesmi dolgozik Önben. Sebaj, végre elvállalta."

Ön úgy tesz, mintha nem ez lett volna legalább a harmadik alkalom, hogy mindezt elmondtam Önnek.

Azt is, hogy utálom ismételgetni ugyanazt, mint egy papagáj.

"Én ellenben nem engedtem személyes elfogultságának, s az Ügy érdekében kommenteztem Önnek. Nem bánom. Ha azt szeretné, hogy garantáltan ne látogassak el Önhöz ilyen esetekben se, egyszerű dolga van. "

Ezt úgy írja, mintha én tiltottam volna ki Önt és nem fordítva történt volna.

relatív 2013.03.23. 17:42:55

Szia ZorróAszter !

Gratulálok ismételt kiállásodért a tényekhez való ragaszkodás mellett, valamint abból következő emberi állásfoglalásod kinyilvánítása okán.

Sajnos manapság - IS - általános egy kisebbség ( egyben embertelen tulajdonsággal rendelkező ) agresszív hatása a nem igazán tájékozott emberekre, hasonlóan az 1945 előtti időkhöz, ahol a magyar csak - egyetértve írásodban olvasottal - " Magyarországon a nemesség volt magyar. A nemességé volt Magyarország.
A munkás, a paraszt legfeljebb magyar anyanyelvű lehetett. És kétségtelen, hogy hagyták, hogy a magyarságáról azt gondoljon, amit akar, de a lényeg akkor is az előbbi volt."

Szerintem a mérnök, az orvos, a történész... nem lehetne sehol sem elfogult a tényekkel kapcsolatban, van egy emberi minimális 'tartás', ( mihez tartás ), melynek alapján azok megítélhetők objektívan, a kiváltó okok, és az arra való reagálás nem szubjektív alapon való mérlegelésével.

Ezen az alapon dönthető el a történelem múlt vagy napjainkban észlelhető eseményei IS, melynek írásodban igen szép példáját olvashatják még az elvetemült emberek IS !

( még az olyan állításoknak IS van aki bedől - naivan, vagy zsigeri tudatlanságát elismerve -, hogy a kommunizmusnak ( ami még nem volt a világon sehol sem, bárki állítja IS ! ) áldozata 100 millió ember !!!, De ezek egy szót nem ejtenek a jobboldal ( háborúban, vagy anélküli ) több 10 milliós közelmúltban elszenvedett áldozatairól !!! )

Atlasz 2013.03.23. 17:52:54

Kedves Zorró, ennél azért többre tartottalak. Ha önálló bejegyzésként teszed fel, vitaalapnak tetszene a túlzásaival és a felületességeivel együtt, mert ...
de ennek semmi köze Quodlibet írásához azon kívül, hogy a kor megegyezik.

ZorróAszter 2013.03.23. 18:25:28

Kedves Atlasz!

Köszönöm, hogy megosztotta velünk a véleményét, mert ez ugye egy vélemény.

A legparányibb tény, vagy ellenérv feltüntetése nélkül.

Igen. Így van. Quodlibet és társai kis szubjektív sztoriaiból áll össze A Nagy Hazugság.
Igen. Ezt szerettem volna mondani.

relatív 2013.03.23. 18:35:18

Azt gondolom, hogy ha valaki bírál valamit ( igazság alapon, vagy anélkül ) akkor a bírálatnak akkor van értelme, ha a bírálat konkrét.
Az a mai regnálók által elterjesztett, általános negligálást egy értelmes ember nem követhet !

Persze már többször kértem a pro és kontra ellenzéseknél IS példát konkrétan, még egyetlen bíráló sem volt ere képes. Így a volt miniszterelnök bírálói IS csak az elítéléséig jutnak, de egyetlen tévedését nem tudták felemlíteni.

ZorróAszter 2013.03.23. 18:36:04

63. relatív (látogató) 2013. 03. 23. 17:42

Szia kedves Relatív!

"Szerintem a mérnök, az orvos, a történész... nem lehetne sehol sem elfogult a tényekkel kapcsolatban, van egy emberi minimális 'tartás', ( mihez tartás ), melynek alapján azok megítélhetők objektívan, a kiváltó okok, és az arra való reagálás nem szubjektív alapon való mérlegelésével."

Ám sajnos a politikai propaganda sarkalatos pontja a történelem, és méginkább a történelemhamisítás napi politikai érdekekből.

A politikában pedig rengeteg pénz van, nem csoda, ha sok történész elcsábul.

Viszont a történelemhamisításnak éppen ezért szörnyű következményei is lehetnek. Az még csak a kezdet, hogy a nácik ezek leple alatt kimásztak a budiból, sőt elmásztak a Parlamentig is.

relatív 2013.03.23. 18:59:19

Az azért előttem - talán előtted IS kedves ZorróAszter - érthetetlen, hogy országunkban miért van nagyobb 'ereje' a negatív véleményeknek, és miért van - más államoktól kissé eltérően - az egyébként nyakas magyarok közt ilyen nagy húzóereje ( ellentétben a becsületes kiállással az igazság mellett ) a megalkuvásnak, alázatnak ?

A generációk tájékoztatása sem lehet meg a magyarul olvasható történelmi írások nélkül, de egy ennyire hazug megítélése a tényeknek - a folyamatosan változó rendszerekkel párhuzamosan - a magyar történészek jó része által hazánkban sajnos erre egyre kevésbé fogadható el autentikusnak !

maxval bircaman HFJDFHCJ 2013.03.23. 19:07:26

"De Ön szerint hogyan aránylanak a Tanácsköztársaság veszteségei és bűnei a két világháborút és a Horthy rendszert levezénylő elit által bekövetkezett veszteségekhez és az általuk elkövetett bűnökhöz képest?"

A TK szemben az egész magyar történelemmel? Furcsa összehasonlítás.

ZorróAszter 2013.03.23. 19:19:29

Kedves MaxVal!

Ne mondja, hogy ilyen összehasonlításról még sosem hallott.

Csak most, hogy konkrétan rákérdeztem az Ön véleményére, kellemetlennek érzi a választ.

ZorróAszter 2013.03.23. 19:28:44

Kedves Relatív!

Bocs, hogy mindig először átsiklok a kommented felett, de az ikon hiánya miatt úgy látszik, mintha a kommented az előző komment vége lenne. Én meg úgy látszik, elég vaksi vagyok.

Szerencsére az csak a látszat, hogy a magyar társadalom többsége beszopja a sok hazugságot, történelemhamisítást. Akár pl. 56-al, akár pl. a Tanácsköztársasággal kapcsolatban.

Én a magam környezetében nem is igen tudok ilyenről.

Inkább azt gondolom, hogy a magyar társadalom azt tanulta meg az elmúlt 1000 évben, hogy jobb ha befogja a száját. Abból nem lehet baj.

navigator 2013.03.23. 19:30:00

52.

Kedves Zorró! Igaz, blogban én nem tűrök meg olyant, amitől felfordul a gyomrom vagy rombolja a munkámhoz kapcsolódó vitát.

Még egyszer rákérdezek. Emlékszik ugye, hogy jelen postja előtt küldtem Önnek e-mailt , amelyben figyelmébe ajánlottam Qoudlibet szóban forgó postját, jelezve, hogy jómagam már több ízben megbíráltam.

ZorróAszter 2013.03.23. 19:54:16

Kedves Navigátor!

Gondolom, emlékszik még, hogy viszonylag ritkán nézem meg a leveleimet. Most nem emlékszem, utoljára mikor, de hogy három napnál régebben, az biztos.

navigator 2013.03.23. 22:01:08

73.

Bocsánat, Zorró, de soha nem követtem levelezési metódusait. Sajnálom. A papagájságával (62.) kapcsolatban pedig. Én ezt inkább úgy érzékelem, hogy - mint egy előző, az Ön makacsságának tudható, valójában periferikus vitánkban már fogalmaztam - Önnönmagát helyezi mókuskerékbe. És igyekszik elszédíteni partnerét, hogy Önnel együtt pörögjön. Na, erre nem vagyok vevő. Már koromnál és testi nyavalyáimnál fogva se. Ezért hát most elköszönök, meghagyva Önnek az utolsó riposzt lehetőségét. Minden jót!

navigator 2013.03.23. 22:04:25

Hoppá! Műsoron kívül. Remélem segítettem felnyomni a kommentszámot. Mert e post eltávolítása a Frissekből (ha jól értettem, ez történt), szerintem is érthetetlen, mi több, felháborító. Ám talán a kommentszám révén bejut az egyik feedbackbe.

lusta 2013.03.23. 22:14:29

Szép, szép ez a nagy oroszellenesség, de azt azért mindenki elfelejti, hogy Joszif Visszarionovics Sztálin és Lavrentij Pavlovitsj Berija grúzok voltak.

