Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

Magyarok ábrázolása külföldi játékfilmekben

2018. április 16. - ZorróAszter

Ezzel a címmel írtam egy jó kis cikket a Wikipédiára azokról a külföldi filmekről, amikben magyarok jelennek meg valamilyen formában karakterként, szereplőként.

Nem nagyon felel meg a Wikipédia irányelveknek, úgyhogy lehet hogy hamarosan szétcincálják mint Floki a lábtörlőt. Vagy akár törölhetik is. De most még teljesen az van fenn, amit én írtam.

Ha valaki esetleg úgy gondolja, segíthetne is olyan filmekkel, amiket én kifelejtettem.

Itten van:

Magyarok ábrázolása külföldi játékfilmekben

 

 

2018. 04. 16.

 

További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr7213837474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2018.04.16. 14:25:47

Ami például nagyon érdekelne, tud-e valaki olyan Jugoszláv filmet, amiben magyarica szerep van?

Mert amiben erről olvastam, abban nem említettek konkrétumokat.

Edit exnolbloggerina 2018.04.16. 18:08:03

@ZorróAszter:

Láttam a Wikit, nekem nagyon tetszik, de hozzá tenni, sajna, nem tudok.
Ami a legizgalmasabb szál, az a szélrózsa minden irányában szétszóródott magyaroké.

ZorróAszter 2018.04.16. 18:47:45

Igen. Állítólag pl. az írek ezért rokonszenveznek velünk, mert náluk is az írek fele szétszéledt. És érdekes, hogy az echte amerikaiak őket se cikizik ellentétben az olaszokkal és lengyelekkel.

Kár, pedig mint filmrajongóra számítottam Önre. Hogy kapásból mond még öt címet.

Edit exnolbloggerina 2018.04.16. 19:33:40

@ZorróAszter:

Én mint filmrajongó? :) Talán Valika.

Az olaszok hangosak, lázadók, nem férnek a bőrükbe. Mi meg meghúzzuk magunkat.
Azt mondja a fiam, hogy az angolok elsőként a lengyeleket zaklatták a brexit megszavazása után. Nem szívelik őket. Ellenben a magyarokkal a kutya nem foglalkozik.
Hogy az olaszok idegesítőek tudnak lenni, még értem is. De mi a gond a lengyelekkel?

Viszont, nem film, de a jó hírünket vitte egy könyv, amely legalább annyira dokumentum, mint nagyon izgalmas regény. Jean Laffitte Életre-halálrsa című munkájában kerül említésre a haláltáborban is működő kommunista összefogás részeként a magyar csoport. Elismerően írt rólunk Jean L., aki részese, résztvevője volt a láger életének.

ZorróAszter 2018.04.16. 20:52:16

@Edit exnolbloggerina:

Köszi. Megnézem, készült-e belőle film. Illetve majd nézem később is, hogy nem készítettek-e azóta.

A lengyeleket én se értettem. De több amerikai filmben is hangzanak el cikiző szövegek. Néha csak úgy, hogy valaki elsütött egy lengyel viccet egy lengyel származású rendőrnek. Bruce Willis alakít egy másikban lengyel származású magándetektívet, és a válófélben lévő felesége mondja neki, hogy "Hülye polyák!" Vagy a Sophie választásában a nőnek. Szóval én se értem. Szerintem ugyanannyira nem szolgáltak rá mint mi.

Edit exnolbloggerina 2018.04.16. 21:38:02

@ZorróAszter:

Tudtommal nem készült belőle film. Pedig nagyon megnézném azt a jelenetet, amelyben a francia énekesnő rázendít a himnuszra, és vele zengi a foglyok többsége, amíg az őr a fegyverével meg nem akarja ütni a hölgyet. Csakhogy ez a vakmerő asszony kikapja a kezéből, és az összes töltényt kilövi a német őrökre. Úgy van leírva, hogy olvasás közben még a lélegzetem is elállt. 16 éves voltam, az igazságérzetem az egekben, és nagyon vonzódtam ehhez a néphez. :)

A Sophie választását nem tudtam elolvasni. Ma van a Holokauszt magyarországi áldozatainak az emléknapja.

pettra01 2018.04.17. 04:28:58

Érdekes. Valószínű egyébként, hogy a magyarok mégsem annyira különlegesek és speciálisak, mint amilyennek hisszük magunkat, tehát nincsenek általánosítható magyar jellemvonások, ezért nem kifizetődő a magyar karakter beillesztése egy-egy alkotásba. Azért az emigránsaink olyan formában vitték a hírünket, hogy itt-ott a fllmjeikben emlegetnek magyar rokonokat, pl Columbonak is van valami magyar nénikéje. Nemrég adtak egy sorozatot a Crossing lines címűt, ami valami európai nyomozócsapat kalandjait dolgozza fel, ott megfordulnak magyar gonoszok, pl. van egy nyomozó, aki fáradhatatlanul keresi a gyermekként elrabolt húgát, és kap egy nyomot, egy magyar szálat, ennek okán el is jön Magyarországra, ahol egy népes cigány család fejével diskurál, mert az is dolgozott az emberrablóknak. Meg abban a sorozatban emlegetnek magyar bérgyilkost is, hát aztán hogy miért lett magyar, el nem tudom képzelni, bár biztos vannak itt is bérgyilkosok, attól, hogy én nem ismerek egyet se hála az égnek.

ZorróAszter 2018.04.17. 13:28:40

@pettra01:

Tyűha, kedves Pettra!

Köszi szépen!

Colombót is külön. Én a Minden lében két kanálra emlékeztem, hogy Dany emlegeti a magyar nénikéjét, de nem találtam. Hát persze, mert Colombo emlegette. Most már nekem is beugrott.

A többit is köszi. Bár nehéz lesz ezeket konkrétan megtalálni, de feltétlen kiegészítem a szöveget.

Én Önnel ellentétben ezen is meglepődtem. Ha megkérdeznek régebben, azt mondtam volna hogy a kutya se kíváncsi ránk és egy magyar se szerepel a filmekben. Úgyhogy én már ezen is meglepődtem.

És azon meg pláne, hogy alig van negatív karakter. Egy őrült tudós, egy terrorista meg most amit tetszett mondani, egy bérgyilkos. A Gogolák klán inkább röhejes.

Ez tök jó.

ZorróAszter 2018.04.17. 13:37:57

Én speciel Verne Gyula rokonszenvét nem értem, bár örülök neki. És ennek a bizonyos John Berger nevű íróét.

A magyar televízióban az az értelmiségi csávó csinált vele egy órás riportot. Végigdrukkoltam, hogy kérdezz már rá. Kérdezz már rá!

Nem kérdezett.

Mármint arra hogy miért szerepeltet magyarokat két regényében is.

Szerintem az értelmiségi csávó nem is olvasott tőle semmit. (Tetszik tudni az a dús hajú mostanában már szakálas.)

ZorróAszter 2018.04.17. 13:39:44

Eszembe jutott hogy a Dob+Basszust is ő vezette így megtaláltam: Lévai Balázs

ZorróAszter 2018.04.18. 14:45:06

Átírtam "úgy gondoljá"-ra. Miért nem tetszettek szólna, hogy ez így már majdnem udvariatlan fogalmazás volt?
süti beállítások módosítása