Mottó: Láttál-e már fa tetején jurtát, mit egy kurta nyelű lándzsa hegye fúrt át?

ZorróAszter

ZorróAszter

Orbán, Vona, Tiszaeszlár

2016. október 15. - ZorróAszter

Annak idején, majd másfél évszázada a kísérlet látszólag kudarcba fulladt. Mert nem sikerült - akkor - az aktuális üzenetet eljuttatni a nagyérdeműhöz. Legalábbis nem teljes körben.

Mert hát mi is lett volna az a bizonyos üzenet?

Hát az, hogyha a tiszaeszlári zsidók úgy imádják a véresmaceszt főleg pészáh idején, akkor Te sem, a Te lányod sincs biztonságban.

Mert hiszen akkor lehet, hogy a sarki zsidó fűszeres (mellesleg talán pogrom elől menekült galíciai jöttment) vagy a szomszéd zsidó ügyvéd, orvos, .... jövőre a Te lányod nyakát vágja el majd, ha kedve szottyan egy kis finom véresmaceszre.

Szóval a tiszaeszlári üzenet nem érte el a célját. Voltak ugyan zavargások és agyon is vertek pár zsidót az ország különböző pontjain, de nem lett államilag szított tömegpogrom, mint például Oroszországban.

Legalábbis akkor.

De a mag el lett vetve.

És fél évszázaddal később kezdett el a szép lombossá nőtt fa kivirágozni.

 

Hullahegyet tömegsítba dózeroló brit katona. Bergen-Belsen, 1945. április 19.

 

De addig is jó sok semmi másra nem képes - és ugyanakkor mindenre képes jóember élt meg mindebből. És igencsak jól.

 

 

És boldogan éltek ...

 

 

... amíg aztán még 1945-ben vagy 1946-ban fel nem akasztották őket.

 

 

Vagy legalábbis néhányukat.

 

Naja. A történelem a mai élet tanítómestere.

 

Csak 1882-ben még nem volt népszavazás.

 

De volt menekülthullám. A feketeszázak elől. Nem Iszlám Államból hanem Oroszországból.

 

És hát épp akkor is vándoroltak ki szépen hatalmas ihaj-csuhaj magyarkodás közepette százezrével Magyarországról - magyarok.

 

És még mondja valaki, hogy a történelem nem ismétli önmagát.

 

 

2016. 10. 15.

 

További cikkek »»»»

Ne nézd a hozzászólások dátumát! Szólj hozzá bátran bármikor!

A bejegyzés trackback címe:

https://zorroaszter.blog.hu/api/trackback/id/tr6611806319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.10.15. 15:52:35

Ez a kép....!

Szerintem vannak, akik még ezen a képen is azt látják, hogy egy filmrészlet.

Xilit 2016.10.15. 16:32:33

Üdv., Kedves ZorróAszter!

Néhány hete - talán kettő - adta le az RTL a Saul fiát. Hogy vártam, nem kifejezés.
Többször próbáltam már meghatározni magamnak, hogy , ha nem tetszett, akkor miért igen? Ugyanis, nyilván a dokumentumfilm-szerűsége miatt kicsit egyhangú volt - és Zola szintjén naturális. Olyannyira , hogy fogtam a kezemben a távirányítót, hogy bármelyik pillanatban elkapcsolhassak, én ezt inkább nem nézem, nem is jó film........áh, egy pillanatra sem váltam meg a filmtől. Mint a mágnes, úgy vonzott magához. Miközben nem szerettem, értettem, hogy miért kapott Oscart. És, amikor vége lett, ültem tovább a kezemben a távirányítóval...........

Nem tudok mit kezdeni azokkal a hideg dühökkel, amelyek élőlényekre törnek. Értem az ezirányú érzelmeket létrehozó folyamatot, de úgy nézek rá, mintha idegen bolygóról jöttem volna kezdetleges tudatállapotú lények közé, akik saját győzelmüket élik meg a gyilkolásban.
Szóval, nem tudok ezzel mit kezdeni.
Azt hiszem, sőt, tudom, hogy egyet nem szabad: ütni. Még Ezeket sem. De: meddig nem szorul ökölbe az ember keze?

Tegnap a piacon találkoztam egy kedves ismerősömmel, jó nagyot dumcsiztunk. Hogy-hogy nem, szóba került László Petra. Mondom én, hogy szerintem ő kaszálta el az apuka lábát. Nem, mondja ő, nem miatta tanyázott el a gyerekkel az édesapa, de ez a tény nem menti fel a Petra asszonyt, mert a lábaival mindenfele rugdosott. Vagyis, nem rajta múlt. Egy anyányi nő, akit otthon vár a gyermeke, menekülő embereket, köztük gyermekeket rugdos.
De sok mindenről kéne beszélnünk!

ZorróAszter 2016.10.15. 17:57:52

Kedves Csipkerózsa!