ZorróAszter 2013.03.23. 22:41:25

75. navigator 2013. 03. 23. 22:04

Köszönöm, de mindenhonnan letiltottak, nemcsak a frissülőből.

Úgy látszik, ma nem a kedvenc cenzorom van szolgálatban, mert ezt az indirekt megjelenést is le szokták tiltani pár perc után.

KerekesZS 2013.03.23. 22:46:19

Kedves Aszter! Olvasva Önt, megemlítenék még egy furcsaságot, a történelemhamisítások egy másik döbbenetes folyományát: nem is volt első világháború, igaz lehet, hogy volt valami csetepaté szerű.. a történet sokak fejében Trianonnal kezdődik...
Azt gondolom, hogy a szembenézést a múltunkkal nem a két világháború között és nem a második alatt elkövetett borzalmakkal kellene kezdenünk..

Kokó 2013.03.23. 23:22:57

79,: Max
Ha Te úgy tudod hogy a Magyar történelem az általad jelzett időszak alatt zajlott le, akkor ugorj neki a tanulásnak, rád fér...Nem valami gőzös fejű "disszidenstől" kell az ilyet tanulni, mert az bizonyára belátod eléggé szubjektív...
Tudod, a történelem az olyan, hogy zajlik nincsenek markáns határai, a felosztása, szakaszokra bontása csak mesterséges... Minden mindennel összefügg, ok okozati egymásra hatásokból állnak, egyszóval bonyolult... A tények bizonyítása (nálad bizonygatása) érzelemfüggő ahelyett, hogy száraz objektív lenne...
Ha nem tudsz valamit, ne szégyelld kérdezz olyat aki itthon éli az életét, tudod azt a dolgot, amit neked sajnos az iskolában kellet volna megtanulnod Persze csak ha igazi töritanárod lett volna... Vagy ha az volt, akkor hinned kellett volna neki...

Itoérambolafoci 2013.03.23. 23:28:13

58. Funyi1 (látogató)
"A Tanácsköztársaság egy Zsidóterror volt!"
----------------------------------------------------------

Hmmm.
Érdekes álláspont.
Mondanék hozzá két apró adalékot.

1. A népbiztosoknak kb. a fele volt zsidó származású, de ezek mindegyike hitelhagyott zsidó volt.
A zsidó származású népbiztosok a beszédeikben mindig leszögezték, hogy sem a zsidó néppel, sem a zsidó vallással nem vállalnak semmiféle közösséget, hanem kizárólag magyar kommunistának tartják magukat.

2. A jobberek által Kun Béláék "terrorjaként" előadni próbált kegyetlenkedéseket az ún. Lenin-fiúk követték el.
A Lenin-fiúk a Monarchia feloszlatott hajóhadának tengerészeiből verbuválódtak, és a vezetőjük egy keresztény ember volt, nem pedig egy zsidó.
Tehát a Tanácsköztársaság alatti kegyetlenkedéseket egy keresztény irányítás alatt álló különítmény követte el, és nem a zsidók.

Ezek után érdekes volna megtudni, hogy a Tanácsköztársaság mitől lett volna "zsidóterror".

Itoérambolafoci 2013.03.23. 23:39:49

79. Kokó

Való igaz, hogy a XX-ik századi magyar történelem csak akkor válik érthetővé, ha 1800-től kezdve vizsgáljuk.

A reformkorszak nélkül érthetetlen 1848.
1867-1914 nélkül érthetetlen az I.VH.
Az I. VH nélkül érthetetlen a TK és a Horthy-korszak.
A Horthy-korszak nélkül pedig érthetetlen a Kádár-korszak.

És a fentiek nélkül érthetetlen a magyar jobboldal 1990 utáni gyalázatos, nemzetellenes politikája.

ZorróAszter 2013.03.24. 00:25:46

78. KerekesZS 2013. 03. 23. 22:46

Kedves KerekesZS!

Ez tényleg így van, tényleg van a hamisítási törekvéseknek ilyen, már kontraproduktív szintje is, amit szerintem az inspirál, hogy a társadalom hallgatását a korábbi hazugságokra helyeslésnek tekintik.

De szerencsére a társadalom többsége megvonja a vállát, de nem hisz ezekben.

A túlzásokon is még merünk röhögni: Kun Miklóson, M. Kiss Sándoron, Schmidt Márián.

maxval bircaman HFJDFHCJ 2013.03.24. 08:10:19

70.

Miért lenne kellemetlen.

A válasz: a Horthy-rendszer sokkal jobb volt a TK-nál. Ezen az a tény nem változtat, hogy az utóbbinak sokkal több áldozata volt. Ezért mondtam: nem az áldozatok száma a fő tényező.

hecketaper 2013.03.24. 08:18:30

Akárhogy is rejtegetik ezt a posztot,lám,még Funyi is idetalál,hogy böffenetét gondosan elhelyezhesse. Arra nem is gondol őkelme,hogy a zsidók nem csak a népbiztosok között voltak felülreprezentáltak,hanem a gazdag városi polgárság,a bankárok,iparmágnások,gyárosok ,vagyis a tanácshatalom kárvallottjai között is. Ilyen szemszögből akár zsidóellenesnek is nevezhetnénk a Tanácsköztársaságot.
Így még Funyinak is tetszene!

lujza 2013.03.24. 08:29:12

Nu, akkor Funyinak is ajánlanám a fent említett Móricz novellát.

Maxnak meg: minden nézőpont kérdése. Tudod: ki mint él.....

tarski 2013.03.24. 08:44:03

Zorro!

Anyai nagyapám 1919-ben Hajdúszoboszló jegyzője volt. Amikor Szamuelly elvtárs éppen arra járt akasztgatni, mert úri kedve úgy tartotta. mások mellett a nagyapámat is felaggatta volna. Csak az ottani kisgazdák akadályozták meg abban, hogy ez ne történjen meg.

Ezt vajon hogyan engedélyezed értelmezni, Te mindenkinél a legqrva okosabb büdös komcsi?

T.

Nyírfa 2013.03.24. 09:37:45

Funyi igazolásokat keresgél, amiket felhozhat a lelkiismerete elaltatására, miért is választotta a jobbikot. Nem baj, ha a zászlóként lobogtatott magyarázatok nem igazak, nem baj, ha esetleg magától nem is találna ki blődségeket, elég, ha mások a szájába adják, azok, akik mellé odacsapódott, akiket - ő tudja, miért --, vonzónak talál, most vonzóbbnak, mint a józan észt, a sokat hangoztatott tisztességet, az emberi tartást.
Majd változtat, ha akar.

Nyírfa 2013.03.24. 09:39:47

83. max, ezt, 99 % hogy Te sem gondolod komolyan. Mert, ha netán mégis, az baj.

Nyírfa 2013.03.24. 09:45:40

86. tarski

Te az a tarski vagy, aki úton-.útfélen Bibóra hivatkozik, és magát demokratának titulálva veregeti a saját vállát ? :-))

Azt hiszem, pont az ilyen handabandázók miatt történhetett meg , hogy így félrecsúszott ez az ország.

Nyírfa 2013.03.24. 09:58:20

81. Itoérambolafoci

Én ezer évet szoktam említeni, mert úgy látom, hogy a koppányi és az istváni gondolatok-törekvések , illetve az őket támogató csoport-ellentétek alapvetően meghatározták a történelmünket. A hagyományok követésének elvetése és a keresztény vallás , félig-meddig ráerőszakolása az akkori magyarságra , melegágya lett a megosztottságnak.
Azt hiszem, a magyarság identitászavara az akkori ambivalenciákra vezethetőek vissza.

lujza 2013.03.24. 09:58:40

86-ra: Mert mindenféle felfordulásnál sok emberből előgurul az állat.

Kokó 2013.03.24. 10:02:47

Nyírfa, és akkor még most visszafogta magát, mert nem pottyantotta ide a "könyvének" a linkjét.
Volt akinek fel is akasztották a nagyapját, mégsem szarik arra az asztalra, ahol ingyen kiművelték,aztán meg zabálta a 3,60-as kenyeret...
Saját gondolatai nincsenek, csak egy "Bibókarikatúra" tudott lenni belőle...
Még kérdezni sem tud igazat, csak mondja a sértett "komcsizó" dumáját minden alap nélkül...
Az ilyenek árulták el akkor is az országot...

maxval bircaman HFJDFHCJ 2013.03.24. 10:27:18

92.

Ingyen? Ez a legnagyobb tévedés. A komcsik az emberektől elvett pénzből egy részt visszaadtak, ez lenne ingyen? Kirabollak, majd visszaadok neked egy részt, aztán amikor nem vagy hálás, még te vagy a hibás?

Nyírfa 2013.03.24. 10:29:34

92. Kokó

Egyet gondolunk.

Itoérambolafoci 2013.03.24. 10:57:01

90. Nyírfa

Valóban, a turáni átok (ami szerint egészen addig belső viszály fogja a magyarságot pusztítani, amíg a kereszténység szellemi uralma alatt élünk) az elmúlt ezer év alatt végig igaznak bizonyult.

Lassan már ideje volna ezt végre komolyan vennünk.

Itoérambolafoci 2013.03.24. 11:04:45

93. maxval bircaman HFDJ

A világ minden társadalma a javak újraelosztásáról szól.
De újraelosztás és újraelosztás között hatalmas különbségek lehetnek.

A Kádár-rendszer az újraelosztást a szegénység felszámolására és a korábbinál gyerekbarátabb társadalom megteremtésére fordította, hogy a következő generációnak egy jobb jövőt biztosíthasson.

A rendszerváltás utáni jobboldali kormányok viszont látványosan felélik a jövőt, cserben hagyják a gyerekeket, és tömeges mélyszegénységet teremtenek.

Ez itt a lényeg.

Itoérambolafoci 2013.03.24. 11:19:09

86. tarski

Történetedből nekem az jött le, hogy még az akasztgató Szamuelyt is meg lehetett győzni egy ember ártatlanságáról.

Egy igazi virtigli diktatúrában ilyesmi nem igazán szokott megtörténni.

Ez tehát számomra egy pozitív történetnek tűnik :-)

Pont olyannak, mint Sára Sándor története a szerb-magyar faluról, ahol Horthy szerbmészárlásait a magyar lakosok élősorfala, a szerb partizánok magyarmészárlásait pedig a szerb lakosok élősorfala akadályozta meg.

Ami pedig az arányokat illeti: az I.VH-ban értelmetlenül elpusztult 600 ezer magyarért MINDEN olyan politikust és állami tisztviselőt háborús bűnösként halálra kellett volna ítélni, aki a háborús készülődést és a háború kirobbantását érdemben támogatta.

Ez lett volna a minimum.
Sajnos, ebből kizárólag csak Tisza kivégzése valósult meg.

navigator 2013.03.24. 11:44:55

77.

Kedves Zorró, küldjek Önnek konkrét e-mail címeket, hogy hol intézze e felemás kitiltásának ügyét? Ha kéri, jelezzen nekem itt vagy drótpostán, s röpítem Önnek!

Kokó 2013.03.24. 11:47:24

Max, tőled mit vettek el amíg tanultál? Te aztán semmit nem tettél bele a közösbe, tehát te ténylegesen loptál, és még fikázod is akiket megloptál...
Te a "svédasztalhoz" zsákkal mentél, aztán meg úton útfélen azt szajkózod milyen szar volt a "kaviár" meg a "lazac"....
Na ez a morál volt az, ami gajra tette a szocializmust nem az hogy nem volt hatékony...
Az ilyenek lopták szét, nem a melós aki csak betett....

maxval bircaman HFJDFHCJ 2013.03.24. 12:42:53

99.

Nem, ez abszurd hozzáállás. Tőlem semmit sem vehettek el, hiszen 1967-ben születtem. Ellenben amit a kommunista állam "adott", az nem az égből pottyany le, hanem mindenki pénzéből lett. Azaz ninsc miért hálásnak lenni a kommunista államnak.

Nyírfa 2013.03.24. 12:55:33

95. Itoérambolafoci

Ha a kereszténység úgy működne , ahogyan azt Jézus mutatta, akkor nyugodtak lehetnénk, mert csupa-csupa áldás lenne az életünk.
De az ember felülír mindent, mit neki Jézus, majd megmutatja, ki az úr a háznál. Így lett a kereszténységből maga a megtestesült erőszak.
Elég lenne, bőségesen elég, figyelmesen élni.

Amúgy , ha hinni lehet a jóslatoknak, a frissen megválasztott pápa lesz az utolsó , aki a kereszténységet megszégyenítő katolicizmust pápai szinten képviseli, illetve, talán ő maga hozza el a megújhodás szellemét.
Meglátjuk!
Szerintem minden népnek meg kellene élnie a sajátosságát, szabadon , kreatívan - ennél békésebbet, ha úgy tetszik, keresztényibbet, nem is igen kívánok. :-))

tarski 2013.03.24. 12:59:46

97-re!

Tormay Cécile: Bujdosókönyv c. kötetéből elolvashatod azt, hogyan történtek ezek a kivégzések. Leszámítva a durva antiszemitizmusát, ezeket a részeket elhiszem neki, mert hasonlókat hallottam én is.

Azt még ma sem tudjuk a családban, hogy a nagyapámat miért nem lógatta fel, a lényeg az, hogy a csodával határos módon megmenekült. De nem ez volt a jellemző, tehát nem lehet ezt általánosítani sem. Az általános az volt, hogy akinek vagyona volt, azt felakasztotta.

De itt nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Zorró miként ítélkezik az I. VH felett, amit ma már minden liberális demokrácia, demokrata elítél. Ezzel szemben egyetlen büdös komcsi sem követte meg a világot a kommunizmus bűnei miatt, pedig volna miért. Ez a különbség a demokrata és a komcsi gondolkodásmód között. S ez utóbbi jellemzi Zorrót is.

T.

tarski 2013.03.24. 13:08:38

89-re!

Igen, én vagyok az, aki világosan leírtam a liberális demokráciák rendszerhibáit A demokrácia lényege c. sorozatomban. Ha ezt Te nem ismered, akkor az a Te bajod.

Sőt, én vagyok az, aki A demokrácia új világrendje c. tanulmányomban leírtam azt is, hogyan kaparintja a kezébe a globális pénzügyi piac a politikai hatalmat, és hozza létre az ún. posztdemokratikus állapotot, s hogy ennek milyen súlyos következményei lehetnek/lesznek. Ha ezt sem ismered, akkor az is a Te hibád.

Egyébként meg, ha handabandázást olvasol ki a cikkeimből, akkor azt ott írd le konkrét formában, mert csak úgy tudok rá válaszolni. A TE handabandázásodra így nem tudok érdemi magyarázatot adni.

T.

Nyírfa 2013.03.24. 13:31:33

103. tarski

Hát, kedves tarski, nem Te vagy az egyetlen a Nolblogon, aki ki nem hagyná a saját művekre való hivatkozást, de, az érdeklődésem felkeltéséhez egy kicsit több intelligencia kell: szerénység, alázat, pártatlanság, széles látókör - ilyesmik. :-))

Az itteni megnyilatkozásaid alapján egyetlen szó jut eszembe: stupid.

ZorróAszter 2013.03.24. 14:00:20

83. maxval bircaman HFDJ 2013. 03. 24. 8:10

"A válasz: a Horthy-rendszer sokkal jobb volt a TK-nál. Ezen az a tény nem változtat, hogy az utóbbinak sokkal több áldozata volt. Ezért mondtam: nem az áldozatok száma a fő tényező."

Kedves MaxVal!
Horthy és társai a náci Németországhoz kötötték a hazánk sorsát. Amelynek ideológiája szerint a magyar nemárja faj, akik legfeljebb rabszolgának jók, és akiknek a sorsa rabszolgasors, Uralon túlra telepítés, vagy többségében legvalószínűbben a kiirtás lett volna.

A bolgároké hasonlóképpen.

ZorróAszter 2013.03.24. 14:04:09

86. tarski 2013. 03. 24. 8:44

Kedves Tarski!

Az a véleményem, hogy az Önhöz hasonló haszonleső, seggnyaló tetvek néha kihúzzák a gyufát, mert nem mindig működik jól az időzítési érzékük, és néha túl gyorsan váltanak nyalnivaló segget.

Csak Önre kell nézni, és valamennyien tudjuk, mi történhetett.

maxval bircaman HFJDFHCJ 2013.03.24. 14:05:09

105.

Igen, ez így igaz. Rossz volt a Horthy-rendszer, sosem mondtam mást róla. Ellenben kisebb rossz a TK-hoz hasonlítva. 1919-ben felszabadulás volt Horthyék hatalomra kerülése az előző időszakhoz képest.

ZorróAszter 2013.03.24. 14:11:25

107. maxval bircaman HFDJ 2013. 03. 24. 14:05

Nem hiszem.

Horthy és különítményesei nem csak 19-et akarták visszacsinálni, hanem 18-at is.

Ezért az áldozatok egy részét nem is a Tanácsköztársaságban vállalt szerepe miatt akasztották fel, lőtték agyon a különítményesek.

Például Tildy apósát szokták emlegetni.

navigator 2013.03.24. 14:17:14

Zorró, lásd 98.