Pár napja hallottam Maróth Miklós professzor (a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 2008-tól 2014-ig alelnöke) cikkéról a muszlin terroristák disznóbőrben ajánlatos kivégzéséről, aztán hallottam egy fideszes polgármesterről, aki migránsok erőszakoskodásainak jövőjéről beszélt, aztán ott van Simóka György, meg a Kósa meg Németh Szilárd dumái. És még a többi gusztustalan ocsmányság százával.

Szóval ez tök olyan, mint amilyen dumák Tiszaeszlárnál kezdődtek.

És hát az akkori menekülteket is azért irtották Oroszországban, mert a cár egyik merénylője 1881-ben zsidó volt.

Itt meg azt próbálták beadni a jónépnek, hogyha a tiszaeszlári zsidók szeretek a véresmaceszt, akkor lehet, hogy jövőre a te lányod nyakát vágják el.

És aztán sokan megkönnyebbültek 1883-ban, hogy azért ezzel mégse lehet eredményt elérni.

Holott korai volt a nagy öröm. A nagyja még hátravolt.

Úgyhogy korai most is a nagy öröm, hogy Orbán befuccsolt az okádtató kampányával.

Lassú víz partot mos. Ez még csak a dolgok kezdete volt, amit láttunk.

ZorróAszter 2016.10.15. 18:09:24

Kedves Nyírfa!

Nem ígérem hogy megnézem, mert én irtózom ettől a témától. Viszont valóban régi tanulság, hogy az ilyesfajta gyűlöletkeltés nagyon hatékony és hasznos lehet politikai szempontból. Úgyhogy rég ideje lett volna felismernie a magyar népnek is, hogy akik ilyenekkel operálnak, azok közönséges gazemberek.

De úgy tűnik, mindezt minden generációnak újra kell tanulnia a saját bőrén. Nem elég elolvasni, hová vezet vagy vezethet az ilyesmi, hanem mindenkinek magának kell megtapasztalnia egy (saját) életre, milyen érzés feljönni a pincéből egy holdbéli tájjá bombázott, rommálőtt városban.

Pedig el is olvashattuk volna. Vagy megkérdezhettük volna a nagymamát.

És akkor talán nem kellene a saját bőrünkön is megtapasztalni.

De úgy látszik, mi nem ilyenek vagyunk.

Legalábbis többségében.

CsipkeRózsa 2016.10.15. 18:14:48

@Xilit:

én nem láttam a Saul fiát, amikor az RTL műsorán adták, akkor felvettem videóra. Azóta még nem néztem meg, majd rászánom magam.

CsipkeRózsa 2016.10.15. 18:24:02

Tisztelt ZorróAszter,

nagyon sötét képet festett a jövőre vonatkozóan, attól tartok, igaza van. Remélem, én már nem érem meg azt a jövőt.

Tiszaeszlár élő példa, hiszen a Jobbik ,néhány éve, egyik parlamenti felszólalásában, újból felvetette a régi történetet.

littke 2016.10.15. 21:34:59

Kedves Z.
A legnagyobb tisztelettel...én nem értem az ön posztját. Még Tiszaeszlárról is elolvastam amit tudni illik, mert bizisten nem hallottam róla, (blicceltem azon a napon a suliban?), de nem értem.
Persze ön sokszor túl rejtélyesen ír a magamfajta külföldre szakadt polgárnak.

Ahhoz hogy at arab menekülteket báncsák, az kellene, hogy jópáran oda letelepüljenek, mint Németben, de tudtommal nem az a helyzet hála Orbánnak aki ugyi olvassa polgárainak a lelkét...

Xilit 2016.10.15. 22:47:37

@ZorróAszter:

Nem propagandának szántam a film említését, a mondanivalójának az aktualitása miatt hozakodtam elő vele, amely rímel az Ön posztjára.
Nem tudom, meddig járunk körbe-körbe, lépünk bele ugyanazokba a csapdákba, amelyeket természetesen mi hozunk létre saját magunknak. Pedig ki lehet lépni belőlük, csak megspórolni a szabaduláshoz vezető utat, az útra segítő felismeréseket, no, az nem lehetséges.
Ezért szükséges kommunikálnunk egymással, minél többször, minél több témában.

Xilit 2016.10.15. 22:48:41

@CsipkeRózsa:

Érdekel majd a véleményed.

pettra01 2016.10.16. 01:06:43

Egészen véletlenül láttam a Saul fiát, nem szoktam én tervezni a tévénézést, hanem amikor van időm meg kedvem, akkor végigmegyek a csatornákon, aztán ahol valami érdekesnek ígérkezik, ott is maradok. Hogy őszinte legyek, én csalódtam, valami jobbat vártam. Maga a történet is fölbosszantott, el se hiszem, hogy ilyen létezhet, hogy valaki a hitét az élet fölébe helyezze. Az, hogy feltétlenül el akarta temetni a fiát, rendben van, de az a megszállottság, hogy bármi áron ehhez egy rabbit kell szerezni. Lehet persze, hogy én vagyok egy rohadt érzéketlen disznó és normális emberek ettől meghatódnak.