ZorróAszter 2013.03.24. 14:28:09

98. navigator 2013. 03. 24. 11:44

Kedves Naviátor!

Köszönöm, de tudom, hogy nem műszaki hibáról van szó, hanem műszaki hibának álcázott cezúráról.

Nemcsak kézivezérléssel szedik le a posztomat a frissülőből, hanem egyéb módon is akadályozzák, hogy a külvilág láthassa a posztomat.

A technikai részletekkel nem untatnám, de mivel IT-vel is foglalkozom, tudok trükköket ennek a kimutatására.

Egyébként a Google is cenzúrás, mint amit volt szerencsém egyik előző posztomban bemutatni:
zorroaszter.uw.hu/archives/2013/02/17/Hogyan_manipulal_a_Vilagsajto_-_es_a_Google/
Úgyhogy inkább arra vagyok kiváncsi, mikor tiltanak le teljesen? :o)

navigator 2013.03.24. 15:00:24

110.

Kedves Zorró! Gondoltam. Feltételeztem, hogy felvetné a működtetőknél a jogszerűséget. Ha igen, jelezzen nekem. Akkor megy az e-mail.

ZorróAszter 2013.03.24. 19:23:57

Köszönöm, de azt hiszem, felesleges.

Bár azért vagyok mérges, de csak egy picit, mert mindigis Népszabadság és Népszava olvasó voltam.

ZorróAszter 2013.03.24. 19:24:24

Ja, de leszek is.

Itoérambolafoci 2013.03.24. 21:27:08

102. tarski
"Tormay Cécile: Bujdosókönyv c. kötetéből elolvashatod azt, hogyan történtek ezek a kivégzések. Leszámítva a durva antiszemitizmusát, ezeket a részeket elhiszem neki, mert hasonlókat hallottam én is."
-----------------------------------

Én viszont nem értem Tormay antiszemitizmusát, mivel a TK törvénytelen kivégzéseinek túlnyomó többségét a keresztény Lenin-fiúk csinálták.

De érdekes módon, a jobbereknek ezt akárhányszor is a figyelmükbe ajánlják, utána mégis megpróbálják újra a "zsidó kommunisták bűneként" előadni a TK alatti kivégzéseket.


102. tarski
"Az általános az volt, hogy akinek vagyona volt, azt felakasztotta."
-------------------------------------

Mondd, nem pirulsz ekkora hazugságoktól?
A TK alatt összesen 590 kivégzés volt.


102. tarski
"Ezzel szemben egyetlen büdös komcsi sem követte meg a világot a kommunizmus bűnei miatt, pedig volna miért. Ez a különbség a demokrata és a komcsi gondolkodásmód között."
---------------------------------

Ezt úgy érted, hogy Horthy vagy Tisza bocsánatot kért a háborús bűneiért?
Vagy úgy érted, hogy Horthy és tisza szoborállítói bocsánatot kértek az elmúlt száz év jobboldali politikusainak nemzetáruló, nemzetrontó bűneiért?

Csak azért kérdem, mert a rendszerváltó MSZP vezetői több ízben és több fórumon is bocsánatot kértek annak a diktatúrának a bűneiért, amit egyébként ők maguk döntöttek meg, békés úton.

Csak ez megint egy olyan dolog, amire a gátlástalanul hazudozó jobberek nem hajlandók emlékezni.

Mint ahogy Tisza és Horthy háborús bűneire sem.

relatív 2013.03.24. 21:42:24

Azok a vélemények, melyek az igen a tényekre való figyelemmel írt blog
továbbgondolkodásait összegzik, egyértelműen arra a következtetésre vezet, hogy - jelesül - a magyar történelem során a generációk sorra a hatás-ellen hatás bűvkörében egy korábban elszenvedett vereség 'megtorlásán' munkálkodtak.

Sajnos napjainkban IS valami ilyesminek vagyunk szenvedő tanúi, résztvevői !

Ezért kellene a fejekben ennek mozgató rugóit kiirtani, de legalább egy eszmecsere mértékéig csendesíteni.

A jelenlegi téves elhivatottságát élő regnálókkal szemben IS egy olyan békés egyetértésre lenne szükség, melyben ez a korábbi sértettség még csírájában sem lelhető fel.

A szükséges váltásra csak ebben az esetben van lehetőségünk !

Itoérambolafoci 2013.03.24. 21:43:22

101. Nyírfa

Kedves Nyírfa,

nem tudom, láttad-e a "Péntek, a bennszülött" című angol filmet.

Ez egy rendkívül jól megcsinált, és a nézőben örökre nyomot hagyó film, ráadásul gyilkosan önkritikus, hiszen pont a legnagyobb gyarmatosítók, az angolok csinálták meg.

www.youtube.com/watch?v=bvpcMn4Ag0M
Ez a film Péntek szemszögéből meséli el Robinson történetét, leleplezve, hogy a természet gyermekének szemszögéből nézve a "civilizáció" valójában mennyire híján van mindannak az erénynek, amit nagy hangon, tűzzel-vassal, erőszakkal hirdet.

És az üzenete az, hogy ennek a keresztény "tanításnak" még a legszelídebb arca is annyira borzalmas, hogy az egészséges lelkű ember jobb, ha távol tartja magát tőle.

Ezt annak idején József Attila végtelenül szelíden így fogalmazta meg:

"Nékem a kérés nagy szégyen,
adjon úgyis, ha nem kérem".

Az a "hit", ami nem felemelt fejjel és büszkeséggel, hanem fejlehajtással és megalázkodással kezdődik, minden lehet, csak nem emberi.

Itoérambolafoci 2013.03.24. 21:48:05

Amúgy ha nem derült volna ki a bejegyzésemből: az előbb említett film egy klasszikus darab, igazi kultuszfilm, alapmű, és mindenkinek szívből ajánlom a megtekintését.

A film végig színes, vidám és szórakoztató.
Csak a végkövetkeztetés az, ami súlyos.

navigator 2013.03.24. 23:52:14

112.

Nem biztos. Nekem már sikerült ezt-azt elintéznem. Az embernek tudni kell jogszerűen artikulálnia igazát.

Jelezzen, ha meggondolná magát.

Kokó 2013.03.24. 23:57:39

"Nékem a kérés nagy szégyen,
adjon úgyis, ha nem kérem".

Bocsi 'Foci, de mintha az idézet nem József Attilától, hanem Nagy Lászlótól lenne... "Adjon az Isten" a címe....

Nyírfa 2013.03.25. 07:44:32

116. Itoérambolafoci

A hivatkozott filmet nem láttam, de , a linked alapján bármikor megnézhetem, belekukkantottam, jó kis görbe tükör lehet a nagyravágyó " fehér ember " viselt dolgairól.
Amíg az emberek Isten nevében ölik egymást - és nem kell, hogy a gyilkolászás materializálódjon, sokféleképpen tudjuk agyonütni a másikat - , addig semmit nem értettek meg az élet működéséből, a jézusi példamutatásból.
Az ateizmus sem magát a szeretetet tagadja, hanem azt a hazug istenképet, amelyet az egyházak többsége erőltet, sajnos, a saját vélt-valós hatalma megtartásáért, és olyan régen, hogy a változás, vélhetően, traumatikus lesz

tarskihoz: nem emeltem ki, de , aki önnön "tudásától" eltelve demokratikus elhivatottságát hirdeti, majd, igazsága megerősítéseként Tormay Cécile-t citálja - finoman szólva is, nevetségessé teszi magát. :-))

Kokó 2013.03.25. 13:30:26

Drága Nyírfám, ha csak ő lenne egyedül, még elszórakoznék rajta, de sorolhatnám vég nélkül a sok "tudathasadásos" urakat....:-)))

Nyírfa 2013.03.25. 14:25:00

Kokó, van, hogy má' nem bírok szórakozni, pedig valóban mulatságos az a fontoskodás, ahogyan némelyek nyomulnak az " élvonalba". :-))

Némileg aktualizálva: most jártam lordnál, küldtem neked egy egyetértő - és szépséges - mosolyt. :-))

Nyírfa 2013.03.25. 14:26:06

Most nézem, a rendes nickeden jelensz meg! :-))

Itoérambolafoci 2013.03.25. 14:46:23

119. Kokó

Köszi a korrekciót... ...ezt mindig összekeverem :-(

Kokó 2013.03.25. 15:55:21

Nyírfa, ragyogó a mosolyod....:-)) Only mondta hogy csináljam...
Bocs az offért, 'Aszter!

'Foci, :-))

ZorróAszter 2013.03.25. 17:39:14

125. Kokó 2013. 03. 25. 15:55

Kedves Kokó!

Nálam nincs OFF. Mindenki arról beszélget, amiről néki jólesik.

navigator 2013.03.25. 18:06:27

Kedves Zorró! Az Ön által itt bírált postnál Quodlibet a magyar kommün mellett piszkolta a hős Szenes Hannát is. Lord postjánál erre vonatkozóan Ön azt felelte, hogy nem ismeri Szenes Hannát. Oké. Azonban még nem olvastam Önt nyilatkozni se a holokausztról, se az antiszemitizmusról konkrétan. Megköszönném, ha pótolná, hiszen Hanna hősi halála kapcsolódik e történéshez és e jelenséghez. Amely utóbbiak tekintetében kizártnak gondolom, hogy tájékozatlan lenne. Ugyanakkor szinte mindig figyelemre méltó felfogást olvasok Öntől (még ha nemegyszer lényeges nézetkülönbségeink is vannak).
Érdeklődéssel várom álláspontját.

navigator 2013.03.26. 12:26:36

Kedves Zorró, föltettem egy tiszteletteljes kérdést Önnek, lásd 127.

ZorróAszter 2013.03.26. 17:44:12

Kedves Navigátor!

Elnézést-

Én alapvetően vidám természetű vagyok, és ezért kerülöm az olyan hátborzongató témákat, mint Auschwitz, meg a háború borzalmai, meg ilyenek. Csak akkor foglalkozom ilyen témákkal, ha elkerülhetetlen.

"Azonban még nem olvastam Önt nyilatkozni se a holokausztról, se az antiszemitizmusról konkrétan."
Szerintem számtalan kommentemben találkozhat ilyenekkel, ezenkívül magam is írtam ilyen témában:

zorroaszter.uw.hu/archives/2012/11/05/Mein_Kampf_tagadok_-_a_fajelmelet_neonaci_csinositgatoi/ zorroaszter.uw.hu/archives/2012/10/15/FelszabadUlas/ zorroaszter.uw.hu/archives/2012/08/06/Pedigre_JOBBIK_-_mivel_etetik_a_nyilas_kutyakat/ zorroaszter.uw.hu/archives/2012/07/29/A_Csatary-ugy/ zorroaszter.uw.hu/archives/2012/07/17/Zsido_nepbiztosok/ zorroaszter.uw.hu/archives/2012/07/09/A_szemetben_kotoraszo_kulturFidesz_-_Wass_Albert_Nyiro_Jozsef_Szabo_Dezso_urugyen/ zorroaszter.uw.hu/archives/2012/04/11/A_vervad_tagadok_tiszaeszlari_csiki-csuki_malma/ zorroaszter.uw.hu/archives/2012/04/06/A_JOBBIK_tiszaeszlari_fekete_misei/ zorroaszter.uw.hu/archives/2011/10/16/Huseg_szinHaza/
De mint mondottam, nem a kedvenc témám. Csak akkor reagálok, ha valami nagyon erős késztetést érzek. Például valami náci hazugság kapcsán.

navigator 2013.03.29. 00:38:53

Köszönöm, kedves Zorró, hogy egybegyűjtötte, bár olyan postot is beválogatott, amelyben a zsidó mint szó se fordul elő, meg olyant, amely a náci rasszizmust nem mint antiszemitizmust, hanem a magyarságot alsóbb rendűvé minősítőként tárgyalja. Ami lényeges különbség, mert a zsidóság Hitlernél nem alsóbbrendű, hanem "emberalatti" populáció...

Ám a lényeg, amit szeretnék jelezni, hogy segítsége révén megfogalmazhatom hiányérzetemet a részemről szorgalmazott tárgyban. Sehol nem lelem Önnél a következők értelmezését:
1/ az antiszemitizmus bármilyen tömör, de átfogó, általános magyarázata (okai, mechanizmusa stb.);
2/ az antiszemitizmus elleni küzdelem szükségességének indoklása;
3/ az antiszemitizmussal való szembeszállás terei és módszerei.
Benyomásom, hogy Ön kerüli e három kérdéskörre összpontosítást (föl merem vetni mindhármat, mert mindegyikben jómagam többször is állást foglaltam), és hajlik valamiféle más szempont javára szemet hunyni a baloldalon, illetve a plebejusnak nevezhető oldalon megnyilvánuló antiszemitizmus fölött. Legalábbis a Nolblog felületén. Azzal sincs egyedül, hogy a Nolblogon kívül észlelhető antiszemitizmusra - az imént meghatározott hiátusokkal - még csak-csak reagál, azonban ha Nolbloggerektől észlelhető, már nem vagy alig-alig.

Nagyon örülnék, amennyiben tényszerűen rám bizonyítaná, hogy e hozzászólásomban alapvetően téves megélést fogalmaztam meg.

ZorróAszter 2013.03.29. 22:31:25

Kedves Navigátor!

Azt írom, amihez éppen akkor kedvem van. Megrendeléseket nem veszek fel, és nem is teljesítek.

Kritikai észrevételeket igyekszem megválaszolni.

- Mint mondtam, Auschwitz, a háború borzalmai nem kedvenc témáim. Csak akkor foglalkozom ilyen témával, amikor politikailag elkerülhetetlen. Általában nácik provokatív fellépésekor.

- Nem csak posztokat írok, hanem kommentelek is NOLon, NOLBLOGon, másutt.
Nem készültem erre vonatkozó bizonyítékokkal. Szerintem nem is kell.

- Nem vagyok zsidó, így a fasizmussal való szembenállásom eredője nem ugyanaz, mint egy zsidónak, vagy a fasizmus más üldözöttjének. Ez természetes.

- Azzal, hogy bemutatom, hogy a nácizmus azokat sem kíméli, akik nevében képmutató módon fellép, elsősorban azokra szeretnék hatni, akik azért szemlélik közönyösen a fasizmus előretörését, mert őket nevesítve nem üldözné.

Azt amit Ön csinál, vagyis hogy minden szóbajöhető poszt kommentjébe holokauszttal kapcsolatos kommentet igyekszik beiktatni, és ezzel kapcsolatos vitát kirobbantani, teljességgel hibásnak és kontraproduktívnak érzem. És csodálkozom, hogy más zsidó származású olvtársak nem figyelmeztetik erre.

Ja. És nem vagyok a zsidók védőszentje sem. Bár semmi kifogásom, ha a zsidók a fasizmussal és rasszizmussal való szembenállásomat úgy fogják fel, hogy mellettük állok.

Igen. Melletük állok. De nem CSAK mellettük.

navigator 2013.03.30. 01:42:15

131.

Zorró, most aljas és lekezelő választ adott. Igen aljast. Mert olyasmivel vitatkozik velem, amit még nem is sugalltam. Ráadásul a témához méltatlan, a tartalmat is degradáló stílussal. Íme: "Ja. És nem vagyok a zsidók védőszentje sem. Bár semmi kifogásom, ha a zsidók a fasizmussal és rasszizmussal való szembenállásomat úgy fogják fel, hogy mellettük állok
Igen. Melletük állok. De nem CSAK mellett"

Ez meg hazug általánosítás, vagyis rágalom. ERgyetlen konkrét szövegemre nem mutat rá: "Azt amit Ön csinál, vagyis hogy minden szóbajöhető poszt kommentjébe holokauszttal kapcsolatos kommentet igyekszik beiktatni, és ezzel kapcsolatos vitát kirobbantani".

Ön pozitívnak tünteti fel, hogy követi a sajnálatos honi többségi magatratást és megélést, miszeriont az antiszemitizmus a zsidók ügye: "Nem vagyok zsidó, így a fasizmussal való szembenállásom eredője nem ugyanaz, mint egy zsidónak, vagy a fasizmus más üldözöttjének. Ez természetes."

Embertelen pimaszságot is bevet: "Mint mondtam, Auschwitz, a háború borzalmai nem kedvenc témáim". Kinek "kedvenc" témája?

Eleve konfliktust kelt, ahelyett, hogy konstruktívan és udvariasan fogalmazott kérdéseimre hasonlóképpen válaszolna: "Megrendeléseket nem veszek fel, és nem is teljesítek."

Szégyellhetné magát.
Amíg nem kér bocsánatot, nem kezdek Önnel kommunikációt.

navigator 2013.03.30. 02:11:49

Hogy félreértés ne essék. Zorró, nem sértődtem meg. Ön vált a szememben erkölcsi értelemben deficites személlyé.

navigator 2013.03.30. 10:29:16

Még egy fontos aspektus. E felületen mindig valóban érvelni törekszem. Általában induktív módon. ZorróAszter ellenben velem szemben - 131. alatt - még dedukcióval se élt. Ugyanis megrekedt az általánosnál. A konkrétnak az árnyékáig se jutva.

Nyírfa 2013.03.30. 16:40:09

131. ZorróAszter

Szerintem ez egy korrekt válasz.