ZorróAszter 2016.10.16. 04:06:04

Kedves Little!

Nem tudom, hogy figyelemmel kísérte-e, hogy milyen szövegek mentek és mennek itt az utóbbi időkben a jobboldali sajtóban? És pláne azokon a lakossági fórumokon, amiket a fideszes polgármesterek kiegészülve az országos politikusokkal tartottak a népszavazás előtt országszerte.

Arra bátorkodtam célozni, hogy a hangnem nagyon hasonlít a Tiszaeszlár körüliekre.

És vannak más egyező motívumok is. Hogy a pogromok ürügye, amik elől a zsidók ide menekültek, terrorista vádak voltak kollektíve az összes zsidóra kiterjesztve. Mivel a cár egyik gyilkosa zsidó volt.

Tehát a menekülthullám mellett stimmel a terrorizmus vád.

Aztán érdemes megfigyelni, hogy míg Tiszaeszlár üzenete az lett volna, hogy a Te lányod sincs biztonságban, mert neki is elvághatja a torkát a szomszéd zsidó, ha kedve szottyan egy kis véresmaceszra, ma az az üzenet, hogy a Te lányodat is megerőszakolhatják a migránsok. Vagy akár el is vághatják a nyakát.

No és az is stimmel, hogy Magyarországról ezekben az időkben tántorgott ki 1,5 millió ember Amerikába, ami sokak szerint inkább volt 3 millió is.

Mostanság eddig kitántorgott állítólag félmillió magyar. főleg Angliába és Németországba.

És végül az is stimmelni látszik, hogy mindenki megkönnyebbült, hogy végül mégse lett nagy tragédia a dologból. Holott mindaz, mindez csupán a kezdet volt.

A migránsok továbbmennek. Hazamennek. Hazatoloncoltatnak.

A felszított gyűlölet viszont itt marad nekünk.

ZorróAszter 2016.10.16. 04:17:20

@CsipkeRózsa:

Kedves Csipkerózsa!

Én abban a reményben írogatok ilyeneket, hogy hátha sikerül megértetni, hogy itt gazemberek sütögetik a pecsenyéjüket a gyűlölet lángjánál.

És hogy akik bedőltek a Tiszaeszlárnál kezdődő véresmaceszes propagandának, aztán a következő évtizedekben a többinek, azoknak a leszármazottjai másztak ki jól megtizedelve a légópincékből a szétbombázott Budapesten.

Szóval nem csak a zsidók pusztultak bele. Meghalt 9 millió német is meg kitudja hány százezer nemzsidó magyar is.

Jó lenne előbb gondolkodni most az egyszer.

ZorróAszter 2016.10.16. 04:23:49

@Xilit:

Kedves Nyírfa!

Nem is vettem annak. Régebben is szoktunk ajánlgatni egymásnak filmeket, videókat, cikkeket.

Csak jeleztem, hogy most az egyszer lehet hogy nem fogom megnézni, amire utalni tetszett.

A többivel viszont egyetértek.

Xilit 2016.10.16. 21:53:34

@pettra01:

Emlékszel arra a jelenetre, amikor kiderül, hogy a fia még nem halt meg a gáztól? Aztán jött az orvos, és megölte.
Azt hiszem, ez az a film, amit előszörre fel sem lehet fogni, emészteni kell.
Az a ragaszkodás a rabbis temetéshez, egyáltalán, hogy eltemesse , mintha lenne önrendelkezésük a raboknak, az emberi méltóság utolsó szalmaszála, a fennmaradás víziója. Talán a lelkiismereté is.
Kemény film, nagy film.

Xilit 2016.10.16. 21:59:59

@ZorróAszter:

Régebben......:)

Most hat éve, hogy ráleltem a Nolblogra. Meglátni és megszeretni, még egy pillanat sem kellett. :)

De lesz még Népszabadság. Szabadság is.

pettra01 2016.10.16. 22:48:40

@Xilit: Nem az elejétől láttam, amikor bekapcsolódtam, akkor már kereste a fia holttestét. Lehet, hogyha látom elölről, másképp érzek, de így ... Amikor már minden elveszett, akkor már nem mindegy, hogy rabbival vagy nélküle?

Xilit 2016.10.17. 00:56:32

@pettra01:

Igen, az elejétől fogva alkot egységet. Vannak benne unalmas, meg a laikus szemével kifogásolható részletek, de együtt az egész.......nem is találom a szavakat. Gondolkoznom kell, arra késztet ez a dokutörténet, hogy más szemmel nézzem az embert.
süti beállítások módosítása