ZorróAszter 2013.03.30. 17:20:30

Kedves Navigátor!

Köszönöm őszinte szavait. Őszinteségével engem is erre kötelez.

Véleményem szerint Ön kicsinyes, gonosz kötözködő. Hatalommániás, aki szegényes pszichológiai ismereteit konspirációra és más emberek manipulálására igyekszik felhasználni.

Az hogy mindezt ilyen nyilvánvalóan és átlátszó módon teszi, azt mutatja, hogy meglehetősen buta is.

Ellenkező esetben már jóval korábban felmérte volna tevékenysége hatásait. Még azelőtt, hogy szinte senki nem áll szóba Önnel, és több helyen találkoztam azzal a gyakorlattal, hogy az Ön kommentjét egyszerűen törölték.

Továbbá felmérné, hogy tevékenységével illusztrálja az antiszemiták szinte összes antiszemita sztereotípiáját. Olyannyira, hogy magam is JOBBIKos provokátornak hittem először. És időről időre akaratlanul is újra fel merül bennem, hiába próbálom ezt a gondolatot elhesegetni.

navigator 2013.03.30. 17:31:37

136. kapcsán

Érdekes. Ha valós lenne, ami e kommentben olvasható, akkor azt számos, első vonalban működő szerkesztőt és főszerkesztőt mind átvertem volna (akik nem kevésszer közölték írásaimat a nyomtatott és az online sajtóban)? Ráadásul a baloldali és liberális médiáról van szó (benne a magukat zsidónak vállaló orgánumokkal)... Meg lehet konzultálni azon pszichiátriai szakfolyóiratok gondozóival is, akiknél mentálpedagógiai munkáim helyet kaptak...

Másik. Nem csupán velem fordul elő törlés. Továbbá a mennyiség nem igazság.

Inkább az a probléma, hogy amit szövegszerűen rámutató bizonyítással tükröztem ZorróAszter bloggernek (>olyan postot is beválogatott, amelyben a zsidó mint szó se fordul elő, meg olyant, amely a náci rasszizmust nem mint antiszemitizmust, hanem a magyarságot alsóbb rendűvé minősítőként tárgyalja. Ami lényeges különbség, mert a zsidóság Hitlernél nem alsóbbrendű, hanem "emberalatti" [emberelleni] populáció...< - 130.), belőle indulatokat, személyeskedést váltott ki.

ZorróAszter 2013.03.30. 19:38:31

Kedves Navigátor!

Jó, hogy nem azt kifogásolja, hogy bírálom a náci fajelméletet, holott az alapvetően helyes, kivéve hogy a zsidókat nem a felsőbbrendű fajokhoz sorolja.

Magyarországon a nácizmus hazai változatának újjáéledése fenyeget elsősorban. De nem a zsidók körében.

A cikkem arról szólt, hogy a magyar nácik meghamisítják a német fajelméletet, hogy ne derüljön ki, milyen sorsot szánt Hitler a magyarságnak is. És hogy ehhez a tervéhez Horthy, Szálasi és a többiek hazaáruló módon aszisztáltak.

Ha azt tapasztalom, hogy a magyar vagy a német náci fajelmélet hasonlóan kezd terjedni a zsidók körében is, akkor majd nagyobb figyelmet fordítok erre is.

Szegedi Csanád esetét én nem tekinteném ebből a szempontból jellemzőnek vagy aggasztónak.

navigator 2013.03.30. 20:01:08

138. kapcsán.

"Jó, hogy nem azt kifogásolja, hogy bírálom a náci fajelméletet, holott az alapvetően helyes, kivéve hogy a zsidókat nem a felsőbbrendű fajokhoz sorolja." Bíráló felvetésem általános volt, konkrétumok alapján. Rámutattam (és ezt fenntartom), hogy ZorróAszter blogger szinte következetesen tartózkodik a náci rasszizmust mint antiszemitizmust, tárgyalni. Nem az gondolkodtat el, hogy e rasszizmust mint a magyarságot (meg a cigányságot és további etnikumokat: elsősorban a szlávokat) alsóbb rendűvé minősítő ideológiaként tárgyalja, hanem azt kizárólag így tárgyalja. A gondolat akkor fogant meg bennem, amikor észleltem, hogy egy vitában, ami tulajdonképpen attól éleződött ki, hogy a szóban forgó post szerzője (Quodlibet) illetéktelenül, inadekvátan és gyalázó módon bevitte a mártír Szenes Hanna hősi alakját, ZorróAszter blogger feltűnően elzárkózott akár egy ékezetet is ejteni a fasizmus ellen küzdő, a nácikkal, nyilasokkal, horthystákkal az élete árán szembeszegülő Szenes Hannáról...

Ha pedig valami szennyes provokáció, akkor ZorróAszter blogger e mondata: "Ha azt tapasztalom, hogy a magyar vagy a német náci fajelmélet hasonlóan kezd terjedni a zsidók körében is, akkor majd nagyobb figyelmet fordítok erre is." Miért is? Mert a történelem tanúsítja, hogy ez a zsidók körében soha nem volt tipikus megnyilvánulás, az ellenkezője azonban igen. Ezzel az erővel ez a blogger azt is jegyezhette volna, hogy amennyiben a zsidók fognak más népeket, közösségeket elgázosítani, arra is nagyobb figyelmet fordít. Mi ez, ha nem kegyeletsértő, a holokauszt emlékét, gyászát, egyetemes emberi morális tanulságát megtaposó lelketlenség, pofátlanság?

ZorróAszter 2013.03.30. 21:05:22

Kedves Navigátor!

Akár el is küldhetném a fenébe azért a sok hazugságért, amit itt összehordott, különösen az utolsó mondatáért, de nem teszem.

Annyian megtették már, és annyian kiismerték már itt, hogy felesleges.

De legalább nyivánvaló hazugságokat ne állítana!

Mindegy. Az Ön dolga.

navigator 2013.03.30. 22:09:34

140. kapcsán

ZorróAszter bloggernek - a velem kialakított konfliktusában - szövegszerű hivatkozásos, tehát induktív érvelésem csak hazugság... Megismétlem tehát az egyik szembesítést, amelyre éppen az ő cselekedetei következtében kényszerültem:
>Ha pedig valami szennyes provokáció, akkor ZorróAszter blogger e mondata: "Ha azt tapasztalom, hogy a magyar vagy a német náci fajelmélet hasonlóan kezd terjedni a zsidók körében is, akkor majd nagyobb figyelmet fordítok erre is." [138.] Miért is? Mert a történelem tanúsítja, hogy ez a zsidók körében soha nem volt tipikus megnyilvánulás, az ellenkezője azonban igen. Ezzel az erővel ez a blogger azt is jegyezhette volna, hogy amennyiben a zsidók fognak más népeket, közösségeket elgázosítani, arra is nagyobb figyelmet fordít. Mi ez, ha nem kegyeletsértő, a holokauszt emlékét, gyászát, egyetemes emberi morális tanulságát megtaposó lelketlenség, pofátlanság?< - 139.

Baloldali antiszemitizmusról is tudunk - sajnos.

ZorróAszter 2013.03.31. 13:10:43

Az Ön által kifogásolt mondattal Önt szembesítettem saját ostobaságával.

navigator 2013.03.31. 16:35:20

142. kapcsán

ZorróAszter blogger a baloldali antiszemiták tipikusan provokáló mondatát fogalmazta meg sajátjaként. A bizonyítást megismétlem:

"Ha azt tapasztalom, hogy a magyar vagy a német náci fajelmélet hasonlóan kezd terjedni a zsidók körében is, akkor majd nagyobb figyelmet fordítok erre is." [138.] A történelem viszont tanúsítja, hogy ez a zsidók körében soha nem volt tipikus megnyilvánulás, az ellenkezője azonban igen. Ezzel az erővel ez a blogger azt is jegyezhette volna, hogy amennyiben a zsidók fognak más népeket, közösségeket elgázosítani, arra is nagyobb figyelmet fordít. Mi ez, ha nem kegyeletsértő, a holokauszt emlékét, gyászát, egyetemes emberi morális tanulságát megtaposó lelketlenség, pofátlanság?

A blogger fenti kritikátlan mondatáért a felelősséget nem vállalja, helyette személyemben sérteget.

ZorróAszter 2013.04.01. 17:43:12

A
"Ha azt tapasztalom, hogy a magyar vagy a német náci fajelmélet hasonlóan kezd terjedni a zsidók körében is, akkor majd nagyobb figyelmet fordítok erre is."
mondatommal az Ön hülyeségének állítottam tükröt.

És nem csodálkozom, hogy ezt a tükröt próbálja most elmaszatolni.

Hiába.

navigator 2013.04.01. 18:56:32

144. kapcsán

"az Ön hülyeségének állítottam tükröt" alapján válaszom így adekvát:

ZorróAszter ír nemegyszer "hülyesége" (sokadik bizonyítás: 143.), amit rendre megpróbál rám kenni.

Megjegyzem, a másik lehülyézésével ZorróAszter újra és újra él, másokkal szemben is (holott senki nem kezdeményezi e stílust vele kommunikálva).

Tem,észetesen gyáván viselkedik így, hiszen nick-név mögé bújva teszi.

ZorróAszter 2013.04.01. 20:51:31

Kedves Navigátor!

Itt a NOLBLOGon Ön egyike annak az öt-hat embernek, aki szóhasználatának keresetlenségével és őszínteségével engem is hasonló szóhasználatra kötelezett.

Az Ön ostobaságának szembeötlő jele, hogy azt hiszi, a neten bárki azonosíthatja magát.

Mivel volt szerencsém megtapasztalni, hogy Ön hazug módon egy vitában frissen hamisított nicken mutatkozott be a késő éjjeli órákban, idős holokauszttúlélőként, és megtámogatva saját véleményét, én Önnek egy szavát se hiszem.

Emiatt legfőként azt nem, hogy az, akinek kiadja magát.

Szellemi állapotára jellemző, hogy azt hiszi, ezt a primitív trükköt is beveszem.

navigator 2013.04.01. 21:23:19

146. kapcsán

ZorróAszter immár egyértelműen paranoid megélést reprezentál. Konkrétan avval, hogy dédapák nick-nenű holokauszt-túlélő, 85 esztendős múlt édesapám (Fekete Jánost) itteni jelenlétét tagadja.

Javaslom, hogy kételkedése eloszlatása végett forduljon a nyomtatott Népszabadság Fórum rovatának vezető szerkesztőjéhez, akinek édesapám eredetileg az itt közölt kéziratot elküldte (és akinek kérésére az írást - technikai kezelőként - fölhelyeztem apám "Dédapák" nick-néven futó blogjába):

dedapak.nolblog.hu/archives/2013/03/04/85-re_meglepem__magam_magam__httpwwwfeketejanoshu/
ZorróAszter egyre minősíthetetlenebbül kritikátlan.

ZorróAszter 2013.04.01. 22:48:15

Kedves Navigátor!

Ha édesapja írását Ön helyezte fel, és ő nem is kommentelt egyet sem, mennyi a valószínűsége annak, hogy késő este megjelenjen Purim olvtárs bloggjában és eszmei támogatást adjon Önnek?

Nulla.

Ön akkor elfelejtette elmondani, hogy ez a kiváló támogató komment az édesapjától érkezett.

Ön madárnak néz bennünket.

De Önön már mindenki átlát.

A piti intrikáival, hamisításaival, szervezkedéseivel, cenzúrázásaival, konspirációival együtt.

navigator 2013.04.01. 23:07:14

148. kapcsán

Kérem - linkkkel - ideidézni, hogy édesapám mit kommentelt Purim blogjába. Továbbá egy szóval nem állítottam, hogy ő soha nem kommentelne. Azonban a tény az, hogy kommentelni technikailag egyszerűbb, mint blogba fölhelyezni egy teljes írást. Például egy pszichomotorikusan nem kifejezetten friss, s egyébként is fáradt, számos nyavalyával kínlódó idős embernek...

Fenntartom, nyugodtan érdeklődjön Nagy N. Péter szerkesztőnél... És madarazza a saját ismerőseit.

ZorróAszter 2013.04.02. 00:32:14

Kedves Navigátor!

Akkor hogyan vette rá az édesapját, hogy Purim blogjában éjjel álmában egy kommenttel megtámogassa Önt?

Miért nem említette, hogy ez a kommentelő az Ön édesapja?

navigator 2013.04.02. 01:42:38

150. kapcsán

Nem tudok konkrétan nyilatkozni, amíg ZorróAszter nem másolja ide az általa hivatkozott kommentet, pontos idő- és helyparaméterekkel, tehát linkkel ellátva.

Általánosságban pedig azt jegyezhetem, hogy egyrészt soha semmi kommentelésre nem kellett "rávennem" apámat (ez a feltételezés ismét mutatja ZorróAszter blogger paranoiditást jelző megélését). Másrészt, sajnos, nemegyszer előfordul, hogy - apám - különböző okok miatt éjjel felébred, s sokáig nem megy neki a visszaalvás. Ilyenkor gyakorta odaül a számítógéphez, s többnyire be is kapcsolja. Ha bekapcsolja, használja. Használva meg esetleg megnézi a Nolblogot is. Holott én inkább óvom ettől, a nem ritkán előforduló neveletlen, éretlen, felelőtlen, sőt - mint jelen esetben az Ön részéről - kritikátlan (mert személyeskedő vagy a holokauszthoz kapcsolódó kegyeletet semmibe vevő, cinikusan lekezelő) megnyilvánulások miatt. Ugyanis elég, hogy akkor megszenvedte. Nem kell még egyszer. Különösen nem ilyen hajlott korban, az öregség elesettségével...

ZorróAszter 2013.04.02. 02:20:52

Kár volt erőltetnie a dolgot. Megtaláltam.

boldogan.nolblog.hu/archives/2011/12/10/Navigare_necesse_est/
----------------------------------------------------------------------
105. Dédapák (látogató)
2011. 12. 18. 22:21

A megélt történelem jogán szólok hozzá. Fogadják el tőlem, a kilencvenhez közeledőtől. A kevés még evilági holokauszt-túlélők egyike vagyok. Az összes rettenetet kifogtam. Ismerem a leöletéshez vezetett út minden előzetes stációját. A kirekesztés, amelynek az engem is sújtó borzalom lett a vége, valóban a „ráhangolással” kezdődött. Sajnos igaza van navigátornak (sajnos, jegyzem, ugyanis az emberi természet jó félévszázad alatt se változik lényegesen…), hogy óv a pszichiátriai betegnek minősített embertársaink akár közvetett gúnyolásától. Mert ez nem kedélyes évődés. A „diliház-szökevény” úgy csattan bárkin, mint a „ b. zsidó”, a ”b. cigány”… Ezzel valósnak érzett sérelemért is tilos visszavágni. Hozzáteszem, a mi akkori kiszolgáltatottságunkhoz nem hasonlítható nemhogy a Kádár-rendszer, hanem a Rákosi-korszak önkénye se. Aki ezt állítja nagyon, de nagyon ismerethiányos és komoly érzelmi deficittel küszködhet. Mert ugye navigátor e különbségre hívta fel a figyelmet, mire a felháborítóan becsmérlő jelzőt odavágták neki…
----------------------------------------------------------------------


A komment, amiben letagadja, hogy ismeri vagy azonos lenne a Dédapák nicken bejelentkezővel:

----------------------------------------------------------------------
109. navigator
2011. 12. 19. 10:39

.... "Ami pedig "navigator" és "dédapák " azonosságát illeti. "Dédpapák", ha pontosan olvastam, a kilencedik X felé tart. Én csupán a 61-et töltöm be márciusban. Viszont számításba véve n...."
----------------------------------------------------------------------


Ön csal és hazudik.

Ha rajtakapják, akkor zsidósága mögé bújik, és antiszemitizmust kiált. És/Vagy betegségeivel sajnáltatja magát.

Ezzel a tevékenységével futószalagon gyártja az antiszemitákat.

navigator 2013.04.02. 05:41:55

152. kapcsán

1/ ZorróAszter elmagyarázhatná, mit bizonyít számára édesapám 105. sz. kommentje...

2/ A 109. kommmentben, amit én jegyeztem, egyáltalán nem tagadom, hogy ismerem "Dédapák" nick-nevű bloggert. Azt meg nem értem, honnan veszi ZorróAszter, hogy tagadnám azonosságomat saját apámmal, hiszen ilyet se pro, se contra nem fogalmazok, még nick-név szinten se...

Még egyszer. Ha ZorróAszter blogger nem hisz az általa abszolút tévesen értelmezett kommentek szövegének, továbbá ha nekem jelen dialógusban se hisz, akkor írjon a Lap rovatvezető szerkesztőjének, Nagy N. Péter úrnak, s kérdezze meg tőle, én helyeztem-e föl Fekete János "Dédapák" címen futó blogjába Fekete János ezen írását, amelyet korábban szerkesztő úr tőle kapott, s a blogban elhelyezni látta legcélszerűbbnek. Íme az e-mail, amiben értesítettem szerkesztő urat a részéről kért módozat megoldásáról:

From: Fekete György [mailto:fekete.gyorgy@upcmail.hu]
Sent: Monday, March 04, 2013 3:03 PM
To: 'Nagy N., Péter'
Subject: Fekete János

Kedves Péter,

Találtam egy régi, apám által nem használt blogot, amit anno még én nyitottam neki.
Vele megbeszélve erre fölhelyeztem a részedről elfogadott, de elhelyezni nem tudott írást – úgy megoldva, ahogyan javasoltad. Ez:
dedapak.nolblog.hu/archives/2013/03/04/85-re_meglepem__magam_magam__httpwwwfeketejanoshu/ (...)
Üdvözöllek:
Gyuri

From: Nagy N., Péter [mailto: ... ]
Sent: Monday, March 04, 2013 12:06 PM
To: Fekete György
Subject: Re: ez képtelenség...

Kedves Gyuri!

Közreműködésedre lenne szükség. Édesapád küldött egy írást, amit 85. születésnapján szeretne megjelentetni. Sem terjedelme, sem tartalma szerint nem illik azonban a Fórum rovatba, de azt ígértem neki, hogy blogként azon a napon meg tud jelenni. Könnyelmű volt az ígéret abban a tekintetben, hogy mint a NOL-osok elmondták - tudhattam volna - mi nem tudunk létrehozni blogot, csak elhelyezni. Tehát - feltételezve, hogy ő ezt nem tudja megoldani -, neked kellene megcsinálni számára a blogot, mi pedig méltóképpen elhelyezzük. Felteszem, hogy megvan neked is a vonatkozó írás, ha nincs, küldök.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Immár tényleg minden adatszolgáltatást megtettem, hogy ZorróAszer korrigálni tudja saját kapcsolatos téves észlelését. A továbbiak nem rajtam múlnak.

Ui. 1/ Amennyiben ZorróAszter tényleg szeretne tudakozódni szerkesztő úrnál, akkor e-mail címét kérje el a Népszabadság titkárságán, mert megadni nem vagyok felhatalmazva.
2/ "betegségeivel sajnáltatja magát" - Szövegszerűen igaztalan állítás. Arról szólok mindig, hogy vállalom a mai pszichiátriai elesettekkel a szolidaritást sorsutam publicitásával. A kettő (amit ZorróAszter kiolvas, és amit én teszek) nem ugyanaz...

navigator 2013.04.02. 08:40:58

153. kapcsán még adalék

Ha már ZorróAszter Amerika felfedezésének izgalmával idézett nekünk Purim két évvel ezelőtti postjának kommentjei közül a sajátjaiból és az enyémekből, akkor kár volt kihagynia azt a későbbit, amelyben tőlem kért bocsánatot, mert előzőleg megvádolt azzal, hogy apám én vagyok:

113. ZorróAszter
2011. 12. 19. 16:05

Kedves Navigátor!

Téved. Nem tudtam erről semmit. Ha tudtam volna, nem írtam volna ilyesmit.

Bocsánatot kérek. Nem fog előfordulni többször.

boldogan.nolblog.hu/archives/2011/12/10/Navigare_necesse_est/

Döbbenten és szomorúan észlelem, hogy ZorróAszter nem tartja ígéretét. Mint jelen utóbbi kommentjei mutatják, megint elhatalmasodott rajta kényszerképzete, miszerint navigator = dédapák, vagyis apám én vagyok. Ez már - így, visszatérően - rögeszme (doxasma).

ZorróAszter másik irrealitása: "Ha rajtakapják [Immént, 153. alatt bizonyítottam, hogy semmin nem "kaptak rajta", ez egyébként is jellegzetes paranoid fogalmazás. - navigator], akkor zsidósága mögé bújik [Tipikus antiszemita vád, megnyilvánulás és szintén paranoid megélés tipikus kifejezése. - nav.], és antiszemitizmust kiált." (152.)

Nyírfa 2013.04.02. 08:53:03

" . "Dédpapák", ha pontosan olvastam, a kilencedik X felé tart. "

Így beszél a saját édesapjáról. Mintha nem ismerné.

De szomorú ez az egész, amit ez az ember produkál. És ez csak a Nolblog.

Nyírfa 2013.04.02. 08:53:05

" . "Dédpapák", ha pontosan olvastam, a kilencedik X felé tart. "

Így beszél a saját édesapjáról. Mintha nem ismerné.

De szomorú ez az egész, amit ez az ember produkál. És ez csak a Nolblog.

navigator 2013.04.02. 08:54:13

Elütés javítva iménti kommentemben, helyesen:

...152. kapcsán még adalék...

navigator 2013.04.02. 09:14:42

156.

Nyírfa, mi a gond? Nyomatékosan jeleztem ZorróAszternek apám életkorát. Ha Ön ennek más tartalmat is tulajdonít, félreérti tudatosan nem csupán tárgyszerű, hanem neutrális fogalmazásomat. E fogalmazást ZorróAszter kényszerképzetének makacssága indokolta. Különben szeretteimről, különösen apámról, éppen itt a Nolblogon szóltam nagyon is sokszor bensőséges őszinteséggel.

Nyírfa, az alapkérdés, hogy ZorróAszter tévesen állította apám és én (dédapák és navigator) azonosságát - akkor és most. Ráadásul mindezt ZorróAszter agresszív modorban cselekedte - akkor és most. Lásd bocsánatkérését itt 154. alatt (113.).

ZorróAszter 2013.04.02. 12:51:25

153. navigator 2013. 04. 02. 5:41

Annak a valószínűsége, hogy egy 90 éves holokauszt túlélő egy több napja kifutott posztot este fél tizenegykor Önt támogatva megkommenteljen, ráadásul első alkalommal, annak a valószínűsége nulla.

Ha ehhez figyelembe vesszük az Ön kommentjét, amiben Ön úgy beszél Dédapákról, mint Ön által ismeretlen személyről, akkor világos, hogy Ön hazudik, akinek egy szavát se lehet elhinni.

Édesapja mit szólt, hogy ismeretlenként beszél róla?
Semmit. Mert ugyanúgy nem tud róla, mint a "saját" kommentjéről.

Ön tevékenységével szítja az antiszemitizmust. Futószalagon gyártja az antiszemitákat.

Nehéz elhesegetnem a gondolatot, hogy nem szándékosan teszi-e mindezt.

navigator 2013.04.02. 13:11:30

159. kapcsán

ZorróAszter blogger egyértelműen perszeverál, amely cselekvéshez nem szükséges partner . Én sem. Tavalyelőtt is hiába látta be végül megélése valótlanságát és hiába kért abból fakadó viselkedéséért bocsánatot, a téves megélés tovább dolgozott benne. Ismétlem: perszeverációhoz nem kellek. Megadtam neki a lehetőséget is, hogy miképpen informálódhat nem az én révemen, nem tőlem. Ha akarja, nagyon egyszerűen ellenőrizheti irreális benyomását. Mindehhez lásd itt fent 147., 149., 151., 153., 154. és 157. Elengedtem kezét.

ZorróAszter 2013.04.02. 14:46:30

160. navigator 2013. 04. 02. 13:11

Még nem magyarázta meg, miért hazudta azt, hogy nem ismeri a Dédapák nicken jelentkező személyt:

boldogan.nolblog.hu/archives/2011/12/10/Navigare_necesse_est/ ----------------------------------------------------------------------
109. navigator
2011. 12. 19. 10:39

.... "Ami pedig "navigator" és "dédapák " azonosságát illeti. "Dédpapák", ha pontosan olvastam, a kilencedik X felé tart. Én csupán a 61-et töltöm be márciusban. Viszont számításba véve n...."
----------------------------------------------------------------------

Ön hazugságaival szégyent hoz a zsidóságra, antiszemita sztereotípiákat igazol, tevékenységével futószalagon gyártja az antiszemitákat.

navigator 2013.04.02. 15:08:35

161. kapcsán

Feleletem 158. alatt ZorróAszternek is szól. Továbbá: 147., 149., 151., 153., 154. és 157.

Ezzel valóban befejeztem a reagálást ZorróAszter bloggerre. Hiába pocskondiáz újfent, hiába ír rólam valótlanságokat. Például, ha szégyent hoznék a zsidóságra, mint e blogger tudni véli, nem közölné számos írásomat az antiszemitizmus és a holokauszt tárgyában az ún. zsidó és nem zsidó honi sajtó...

Nem vagyok hajlandó együtt perszeverálni (ha úgy inkább elfogadható, ez hasonlat részemről) ZorróAszter bloggerrel, illetve nem leszek mókuskerekében útitárs.

Minden jót a post olvasóinak.

ZorróAszter 2013.04.02. 15:34:14

162. navigator 2013. 04. 02. 15:08

Magyarázattal tartozik.

Nyilvánvaló hazugságon kaptam.

Ön nyilvánvalóan és szemrebbenés nélkül többszörösen becsapott engem.
süti beállítások módosítása